Abortusverbod en gigamoskee in Turkije

34
9

Toen ik las dat de Turkse premier Erdogan abortus moord noemt, dacht ik eerst nog dat het een bliksemafleider was voor de recente uitlatingen van Idris Sahin, zijn minister van Binnenlandse Zaken. De 34 jonge Koerdische smokkelaars die in december door Turkse gevechtsvliegtuigen aan flarden werden geschoten zijn volgens Sahin dood beter af, omdat ze anders voor hadden moeten komen. Excuses namens de regering waren daarom overbodig. Een ongehoorde uitspraak, Sahin verbijsterde er zelfs een aantal van zijn partijgenoten mee. Erdogan zal hem echter nimmer laten vallen en daarom leek de tijd gekomen om de discussie naar een ander onderwerp over te hevelen.

Maar Erdogan meent het serieus! Twee dagen geleden lanceerde minister van Volksgezondheid Recep Akdag een wetsvoorstel om het recht op abortus te beperken tot de eerste vier weken van de zwangerschap. Omdat vrouwen dan meestal nog niet eens weten dat ze zwanger zijn, komt het in de praktijk neer op een verbod. Vrouwenorganisaties reageerden als door een wesp gestoken. Logisch, want door de nieuwe wet zullen ongewenst zwangere vrouwen aangewezen zijn op engeltjesmakers met breinaalden in onhygiënische achterkamertjes. Dat gaat slachtoffers eisen, daar kun je donder op zeggen.

Momenteel is abortus in Turkije nog mogelijk in de eerste tien weken van de zwangerschap. Die wet is een erfenis van het militaire regime dat begin jaren tachtig de scepter zwaaide. Juntaleider generaal Kenan Evren was een misdadiger, maar vond vrouwenrechten erg belangrijk. Hij sprak zich uit tegen de dwang in het conservatief islamitische milieu om vrouwen met een zwarte sluier over straat te laten gaan. Tegen Afghaanse vluchtelingen die destijds asiel kregen in Turkije zei hij: ‘Als jullie je vrouwen geen onderwijs geven, stuur ik jullie terug.’ Dat hij voor legalisering van abortus zorgde past in dit plaatje. Laat het duidelijk zijn dat Evren al lang geleden tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld had moeten worden. Het zou echter verkeerd zijn de feiten te verloochenen.

De woorden van Erdogan en het wetsvoorstel om abortus vrijwel te verbieden, zijn een reflectie van veranderingen binnen de Turkse samenleving. In 1990 vond 61 procent van de bevolking abortus nog acceptabel wanneer een stel geen kind wilde. In 2008 was dat cijfer teruggelopen tot 29 procent. Die verschuiving volgt uit de toegenomen hang naar conservatieve waarden binnen het religieus gestemde deel van de bevolking. Overigens is de islam niet eenduidig over abortus. Er zijn theologen die het toestaan, met als argument dat een foetus pas na een aantal maanden een ziel krijgt. Anderen zijn er zwaar op tegen.

De zojuist genoemde cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van professor Yilmaz Esmer van de Bahcesehir Universiteit in Istanbul. Hij komt tot drie conclusies.

A. Naarmate religieus conservatisme toeneemt, groeit de weerstand tegen abortus.
B. Naarmate het opleidingsniveau stijgt, wordt de weerstand tegen abortus minder.
C. Naarmate het inkomen stijgt, vermindert de weerstand tegen abortus.

Aan de conclusies en cijfers van Esmer kunnen andere constateringen worden verbonden:

A. Het religieuze conservatisme is sterk gegroeid in Turkije.
B. Het onderwijs in Turkije wordt weliswaar hervormd in religieuze richting, maar niet inhoudelijk verbeterd, waardoor het sterk achterblijft bij het West-Europese niveau.
C. Ondanks de claim van Erdogans Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) dat het de Turken zo goed gaat, blijven de lonen van de arbeiders laag.

De nieuwe abortuswetgeving is een volgende klap in het gezicht van de seculiere Turken, voor wie vrijheid belangrijker is dan religieus conservatisme. Steeds vaker ervaren zij dat hun rechten en vrijheden ondergeschikt raken aan de ethische beginselen van de conservatieve meerderheid, zoals die door de AKP en haar autoritaire premier vertegenwoordigd worden.

Zoals Erdogan het voor doet komen maakt abortus deel uit van een samenzwering om Turkije te ontvolken. Onzin, want onderzoekers voorspellen dat Turkije tegen 2050 negentig miljoen inwoners telt. Dat is tien miljoen meer dan nu. Ook beriep Erdogan zich op het belang voor Turkije van een jonge bevolking. Al evenmin steekhoudend, want de Turkse bevolking is nu al relatief jong, met meer dan 25 procent onder de vijftien jaar. Waarom dan toch die drang op Turkse vrouwen om minstens drie kinderen te krijgen? Het ontbrak er nog aan dat Erdogan een ‘konijnen-orde’ in het vooruitzicht stelde. Is hij wellicht beducht voor demografische veranderingen als blijkt dat Koerden gemiddeld meer kinderen op aarde zetten dan Turken?

Op 29 mei, de dag waarop de bloedige verovering van Constantinopel door de Ottomanen in 1453 werd herdacht, had de premier nog een nieuwtje. Niet over bestrijding van de armoede, een verbetering van het onderwijs, of het verbeteren van de mensenrechtensituatie. Nee, Erdogan kondigde de bouw aan van een gigantische moskee op de hoogste heuvel van Istanbul. Door de locatie, en de geplande omvang van 15.000 vierkante meter, zal iedereen in de stad met de neus op het feit worden gedrukt dat de islam heerst in Turkije.

Wil iemand nog tegenspreken dat de invloed van het geloof op de Turkse samenleving zienderogen toeneemt? Laat dat land toch zo snel mogelijk lid worden van de EU. Europa mag de westers georiënteerde seculiere Turken niet in de steek laten. Dan bestaat er tenminste nog enige kans op dat de resterende vrijheden intact blijven. De conservatief religieuze moslims kunnen dan zelf bepalen hoeveel vrijheid zij wensen. Voor hen de vrijheid van religie, voor de seculiere Turken vrijheden zoals abortus. Dat is het mooie van een echte democratie. De meerderheid beslist over haar eigen vrijheden, maar niet over die van de minderheden.

Geen democratie zonder vrijheid. Premier Erdogan dringt toch zo aan op democratisering? Of is democratisering zijn dekmantel om een vorm van theocratie te vestigen en minderheden de les te leren? In dat geval is hij geen spat veranderd sinds hij in de jaren negentig opmerkte: ‘democratie is als een bus, wanneer je de juiste halte hebt bereikt stap je uit.’ Kort voordat hij premier werd zou Erdogan radicaal van mening zijn veranderd over democratie. Dat zegt zijn AKP, maar voor seculiere Turken is dat een zuiver gevalletje takkiya. Ze hebben een punt.

Peter Edel/Istanbul

Op 18 juni verschijnt van Peter Edel: De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

34 REACTIES

 1. abortus is ook moord! alleen verwesterde hoeren vinden dat niet zodat ze hun kutten kunnen blijven geven abortus na abortus

 2. Wat is dat nu weer voor achterlijke opmerking over verwesterse hoeren. Ik heb enkele jaren op het “platteland” in het noord westen van Turkije gewoond. En tot mijn grote verbazing gehoord van de vrouwen daar dat ze bijna allemaal 1 of meerdere abortusseen achter de rug hadden. Gewoon omdat zij zelf niet in staat zijn om voorbehoedsmiddelen te kopen en hun echtgenoot het vergeet of gewoon vertikt! En als ze dan zwanger raken worden ze door hun echtgenoot gedwongen tot een abortus.

 3. Ik moet Wilders hierin toch gelijk geven: Nu komt de “islamitische” aap uit de mouw…
  Hard maar waar…

 4. ZIM: een kind op de wereld zetten terwijl je bij voorbaat weet dat je hem/haar niets te bieden hebt is ook moord…

  Een vrouw verkrachten en ongewenst zwanger achterlaten is ook moord..

  Wat denk je nou Zim, dat een vrouw in haar eentje zwanger raakt? Ongewenst zwanger raken komt in alle lagen van de universele bevolking voor…het maakt dan geen zier uit of je een westerse,islamitische of een boeddhistische vrouw bent…

 5. One more thing: Mannen die denken met hun geslachtsdeel en het dus vertikken om een voorbehoedsmiddel te gebruiken zouden juist gecastreerd moeten worden…Waarom de vrouw de dupe laten worden van egoïstische onwetende mannen?

 6. menekse jij hoort wel veel over turken als westerse vrouw zijnde. jij kan alleen maar overdrijven over turken omdat je ooit met eentje zogenaamd jaren getrouwd mee was en het nu niet kan hebben.

 7. gadamer, ja jonge, hier in een westerse land mag alles, dus alles is perfect hier omdat het westers is en zodra een geen westerse land er op tegen is, dan is het niet goed omdat het geen westerse land is met hun ideetjes. wat zal wilders erg trots op jou zijn.

 8. mmmm

  Het hele tekst van Peter is anti Turks en verdraait met halve waarheden soms zelfs hele leugens….

  sommigen dingen kloppen weer wel dat Erdogan zeker een Islamistische karakter heeft en dat laat zien met een grote Moskee .. maar weer andere kloppen niet….

  en helaas, de macht van de media,, mensen geloven als een kip zonder kop alles wat ze lezen.

  Peter je kan wel mensen hersenspoelen met je teksten alleen zulke dingen leiden tot Polarisatie. Misschien ben jij enkel anti Erdogan en anti Akp en pro Turks maar dat neemt niet weg dat je polariserend bezig bent waardoor je Turken en Nederlanders tegenover elkaar zet,

  Het zullen op midden en lange termijn de Nederlanders zijn die hiervan schade zullen ondervinden. Turkije en de Turken zijn in de wereld bezig met een stevige opmars. de periode van 1800 tot 2000 was het middel eeuwen van de Turken in de wereld. In 1991 is de renaissance van de Turken op gang gekomen……

  Het is beter voor iedereen in harmonie met elkaar om te gaan. Ik ben zelf niet eens gelovig en zelfs anti islamist maar logica het verstand….en feiten….

  Turken zijn echt wereldwijd bezig met een opmars…nu worden er nog steeds gezaaid. Het oogsten moet nog komen.

  Mehmet

 9. @ Mehmet

  Iemand van leugens betichten is nogal een aantijging. Vooral als je geen man en paard noemt is wel allemaal heel gemakkelijk wat je doet.
  Trouwens, als er iemand verantwoordelijk is voor polarisering dan is het dhr. Erdogan. Don’t shoot the messenger!

 10. Ik had het artikel van mevr. Mert al gelzen. Daily News ligt iedere ochtend bij me op de mat. Maar toch bedankt Gadamer!

 11. @ Ja zim zili
  Zoals gezegd, ik heb jarenlang tussen Turken in Turkije gewoond. Jij weet amper wat er in je vaderland afspeelt omdat je er met een roze bril op naar toe op vakantie gaat. Als ik het zelf niet gehoord had van mijn schoonzussen en andere vrouwen dan zou ik het net als jij niet hebben willen geloven. Maar het is de realiteit.

 12. Peter

  sorry, ik heb een te kort tekst geschreven zonder uitgebreid op in te gaan. Je hebt gelijk als je zegt dat ik zonder onderbouwing wat zeg.

  Echter besef wel dat wat jij doet polariserend is kwa de emotionele verhouding tussen Turken en Nederlanders.

  Jouw berichtgeving past binnen de kaders van het politiek van het westen om de Islam en Christendom te pollariseren opdat de eigen idenditeit en buitenlandse beleid gehandhaafd kan worden. Deze politiek is begrijpelijk maar tevens moet je verder kijken dan 15 jaar alleen.

  Met deze politiek worden de Turken tot vijhand verklaard. Dat is niet verstandig in een wereld waar China en India straks heel machtig worden. Ok het westen denkt dat ze Turken ook in de toekomst kunnen blijven manipuleren maar dan vergis je je. Kijk naar de geschiedenis. Je vergeet dat Turken geen Arabieren zijn.

  Misschien besef je niet helemaal hoe de verhoudingen precies zitten waardoor ik dan lijk wartaal uit te kramen…maar probeer te begrijpen dat inplaats Turken en de Turkse wereld tot westerse vijhand te bombarderen het westen juist een sterke aliantie aan kan gaan met het gehele Turkse wereld (Dus Turkije en midden azie waarbij je Rusland ook toevoegd in die Aliantie, alleen dan zul je in staat zijn zowel economisch, politiek als militair bestand te zijn tegenover de macht van China en India straks….

  Zo niet…zal het westen gedoemd zijn zowel in economisch, militair als politiek in verval te raken….

  Turken zullen met of zonder het westen een gouden periode tegemoet gaan….

  dus ik zeg slechts…profiteer ervan…voordat het te laat is…

  Mehmet

 13. Als je niet sterk genoeg bent zal China straks jouw bevelen verplicht voor x bedrag producten van hem te kopen…niemand kan ze tegenhouden… jij hebt dan echt niets te vertellen…. mensen beseffen niet hoe de echtte wereld in elkaar steekt en leven de wereld van fantasie…. Wie kan China tegen houden als zij gezellig naar de grootste olievelden van de wereld in Kazachistan gaan marcheren… olievelden die nog geheim zijn. Nog vers in de grond nog niet aangeboord zijn… Niemand… Wie kan China tegen houden op het moment dat Turkije een Aliantie aangaat met China….verloren Midden oosten voor het westen…. Geen westerse land kan dan een poot neer zetten in het Midden oosten….

  Als de Turken steun hebben van China geloof me Turken kunnen in hun eentje heel midden oosten in het belang van China bezetten. Geen enkele leger zou de Turken kunnen tegenhouden. Misschien klinkt het arrogant maar zoals het altijd geweest is. 1 Turkse soldaat is minstens 3 westerse soldaten waard in strijd. Tegenover de Arabieren minstens 10 arabische soldaten waard…

  en dit bij gelijkwaardige bewapening….

  Besef hoe de verhoudingen zijn en hoe makkelijk ze kunnen verschuiven….

  het westerse volk moet in eigen belang handelen maar de tegen schrijdige belangen maken het westen blind….

  Misschien geloof je mij niet, onthouw dit en kijk naar de Turken over 30 jaar.

  Mehmet

 14. Peter,

  Ik heb je tekst nog maals gelezen… het is echt manipulerend en negatief met halve waarheden en zelfs leugens.

  1 simpel voorbeeld. Jij noemt de verovering van Constantinoble bloedig.

  Elke vorm van conflict is bloedig. Maar je kan ze nog altijd categoriseren en feit blijft dat Turken in de relatieve zin vergeleken met de Europeanen altijd zeer beschaafd zijn geweest in oorlogen en respect vol met genade behandelen van de vijand. Dit zijn feiten waar geschiedkundig geen twijfels over bestaan… jij komt de Turkse bezetting bloedig noemen,

  Wat jij doet is geschiedenis vervalsing,… maar goed… wat jij doet is niet in het belang van het westen….

  Als jij dit doet dan gaan de Turken dit onthouden. Geloof me Turken hebben een zeer goede geheugen. Geschiedkundig staan ze daarom bekend…. alleen het westen vergeet wie de Turken waren….maak geen slapende reuzen wakker zoals Napoleon zei over China…maar goed die is al wakker en Turken beginnen ook wakker te worden..

  Jammer, ik ben voorstander van vrede en samenwerking Tussen Turken en Europeanen ondanks de schijnheilige twee maats en vijandige politiek van Europa…

  Ach ja… dit is een strategie die de hoogste elite van het westen voor gekozen heeft. Maar dat is fout omdat je Turken niet kan blijven manipuleren. Turken zijn slim en hardwerkend en daarom succesvol.

  Elk vijhandig handelen zal in de geheugen van de Turk opgeslagen worden en zal wanneer de tijd gekomen is herinnerd worden wat als pijnlijk zal worden ervaren… dit is een voorspelling die door duizende jaren heen altijd betreft de Turken altijd is uitgekomen en in de toekomst zal blijven uitkomen.

  Mehmet

 15. Mehmet, doe geen moeite. Kafir 1 tek milletdir. ha Peter Edel ha Mao. Hepsinin bir olup karsimiza gececekleri gun’e hazirlanmamiza bakalim bizler. Ne mutlu Turk’um diyene!

 16. Ow nog iets Peter….

  Het westen ondersteund het Islamisering proces in het gehele Turkse wereld zelf. Ik verdenk ze zelfs dat ze het financieren, waar haalt Gulen beweging anders de honderden Miljarden Dollars vandaan (ja zoveel geld geven ze uit) om zich te verspreiden over de hele wereld om de Turkse Islam en netwerk uit te breiden in de wereld.

  In 1997 durfden de Turkse militairen geen staatsgreep te plegen om meteen het gehele Islamisteringsproces in Turkije grondig met de grond gelijk te maken…

  weet je waarom, nu ze een voor een worden opgepakt…. Zij zeggen wij hadden geen toestemming gekregen van Amerika en het westen.

  Elke staatsgreep in Turkije werd met opdracht uit het westen en in opdracht van westen door Turkse militairen uitgevoerd.

  In 1997 en de periode daarna werd het Turkse volk door de Media en de handelingen zodanig gemanipuleerd dat het volk ging denken van kies voor AKP. Alle middelen onder controle van het westen werden in Turkije ingezet om AKP aan de winst te helpen…

  Niemand kan in een land als Turkije die werkt als visboer ergens op een markt in een zee van mensen opeens binnen x aantal jaren van van visboer tot presidentschap met zoveel succes gaan… Hij heeft constant een onzichtbare hand die hem beschermd, steunt en helpt.

  Het westen schiet zichzelf in de eigen voet door de Islamisering proces in de Turkse wereld actief te ondersteunen en te financieren om daarna te zeggen van kijk hoe slecht de moslims zijn.

  Als de Turken sterk genoeg zijn kan niemand ze tegen houden.

  Het is slimmer de kracht van de Turk in eigen belang te gebruiken inplaats van de Turk te laten denken dat je vijanden bent. Turken zijn zeer koppig en wanneer ze iemand voor vijand zien heeft diegene echt een probleem.

  Mehmet

 17. Treffend. Ik zocht op Internet naar het dagboek dat de Italiaanse ooggetuige Nicolo Barbaro in 1453 over de verovering van Constantinopel schreef. Lukte niet, want toen ik de betreffende pagina wilde openen, bleek de Internetwaakhond in Ankara daar een stokje voor gestoken te hebben.
  Excuses, mag ik niet schrijven natuurlijk, want dan ‘polariseer’ ik weer. Met dat soort argumenten komen we met z’n allen in een weinig realistische werkelijkheid terecht. De Franse filosoof Jean Baudrillard schreef het al: we leven niet in de werkelijkheid, maar in een beeld van de werkelijkheid.

 18. Mehmet, als ik je laatste reactie lees begrijp ik echt niet waarom je mijn kritiek op de AKP als anti-Turks interpreteert. Ik ben echt niet in Istanbul gaan wonen omdat ik een probleem heb met Turken. Ik zie alleen dat de AKP (en de Gülenbweging niet minder) de vrijheden van mijn Turkse familieleden en vrienden aan banden legt. En daar heb ik wel een probleem mee. Is dat zo vreemd?

 19. Nee, je hebt gelijk…sorry wilde jouw niet kwetsen.

  daar ben ik het trouwens wel mee eens…

  maar wat is het alternatief? Die heb je niet echt. Akp begint tekenen te tonen van beetje dictatoriale trekjes… Hopen dat ze daarin niet teveel doorschieten…

  Maar zij doen ook goede dingen….

  Als je slim bent doe je alsof je een super moslim bent en ze dragen je op handen. Ik zou gewoon super moslim spelen terwijl ik niet eens gelovig bent en je zult op handen gedragen worden.

  Mijn ouders zijn ook tegen Akp, traditioneel CHP stemmers…Tradiotioneel Links…. Maar feit blijft dat CHP leiders echt harstikke verkeerd zijn en Erdogan alles goed doet…

  Kijk in 10 jaar tijd nationaal inkomen 3 keer zo hoog…. ambetenaren zijn kwa koopkracht netto 200% beter van geworden…rekening houdend met inflatie etc etc etc…

  Kijk naar Nederland in de afgelopen 10 jaar is ons koopkracht 300% omlaag gegaan… de verborgen inflatie in Nederland is ruim 300% !!!!

  Wees slim en doe mee met het spelletje…jezelf verzetten daarmee schaad je jezelf en Turkije….Ik zou zeggen, probeer zaken vanuit meerdere perspectieven te zien.

  Al mijn test kan je als algemeen beschouwen… niet per se direct op jouw gericht.

  Vriendelijke groeten,

  Mehmet

 20. Ik kijk eerst naar het lege kant van een halfvolle beker daarna naar het volle deel…

  Dat komt omdat in Europa mensen Turken altijd negatief afschilderen…dus enige wantrouwen in mij is een normale ontwikkeling, maar ik blijf natuurlijke geloven in goede mensen.

  De werkelijkheid van het beeld kan je pas echt diepgaand begrijpen als je begrijpt waarom alles wiskunde is….

  Mehmet

 21. Helemaal mee eens. Een alternatief is het probleem. Ik ben er van overtuigd dat menigeen bij de laatste verkiezingen op de AKP heeft gestemd omdat er geen alternatief is. Het gebrek aan een alternatief ontslaat mij echter niet van de journalistieke plicht op onrecht te wijzen waar dat plaats vindt.

  Zeker, de AKP heeft ook goede dingen gedaan. Vooral in de eerste jaren. In die tijd was ik ook nog tot bepaalde hoogte enthousiast over de AKP. Daarna kwam helaas de klad er in. En niet zo’n klein beetje ook.

  Je hebt helemaal gelijk dat Erdogan zich tot een soort democratisch gekozen dictator ontplooit. Ik vind alleen zeker niet dat hij alles goed doet, maar dat had je al begrepen.

  Bedoel je dat het BNP drie keer zo hoog is geworden? Ik twijfel er niet aan dat een bepaalde groep er erg op vooruit is gegaan. Maar bij de massa herken ik dat hier geenszins. Ik heb de armoede in vijf jaar niet minder zien worden, eerder toe zien nemen.

  Wel zie ik dat velen tot over de oren in de schuld zitten. Door de consumptie die daar het gevolg van is krijgt het buitenland al snel de indruk dat het hier erg goed gaat. De problemen van degenen die hun leningen niet meer af kunnen lossen worden daarbij echter niet in overweging genomen.

  Die consumptie leidt tot enorme import. De export is door de economische groei weliswaar toegenomen, maar kan de import niet bijbenen. De AKP heeft niets kunnen doen aan het tekort op de handelsbalans. Door de opgejaagde consumptie en al die leningen is het alleen maar gegroeid. Bijna 10% nu. Dat gat moet gevuld worden met leningen op de korte termijn markt. Iedere econoom weet dat die ballon op een zeker moment wel moet knappen. Wie het zegt wordt echter als een bedreiging van de feestvreugde gezien.

  Erdogan wordt door een groot deel van het Turkse publiek op handen gedragen. Daarbij spelen echter nogal wat irrationele facoren een rol. Velen zijn nu eenmaal gevoeliger voor stoer gedrag dan de werkelijke kwaliteiten van zijn economische beleid. Dat merk ik ook op deze website zo nu en dan.

  Ik ben er heel gematigd optimistisch over dat Kilicdaroglu een frisse wind door de CHP zal laten waaien. Hij probeert af te rekenen met de oude verstarde kemalistische club binnen die partij, al is dat niet eenvoudig. Baykal was een verschrikking, laten we het daar over eens zijn.

 22. Je begrijpt toch wel dat Akp zijn steun krijgt van met name het volk dat onder invloed is van de Gulen beweging en filosofie.

  Gulen zelf is onder toezicht van Cia. Gulen beweging heeft vanuit het westen (dus niet alleen Amerika) letterlijk tot wel 100 Miljard dollar aan financieel steun gekregen om dit alles te bewerkstelligen.

  Het zou mij niet verbazen als Erdogan en zijn ministers mede in opdracht van Gulen gekozen worden…

  Maar begrijp dat dit met Westers steun gebeurd en zelfs met westers geld. Ik ben hierop niet tegen omdat in dit geval de belangen van Turkije, de Turken en het westen met elkaar parallel zijn. Diegenen die hiervan nadelig zullen zijn , zijn met name de Arabieren.

  Maar de Arabieren hebben Turken verraden ondanks dat zij 400 jaar lang onder Turken relatief goed geleefd hebben en niet slechter werden behandeld dan een iedere andere burger binnen het Ottemaanse Rijk. daarom vind ik dat de Turken het Westen moeten helpen de Arabieren te naaien, puur uit wraak al is het bijna 100 jaar geleden gebeurd.

  Als het westen zoveel macht heeft in Turkije dan hoop ik dat jij begrijpt dat Kilictaroglu aan de macht binnen CHP geholpen is door westerse geheime diensten… spefiek in dit geval waarschijnlijk door Mossad. Zij hebben Deniz Baykal aangepakt en middels media en cassettes paar rake klappen aan MHP gegeven opdat Chp wat meer stemmen kan krijgen…

  Het is een spel…maar Chp is echt niet minder zuiver als AKP.

  Het voordeel van AKP is dat zij een eenheid weten te realiseren door hun grote vertegenwoordiging waardoor in het bestuur van het land sprake is van slagvaardigheid,

  Een tweede voordeel is dat zij angst kennen voor God en 1 stelen 3 uitdelen aan het volk uit angst voor God… In het geval van CHP zou men letterlijk alles stelen en niets over laten aan het volk. Zij kennen geen angst voor God, hemel of hel…

  Nog een voordeel is dat de waarden en normen binnen de Turkse samenleven gesterkt worden opdat de bassis van het Turkse volk, het gezin overheid kan blijven…

  Kijk naar Nederland, doordat nederland democratisch is en sprake is van een doorgeschoten Feminisme en individualisme is er binnen de beetje overgebleven Nederlandse gezinnen mits men ondanks alle beperkingen een gezin kan vormen sprake van zeer zwakke waarden en normen en is er sprake van een zwakke eenheid tussen man en vrouw, kinderen en ouders enerzijds en broers en zussen anderezijds….

  Dus kwa volk komt het erop neer dat Nederland eigenlijk verloren is tenzij men meteen ingrijpt en de werkelijke Nederlandse waarden en normen hersteld….Kijk precies deze ontwikkeling in Turkijke over 30 jaar voorkomt APK Nu.

  Dat is belangrijk.

  Mehmet

 23. wat grappig is dat er voordurend gezegd wordt dat de Media in Turkije onderdrukt wordt….

  Geloof me Media daar is vrijer als in het Westen…hier hoef jij maar 1 keer iets verkeers per ongeluk te zeggen….

  Jij komt nergens in de wereld nog aan de bak, jouw naam komt op een zwarte lijst…

  het kost letterlijk jouw carriere…

  Verder zijn de mensen zodanig hier gehersenspoeld dat iedereen zijn nieuws uit eenzelfde poel haalt….dus elke krant je ook opent…zelfde nieuws…soms zo gek dat ze zelfs dezelfde foto gebruiken….

  Dus vrije pers is een fabeltje.

  Mehmet

 24. dus in Turkije kan een nieuwsmaker nog de gevangnis in gaan, en de wereld maakt daar nog ophef over ook nog…je hebt alle aandacht, je kan de President echt van alles beschuldigen, dat kan in Turkije…

  In Nederland echt niet…waar ben je werkelijk vrijer??

  in Turkije ga je de gevangnis is maximaal… en kom je vrij en weet je waar je aan toe bent en je kan verder gaan met je werk…

  In Nederland ben je voor altijd verloren…

  Mehmet

 25. Maar goed wij blijven met zijn allen net vliegen achter de kont van een paard die gelukkig worden iedere keer als de paard een scheet laat. (Een Turks gezegde).

  De wereld is groter als de achterkant van de paard en de mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt….wij de mensheid beperken onszelf met onze kortzichtigheid…

  In werklijkheid moeten we kijken naar de wetenschap en ons daarin verder ontwikkelen en dat toepassen in ons leven… echter de echtte wetenschap staat al bijna 100 jaar stil… mensen kunnen niet vaak bevatten wat ik daarmee bedoel… de wetenschap staat sinds de eerste nuclaire bommen af gingen stil….de enige wat wel gebeurd is de verdere ontwikkeling van de toepassing van bestaande kennis,,,,dus er komt niets nieuws bij.

  Door de ontwikkelingen van de Rabotica is nu rond de 30%. Met andere woorden Robots hebben voor 30% het werk van de mens overgenomen…binnen 30 jaar zal dat richting de 80% gaan….en over 150 jaar zal het rond de 99.95 % zijn….

  Maar goed…Mehmet

 26. ik snap westerse gedachtes niet, als het gaat om Turkse economie.. ze denken dat het alsof een eu land is, neymis luchtballon gaat klappen blabla.. ten 1e, Turkije wordt vollop investeerd door arabische landen en azie en niet door leningen, maar door grote opdrachten.. ten 2e Turkije heeft de olie en gashandel in handen die naar de eu gaat en dat heeft TR heel rijk gemaakt en nog rijker gaat worden.. Turkije heeft precies dezelfde economie systeem als de eu en toch is TR niet geraakt, dus dan zou die ballon van jullie allang geklapt zijn.. ten 3e Turkije bezit 75% boorzouten vande wereld, dat houd in, 75% van de wereld heeft TR nodig voor boor voor hun producten zoals, raketbrandstof, landbouw en nog veel meer.. dus jullie kunnen nog honderd jaar wachten voordat die ballon klapt

 27. Zim,

  je kan jouw waarden niet opleggen aan anderen. daar gaat het nou juist om. je mag denken en handelen zoals jij wil, maar niet iedereen is verplicht dat ook te doen.

  Of vindt jij dat it slechts in het westen zo is. dan geef je dus Wilders gelijk in zijn opvattingen!

  mehmet

  ik zie nergens feitelijke informatie bij peter die niet zou kloppen.

  je kan het eens zijn met zijn conclusies of niet, maar halve waarheden of leugens zijn er niet!

  bewoordingen etc zijn normatieve waarden/keuzes. ook daar kan je een probleem mee hebben. dat kan

  maar waar zijn dan de halve waarheden en leugens? noem ze eens concreet Mehmet.

  En verder, De dingen die jij noemt zijn net zo normatief als waar je Peter van beticht! ik zie echt daadwerklelijk niets anders

  feit blijft dat een mensenrecht of vrouwenrecht iuedere normatieve interpretatie te boven gaat, juist omdat het een juridisch recht is ontleend aan gedeelde waarden en normen!

  dus als je zegt dat de AKP met een islamitische inspiartie aaan de rechten van vrouwen tornt met deze wetsvoorstel zeg je niks verkeerds!

 28. mehmet, je vergelijkingen tussen Nl en TR zijn net appels met peren. waarbij je kennelijk zelfs dan ook nog selectief bent.

  je bagatelliseeert gevangenschap en wet en regelgeving…

  en al zou je gelijk hebben qua vergelijkingsniveau, dan nog maakt een vergelijking met de een het ander niet goed of minder slecht.

  wat is dat voor een uitgangspunt voor iemand die prat gaat op zijn mening over de stand van de wetenschap!

 29. Hatice je hebt gelijk… ik ga meer in op details…

  Ik vind de kritiek over de 34 dode smokkelaars richting de Turkse overheid onterecht en niet in het belang van het Turkse volk en natie.

  Het is een feit dat zelfs door fouten soldaten door eigen soldaten kunnen worden neergeschoten
  Het is een feit dat onschuldige burger doden kunnen vallen in een oorlog
  Het is logisch dat in een verboden gebied 34 mannen die met ezelf iets transporteren en reizen automatisch als terroristen kunnen worden verdacht,
  gezien alle omstandigheden ziet het ernaar uit dat het zeer waarschijnlijk is dat PKK samen met KCK en Israel deze fout van Het Turkse leger georganiseerd hebben door het sfeer van terroristen te creeren bij de 34 smokkelaars. Vervolgens gezien de Mediaaandacht etc is het zeer waarschijnlijk dat Israel en zijn Media macht in Turkije gebruikt worden om de Turkse slagvaardigheid tegen het Terrorisme te verzwakken en de PKK en KCK te sterken.
  Ik vind het ook verdacht dat Peter met Abortus verbod en Moskee zijn titel begint en meteen in gaat op de 34 dode Smokkelaars…Misschien doet hij dit niet bewust maar Journalist is een zeer verantwoord werk dat tevens de 4e macht binnen de democratie is. Dat betekent dat net als de andere 3 machten de journalist zijn macht en dus zijn verantwoordelijkheden moet kennen en zijn gedrag moet kunnen verantwoorden. Mijn persoonlijke mening is dat er geen democratie heerst binnen de journalstiek omdat er dictaturen de baas zijn die de les voorschrijven hoe de journalsiten te werk moeten gaan waardoor massa journalsiten door enkele kunnen worden aangestuurd en dus eigenlijk niet echt sprake kan zijn van vrije verantwoordelijke journalistiek. Dus met andere woorden.. ik zeg dat het gehele systeem van journalist zodanig moet worden veranderd dat machtige media bazen met hun geld geen greep meer hebben over wat journalisten gaan schrijven…meer democratie minder journalistieke dicatursme en dat is alleen mogelijk wanneer journalsiten daadwerkelijke financiele en netwerk vrijheid krijgen om hun leven te onderhouden en werk te kunnen doen.

  Meer kinderen wil AKP hebben dat is duidelijk…dat heeft strategische redenen…of dat goed is weet ik niet, maar landen in de wereld willen de anderen overtreffen en dit is nu het manier…echter naar mijn mening een foute manier omdat wij als mensheid straks enorme problemen hebben maar vanuit internationaal perspectief heeft Erdogan weer gelijk. Andere landen zullen ook niet een rem zetten op hun eigen bevolkingsgroei en tevens heeft Turkije de middelen om de bevolkinggroei op te vangen. (groot land, grote landbouwpotentie)

  Het nationaal inkomen van Turkije is daadwerkelijk 3 keer zo hoog geworden en tevens zijn de de laagste inkomens ook erop vooruit gegaan alleen verhoudingswijs minder maar als enige land in de wereld waarbij de rijkste inkomens en de kleinste inkomens dichter naar elkaar toe zijn gegroeit…
  Met nadruk de enige land in de wereld… dus Turkije doet het in de wereld verhoudingswijs enorm goed kwa verdeling van de Rijkdom of dat genoeg is Ik vind van niet maar Erdogan doet het absoluut goed.

  Dit is cijfertdig te bewijzen, 100% met wetenschappelijke bewijs.

  (peter)Zoals Erdogan het voor doet komen maakt abortus deel uit van een samenzwering om Turkije te ontvolken. Onzin, want onderzoekers voorspellen dat Turkije tegen 2050 negentig miljoen inwoners telt.
  Je zegt het zelf 90 Miljoen in 2050 dat is helemaal niet veel !!!!
  het Turkse volk was in 1923 slechts 13 Miljoen in 2012 Ruim 75 Miljoen in 90 jaar minimaal 6 keer zo groot en hou rekening met dat 10% van de Turken in het buitenland woont,….dus eigenlijk 85 miljoen…

  en nu over 40 jaar 90 miljoen…slechts 15 miljoen meer….waar praat jij over.,…als de huidige mensen slechts 2 kinderen nemen en de bejaarden meer als jongeren worden ga je al over de 90 Miljoen…

  wat jij vertelt is echt misleidend…als ik erin graaf kloppen jouw cijfermatige stellingen niet. Bij 90 Miljoen sta je stil en ga je achteruit…en de absolute aantallen mensen die kunnen werken bij 90 Miljoen is minder als bij 75 miljoen omdat de percetage dat kan werken lager is vanwege het ouder worden van een grote massa mensen.

  Dus Erdogan heeft gelijk als hij zegt 3 kinderen zodat op zijn minst de ouder wordende generatie verzorgd kan worden en Turkije kwa economie niet gaat krimpen.

  Laat Turkije zo snel mogelijk lid worden van Europa….

  Europa beschouwd de Turken traditioneel als de grote VIJAND.
  Europa is tegen Moslims
  Europa houdt niet van de Turken die ondernemen en zich opwerken binnen een maatschappij.
  Omdat de gevestigde orde en dat is de super elite in het westen samen met super rijke Joden…bang dat Turken over 50 jaar net zo machtig of nog machtiger binnen Europa worden als zij zelf.

  Zij beschouwn Turken als virussen, ziekte die of geassimileerd moet worden of iets anders… maar zij willen de Turken echt niet met rust laten…. dit zijn de feiten achter de schermen.

  Ik heet Mehmet, ik ben 1000% Turk maar ik ben geen moslim…maar toch zou ik op Erdogan stemmen omdat hij de Turkse positie in de wereld versterkt.

  Kijk Turkse volkeren hebben Tussen 1800 en 1950 enorme genocide ondergaan… er zijn in midden azie 150 Miljoen Turken vermoord….en bij de val de Ottemaanse rijk 38 miljoen Turken vermoord…

  Wij moeten lessen Trekken uit de geschiedenis, wij moeten niet naar wraak streven maar wij moeten wel voorkomen dat we weer in elkaar worden geslagen…

  Als je sterk bent wordt je niet geslagen maar gaan zij samen werken met jouw. Turkse gezegde, honden bijten elkaar niet….Turken moet weer kkomen tussen de mensen die heersen en niet diegene die overheerst worden !!!

  Mehmet

 30. Hatice jij zegt***
  feit blijft dat een mensenrecht of vrouwenrecht iuedere normatieve interpretatie te boven gaat, juist omdat het een juridisch recht is ontleend aan gedeelde waarden en normen!
  ***
  Mee eens…

  als we over mensenrechten praten valt vrouwenrecht automatisch daaronder.

  De invullen van mensenrecht kan in 1 formule samengevat worden,

  Mijn rechte beginnen daar waar jouw rechten eindigen en mijn rechten eindigen daar waar jouw rechten beginnen…

  hoe we dat invullen is aan ons.

  Ik vind zelf dat mensen rechten boven alles gaat !!!!

  hoe we dat moeten invullen daar verschillen we alleen van mening over, waarom… omdat iedereeen zijn zienswijze heeft…. gelijk of ongelijk…. respect.

  De kunst is ondanks de verschillen naast elkaar kunnen zijn en elkaar respecteren en als het kan dezelfde belangen kunnen zien en in dat verband elkaar steunen…

  Mehmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here