McGülen’s happy meal

11
5

Verleden week trok in Istanbul een indrukwekkende stoet hoogwaardigheidsbekleders naar de presentatie van het nieuwe boek van de ‘internationaal vermaarde islamitisch prediker en intellectueel’ Fethullah Gülen. Yasatma Ideali heet het, Het ideaal van het dienen van de mensheid. Gülen schitterde door afwezigheid.

Omdat hij, ondanks de verregaande infiltratie van de Turkse staat door zijn volgelingen, nog altijd redenen ziet om zijn geboorteland op afstand te houden. Hij was echter zo vriendelijk een boodschap te sturen. Daarmee lichtte hij een tipje van de sluier op over de inhoud van zijn laatst verschenen boekwerk. Gülen: ‘U zult het met mijn eens zijn dat iemand die alleen aan zichzelf denkt niet menselijk is, maar een mens met een stoornis. Echte menselijkheid kan alleen bereikt worden door zelfopoffering ten bate van de ander. De waarde van een mens wordt voor God bepaald door liefdadigheid. Niets maakt dat duidelijker dan het opofferen van plezier en vreugde om anderen gelukkig te maken.’

Fethullah Gülen is uniek. Zonder hem was de wereld toch maar mooi verstoken gebleven van dit verbluffende inzicht. Maar even serieus. Bijster origineel is het natuurlijk niet. De boodschap dat de wereld er mooier op wordt naarmate we aardiger tegen elkaar zijn, klopt als een bus, maar werd al zo vaak verkondigd dat het ondertussen een waarheid is als een koe. Het zou pas interessant worden wanneer Gülen ons uitlegt hoe het komt dat het desondanks nog altijd zo’n grote troep is op deze planeet. Daar blijft hij echter in gebreke. Doet er niet toe, want zijn volgelingen zullen het sowieso prachtig vinden. Zo gaat het nu eenmaal in een sekte, waar aan de woorden van het grote opperhoofd nimmer getwijfeld zal worden.

Ook op anderen zal Gülen zo wel weer indruk maken. Van Dries van Agt, tot de Billen Clinton en Gates. Niemand kan ontkennen dat Gülens hapklarebrokkenstatements er eenvoudig in gaan. Ze zijn als een happy meal van McDonald’s. Je koter raakt er verrukt van, maar het is lucht met een sausje, terwijl de slogan ‘service with a smile’ (de vertaling van Gülens naam refereert aan het woord glimlach….) de bedenkelijke ingrediënten maskeert. Kortom, wat McDonald is voor de maag, is McGülen voor de geest.

(Peter Edel/Istanbul)

11 REACTIES

 1. Peter,

  Als jij het allemaal zo beter weet, waarom ben jij dan niet degene die een dergelijk boodschap verkondigt.Wordt het troep waarover je het hebt niet veroorzaakt door mensen met jou denkwijze???

  Erdogan

 2. Erdogan,

  Als jij naar de huisarts gaat met een klacht en hij/zij geeft een samenvatting van je klacht dus van datgene wat je al weet en verder geen toegevoegde waarde heeft zou je je dan niet een beetje belazerd voelen? Als fethullah gulen zo graag in de picture wilt staan dan moet hij daarnaar handelen t.a.v. ons de mensen en niet de makke schappen en dus afstand nemen van algemene opmerkingen (lucht)

 3. de Gülen-beweging, is een sekte met eigen boeken(risale-i nur), profeten(beduiziman) en is opgericht en de markt ingebracht door de V.S. die sowieso patent hebben op het uitvinden van Soennitische partijen en groeperingen met de traditionele haat en hypocrisie ingecorpereerd.

  De V.S. hebben deze sekte opgericht en grootgebracht, en hebben ze ook nodig. dit is tevens de belangrijkste reden waarom de V.S. als ze het over de Islam hebben altijd deze sekte en hun leiders als gesprekspartners willen zien Islam 2.0 reloaded aan de ene kant (of back to basics met de Wahabieten aan de andere kant)!

 4. overigens is Fethullah Gülen zelf iemand zonder opleiding of kennis.
  zowat al zijn boeken zijn plagiaat of geschreven door een van zijn volgelingen.

  Anders is ook niet te verwachten van zo een ongestudeerde boerenpummel welke zijn macht ontleend aan de CIA en Mossad. Alleen door janken alleen al verteld en bewijst deze man van alles voor zijn volgelingen.?

 5. Gülenmi Aglayanmi anlamadim.

  Maar mij maak je niet wijs met leuke woorden.

  Maar ja, in een wereld waar alles zo onvoorwaardelijk lijkt,

  Bügün kalbini veren, yarin aceba neresini verir?

  Anliyan anladi. hipokrit olmanin hic anlami yok,

  Gülen peygamber degil. Madem okadar fedakar, neden adim atamiyor Turkiyeye?
  Bla bla bla insallah masallah verhaal.

  A.Q ben böyle gülenlerin ve aglayanlarin

 6. Gulen is een eng figuur die gewoon opgesloten moet worden, ik weet niet wat voor geloof hij aanhangt maar definitief geen Islam

 7. sterk geformuleerd peter.

  dat kan ik dan weer niet zo zeggen van Yuzuf zijn bijdrage. maar goed…iedereen heeft een mening en iedereen heeft een mond!

 8. peter nu zijn we het eens!
  daarom neem ik ook altijd iskender kebap en saudische geleerden,specialisten voor me religie en geen denkers filosofen voor me geest of religie zoals de christenen die ook teveeeeeel denken en afdwalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here