Turkije dreigt met maatregelen tegen Frankrijk

6
3

De Franse minister Alain Juppé heeft Turkije dinsdag opgeroepen tot kalmte nadat de Franse Senaat een wet had aangenomen die het ontkennen van volkerenmoord illegaal maakt. Ankara heeft woedend gereageerd op het besluit en dreigt met niet nader gespecificeerde maatregelen schrijft De Pers.

Turkije geeft toe dat veel Armeniërs zijn vermoord in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijna 100 jaar geleden. Maar ontkent dat er sprake was van volkerenmoord. Frankrijk had deze moorden op de Armeniërs eerder al erkend als genocide. De nieuwe wetgeving houdt in dat iedereen die het ontkent maximaal een jaar cel en een boete van 45.000 euro kan krijgen.

Volgens de Turkse regering is de wet een verkiezingsstunt van president Sarkozy om de 500.000 Armeniërs in Frankrijk achter zich te krijgen. De Fransen kiezen op 22 april en op 6 mei een nieuwe president.

6 REACTIES

 1. Dom….

  Niet dreigen, zelf ook een genocide wet aannemen dat Fransen Algarijnen hebben vermoord, massaal en systematisch. Deze wet tevens door alle landen arabische landen laten aannemen en landen die bevriend zijn met Turkije… kijken wie het laatste lacht.

 2. Mehmet,

  vindt het niet dom, waarom denk je dat ze gaan dreigen? om zo minder haat te creeeren in de wereld.

  Als jij zegt iets over die wet aannemen van wat de fransen hebben gedaan, dan zal er nog meer haat zijn jegens middenoostense bevolking…het is gewoon een stomme wet, corrupt, haatzaaiend en pure uitlokkerij

 3. Ja, dat kan wel kloppen….

  Maar dan maakt Turkije de wereld wakker dat de grootste genocide pleger(s) in de wereld in Europa zitten…..dit zal juist de rest van de wereld wakker maken…

  In Europa heeft men regelmatig genocide gepleegd…

  Het meest recente is door de Fransen in 1993 in Afrika…Fransen hebben Hutties en Tutties… zoiets..was hun naam bewapend, gehersenspoeld met Franse radios en vervolgens op de knop gedrukt zodat de ene het andere kon uitmoorden….fransen hebben in feite daar nota bene minder dan 20 jaar geleden genocide laten plegen, zij hebben dit systamtische en planmatig georganisteerd…

  ********************************

  Algarije…. 5.5 miljoen mensen vermoord dooe het Franse leger, systematisch… pure genocide….

  ***********************************

  Tegen de Joden en vele andere minderheden door Duitsers….

  ******************************************

  Tegen de Moren als je verder terug gaat….

  en vele honderden andere….. Europa heeft nu en in het verleden altijd genocide gepleegd…

  Nu komt Frankrijk met gedoogd beleid en steun achter de schermen van de rest van Europa Turkije veroordelen….

  Dit alles is bedoeld om Turkije te straffen en de aandacht af te leiden van de crises die Frankrijk wacht en daarmee heel Europa zal treffen….

  dus een afleiding manoeuvre met steun uit de hoogste kringen van Europa, niet alleen Frankrijk….

  Turkije moet nu handelen en het gehele genocide karakter van Europa bloot leggen…

  Turkije moet dan ook bloot leggen hoe men in Europa en Rusland genocide gepleegd heeft jegens de Turken aldaar…

  bij de verval van het Osmaanse rijk hebben Europeanen 39 Miljoen Turken vermoord, en enkele miljoenen zijn gevlucht naar Turkije en een paar andere miljoenen zijn in Europa onderdrukt, maar werden gespaard…mochten als een hond door het leven gaan.

  ******************************************

  Het waren de Europese koloniale machten die het georganiseerd hadden dat de Armeniers 1.5 Miljoen Koerden hebben vermoord…zodat in het nieuwe Armenie de Armeniers een meerderheid van het volk zou worden…want Armeniers waren overal in het Osmaanse Rijk een minderheid, daarom was een Armeense staat niet levensvatbaar…dus dan maar genocide plegen…tegen de plaatselijke Koerden en daarnaast paar honder duizend Turken….

  waarom wordt dat niet opgenoemd….

  **********************************************

  Het is eigenlijk verkeerd kinderachtig elkaar te beschuldigen en vervolgens politiek onder druk zetten…..dat is barbaars….

  Fransen zijn Barbaars,

  Mehmet

 4. Feitelijk is de situatie zo dat de Armeense Lobby en enkele Westerse (en ook enkele Arabische trouwens) landen met de bestudering van hun selectie van bronnen tot de conclusie komen dat er een genocide is geweest

  Aan de andere kant is het jammer genoeg nog steeds zo dat er in Turkije (met weer hun eigen selectie van bronnen) nog maar een hondertste deel aan studies is geweest met betrekking tot dit onderwerp en de overgrote deel van de archieven zijn pas sinds zeer recentelijk open. En nog niet bestudeerd. Er zijn simpelweg ook te weinig mensen die het osmaanse schrift beheersen en die historisch wetenschappelijk onderlegd zijn. Dit is helaas ook tot zeer recentelijk tegengewerkt in Turkije.

  Rectoren (zelfs nationalistische) geven toe dat je tot eind van dit decennium, eerst toestemming moest krijgen om het onderwerp te onderzoeken en je dit pas kreeg als je vooraf al kon definieren dat het resultaat van je onderzoek een onderschrijving van de Turkse these zou worden…

  Niet gezegd dat dit het bewijs voor een Genocide kan zijn, want dat kan je dus niet weten…

  De archieven zijn nu open…De uitnodiging voor gezamenlijke onderzoekscommissies zijn er ook. maar het vertrouwen is weg en het onderwerp is inmiddels ook te zwaar gepolitiseerd tot politiek spelletje van staten en lobbies…

  het ergste is dat juist Armeniers, die in dit geval als slachtoffer het onderwerp zijn van in dit geval hun eigen discussie en geschiedenis, op deze manier nooit vanuit Turkse optiek en vanuit Turkse bronnen en vanuit de Turkse realiteit en geschiedenis ECHT kunnen bewijzen dat de genocide systematisch is geweest en wie de daadwerkelijke moordenaars en opdrachtgevers waren… het blijft een politieke en historische vaststelling op basis van een deel van de bronnen…

  overigens is Genocide een juridische term, gedefinieerd door de VN. De vaststelling Gnocide zal dan ook alleen maar kunnen geschieden door Juristen, die het onderzoek toetsen op basis van juridische argumenten en bronnen en feiten…

  politici en historici zijn geen juristen…

  Dit betekent ook dat Turkije nu juist een Juridische zaak kan aanspannen (bij het strafhof in Den Haag bijvoorbeeld) tegen Frankrijk die de internationale VN definitie van genocide nu alleen nationaal laat toetsen en toepassen door politici…stel dat Turkije dit zou doen (waarom ze het niet doen is ook een raadsel) dan zou Frankrijk, en ook Nederland, ook op het matje kunnen worden geroepen over vervuiling en verkeerd toepassen van een internationaal Juridisch oordeel!

 5. mehmet wijzen naar anderen (frankrijk) zegt niets in dit geval. althans niet datgene wat jij denkt te kunnen bereiken want
  Turkije stond olv voorgangers van Erdogan en de AKP 100% achter Frankrijk toen Frankrijk in de jaren ’50 Algerije genocide heeft gepleegd op Algerijnen.!?

  Nu wil Turkije zoals jij dat ook naschrijft als reactie op de erkenning van de Armeense genocide door Frankrijk, de Algerijnse genocide erkennen en het ontkennen ervan strafbaar stellen.

  De miljoenen Algerijnen in Algerije+ meer dan 3 miljoen algerijnen in Frankrijk zelf zeggen/verwachten niets… maar turkije die nota bene aan de kant van de franse moordenaars staan er nu op dat er een algerijnse genocide is geweest en dat Frankrijk dit zou moeten erkennen..

  maar zoals je misschien zelf ook kan bedenken is dit kinderachtig en zegt het meer over de schijnheilige houding van Turkije(akp) dan over historische gebeurtenissen als de armeense of algerijnse genocide.

 6. MatKap….

  Wist jij niet dat Turken in Turkije niet de baas waren??? zeker in de jaren 50!!!!

  Dus als Turkije Frankrijk gesteund heeft is dat of onder dwang of middels manipulatie gebeurd…

  De Armeense kwestie, daar zijn zowel Fransen als Engelsen net zo bij betrokken en niet alleen Turken of Armeniers….

  Armeniers hebben Turken en Koerden vermoord met genocide in het vooruitzicht met steun van Fransen, Russen, het hele westen….en Genocide hebben zij gepleegd…

  2 dagen terug heb ik weer op tv gehoord wie PKK heeft opgericht…

  Turkije zelf….sterker nog ze hebben Ocalan 3 jaar lang van wapens, geld en middelen voorzien om de PKK op te richten….

  vertel mij wel… denk jij echt dat het Turkse volk dit vrijwillig heeft gesteund of de daadwerkelijke leiders die met hart en ziel voor de Turkse belangen wilden opkomen hiervoor steun hadden kunnen geven???

  er is grote grijze gebied die het daglicht niet vertraagd….

  Feit is dat de Fransen meerdere vormen van genocide hebben gepleegd….

  …. en Hatice dank je wel voor je juridische toelichting. Het is heel duidelijk.

  Mehmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here