Turkse president mag zich opnieuw verkiesbaar stellen

0
4

Het Constitutionele Hof in Turkije heeft vrijdag bepaald dat de Turkse president Abdullah Gül zijn termijn van zeven jaar af mag maken. Na die periode mag hij zich opnieuw verkiesbaar stellen en in 2014 opnieuw mee doen aan de verkiezingen. Dat meldt Novum Nieuws.

De oppositie had een verzoek ingediend om de termijn weer terug te brengen naar vijf jaar, waardoor de ambtstermijn van Gül in augustus zou aflopen.

De uitspraak van het hof is van groot belang, omdat er volgens de nieuwsdienst in Turkije een debat gaande is om over te stappen op een presidentieel systeem. Sommige Turken vrezen dat premier Recep Tayyip Erdogan, die in 2011 voor de derde keer een termijn van vier jaar veilig stelde, president wil worden en zijn machtspositie wil bestendigen. (Overgenomen van/Lees verder: Nieuws.NL)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here