Turkije EU lid tussen nu en 2023

6
5

‘Turkije wordt lid van de EU tussen nu en 2023’. Dat zegt Joost Lagendijk, Turkije-deskundige en adviseur van het European Policy Center, op BNR. Lagendijk is ervan overtuigd dat de Turken zullen toetreden tot de Europese Unie. Zelf verwacht hij dat dit rond 2020 zal gebeuren.

Luister op www.bnr.nl naar het interview.

6 REACTIES

 1. Waarom zou een land willen toetreden tot de EU? Als land krijg je dan alleen maar te maken met beperkingen en kun je niet meer soeverein zijn. Turkije functioneert beter als onafhankelijk land en moet zich niet laten beperken door allerlei regels, maar zelf kiezen welke regelgeving wel/niet wordt geïmplementeerd..

 2. dan zijn de deuren van europa ook open logistiek gezien,geen visum betekent dat
  en dan pas zijn alle deuren van de wereld open en dat betekent HANDEL…….en handel betekent PARRRA

 3. avrupada para falan yok. ik kom net van kleine casinotje hep turk dolu hebben paar losse euros in hun handen herkes birbirine bakijo.

  groeten, Ilhan

 4. Als Turkije slim is, treden ze niet toe tot de EU. Als het dan toch willen, moeten ze zelf ook harde eisen stellen zoals minder beperkingen op het reilen en zeilen in Turkije. Dit kunnen ze dan in de onderhandelingen meenemen. Want geloof me wat de EU ook zegt en/of doet, ze willen Turkije heel graag bij de EU. Dit zal namelijk de EU veel voordelen opleveren dan ze eigenlijk beweren.

 5. DE EU heeft al alle voordelen binnen wat betreft Turkije. De Douane Unie zonder EU lidmaatschap was de weggever! Dus voor Europa valt er qua handel weinig mer binnen te halen. De Turkse handelsbalans bewijst dat ook. EEn overschot op import vanuit Europa. Een tekort op export naar Europa.

  Hoe je het ook wendt of keert, afgezin van de bankencrisis en de tweede dip nu, de Europese economie is vele malen omvangrijker en op de lange duur stabielr dan die van Turkije. EEn grote economie heeft Turkije, jazeker, maar afgezet tegen de productie, handelsbalans en verdeeld over het aantal werkende mensen (en niet werkende) is de Turkse economie maar een schrijntje van het meerendeel van de EU landen. De groeicijfers vertekenen het beeld. Alleen al Nederland heeft meer spaartegoeden op de banken dan heel Turkije dat heeft!

  En dan hebben we het nog niet eens over een pensieonstelsel. Zelfs in de meest treurige scenario van krimp en verlaging van pensioenen, heeft Turkije niets op dit gebied vergeleken bij de meeste EU landen. Uitzonderingen daargelaten.

  Los van de economische aspecten. Vrije handel en vrij verkeer van goederen heeft ook op andere gebieden vergaande positieve bijkomstigheden.

  en dan nog de wetgeving. Op het gebied van consumentenrecht, onderwijs, vrijheid van meningsuiting, gelijkberechtiging, eigendomsrecht etc etc, op al deze punten moet Turkije nog zo veel inhalen (wil en zou men moeten met of zonder EU lidmaatschap overigens) maar de motor voor verandering blijkt in Tukije de fgelopen 10 jaar toch telkens weer de EU te zijn geweest.

  rechtspraak, staatsindeling, etc, op al deze punten!

  Dus wel of geen uiteindelijk lidmaatschap, dat maakt niet eens uit. Maar de EU als motor voor nog vergaande veranderingen, ontwikkelingen zijn wel degelijk in het voordeel van Turkije.

  Turkije zou moeten kiezen, maar pas op het moment dat ze op al deze punten gelijkwaardig zijn aan elkaar. En dan moet het volk maar beslissen of ze het dan nog willen of niet!

  eerder uitspraken doen daarover politiseert de zaak en kan vertragen werken tav modernisering en democratisering. Want er moet nog echt veel gebeuren!

 6. tuurlijk is al 300 miljard aan griekenland weggegeven doen ze om Turkije ‘jaloers’ te maken. enneh griekenland heeft nog 100 miljard nodig..

  ne farkederki biz az maasla oderiz..yoksa hirsi ali gibi bizde mi sagi solu kotulesekte 20 bin euro maas alsak met 10 bodyguards om me heen (die ook betaald worden)

  Ne mutlu Turkum diyene..benedeks met nl en eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here