‘Turkije glijdt af naar dictatuur’

15
6

ODATV is een Turks nieuwskanaal dat eerder kritiek uitte over de juridische procedure rond Ergenekon, het netwerk dat volgens de aanklagers een staatsgreep wilde plegen om de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) te verdrijven. Daarnaast stelde ODATV zich kritisch op tegenover Fethullah Gülen, een aan de AKP gelieerde islamitische prediker met veel maatschappelijk invloed.

Als gevolg werden de medewerkers van ODATV verleden jaar zelf gearresteerd op verdenking van Ergenekonlidmaatschap. De advocaten van ODATV verzochten afgelopen week voorlopige invrijheidstelling van hun cliënten, wat door de rechter werd afgewezen. Het eerste televisiekanaal dat dit nieuws bracht was Samanyolu-TV. Dat wil zeggen, exact 21 minuten voordat de rechter uitspraak deed!

Een saillant detail daarbij is dat Samanyolu-TV tot een media-imperium behoort dat verbonden is aan Fethullah Gülen, een van de leidende voorwerpen in de Ergenekonprocedure. Bovendien heeft Gülen via zijn volgelingen veel invloed op de aanklagers en rechters in Turkije. Kijk, dat is nog eens onafhankelijke rechtspraak. Dat je daar geen kritiek op mag hebben in het huidige Turkije dreigt ook oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) te gaan ervaren. Hij loopt nu ook het risico op vervolging, omdat hij kritiek heeft op de Ergenkonprocedure. Wie weet zal hij binnenkort de Ergenekonverdachten in de Silivrigevangenis gezelschap houden. Zelf heeft hij gezegd daarvoor te vrezen.

Ondertussen stapelen de geruchten zich op dat Gülens mannetjes binnen justitie voorbereidingen treffen om de Koerdisch georiënteerde Partij voor Vrede en Democratie (BDP) buiten de wet te plaatsen. Vanwege vermeende banden met de Koerdische PKK, een organisatie die op haar beurt overigens eveneens langs allerlei fantasievolle wegen door de aanklagers aan Ergenekon wordt gekoppeld. Het zijn zorgelijke ontwikkelingen.

Democratie is altijd een teer punt geweest in Turkije, maar onder de AKP en Fethullah Gülen dreigt het land in rap tempo af te glijden naar een dictatuur. Dat premier Erdogan door het volk is gekozen, verandert daar niets aan. De geschiedenis leert dat dictators vaker langs democratische weg aan de macht kwamen…

(Peter Edel/Istanbul)

15 REACTIES

 1. Beste Peter,

  Dat je geen liefhebber bent van premier Erdogan blijkt nogmaals overduidelijk uit je geschreven artikel. Premier Erdogan is in de eerste plaats geen aanhanger van de Gulen beweging. Op de tweede plaats denk ik dat je de ergenekon kwestie nog niet helemaal door hebt. Een ander optie is dat je deze kwestie wel door hebt, maar je wil geen objectieve mening hierover geven omdat je geen liefhebber van premier Erdogan bent.

  Dat je indirect premier Erdogan uitmaakt voor een dictator en ook nog opkomt voor nota bene, mensen die een link hebben met de ergenekon bende doet mij eerlijk gezegd uiterst verbazen.

  Ergenekon, een bende samenzweerders tegen de Turkse staat, die als doel had om onrust, haat, verdeeldheid, verderf en dood van onschuldige mensen probeerde te bewerkstelligen. Een beweging die het klassen systeem van een “elite” groep en de rest van de bevolking in stand probeerde te houden. Ergenekon die geen respect heeft voor welke religie dan ook door het laten opblazen van kerken om vervolgens de Islamitische gemeenschap als schuldigen aan te wijzen.

  De situatie en aanzien van Turkije is in allerlei opzichten zowel maatschappelijk als democratisch verbeterd sinds 2002, sinds de periode dat premier Erdogan als president gekozen is door meer dan de helft van de Turken.

 2. @mensen

  Die schrijver van het artikel heeft misschien wel een onderzoek gedaan waar hij zijn bevindingen op baseert,

  Waar baseren jullie, jullie reacties op?

  Je mag Erdogan wel lief hebben, maar wees wel kritisch.

  Wees sceptisch. Dat is wat Turkije nodig heeft.

 3. @Erdogan bedankt voor je mooie reactie. Je hebt het goed verwoord hoe ik en de meeste Turken over de Ergenekon zaak denken.

  Het is onbegrijpelijk waarom Peter met zo’n eenzijdige artikel komt?
  Turkije is veel veranderd sinds 2002 zowel economisch als democratisch, daardoor is Turkije machtiger geworden en treedt steeds meer als hoofdrolspeler. Dat vindt niet iedereen even prettig, daarbij kan je denken aan Israel en zijn wereldwijde lobby…bijv. PVV hier in NL.
  Je ziet het ook dat de lobby tegen Turkije heel sterk is hier in Nederland en zeker in de media, kijk maar daarvoor alleen maar naar de artikelen van laatste 2 weken.

  Tot slot: Turkije heeft laatste jaren duidelijke vooruitgang geboekt in het gebied van democratie. Aantal voorbeelden:
  – Je mag Koerdisch spreken
  – Er zijn twee Koerdisch sprekende televisie kanalen.
  – Aantal belangrijke kerken zijn weer open voor gebed.
  – Je mag met hoofddoek in hoger onderwijs studeren.
  – Grondrechten zijn gedeeltelijk veranderd die afkomstig waren uit 1980 die opgesteld was door de leger.
  – en zo kan je er nog meer opnoemen.

  @Erdal de schrijver zou dan moeten komen met zijn onderzoek. Uit zijn tekst haal ik alleen beschuldigingen uit tegenover Tayyip Erdogan en Fethullah Gulen. Jammer dat ze mensen kunnen beschuldigen zonder bewijs daarvoor.

  We weten allemaal dat Erdogan maanden vast heeft gezeten door een onschuldige tekst en dat is in nieuwe Turkije gelukkig niet meer mogelijk.

  Mustafa

 4. alle goede ontwikkelingen doen niet af aan het feit dat Turkije op een aantal zaken betreffende democratie hard achteruit holt. Opvallend is dat het daarbij vooral gaat om het meest belangrijke onderdeel van de democratie nl; onafhankelijke rechtspraak en de beginselen van een rechtsstaat dwz…je bent ONschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Er zitten nu tientallen mensen vast op verdenking alleen. zonder open proces en zonder duidelijke aanklacht met openbare stukken…

  natuurlijk, mits schuld bewezen, meteen straffen, maar zolang dat niet gebeurt dienen schrijvers, journalisten, intellectuelen, alle mensen volgens de regels van een rechtsstaat te worden behandeld.

  op dit moment kun je verdachte zijn van Ergenekon, op het moment dat je uberhaupt vraagtekens zet bij het handelen van de regering en de aanklagers in deze…

  dus of je nou wel of geen fan bent van Erdogan doet er niet eens toe. Ik neem namelijk aan dat Erdogan als bestuurder niet gaat over de rechtspraak…

  maar het systeem van de trias politica werkt in Turkije, net als voor de AKP op geen enkele manier doorzichtig en volgens de regels van een rechtsstaat.

  Nota Bene, in Turkije zitten momenteel de meeste journalisten ter wereld vast…zonder duidelijke aanklacht. alleen op verdenking!

 5. @Mert

  de punten die je noemt zijn belangrijk:

  – Je mag Koerdisch spreken
  – Er zijn twee Koerdisch sprekende televisie kanalen.
  – Aantal belangrijke kerken zijn weer open voor gebed.
  – Je mag met hoofddoek in hoger onderwijs studeren.
  – Grondrechten zijn gedeeltelijk veranderd die afkomstig waren uit 1980 die opgesteld was door de leger.
  – en zo kan je er nog meer opnoemen.

  maar zijn op geen enkele manier voldoende om te spreken over een onpartijdige keuze voor democratie…

  etniciteit en religie gebasseerde vrijheden zijn natuurlijk ook belangrijk en een conservatieve partij (zo noemen ze zichzelf) geeft natuurlijk aandacht aan deze…maar echt voor iedereen zou deze partij zijn als ze de volgende onderwerpen niet van tafel hadden geveegd

  – vrouwenrechten (rechtsbescherming in huiselijk geweld is op de lange termijn gezet
  – homo rechten
  – het recht op religieus onderwijs voor niet moslims (opleiden van voorgangers bij christenen joden)
  – opheffen van censuur op sex gerelateerde websites (zodra niet niet hetero sexueel getint zijn, worden ze gesloten)
  – wetsartikelen van 1980 die gaan over vrijheid van meningsuiting (wat nu is aangepast zijn een 20 tal zaken waar iedereen het wel over eesn was en daar is 1 artikel in doorgevoerd waarop zowat de hele wereld kritiek op had vanwege het niet democratische gehalte daarvan waar het gaat om benoemingen van hoge rechtes raad! etc etc

  dus ja, er verandert en verbeterd veel, maar het is ook zo dat het erg selectief is en voornamelijk ingegeven vanuit een rechts religieus (niet alleen islamitisch overigens) moraal!

 6. De democratische europA die altijd zo goed was en lief en eerlijk laat me niet lachen zeg peter de europeaan,nu jullie een man tegen zijn gekomen die jullie op de zelfde manier aanpakt gaan jullie bibberen schrijf maar wat je wilt roep maar wat je wilt spring maat hoog of laag lobby maar wat je wil de grootste hypocrieten dat jullie zijn afrika kotst jullie uit azie kotst jullie uit,jullie zijn maar een aantal landen (emperyalisten)die samen zijn en nu die macht,geld, verdeeld gaat worden zijn jullie jaloers dat is het enige wat ik jou kan vertellen en de grote oorlog dat zullen weer jullie uitlokken omdat de dag dat jullie adem gaat stinken van de honger,en dat de kruisvaders hun plekken gaan verliezen vlakbij zijn,binnenkort gaat europa zijn ware gezicht tonen wanneer de armenseense kwestie door de senaat heen is en dat je wordt bestraft als je het ontkend,ja peter nu jij weer,ja je zal nu weer komen met je standard europees bla bla ja dat mag ook niet en k ben er tegen maar ja k zeg altijd we wouden altijd zoals europa zijn kwa model we hebben alles hetzelfde nu nog alleen de juiste vormule van schijnheiligheid en dan zijn we net als jullie en dat knaagt want dan komen europeanen naar turkije voor de uitkering en dan ga ik er ook wonen en jullie pesten (kaaskoppeeen hahahajajaj)

 7. Westerse landen, en westerlingen zijn hypocriet door aan de ene kant de AKP en Gulen-sekte te steunen en te doen alsof zij democraten zijn, en voor vrijheid zouden zijn….

  maar aan de andere kant wordt Turkije er wel op afgerekend.

  hetzelfde gebeurd in europa; moskeeen, fundamentalisten worden gesteund met subsidies, snoepreisjes enz…. en daarna vragen ze zich af waarom marokkanen en een deel van de Turken niet assimileren.

 8. in het kort: De ”revoluties” van Mustafa Kemal Atatürk worden met chirurgische precisie verkracht en/of teruggedraaid. dit begon direct na zijn dood; en gaat onverminderd door, we zijn nu in de laatste fase beland…..

  De kans zit er dan ook in dat een van de landverraders F.Gülen of A.Öçalan de nieuwe president van een verdeelde Anatolie/Turken kunnen worden.

  Turkse AKP stemmers mogen dromen, en masturberen. ze doen toch niets anders

 9. @ MaTkap

  ik citeer: Turkse AKP stemmers mogen dromen, en masturberen. ze doen toch niets anders”

  Zo komen ze dan niet aan minimaal 3 kinderen,

  hahahaha

 10. Hahaha eRdal whahaha hou op man..

  Hoe denken de mensen over de censuur die word toegepast op de media in Turkije? Journalisten, politicus, schrijvers vastzitten die niet überhaupt weten waarvoor ze vastzitten? Vinden jullie dat nog steeds democratie? En als Basbug een terrorist is wat is Öcalan dan wel?

 11. Turkije is nooit een echte democratie geweest.

  Ten eerste: Men heeft geen partij programma. ten tijde van de verkiezingen komt men met populistische bla bla.

  Oja een kleine correctie, men heeft wel een partij programma gericht enkel op de achterban. Dus niet in het algemeen belang.

  Ten tweede: laat maar, ik ga hier verder niet op in.

  Maar wil wel ff kwijt dat ik turken in Europa wel raar vind stemmen.

  Hoe kan je in NL links gaan stemmen en in Turkije Rechts/conservatief?

  Raar he?

  De gemiddelde Turk laat zich te snel beinvloeden. Maar ja het is voor mij makkelijk praten. Ik kan mijn energie rekening zonder moeite betalen en derhalve zal ik niet gevoelig zijn voor een zak vol met KÖmür

  🙂

  Kimse darilmasin. Ik kan natuurlijk met mijn bevindingen ernaast zitten, graag hoor ik dan wat ik eventueel verkeerd zie.

  Ik ben geen Pro of Anti wat dan ook in Turkije.

  Ama Turkiyeyi Ilerlerde górmekden mutluluk duyarim.

 12. Yo king je gaat binnenkort stront eten ja dat heb je goed door met je,turkse stront he!niet te vergeten hahahahahahah jaloerse europeanen en anti akp ers en nepturken en alle neppe kemalisten!!!erdogan is de echte ataturkliefhebber erdogan is de echte nationalist erdogan is de echte zakeman erdogan is de echte turk,voor alle nep kemalisten een van de wensen van ataturk was dat turkije een beschaafd,gevorderd,modern turkije werd oke,we hebben eindelijk mooie snelwegen, economie ,respect,en noem maar op welke zogenaamde die hard ataturkliefhebbers hebben dit voor elkaar gekregen jullie zijn geen ataturkliefhebbers jullie zijn blinde domme meelopers ,meepraters en vooral heeeeel blind

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here