Wat deed dat Turkse vliegtuig in de buurt van Syrië?

9
3

Vorige week werd een Turks F4 Phantom gevechtsvliegtuig voor de Syrische kust neergeschoten, met een escalatie van het conflict tussen beide landen als gevolg. Volgens Turkije overschreed het toestel per ongeluk het Syrische luchtruim en werd het pas neergehaald nadat het zich daaruit had verwijderd. Syrië beweerde op haar beurt dat de Phantom zich op het moment van de aanval veel dichterbij bevond. Om dat te onderbouwen verklaarde het regime van al-Assad dat bij de aanval gebruik werd gemaakt van afweergeschut met een bereik van niet meer dan tweeëneenhalve kilometer. Turkije houdt het daarentegen op een afweerraket met een veel groter bereik.

Ali Mohammed, de hoofdredacteur van de Syrian Tribune, wijst op een video waarop badgasten nabij de Syrische kuststad Latakia zien hoe de Phantom wordt aangevallen. Aangezien de horizon zich voor een persoon van gemiddelde lengte op ongeveer 4.7 kilometer bevindt, moet het toestel dus binnen die afstand zijn beschoten. Veel dichterbij Syrië dus dan Turkije beweert. De video is met een mobieltje gemaakt en erg onduidelijk. Alleen een uitvergroting toont vaag wat de getuigen in de verte zagen gebeuren. Maar de video bevat meer informatie, want er is duidelijk het geluid op hoorbaar van nabij opgesteld afweergeschut. Volgens Ali Mohammed spreekt dit de Turkse verklaring tegen dat de Phantom met een raket werd neergehaald. De consequentie is voor hem dat het vliegtuig zich veel dichterbij Syrië bevond toen het werd neergeschoten dan de Turkse regering beweert. Mohammed is overigens niet de enige met twijfels over de Turkse lezing. Ook de Turkse media is het opgevallen dat de verklaring van Ankara over het voorval bol staat van de tegenstrijdigheden.

De vraag die bij het NAVO-besluit om Turkije onvoorwaardelijk te steunen niet aan de orde kwam was wat het vliegtuig daar deed. Een routinevlucht om radarapparatuur te testen? Weinig geloofwaardig. Daarvoor hoef je niet dicht in de buurt van een land te komen waarmee de verstandhouding recentelijk steeds lastiger is geworden. Dus waarom? De eerder genoemde Ali Mohammed heeft een interessante theorie. Hij legt een verband met de vlucht naar Jordanië van de Syrische piloot Hassan al-Mirei Hamadeh twee dagen voor het incident met de Turkse Phantom. Het is geen wilde veronderstelling dat het MIG-21 toestel waarmee al-Mirei Hamadeh naar Jordanië kwam grondig is nagekeken door de Jordaniërs. Gezien de goede betrekkingen tussen Jordanië en de VS ligt het verder voor de hand dat de Amerikanen zich daarmee bemoeid hebben. Volgens Mohammed zou bij die gelegenheid het systeem kunnen zijn gedecodeerd dat vreemde vliegtuigen identificeert. Mohammed acht het mogelijk dat de missie van de Turkse Phantom vervolgens was om na te gaan of de Syrische defensie nog in staat was vreemde toestellen te identificeren. Dat zou uiteraard wezenlijke informatie opleveren voor een mogelijke NAVO-aanval op Syrië in de nabije toekomst. Natuurlijk is Ali Mohammed hoofdredacteur van een Syrische krant en daardoor niet geheel onbevooroordeeld, maar zijn theorie sluit aan bij de aanvankelijke Syrische verklaring dat men er niet in slaagde het Turkse gevechtsvliegtuig te identificeren en dat daarom het zekere voor het onzekere werd genomen.

(Peter Edel/Istanbul)

9 REACTIES

 1. Peter, je bent een grote eikel joh. Al je berichtgevingen zijn systematich zo opgebouwd, dat je het niet laten kan om Turkije min of meer zwart te maken.

  Je gaat uit van een heel vaag filmpje waarbij je afweergeschut hoort en kom met een theorie waarbij je de lezers probeer te overtuigen van JOU waarheid.

  Ga lekker aan Assad je verhalen verkopen eikel en rot op uit Istanbul

 2. haha Syrië maakt helemaal geen kans tegen Turkije. heel Europa geloofd wat media zegt over Turkije. Maar in onze land Vertrouwen ze ampers de media. En dat Turkije aanval gaat plegen waar halen ze de ideeën toch van daan. Ik kan ook heel veel slechte dingen zeggen over andere landen b.v Amerika met z’n bom aanslag op yorshima. Kleine meisjes vermoorden op straat als straat honden Turkije durft ampers een haar spriet van een kind aan te raken. mijn broeder land.

 3. Als we zo gaan beginnen Peter?

  Srebrenica, Nederlands Indie, Molukken (Banda-eilanden), en zo kan ik nog verder teruggaan.

  Ik geloof oprecht dat de bombardement op Uludere een vergissing was van de Turkse strijdkrachten. En dat daar ook kinderen bij omgekomen zijn betreur ik ten zeerste.
  Al de gedupeerde nabestaanden krijgen dan ook een soort van schadevergoeding.

  Van dit laatste mag NL een voorbeeld aan nemen.

 4. En toen was meneer Peter stil…. waarom? Omdat die het eens is met het feit dat die Turkije min of meer zwart maakt.Waarom? Omdat ze vooroordelen hebben over ons, en geloof mij mensen dat racistische gedoe met deze mensen, dat zit in hun bloed ze lachen wel leuk aardig ze praten met je maar onderussen…..soms moet je de mensen in hun waarde laten ALS ze tenminste waarde HEBBEN!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here