Turkije bezorgd over opmars Syrische Koerden

42
16

De Turkse regering maakt zich zorgen over de opmars die verenigde Koerdische strijders maken in het noordoosten van Syrië. Dat meldden Turkse media dinsdag. Volgens diverse bronnen wappert de Koerdische vlag inmiddels op overheidsgebouwen in kleinere Koerdische plaatsen in de regio, meldt ook De Telegraaf.

Volgens de krant zagen Syrische Koerden vorige week hun kans schoon om de macht in diverse Koerdische steden over te nemen. Koerdische media meldden dat er wordt onderhandeld over een vreedzame machtsovername door de Koerden in de grootste stad in Syrisch Koerdisch gebied, Qamishli. Dat ligt pal aan de Turkse grens. Lees verder in De Telegraaf.

42 REACTIES

 1. Niks mis met Koerden, wij als Turkije maken ons geen zorgen om Koerden. Wij maken ons zorgen om de PKK… Degene die zich zorgen maken om de Koerden zijn degenen die dit soort berichtgevingen verspreiden om de opinie te beinvloeden en een draai te geven aan het feit dat het syrische volk en turkije beter af is als (PKK steunend) Beshar Esad en zijn alavitische kornuiten de grond in gestampt worden.

 2. Buyuk ortadogu projesi is goed op gang. Irak en Syrie is klaar nu nog Iran en Turkije kapotmaken, en Greater Kurdistan zal dan officieel bestaan, dankzij (AKP)Erdogan en zijn Westerse Zionistische maatjes.

 3. BOP, waarom roepen jullie niet weer jullie maatjes bijelkaar net als in 1997 om nog 1 keer deze koers tegen te houden? Was het jaren geleden de smoes dat Turkije anti seculiere trekjes vertoonde en op Iran zou gaan lijken om zodoende de Coup te rechtvaardigen, dan is het dit keer dat Turkije juist NIET de koers van Iran vaart. WAT willen jullie precies? En is het niet zo dat juist die generalen die destijds de coup pleegden een paar dagen ervoor wapendeals hebben gesloten in Tel Aviv? Dan heb ik het over Ismail Hakki Karadayi die een wapendeal sloot met de zionisten buiten de kennis om van Grote Nationale Assemblee van Turkije. Cevik Bir was een paar dagen voor de coup bij zijn Joodse vriendin in New York. Dus wie werkt voor wie? Ayrica, Kemal Kilicdaroglu klaagt over zijn eigen Premier in een interview op een Israelische staatstzender, dus wie werkt er voor wie?? En waarom steunen jullie een kindermoordenaar die jarenlang de PKK financieel en materieel heeft gesteund? Ik zal je zeggen waarom, omdat jullie 1 onderdeel zijn van de echte BOP nadat de Osmaanse mogendheden uit1 vielen. Maar niet voor lang meer… 100 jaar is wel genoeg zo!!!!

 4. lann kidabini siktiyimin hayvanii kurdler diyinini sikimm biz sizi oyle bi sikeceyizki annan bile bi daka dusunmezde amini verir Biz Bozkurdculer sizi sikecekler bizim mehmetciklerimizin allahi war allahin korkusu siz ?? sizde bi pog yok allahin yolundan cikmis pic, hayin olan sizsiniz gotverenler sucsuz milleti olduruyorsunuz lann serefsizler derdiniz nedir oruspu cocuklar, buzamana kadar bi pog yapamadiniz simdi mi yapacaksiniz lann bacaksizlar siz anca kendi milletinize hayin yaparsiniz onune aklina iyi sogg hayvan oglu hayvan

  • Siz Bozkurtcular bir bok yeyemezsiniz , bir gun erdogana kufur edersiniz ertesi gun oturup masasinda yemek yersiniz. Su bahceliyi bir sutlayamadiniz gitdiniz. Bu sahtekar suslumanlara vatani verdiniz unutma mhp den cok oy gitdi bu serefsizlere.

 5. Pkk….Opgericht door de Turkse geheime dienst in opdracht van CIA. Pkk is door de Turkse geheime dienst 6 jaar lang van wapens, geld en middelen voorzien. Abdullah Ocelan werkte voor de Turkse geheime dienst en was in loondienst.

  Om aanhang onder de Pkk te kunnen krijgen heeft het Turkse leger willens en wetens Koerden onderdrukt, vermoord en vernederd zodat zij sympathie konden ontwikkelen voor de Pkk. Dit is gelukt, behalve geld, wapens en middelen heeft de Pkk ook een kleine aanhang gekregen….

  Na 6 jaar namen andere landen de zorg over de Pkk. Dit waren van begin af aan de CIA. Later ging Syrie en Iran ook de Pkk helpen. Nog later zijn hier Armenie, Griekenland en heel de Europese Unie bij gekomen.

  Op dit moment zijn het Israel, CIA en Griekenland die PKK het sterkst ondersteunen. Europa zorgt ervoor dat er nieuwe aanwas van nieuwe PKK leden zodat PKK zijn voortbestaan kan voortzetten door de Media van de PKK onderdak te bieden en te beschermen in Europa. Verder knijpt Europa een oogje dicht voor alles wat de PKK doet.

  Turkije heeft tot de dag van vandaag de PKK proberen te bestrijden met jongens die net van school komen, die weinig tot geen ervaring hebben en die slechts daar zijn om hun dienst uit te zitten.

  Pkk bestaat uit mensen die jarenlange ervaring hebben met een militaire strategie waar keiharde regels zijn. ZIjn vechten in para militaire vorm en hebben onderdak in Noord-Irak en staan daar onder bescherming van AMerikaanse Leger. Turkije mag niet zomaar Noord Irak binnen vallen en zo ja met toestemming van Amerika en in zoverre Amerika toestemming geeft. Amerika gebruikt deze toestemmings mechanisme om eventueel druk uit te oefenen op PKK wanneer ze niet goed willen luisteren.

  Het is Turkije verboden PKk overal te vervolgen en tevens is het Turkjie verboden om de PKK met professionele soldaten te bevechten. Pkk mag wettenloos vechten maar Turkije moet zich aan de wetten houden…..

  zo kan een kind zelfs Bruce Lee in elkaar slaan…..Bind Bruce Lee vast en geeft een kleine mes in de handen van het Kindje….wie gaat winnen??

  Dat is de situatie tussen Turkije en PKK… Pkk heeft tevens de best getrainde mannen van de wereld…opgeleid door de beste geheime dients van de wereld….Mossad…

  Tevens staat bjina alle Technologie van Israel en Amerika betreft informatie voorziening in dient van de PKK…en de Drones…die Turkije van Israel kocht bleken eerst de Beelden naar Israel te sturen om vandaaruit naar Turkije en de PKK tegelijkertijd te versturen….

  Turkije moet bij elke actie tegen de PKK nog steeds stiekum toestemming vragen….anders wordt Turkije gestraft….

  PKk wordt gebruikt als instrument om de technologische, sociale, democratische en economische ontwikkeling in Turkije af te remmen.

  Desondanks blijft Turkije groeien….

  Als Turkije kerncentrales ontwikkelt…en later opeens besluit kernbommen te maken….

  Kan niemand Turkije tegenhouden wanneer Turkije opeens besluit de PKK definitief te vernietigen…..

  Want geen enkele land in de wereld valt een land aan die Kern bommen heeft…dan kan Turkije in alle Rust PKK aanvallen en vernietigen….zonder bang te worden dat het in Ankara Amerikaanse Bommen gaat regenen.

  • Je hebt er veel verstand van lees ik.. ik heb een simpele vraag.. is Erdogan nou wel of niet in samenwerking met Amerika en de banken die de wereld in hun handen hebben? Of juist het tegendeel en probeert hij machtiger te worden en deze landen het nakijken geven ??

   • Veel verstand?,… man man het is een en al onzin. Ocelan werkte voor de geheime dienst van Turkije…haha…goed verhaal voor een Hollywood fantasie film.

    • @Maho,
     Zeg dit niet te snel.
     In sommige dingen die Mehmet stelt zit een kern van waarheid.
     .
     Zo kan ik bevestigen dat Turkije de PKK niet mag, maar met name in de jaren 80 en 90 niet wílde vernietigen.
     .
     Het is wel degelijk zo dat de PKK een gecreëerde vijand is, met als doel om het Turkse volk bang te houden en daarmee een blanco cheque voor het leger te verkrijgen. Dit spel is heel lang goed gegaan, en het is de oorzaak geweest voor de overheidstekorten in die jaren en enorme inflatie.
     .
     Ook het verhaal dat eenvoudige soldaten steeds op de PKK werden afgestuurd klopt als een bus. Het Turkse leger heeft enorm goed getrainde beroepsmilitairen die in no time gehakt zouden maken van de PKK, maar die worden nooit ingezet.
     .
     Ook het verhaal dat buitenlandse mogendheden zich in wisselende hoedanigheden hebben ontfermd over de PKK is een feit.
     Het simpelst is het te verifiëren in Nederland, waar het Koerdisch parlement in ballingschap werd opgericht, terwijl Turkije toen nog vol in oorlog was met de PKK. Kort daarop werd de PKK ook in Europa, om te beginnen in Duitsland, als terroristische organisatie betiteld.
     .
     Aardig detail hierbij is, dat inderdaad Griekenland ook enige tijd actieve steun heeft verleend aan de PKK.
     Het aardige hieraan is dat – vandaag de dag zeer actueel – Griekenland enorm het deksel op de neus heeft gekregen. Omdat Griekenland in de jaren 80 en 90 in een wapenwedloop met Turkije was verwikkeld heeft Griekenland zich in die periode enorm in de schulden gestoken. Achteraf nog onnodig ook. Zoals ik hiervoor al stelde kreeg het Turkse leger een blanco cheque om te kopen en te doen wat het wilde in de strijd tegen de PKK. Griekenland meende echter dat al het wapentuig dat Turkije kocht tegen hen zou kunnen worden ingezet en wilde daarom niet achter blijven bij turkije. Kocht Turkije 100 tanks? Dan Griekenland ook. Onderzeeboten? Griekenland ook. Helikopters? Griekenland ook. Etc. etc. etc.
     Die schulden nam Griekenland mee de Eurozone in.
     Op dit moment zijn juist die schulden het grote probleem van Griekenland en de Eurozone.
     Maar een ieder krijgt wat hen toekomt nietwaar?
     Want inderdaad zijn ook de Eurozone landen niet vrij van blaam als het om de PKK kwestie gaat, ook daar heeft Maho gelijk.
     .
     Het enige waar Maho nogal doorslaat is de laatste alinea mbt de kernbommen etc.
     Een kerncentrale is echt iets wezenlijk anders dan een kernbom.

     • Was de belang van het Turkse leger steekpenningen binnen te halen via grote wapendeals of zo. Vandaar dat de oorlog in stand werd gehouden? Werden begin jaren tachtig niet veel Koerdische grootgrond bezitters in oost Turkije vermoord door de Apocular? Conclusie: oorlog in het oosten is een false flag operatie?

  • Eindelijk, éindelijk is er iemand als Mehmet die de zaken durft te benoemen zoals ze zijn. Wel is het jammer dat hij vergeet om het Nederlandse aandeel in deze anti-Turkse samenzwering te vermelden. Met name wil ik wijzen op de smeerlapperij van lieden als André van Duin (overigens een buitenechtelijke zoon van Atatürk), dominee Gremda, Gerard Joling, Jezus Christus en andere zionisten. Er zijn sterke aanwijzingen dat zij allen op de loonlijst van Erdogan staan. Zelfs Geert Wilders – die het liefst voor alle Mehmets een gratis enkele reis Istanbul zou willen boeken – maakt zich ernstig zorgen over de Nederlandse bemoeienis. Hoop hiermee het verzuim van Mehmet voldoende te hebben rechtgezet.

 6. Inderdaad is het een oud bericht; ik had even niet op de datering gelet. Ik begrijp dus de verbazing van Grinslander en Bijdehand. Aan de andere kant is er geen reden om aan te nemen dat dergelijke nonsens tegenwoordig niet meer wordt gehuldigd, want in veel Turkse (met name MHP)kringen is men dol op samenzweringstheorieën.
  .
  Ook Stratenmaker maakt het bont. Ik wil nog wel geloven dat de Turks-Griekse wapenwedloop (ten faveure van de westerse wapenindustrie en de belanghebbende militaire klieken in beide landen) miljardenverspilling tot gevolg had. Maar zijn bewering dat door de inzet van ‘enorm goed getrainde beroepsmilitairen in no time gehakt’ zouden hebben gemaakt van de PKK berust volgens mij op onzin.
  Kom op zeg, alsof je 20 % van je inwoners tot in lengte van dagen straffeloos kan onderdrukken en met goed getrainde soldaten in bedwang kan houden. Ook nu blijkt maar weer eens dat, sprekend over dit onderwerp, AKP-ers, CHP-ers en MHP-ers hetzelfde liedje zingen. Net als Philips II toen hij vier eeuwen geleden de rebellerende Nederlanders terroriseerde.

   • @ Bijdehand

    Je stelt een lastige vraag. Eigenlijk kan ik mij in geen van de vier grote Turkse partijen herkennen. Ik denk dat ik qua opvattingen het dichtst bij de Is Partesi, nu Vatan Partesi sta. Maar goed, onder het door de moordenaar Evren afgedwongen ondemocratische Turkse verkiezingssysteem maakt die club geen schijn van kans. Omdat ik niet hoop dat de AKP opnieuw de meerderheid krijgt en geen kans maakt om een presidentieel systeem in te voeren, heb ik een lichte voorkeur voor de HDP.
    .
    Voor de rest kan ik je geruststellen: als Nederlander, socialist én republikein heb ik niets met ‘oranjepartijen’.

    • Waarom noem je Evren een moordenaar heeft hij iemand van je familie vermoord of zo? Was jij in die tijd in Turkije? Jij en grinslander moeten gewoon wat te zeggen hebben en zijn het nooit met iemand eens met uitzondering van een enkele. Grinslander is het alleen eens als Peter het zegt maar dat terzijde. Persoonlijk heb ik altijd een hekel aan mensen gehad die niet vanuit een ideologische overtuiging stemmen maar met alle winden meewaaien of op een populist stemmen maar dat terzijde. Van je opmerking kan ik opmaken dat je links georienteerd bent. Grinslander wat zijn je belangen? Meng je je in de discussie omdat je de Turken wilt helpen, vanuit idealisme of wil je vanuit een superieure oogpunt hier de moraalridder uithangen. Er valt geen hoogte van je te krijgen, behalve dat je razend werd toen er (terecht) kritiek werd geuit op Netanyahu. Nee want Israel is een heel moreel land .Daar liet je je ware aard zien. je levert helemaal niks op hier behalve irritatie. Dus voor jullie beide verklaar wat jullie belang is of ga weg. Als jullie hier mensen willen irriteren kan ik jullie andere sites aanraden.

     • Nou Bijdehand mannneke. Ten eerste:Niemand zal zich door jou of wie dan ook, behalve door de beheerder, van deze site sturen. Mijn inzet op deze site is het genereren van nuance. Edoch zie ik zo ontzettend vaak eigenwijsheid en het ontbreken van mededogen dat sarcasme de enige toon is die jullie kunnen raken. Het fenomeen om alles wat zg fout is Westers of zionistisch te noemen is wel zo 1980 te noemen los van de kritieken richting USA en Europa. Kortom het vijand denken en toch genieten van de verworven vrijheden in NL zijn totaal uit verhouding. Daarentegen hebben mijn Turkse vrienden ogenschijnlijk meet grijze cellen dan de gemiddelde klager hier. Ik ontmoet goddank in mijn omgeving echte vrienden uit Turkije. En jouw zg autoritaire houding staat je niet en indien het jou niet aanstaat?? So what!

     • @ Bijdehand

      Je schrijft ‘Persoonlijk heb ik altijd een hekel aan mensen gehad die niet vanuit een ideologische overtuiging stemmen maar met alle winden meewaaien of op een populist stemmen maar dat terzijde.’
      .
      O ja? Wat is dan jouw overtuiging en op wie stem jij dan? Zo te horen op Adolf Bahceli.

     • Dat was geen antwoord op mijn vraag seniele idioot plus laat nederland maar de grond inzakken
      kees ga jij je kont maar afvegen met de Nederlandse vlag want dat is jou trots toch. Vlaggen hebben toch geen waarde voor jou. Backstabbers zijn jullie ras. Ik haat nederland en zijn nazi volk. Vieze turk enn turkey stick. Turkey Turkey is niet dom…… geef geen fuck om jullie stink volk. Ik heb geen leider maar julliebzijn beide wel twee hoeren kinderen. Als jullie in de brand zouden staan zou ik jullie niet helpen door op jullie te pissen.

  • Koerdisch cultuur is lang verzwegen en verboden geweest en ontkent, maar is er dan werkelijk keiharde systematische consequente repressie geweest? Waarom heeft Turkije niet de Koerden uitgemoord dan? Het valt niet te ontkennen dat er veel Koerdische dorpen zijn platgebrand. Maar is het niet zo dat Koerden vervolgens naar het westen vertrokken en stukje cultuur hebben meegenomen wat de Turken hebben overgenomen. Wat is dan de oplossing? Moet Turkije stuk oost Turkije afstaan? Waarom hun wel en de Turken niet? Sinds de ineenstorting van Ottomaanse rijk zijn de rapen gaar in het midden oosten meder door de verdeel en heers politiek van het westen. Kun je dat bevestigen. Zoniet ben ik voor een onafhankelijk Friesland, Groningen met zijn gas en limburg . Ik vind als Turk dat die volkeren onderdrukt worden en recht op onafhankelijkheid hebben. Nee serieus ik ben bang dat die dagen ooit voor Nederland en Europa gaat komen als het oosten meer machtig wordt. Oplossing is het oosten met atoombommen plat te maken. Kunnen de westerlingen een grote parkeerplaats maken van het midden oosten met hier en daar een paar benzinepompen.

 7. Free Friesland1 Free Groningen waarvan de gas wordt gestolen, free Limburg vanwege zijn bourgondische cultuur. Free Northern Ireland, Free Baskenland1. Zuid afrika terug aan de oorspronkelijke bewoners en de blanke mensen tenzij een arbeider moeten vertrekken . free namibie, Free the land der Indianen. Weg met de blonde haired blue eyed devils. Als ik volkeren ben vergeten Free hun ook.

   • Niet dat de miedden oosterlingen perfect zijn hoor. De nuchterheid van de westerlingen prijs ik. Uiteindelijk zijn moslims tegen moslims aan het strijden of ze nu aleviet sjieet sjoeniet zijn. Ach jah mens is mens. Ik zie de toekomst somber in. Helaas zullen er nog grote oorlogen komen. Israel had nooit mogen bestaan, zo heeft het westen alsnog een endlosung gekregen. Ja ja woorden zoals joodse praktijken zijn zeker door de Turken bedacht.

    • Nou Bijdehand, of westerlingen altijd zo nuchter zijn waag ik te betwijfelen – maar jij als ‘miedden oosterling’ bent het zeker niet. Wat zoekt jouw soort mensen toch in Nederland? Ga lekker terug naar je MHP-vriendjes in Osmaniye. Want hoewel je geen antwoord geeft op mijn vraag, is inmiddels wel duidelijk wat jouw overtuiging is.
     .
     Dit zijn mijn laatste aan jou gerichte woorden. Hoewel – zeker weten doe ik dat niet, want lieden zoals jij maken doorgaans van meer kreupele aliassen gebruik dan wat een straathond aan vlooien produceert.

 8. Vandaag vond in Buitenhof een interessante discussie plaats over de invloed en positie van de diverse Turkse organisaties in Nederland en de harde uitlatingen daarover van Lodewijk Asscher. Aan de ene kant de columnist Zihni Özdil, die zegt dat de opmerkingen van Asscher over de Turkse invloed voor de bühne zijn. Volgens hem zou Asscher daardoor proberen om ex-PvdA-stemmers die zich van zijn partij hebben afgekeerd, weer terug te winnen. Verder wijst Özdil op de tegenstrijdigheid van het beleid, want in plaats dat de minister breekt met Turkse organisaties die vaak conservatieve en nationalistische boodschappen uitdragen (Özdil vergeleek ze met de SGP) gaat hij door met ze voor overleg uit te nodigen. En dat allemaal vijftig jaar nadat de eerste Turken zich in Nederland vestigden.
  .
  Aan de andere kant het SP-kamerlid Sadet Karabulut die de Turkse invloed beaamt en evenzeer veroordeelt, maar niet gelooft dat de uitspraken van Asscher onoprecht zijn. Zij meent dat de Nederlandse regering vanwege de greep die Erdogan via Diyanet e.d. heeft op Turkse organisaties in Europa en vanwege economische- en handelsbelangen niet durft op te treden. Zij leidt dat o.a. af uit het feit dat de mededelingen op de Turkse overheidssite waarin Nederland wordt beschuldigd van racisme en anti-turkse opvattingen, nog steeds op de betreffende website staan. Dat die nog steeds niet zijn verwijderd is ongebruikelijk in het diplomatieke verkeer; zeker nadat Asscher en zijn Turkse ambtgenoot hierover met elkaar hebben gesproken.
  .
  Zoals gezegd een interessant tweegesprek. Ga dat zien http://www.npo.nl/buitenhof/07-06-2015/VPWON_1232771

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here