Vijf-euroherdenkingsmunt het ‘Tulpen Vijfje’ geslagen

0
25

Melek Usta, directeur van Colourful People, verrichtte gisteren de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Tulpen Vijfje’. Het ministerie van Financiën introduceert deze vijf-euroherdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije (1612-2012).

Usta deed dat onder toeziend oog van gastheer minister van Financiën Jan Kees de Jager en Muntmeester Maarten Brouwer(FOTO).

Het Tulpen Vijfje is ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Zij verbeeldde de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde plaatste zij daarvoor een portret van Koningin Beatrix, met een weelderig bloeiende tulp als nationaal Nederlands symbool. Op de keerzijde staat een gesloten tulp in combinatie met de Turkse vlag: dit beeldt het geboorteland van de tulp uit. De tulpen aan beide zijden staan afgebeeld op een halfgedraaide munt. Dit munt-in-muntbeeld suggereert een doorgang naar de andere zijde en is een metafoor voor openheid als basis voor diplomatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here