Optreden Arif Sag niet doorgegaan wegens toelatingsbeleid

6
20

Het optreden van de beroemde Turkse baglama (Turkse luit) speler Arif Sag in Het Concertgebouw Amsterdam is zondag 13 mei niet doorgegaan. Hij was geboekt voor een dubbelconcert met het Hoofdstadkoor en het Promenade Orkest in het kader van het Turkey Now! festival.

De artiest werd zondagochtend 13 mei de toegang tot Nederland geweigerd op vluchthaven Schiphol. Ondanks de vermelding van zijn status als ex-parlementariër in zijn ‘groene’ paspoort waarmee vrije toegang gegarandeerd is, en een bewijs van het geboekte optreden werd hem de toegang ontzegd.

Na overleg met de directie van het Turkey Now festival en de Turkse Ambassade werd hij uiteindelijk doorgelaten. Arif Sag heeft daarna uit boosheid besloten niet op te treden en Nederland te verlaten.

Het publiek van Het Concertgebouw werd zondag ingelicht door Stichting Kulsan en organisator van Turkey Now! Festival directeur Adnan Dalkiran. Hij noemde het een zwarte dag voor de 400 jaar vriendschap viering.

Het publiek kon wel genieten van het Hoofdstadkoor met vier topsolisten van de Staats Opera van Turkije. Onder algehele leiding van dirigent Martin van der Brugge, voerden zij begeleid door het Promenade Orkest het Yunus Emre Oratorium uit van de Turkse componist Ahmet Adnan Saygun, en kregen een minutenlange staande ovatie.

De PvdA en de SP vinden dat Nederland excuses moet maken voor de behandeling van de Turkse zanger op Schiphol.

6 REACTIES

 1. Beste,

  ?k heb Arif Sa? donderdag op het vliegveld persoonlijk bijgestaan, (we zaten namelijk in de zelfde vliegtuig naar Nederland) en inderdaad werd hij niet vriendelijk behandeld door twee marechaussee ambtenaren. ?k heb ze zo luid en duidelijk uitgelegd dat het hier om een bekende volkszanger ging met een groene Turkse paspoort.

  Maar helaas.. Geen gehoor aan gegeven en ze zijn blijven doorvragen.
  Kinderachtig!

  Vriendelijke groet,

  Veli Öz

 2. Jammer,

  Turkije moet nu geen actie ondernemen. Maar wel alles in zijn geheugen opslaan (archief, lijst ) tot de namen en families van diegenen door wie Arif Sag slecht behandeld is. Vervolgens later over 10 of 20 jaar wanneer Turkije strategisch sterker is mensen persoonlijk en landen symbolisch eraan herinneren dat dit niet vergeten is en gepast symbolisch of persoonlijk straffen.

  Afhankelijk van de omstandigheden. Turkse voorouders staan erom bekend dat zij een voortreffelijke geheugen hebben, ik hoop dat de Turken van hedendaags gebruik zullen maken van hun genetische aanleg goed gebruik te maken van zijn geheugen en daarnaar handelen, gepast zonder onschuldige mensen te straffen of benadelen in zoverre dat mogelijk is.

  Mehmet

 3. Moet hij een speciale behandeling krijgen omdat hij een bekende artiest is, in turkije? Jammer voor het publiek dat voor hem naar het concertgebouw kwam…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here