Seksueel misbruik in Turkse gevangenissen

30
120

Begin jaren negentig zag ik een documentaire over Turkije waarin een generaal stellig beweerde dat in zijn land niet gemarteld werd. ‘Behalve als ze het verdienen natuurlijk’, voegde hij daaraan toe. Sindsdien is veel verbeterd, maar waakzaamheid blijft geboden.

Turkije heeft een slechte reputatie als het om martelen gaat. Dat was al het geval voor de oprichting van de Turkse Republiek in 1923. Want ook in het tegenwoordig door sommigen geïdealiseerde Ottomaanse Rijk beschikte men al over verfijnde technieken om bekentenissen te forceren. Het meest berucht zijn echter de martelpraktijken na de staatsgreep van 1980. Volgend op het recentelijk opgestarte proces tegen de toenmalige juntaleider, generaal Kenan Evren, zijn daar de laatste tijd veel details over in de Turkse media verschenen. Wat zich destijds in Turkse gevangenissen afspeelde, tart ieder voorstellingsvermogen. Niet alleen linkse activisten en medewerkers van vakbonden werden toen het slachtoffer van martelingen, maar ook veel Koerden. Zoals in de beruchte gevangenis van de stad Diyarbakir. Wat daar gebeurde verklaart waarom de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) niet veel later tot een gewapende strijd tegen Turkije besloot.

Ook in het daarop volgende decennium werd in Turkije nog gemarteld dat het een aard had. Pas in 2002, met het aantreden van de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP), kwam een verandering op gang. Dat de AKP zich inzette om de mensenrechtensituatie te verbeteren wil niet zeggen dat er niet meer gemarteld werd, maar het was een heel verschil met voorheen. Een tijdje geleden had ik een gesprek met een radicaal linkse activiste, die wat dat betreft als ervaringsdeskundige geldt. Zij zat twee keer in de gevangenis vanwege haar activisme. Eerst aan het einde van de jaren negentig en nogmaals nadat de AKP het voor het zeggen had gekregen. Wat betreft het martelen was volgens haar sprake van een significante verbetering in die tweede periode. Het maakt van haar geen AKP-stemmer, want ook nadat premier Erdogan het bestuur had overgenomen verdwenen nog talloze politieke tegenstanders langdurig in de gevangenis, waarbij een proces zonder uitzondering vele jaren op zich deed wachten. Maar ere wie er toekomt: onder de AKP raakte het martelen in politiebureaus en gevangenissen aanvankelijk drastisch beperkt.

Dit beleid vloeide voort uit de ambitie van de AKP om Turkije lid te laten worden van de EU. Een verbetering van de mensenrechtensituatie is onderdeel van het wensenpakket van de EU en daar maakte de AKP werk van. Dat ging een tijd heel aardig, maar op een zeker moment trad stagnatie op. Dat wil zeggen, nadat vrijwel iedere Turk de hoop had verloren op EU-lidmaatschap. De AKP bleef onvermoeid dooronderhandelen met de EU, maar kon niet verhullen er zelf niet meer in te geloven. Dat de AKP meer in de richting van de Arabische landen keek, was daar een van de tekenen van. Daar hield het echter niet mee op.

Daarnaast kreeg het mensenrechtenbeleid aanmerkelijk minder prioriteit van voorheen. Het werd een verplichte oefening, waar niet veel enthousiasme voor opgebracht kon worden. Een van de gevolgen was dat er geleidelijk aan weer berichten verschenen over martelingen in politiebureaus en gevangenissen. Dat daarbij geen uitzondering wordt gemaakt voor minderjarigen bleek vorige zomer toen een aantal Koerdische jongens werd vrijgelaten die waren aangehouden voor het deelnemen aan een pro-PKK demonstratie. Hun relaas over de tijd die zij in de Pozantigevangenis van de stad Adana doorbrachten is schokkend. Daar werd niet alleen gemarteld, want minderjarige gevangenen werden er ook seksueel misbruikt.

De vijftienjarige, om juridische redenen anoniem gebleven H.K. verklaarde: ‘Sommige vrienden werden talloze malen mishandeld. Ze sloegen ons en dwongen ons tot uitkleden. Wat we meemaakten kan ik niet onder woorden brengen.’ H.K. zag hoe jongens seksueel werden misbruikt en verkracht. Dat laatste volgde uit het beleid om jongeren doelbewust op te sluiten bij oudere criminelen, die zich vervolgens aan hen vergrepen. Daarnaast is er de verklaring van een Koerdische jongen die gedwongen werd de Turkse vlag te kussen en geslagen werd toen hij dat weigerde. Kortom, in de Pozantigevangenis leken de jaren tachtig teruggekeerd.

Zeven van de vrijgelaten jongens stelden hun ervaringen op schrift en stuurden die naar de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD, waar vervolgens contact werd opgenomen met het ministerie van Justitie. Daar ondernam men echter geen actie. Dat gebeurde evenmin nadat de parlementaire commissie voor mensenrechten lucht van de zaak had gekregen en eveneens aandrong op maatregelen door het ministerie.

Toen drie parlementsleden van de Republikeinse Volkspartij (CHP) de Pozantigevangenis wilden bezoeken, probeerde AKP-minister van Justitie Sadullah Ergin hen daarvan te weerhouden, Met als argument dat de gevangenen aan de PKK waren verbonden en dat hun klachten verzinsels waren van die onafhankelijkheidsorganisatie. Dat een aanklager toegaf dat er twee zaken liepen in verband met verkrachtingen in de Pozantigevangenis bleef irrelevant. Dergelijke informatie liet Ergin aan zich voorbijgaan.

De CHP-parlementsleden lieten zich niet door Ergin weerhouden en bezochten de gevangenis. Hun conclusies logen er niet om. De verklaringen van de Koerdische jongens van vorig jaar noemden zij ‘het topje van de ijsberg.’ Kinderen beklaagden zich over mishandeling, verkrachting en een op militaire leest geschoeid disciplinair systeem. Het CHP-rapport wees de directeur van de gevangenis als verantwoordelijke aan.

De arts Didem Gediz Gelegen Türkmen bevestigt dat in Turkse gevangenissen kinderen seksueel worden mishandeld. Zij zegt tal van jongeren te hebben gesproken die daar het slachtoffer van werden: ‘Ze hebben moeite om zichzelf uit te drukken. Ze wantrouwen mensen en het leven. Ze zijn erg beschadigd door wat ze hebben meegemaakt en kunnen hun pijn zelfs niet met hun familie delen. In plaats van politiebureaus te bouwen zou de staat er goed aan doen om de situatie te verbeteren in traumatische plaatsen als gevangenissen’.

Nadat de zaak over de Pozantigevangenis tot de media was doorgedrongen moest minister Ergin wel ingrijpen. Hij liet vier medewerkers overplaatsen, in afwachting van verdere stafmaatregelen tegen hen. Daarnaast zijn recentelijk 200 minderjarige gevangenen overgebracht naar een jeugdgevangenis in Ankara, waar hen psychische hulp zal worden geboden. Daar waren ze kennelijk hard aan toe.

Ondertussen is het meer dan een half jaar geleden sinds de eerste berichten over misstanden in de Pozantigevangenis verschenen en gedurende die tijd hield de regering zich doof. Dat veranderde pas toen de media er aandacht aan besteden. Dit is niet het enige signaal waaruit blijkt dat mensenrechten voor de AKP niet meer de prioriteit van voorheen hebben. Het snel groeiende aantal gevangenen dat wordt vastgehouden onder de antiterrorismewet, maar nooit een vlieg kwaad heeft gedaan, is er nog een. Of neem het beruchte artikel 301, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt. Want ondanks een grondwetswijziging wordt dat artikel nog altijd gebruikt om onwelgevallige meningen te onderdrukken. Dit zijn indicaties dat de mensenrechtensituatie onder de AKP zich na een hoopvolle start toch weer in een neerwaartse spiraal is gaan bevinden. Dat laatste logenstraft de ook in Nederland wel gehoorde mening dat de AKP vertrouwen verdient, omdat Turkije zich onder die partij nog steeds op de goede weg zou bevinden als het om mensenrechten gaat. Anderen menen dat Turkije juist vanwege de mensenrechtensituatie geen lid mag worden van de EU. De eerste periode waarin de AKP regeerde leert echter dat die partij eerder geneigd is vast te houden aan een verbetering van de mensenrechten zolang uitzicht op EU-lidmaatschap realistisch blijft.

(Peter Edel/Istanbul)

30 REACTIES

 1. Su komunistin yazisini buraya yerlestiren zihniyeti kiniyorum. Yaziklar olsun..

  “Dat was al het geval voor de oprichting van de Turkse Republiek in 1923, Want ook in het tegenwoordig door sommigen geïdealiseerde Ottomaanse Rijk beschikte men al over verfijnde technieken om bekentenissen te forceren” Welke technieken dan? Waar zijn de martelmusea’s in Istanbul? Je weet dat schiphol een doorvoerhaven was van vluchten van de v.s. naar de roemeense martelkamers? En what about Ihsan Gürz ??

 2. “Niet alleen linkse activisten en medewerkers van vakbonden werden toen het slachtoffer van martelingen, maar ook veel Koerden. Zoals in de beruchte gevangenis van de stad Diyarbakir. Wat daar gebeurde verklaart waarom de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) niet veel later tot een gewapende strijd tegen Turkije besloot.”

  Dit klinkt gewoon propaganda tegen Turkije, Turken en AKP, heeft CHP you omgekocht?

  trouwens, die kinderen die deelnemen aan pkk rebellie verdienen eraan om straf te krijgen, maar over die verkachting en andere gruwelijke daden is gewoon bullshit, er is laatst een nieuws gekomen dat die kinderen worden geholpen en dat de ouders in de problemen komen als ze hun kinderen in correct opvoeden, die staatgreep kan ik begrijpen, dat waren echt een fascistische groeperingen, maar de nieuwe tijd is weer anders en CHP wil weer macht hebben door mensen als jij propaganda te maken tegen de natie en AKP…
  Ik heb geen enkel goede nieuws van je gelezen over AKP, Turkse ontwikkelingen enzovoort, alleen maar negatiefs..
  Die echte criminelen of terroristen in turkse gevangenis verdienen allemaal een pak slaag en zullen zij krijgen wat ze horen te krijgen, geen aai kopje aai Zoals in Nederland kent…
  ken me verrekt niet schelen of het koerd of een turk was of wie dan ook, ze verdienen allemaal pak rammel en ellendigheid doordat ze de samenleving van vrede te verstoren….
  Ik vindt je journalisme over Turkije en AKP ongepast en beledigend…

 3. ‘In the end of 16th century, a janissary fell in love with the wife of an imam. The young lady also loved the soldier. So they decided to escape. In order to hide his lover, the janissary cut her hair like a boy. So they were going around together freely until they got arrested in Uskudar.

  Ferhad Aga, then the Chief Executioner, invented the new punishment after he learned this story. He thought that neither the hook nor the cross nor the stake would be painful enough for this immoral janissary. So he ordered the executioners to strip the soldier naked and to break the joints of his wrists, elbows, knees and ankles by using iron hammers. It was done, but Ferhad Aga was still not satisfied. He wrapped up the janissary with oily rags, put the package into the barrel of an artillery, like a cannonball, and fired the fuse. ‘

  oh een uit de zuim gezogen verhaal, hoe weet je dat nou na zoveel eeuwen?
  dit is waarom mensen zo achterlijk zijn dat ze gewoon andere zo zwart mogelijk willen maken…
  zelfs die website is gewoon propaganda…
  Ik ontken geen martel praktijken in ottomaanse rijk voor zware criminelen…maar elk land had zijn wreedheid..!

 4. @ yon
  Jij kan mijn journalisme ongepast en beledigend vinden, maar wat jij schrijft is een pleidooi voor misdaden tegen de menselijkheid.

 5. Artikel staat vol met leugens!!

  ik kan het een voor een noemen maar ik meen echt dat het te veel zijn om op te noemen!

  WAARDELOOS

 6. Niet alleen linkse activisten en medewerkers van vakbonden werden toen het slachtoffer van martelingen, maar ook veel Koerden EN RECHTSE TURKEN. Zoals in de beruchte gevangenis van de stad Diyarbakir EN ELDERS OOK IN HET LAND.

  PKK LEDEN EN OFFICIEREN, MAAR OOK DE GENERAALS DIE SAMENWERKTEN met te terroristen zoals bewezen, zitten nu in de cel!

  HET IS INMIDDELS AANGETOOND WAT ZE ALLEMAAL GEFLIKT HEBBEN, ZIE GOOGLE EN YOUTUBE…er zijn beelden vrijgegeven waarin ze overduidelijk fout bezig zijn!

 7. @Miranda
  Noem die leugens eens. Maak ons wijzer.

  @ leyla turka ona
  Inderdaad, ook Grijze Wolven werden deastijds gemarteld, heb je gelijk in.
  Verder begrijp ik niet geheel waar je het over hebt. Als je Ergenekon, Balyoz e.d. bedoelt moet ik eerst nog overtuigende bewijzen zien. In de aanklachten staan die namelijk niet. Wel zijn er tal van aanwijzingen dat bewijsmateriaal vervalst werd. Verder zou je hier eens moeten kijken http://www.silkroadstudies.org/new/inside/staff/staff_web/jenkins.htm

 8. ja peter je kan gelijk hebben,maar kom ook eens je journalistische kunst in nl zien in tc gebeurt het in gevangenissen maar in nl in huizenkamers, kinderopvangen, vaders die hun kids misbruiken en wat voor straf krijgen ze in EUROPA die zo mensliefhebbend is ehmmm 6,7,8,9 jaar ooooooh wat zijn ze goed zeg pedos die in wijken worden gehuisvest nadat ze vrij zijn oooh wat is dat goed zeg,dat gebeurt nou een maal maar ik zie weer opvallend veel akp in je stuk,maar ben het nu wel gewend hoor

 9. @ amsterdammer
  Gebruikelijk patroon. De blik in andere richtingen wenden, als er niets ontkent kan worden. ik ben het gewend. Wat de AKP betreft, ik schreef het al: ‘ere wie ere toekomt.’ Maar wie weet, vinden we elkaar wel als Erdogan en Fethullah Gülen elkaar binnnekort echt in de haren vliegen.

 10. Altijd vraag ik mij af waarom het voor de mensen op deze site zo moelijk is om de minder ‘mooie’ zaken van hun moederland eerlijk te bezien en realistisch te wegen.
  Je hoeft het niet met het geschrevene van Peter Edel eens te zijn .. maar er wordt direct naar een Nederlands, Europees, Amerikaans of nog een andere misstand gewezen. Die zijn er genoeg maar het gaat hier om wat er in Turkse gevangenissen gebeurt!
  Krijs niet gelijk ‘moord en brand’ maar ga is na of het misschien zo kan zijn.. en wijs niet met je wijsvinger gelijk naar de ander want dan wijzen er 3 vingers naar jezelf!

 11. Wie plaatst al de berichten hier. Een enal propaganda van de joden tegen de turken. Alleen maar slecht maken van AkP.

  Zullen we vergelijken wat er in Europese/Amerikaanse gevangenissen gebeurt en in Turkse gevangenissen? Jullie pakken gelijk de slechtste eruit, maar vergelijken durven jullie “NOOIT”.

  Vergeet de donor handel in de gevangenissen in de bezette landen NIET. en dan komen ze hier muilen over Turkije, omdat ze flink jaloers zijn. Echt triest om zo’n tekst hier op de website te plaatsen. Geen verschil tussen Metro/Spits die leugens verspreiden. (voorbeeld? http://nieuwsuur.nl/video/275727-yasmina-redde-het-leven-van-paul.html)

  Jullie mogen leugens verspreiden en propaganda’s maken en PKK kampen ondersteunen in EU. Maar als het aankomt op tegenstanders zoals Turkije, gaan jullie gelijk huilen !!! en ontkennen wat bij jullie gebeurt.

 12. Walgelijk dit website, ik kom hier nooit meer. ZOek het maar uit met jullie propaganda’s, stelletje idioten.

 13. Ruthless Tyran (wat een naam) komt tot een antisemitische uitspraak door van ‘propaganda van de joden tegen de Turken’ te spreken. Als hij van mijn reputatie onder veel Nederlander zou weten nav mijn boek De schaduw van de ster, tien jaar gelden, had hij dit waarschijnlijk niet geschreven.

  Ook Ruthless Tyran valt weer in vergelijkingen met andere landen, als excuus voor wat erin Turkije gebeurt. In feite kunnen we hem dat niet kwalijk nemen, want premier Erdogan is daar eveneens een meester in. kijk eens wat het doet als Turkije een lading kritiek over zich heen krijgt omdat er meer dan 100 journalisten gevangen zitten. Wanneer blijkt dat het argument dat het daarbij in feite om terroristen gaat niet werkt, gaat hij over op een andere verdedigingsstrategie. Dan zegt hij dat erin Groot Brittannië ook journalisten zijn gearresteerd (is waar, vanwege een afluisterzaak, maar daarom onvergelijkbaar).

  Hoe irrelevant dit soort uitvluchten zijn blijkt als ik volgende week besluit om een dure auto te stelen. Als ik dan gearresteerd wordt, zal ik de rechter zeggen dat ik niet de enige ben die een auto heeft gestolen. Dat er zelfs zijn die twee auto’s hebben gestolen. Denk je dat ik daarmee wegkom?

  Ik zal het op een nog iets ander niveau uitleggen. Als ik vroeger op school iets had gedaan wat niet mocht en dan door de onderwijzer terecht werd gewezen, dan het geen zin om te zeggen dat een medeklasgenoot hetzelfde had gedaan. ‘Als hij in de gracht spingt, die jij dat dan ook’ kreeg ik in dat soort gevallen steevast te horen.

  Ik neem afscheid van Rutchless Tyran als lezer van deze website. ik hoop dat hij erin zal slgen een Nederlandse website over Turkije te vinden waar men het steeds maar weer vergelijken met de situatie in andere landen wel relevant acht. Ik weet zeker dat een dergelijke website er is.

 14. Zullen we eerst de martelpraktijken van:
  1 Israel
  2 Verenigde Staten
  3 Rusland
  4 Iran
  5 China
  bekijken en bekritiseren. Als er dan nog tijd overblijft en de vermelde landen het nu 100% goed doen, dan kunnen we ook naar Turkije kijken. Ik keur geen enkele vorm van marteling goed. Laat daar geen misverstand over zijn, maar ik word wel misselijk van hypocriete landen en commentators en hielenlikkers. Overal waar de VS ” democratie ” heeft gebracht is het ellende en woedt er een binnenlandse oorlog, waarbij kinderen, baby’s, vrouwen en hoogbejaarde verweerloze vrouwen en mannen vermoord worden. Hetzelfde kan ik ook over Israel zeggen. En dan heb je het over de mensen, die in Turkije gemartelt worden ? Geen haan die kraait naar Israel, VS. Wel intussen fosforbommen werpen op onschuldige mensen in de Gaza. Kijk eerst zelf naar de spiegel. Tenminste als je nog een gezicht hebt.

 15. Weer precies hetzelfde. Vergelijken, vergelijken, vergelijken. En daarmee en passant trachten te ontkennen. Ik heb talloze artikelen en twee boeken over mensenrechtenschendingen door zionisten en Israël geschreven. Google mijn naam maar, dan zie je in welke mate de zionisten mij haten omdat ik de harde waarheid over ze op tafel heb gelegd. Dus verwijt me wat dat betreft geen eenzijdigeheid. Degenen die mijn reputatie in Nederland kennen, weten wel beter. Maar gaat deze website niet over Turkije? Iedereen die voor dezelfde ontkenninsgstrategie als de zionisten gaat, maakt me in gelijke mate misselijk. Erken de feiten en probeer kritisch te zijn. Ook als het om Turkije gaat!

 16. # peter edel
  Ik zei, dat ik geen enkele vorm van marteling goedkeur. Beter lezen. Door welke land dan ook. Ik ontken ook niet, dat er martelingen in Turkije hebben plaatsgevonden. Beter lezen. Focus je eerst maar op de martelingen in de vermelde landen. Of ben je bang, dat binnen no time de CIA of de MOSSAD voor je deur staat. Deze website gaat over internationale berichtgeving, waaronder ook Turkije. Jij moet eerst goed lezen en vervolgens feiten van ficties onderscheiden. Als je dit soort commentaar achterlaat om Turkije tegen te werken voor de EU lidmaatschap, bespaar de moeite. EU is afhankelijk van Turkije, de brug tussen EU en Midden Oosten. Kenmerk van Westerse journalistiek is inderdaad eenzijdige berichtgeving, die niet gebaseerd is op feiten.

 17. @ shame you

  Waarom zou Turkije pas als laatste land aan de beurt moeten komen als het om de schending van mensenrechten gaat? Dat begrijp ik niet. Nee, ik ben niet bang voor de CIA, of de Mossad. Dat heb ik naar ik meen al met mijn boek over het zionisme aangetoond. Verder ben ik zeker geen tegenstander van EU-lidmaatschap voor Turkije. Lees de laatste zin van dit artikel nog maar eens. Ik meen juist dat toetreding een positief effect zou hebben op de mensenrechtensituatie. Verder, waar staat de fictie in dit artikel? Tenslotte, bovenaan deze pagina staat Nieuws over Turkije, Turken en Turkse zaken in NL. Niet ‘internationale berichtgeving’ dus.

 18. # Peter Edel

  Waarom moet Amerika en Israel niet eerst aan de beurt komen ? Alleen al met deze 2 landen ben je wel zoet voor een behoorlijke periode. Daarna kan je wel beginnen met China, Rusland, Iran etc. Je moet niet steeds kinderachtige opmerkingen plaatsen zoals ” waarom moet Turkije als laatste land aan de beurt komen als het om de schending van mensenrechten gaat ” . Als je het over mensenrechten hebt, kan je wat mij betreft eerst kijken naar Nederland. Zoveel mensenrechten heb je hier ook niet. Je hebt in Nederland zoveel mensenrechten toch ?? En democratie ?? Los eerst dat probleem maar op. Als je een Amerikaan bent of een Israelier dan heb je mensenrechten. Amerika en Israel heeft heel veel mensenrechten en democratie gebracht in Gaza, Libie, Iran en Afghanistan. Concentreer je maar op de mensenrechten in Nederland.

 19. @ Shame you

  Ik wist niet dat in Nederlandse gevangenissen kinderen gemarteld en seksueel misbruikt worden. Kom nou toch, er zal in Nederl;andse gevangenissen echt wel eens iets gebeuren wat niet ok is, maar wil je dat echt met de situatie in Turkse gevangenissen vergelijken? Een vriend van me zit al zes jaar gevangen. En hij heeft nog niets eens een proces gehad! Dat zou in Nederland ondenkbaar zijn.

 20. # Peter Edel

  In Nederland verhogen ze de griffier rechten. Waarom ? Om alleen de vermogende Nederlanders hun recht te laten halen. De armen c.q. zwakkeren kunnen niet meer naar de rechter, omdat ze de griffierrechten niet meer kunnen betalen. Focus je maar op de interne problemen van Nederland. Je geeft aan, dat je vriend 6 jaar onterecht vastzit in Turkije zonder proces. Dat komt niet geloofwaardig over. Dan heeft je vriend een ernstige misdrijf begaan. Hoe vaak komt het niet voor in Nederland, dat je onschuldig bent, maar dat je toch veroordeelt wordt. Je verblijft in Turkije en dan durf je ook nog zulke uitspraken over Turkije te doen ? Je moet je doodschamen. Ik ga in Nederland naar de Politie en ze nemen je aangifte niet eens op. Bekritiseer de Politie van Nederland en het rechtssysteem van Nederland. Ik adviseer je om het niet te doen, anders wordt je binnen no time opgepakt door de AIVD.
  Je hebt het eerst over kinderen die gemarteld en seksueel misbruikt worden en vervolgens heb je het over je vriend, die 6 jaar vastzit. Heb jij maagzweer over het rechtssysteem van Turkije ? Wees dan een man. Loop naar de dichtsbijzijnde Politiebureau en vertel maar wat je op je lever hebt, maar ga niet schijnheilig achter je pc op een hypocritische wijze Turkije zwart maken. Begin dan eerst met Nederland.

 21. @ Shame You

  En oh ja, mijn uitgever, die de Turkse editie van mijn boek over zionistische misdaden heeft gepubliceerd, heeft een eis van 18 jaar tegen zich uit horen spreken. Dat hij woordvoerder is van journalisten in gevangenschap, zal daar ongetwijfeld veel mee te maken hebben.

 22. # Peter Edel

  Het gaat om de inhoud van de persbericht.
  Als jij niet alles wat er in je hoofd aan
  ( verborgen ) gedachtes zit op schrift kan
  zetten in Israel en Amerika, dan kan je dat
  ook niet in Turkije. Er zijn genoeg journalisten c.q. spionnen c.q. hielenlikkers aanwezig op Turks grondgebied. Wetten gelden ook voor journalisten, of je nu een journalist uit het Westen bent of niet. In Nederland heb je ook geen absolute persvrijheid. Je moet je aanpassen in Turkije, dat moeten de allochtonen ook doen van de Nederlandse overheid. Kan je dat niet of wil je dat niet, dan is het exit. Hoeveel terroristen heeft Turkije niet aangetroffen en gedoodt. Ze hadden allemaal een pers kaart. Toeval ? Ik dacht het niet. Als ik bij een Nederlandse politie bureau mijn mening geef, wordt ik gedreigt met een aanhouding. Verbeter eerst het onrecht met je pers kaart in Nederland. Als je wel wat op je lever hebt moet je niet achterbaks hier met een verborgen geheime naam commentaar achterlaten, maar moet je deze kritiek uiten op een Turks politie bureau, of heb je alleen een grote mond, omdat je achter je pc zit ? 1e Klas hypocriete gedraging.

 23. @ Shame You

  Hoezo ‘geheime naam’? Ik doe alles met open vizier. Maar jij dan? Hebben je ouders na je geboorte soms aangifte gedaan van ShameYou?

 24. @ Peter,
  Dat je het geduld nog kan opbrengen om de hypocrite achter Shame You verborgen persoon te beantwoorden is mij soms een raadsel.. compliment!
  Wat een hekel hebben sommige bezoekers van deze site aan ons land, wat ook hun land zou moeten zijn. Maar ze kijken met een grote roze bril naar alles wat in Turkije gebeurt en zijn direct in de aanval als je ‘bericht’ doet over wat er aan de hand is.
  @yaz?klar olsun! laat is weten wie je bent.. groet Marry

 25. Geen enkel land, geen enkel mens is perfect..
  Relativeren is een kunst en het gras lijkt altijd groener bij de buren…

 26. Weer een geval van puur zwartmakerij niets anders; waar zijn de bewijzene, gebasseerd op alleen verklaringen van die “jongeren”, het zij gewoon terroristen. Is dat bewijs voor u, nou dan ben je wel erg naif!
  Ga maar door hoor, hoe sterker Turkije wordt, hoe meer figuren zoals jij zal met modder gooien, maar het zal nie baten, jullie moeite is tevergeefs !!

 27. Turkije een martel land ?. Welke Nederlander ook dit bericht hier neer geeft gezet moet eens paar maanden op vakantie naar Turkije. eens met de Turkse politie en of leger een gesprek voeren. Even zien of hij dit bericht dan nog steeds hier gaat staan. Schrijft die ook nog ” koerdische kinderen hebben schriftelijk aangegeven ”/ En zet er niet bij dat 7 van de 10 koerden in Turkije ” Anti Turk ” Zijn. he ooit gehoord van Terreurgroep PKK ?. Waarom kwamen de koerdisiche jongern dan vast te zitten ?. omdat ze een ballon hebben gesloten ???. of de Turkse politie gaan stenen ?, en dan kan je dus niet verwachten dat die kinderen of uit eigen iedee, en of door forcering van de terreurgroep pkk die berichten hebben geschreven… Maar wel even een dikke bericht plaatsen op internet en weet niet hoeveel honderen duizenden Nederlanders dit laten lezen en in een twijfel laten zetten over de Turkse regering…. Goedzo. dit is echt een schande van een europese onderzoeking groep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here