Doorbraak voor Biogas in Turkije

0
4

Afgelopen week heeft BGP Engineers uit Uden met Sütas Group in Turkije een overeenkomst bereikt voor de bouw van een groot biogas-project in Karacabey (bij Bursa) in Turkije. Het project zal de eerste grootschalige biogasinstallatie zijn voor de verwerking van koemest in Turkije. Het project wordt beschouwd als een doorbraak voor biogas-technologie in Turkije.

Het afval van de 18.000 koeien op de boerderijen van Sütas Group zal worden omgezet in biogas. Dit biogas zal worden gevoerd aan een warmtekrachtkoppeling waar gasmotoren het biogas omzetten in duurzame energie. Als gevolg van de zgn. “feed-in-regeling”, die is opgezet door de Turkse overheid, is de productie van hernieuwbare energie is zeer aantrekkelijk geworden. De investering draagt bij aan de in Turkije sterk groeiende vraag naar energie, die momenteel met ongeveer 6% per jaar groeit.
Het project zal worden gerealiseerd in 2012 en de verwachting is dat elektriciteit zal worden geproduceerd in het begin van 2013.

De ontwikkeling van de agrarische sector is een grote prioriteit van het beleid van de Turkse regering. De investeringen worden gestimuleerd door middel van verschillende soorten van financiële prikkels. Volgens een rapport van TUBITAK, de Turkse research & development organisatie, wordt de markt voor biogasinstallaties tijdens de komende 5-10 jaar geschat op 1000 – 2000 biogasinstallaties met een capaciteit van 500 kWe. Dit staat gelijk aan ongeveer 750 MW elektrisch vermogen, voldoende om 2,5 miljoen huishoudens van duurzame energie te voorzien.

BGP Engineers realiseert het project in samenwerking met Nederlandse en Turkse onderaannemers, waaronder BiogasPlus, een bekende Nederlandse leverancier van biogas-technologie.

BGP Engineers (Uden, Noord-Brabant) is een Nederlands bedrijf en is actief in hernieuwbare energie, klimaatverandering en energie-efficiëntie. www.bgpengineers.nl
Sütas (Karacabey, Bursa Provincie) is een toonaangevende producent van zuivelproducten in Turkije met activiteiten in de veeteelt en zuivel verwerking. www.sutas.com.tr.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here