Ruzie tussen Frankrijk en Turkije geëscaleerd

18
3

De ruzie tussen Frankrijk en Turkije over de donderdag aangenomen Franse genocidewet is volledig geescaleerd . De Turkse ambassadeur heeft Parijs vrijdag verlaten, nadat Turkije gisteren alle politieke en militaire banden met Frankrijk verbrak. Dat schrijft Elsevier.nl vandaag. De site meldt dat Turkije Frankrijk van racisme beschuldigd.

Tot woede van Turkije ging het Franse parlement donderdag akkoord met een wetsvoorstel waarin het ontkennen van de Armeens genocide strafbaar wordt gesteld. Volgens premier Recep Tayyip Erdogan probeert de Franse president Nicolas de Franse president Nicolas stemmen te winnen door angst aan te wakkeren over Turkije en de islam,’ zegt Erdogan. Ook spreekt hij van ‘racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat’.

(Bron/Lees verder: Elsevier.nl)

18 REACTIES

 1. kedinin fareyle oynadigi gibi oynuyorlar AKP önderliginde ki Türkiyeyle.

  bizim AKP’liler hala hersey iyi gidiyormus, gururlu zengin, hakki savunan sözde Türkiye’ye inaniyorlar.

  oysa tüm gercekler tam tersine isaret ediyor.

 2. Als je geen lering trekt uit de geschiedenis herhaalt de geschiedenis zich.
  Turkije moet ook een wet aannemen, die ervoor moet zorgen, dat iedereen die het eens is met de genocide tegen Armeniers, strafbaar moet stellen. Verder moet Turkije alle bedrijven, die direct of indirect geleidt worden door Armeniers, sluiten en het land uitzetten. Turkije tolereert dit soort praktijken niet meer. Direct de grenzen met Armenie sluiten. Een ieder die de grens van Armenie naar Turkije levenslang opsluiten.

 3. @GeschiedenisOttomaanseRijk

  Volgens mij ga jij te ver.

  Turkije moet tollerant zijn naar al haar burgers, wat hun afkomst ook is.

  In Turkije is het al verboden om te zeggen dat er sprake is geweest van genocide op de Armeniers.

  Turkije moet en doet het eigenlijk ook wel, armeniers niet anders geen behandelen. Armeniers in Turkije zijn ook Turken.

  Netzoals dat jij hier in NL een Turk bent en een Nederlander.

  Wees dus niet racistisch. Turken mogen geen racisten worden. Turken en Turkije is gevormd door meerdere volken met als Titel Turk.

  Ne mutlu Turkum diyene: in mijn ogen betekent dit eigenlijk dat iedereen tots mag zijn om een Turk te zijn. Turken zijn de kinderen van de Ottomanen. De Ottomanen bestonden uit diverse etniteiten.

  Dus: Turken zijn Turken ongeacht hun geloof, ras, kleur ed.

  Misschien zijn de meeste mensen in Turkije wel Moslim. Maar ook (niet Moslims) anders gelovigen en zelfs niet gelovigen zijn gewoon Turken.

  Als je dit snapt kan er een verboedering ontstaan. Interne verdeeldheid leidt tot zwakte.

 4. verboedering= verbroedering

  Zolang het is zoals het nu is, is er ook geen sprake van Genocide gepleegd door Turken. Er is enkel sprake van vermeende genocide.

  Wat Frankrijk heeft gedaan heeft niets te maken met geschiedenis, maar met politiek.
  1 ding is zeker. Frankrijk heeft Turkije meer nodig dan andersom. Het gaat niet goed met de Franse economie en een verlies van Miljarden euro´s zal zeker niet bijdragen aan hun economie.

  De Fransen zijn altijd al anti Turkije geweest. (kuyruk yarasi’

 5. Politiek is een vies spel om de macht, ongeacht wát .. er moet weer herkozen worden!
  Nu is dat kennelijk overal ter wereld zo en dus is het de nationalistische fransman waard de stemmen van franse armeniërs te winnen boven de vriendschap van turkije.. dat soms net zo nationalistisch is in andere zaken!
  Het gaat zoals het gaat maar altijd is het woord MACHT.

 6. Het is begrijpelijk dat Turkije hard reageert,

  Maar naast Frankrijk zijn er niet echt veel andere landen die het boeiend vinden om iets met de Armeense kwestie te doen.

 7. Dat er in 1915 in Turkije Armeniers zijn omgekomen wordt in de huidige Turkije absoluut niet ontkend. Ieder ruim denkend mens kan met de historische gegevens erbij tot geen andere conclusie komen dan dat er mensen destijds zijn omgekomen. Turkije heeft meerdere keren zowel aan Frankrijk maar ook aan Armenie voorgesteld dat historici zich hierover moeten buigen omtrent de vraag of deze omgekomen/omgebrachte Ameniers kunnen worden bestempeld onder GENOCIDE.
  Indien een dergelijke conclusie door die bewuste historici, uit Armenie, Turkije en aantal onafhankelijke Europese landen, wordt getrokken, is Turkije bereid om akkoord te gaan met die bevindingen en derhalve met de conclusie dat gesproken kan worden van GENOCIDE. Maar het opvallende is dat Armenie op dit aanbod van Turkije telkens niet ingaat.

  Onder deze omstandigheden kunnen we toch niet spreken van het ontkennen van genocide door de Turken??

  Strafbaar stellen van de vrije meningsuiting door de aangenomen wet door het Franse parlement:
  Een andere kwestie is wat Frankrijk hiermee kan bereiken. De staat Frankrijk bepaalt wat een kritische burger mag zeggen of niet? Indien je andere mening hebt word je gestraft met een gevangenisstraf en/of een geldboete. Hoe valt dat te rijmen met de vrije meningsuiting waar ook heel Nederland toch zo belangrijk vond. De vrijheid van meningsuiting was toch een absoluut recht in Europa en vooral in Nederland?? Ik herken de kritische NEderlanders opeens niet meer. Wordt hier niet met twee maten gemeten als het gaat om een land als Turkije. De bekende vooroordelen spelen wederom een groot rol.

  Ik kan u gerust vertellen dat ik als half Armeniër niets anders wil dan dat de waarheid naar boven komt. Mijn oma heeft mij nog in haar leven alle verschrikkingen van destijds, voorzover ze zich als achtjarige kon herinneren, verteld maar de wijze waarop Frankrijk met dit onderwerp omgaat is absoluut niet goed voor onze zaak. Sterker nog, Sarkozy is enkel bezig met de aankomende verkiezingen en de invulling die hij wenst te geven aan zijn populistische politiek van zijn laatste jaren waar heel Europa niets aan heeft.

  In Turkije is onlangs de genocide tegen de Koerden in de jaren 30 door jullie gehate Erdogan volmondig toegegeven. Dit was en is een begin en er zijn duidelijk signalen waar te nemen dat de kwestie Armenië absoluut ook tot een oplossing zou kunnen komen.

  Het ligt heel gevoelig omdat genocide iets verschrikkelijks is en dat wil je als staat het liefst niet mee geconfronteerd worden en/of op je cv hebben. Vandaar ook het verzoek van Turkije om het eerst door historici uit oa Armenië te laten onderzoeken. Dat is toch een goed begin!!!!

  Nederland heeft eerst vorige week haar beschuldigingen geuit aan Indonesiërs, eerst nadat Rechtbank Den Haag een veroordelend vonnis had gewezen!!!!

  De NEderlanders die toch al vol vooroordeel zitten zullen deze feiten natuurlijk nooit onderkennen maar voor de kritische lezer is altijd hoop om zich te verlossen van haat en vooroordelen.

  een positief punt voor die mensen met haat is noemenswaardig dat de meeste Turken absoluut niet eens bij het EU willen aansluiten. De droom en de wens om bij EU te horen neemt al jaren, en vooral de laatste jaren, enorm af. Kortom u kunt gerust gaan slapen. Ten eerste zal EU nimmer de durf hebben om Turkije op korte termijn toe te laten en ten tweede hebben de Turken evenmin daar zin in.

  En begin vooral niet over beschaving en geloof. Dat is het laatste waar het christelijke Europa nog over moet hebben getuige de duizenden slachtoffers die door de vertegenwoordigers van de Kerk is gemaakt.

 8. Vermeende genocide dat zich een eeuw eerder zou hebben moeten plaatgevonden is lastig te bewijzen.

  Men doet al moeilijk over wat er in Bosnie is gebeurd, terwijl dit allemaal voor onze eigen ogen zijn gebeurd.

  De vraag is hoe selectief kunnen we zijn?

 9. Genocide kan door elke ras worden toegepast. Het heeft te maken met je leiders.

  Door te zeggen Christenen en joden maak he wel een fout.

  Kijk naar alle arabische landen, afganistan, pakistan en andere islamitische afrikaanse landen. Door zijn het niet de christenen en of de joden aan het roer.

  laten we dus vooral naar ons zelf kijken. En als we toch naar ons zelf kijken, laten we het daan ook kritisch doen.

 10. Dat er vrede mag komen op aarde en vooral vrede in ieders hart! Doe in je eigen hoekje goed dan komen we al een stukje dichter bij die vrede.. en ik hoop oprecht dat mensen in 2012 in de Naam van God/Allah iets goeds doen in plaats van doden en verwonden!

 11. OsmanliCocugu olup ”turk” takilanlar
  takmayin kafaniza!
  polat alemdar ve ekibi kurtlar vadisi fransa’ yi yapar ve intikam alir!

  Osmanli serefinden gururunda cozum mi biter…….

 12. frankrijk stelt weinig voor laat de marokanen en algerijnen daar nog 30.000 autos in de fik steken is slecht voor de economie. de marokanen afrikanen en de algerijnen moeten om hun rechten vragen. laat het maar een zooitje worden in frankrijk. frankrijk MOET BETALEN.

 13. ze kunnen turkye gewoon niet uitstaan dat!!! turkiye heeft een trotse verleden waar en daarom zijn ze trots wat bij andere landen weer ontbreekt.. en turk is een van de oudste ras op wereld de betekenis van the turk is = sterk !.. turken hebben kultuur turken hebben manieren turken hebben respect,, wie is nou in frankrijk frans ?? zoek eerst dat maar uit.. grootste mensen handel der tijden aflachten en verkopen als een stuk spul hier waren nederlanders goed in !! fransen volgen op nummer twee gewoon. laten ze eerst in hun eigen verleden kijken! en trouwens turkiye wilt helemaal niet toetreden geen behoefte !!! yutkiye is een onhafhankelijke islamitische demokratisch sterk en rijk land met een zeer aangename verleden!!! in frankrijk leven al alleen 600.000 turken in duitsland 4 miljoen in nederland 2 miljoen in oosterijk 2 miljoen in belgie 300.000 in sweden 400.000 in italie 2 miljoen. in spanje 200.000 in griekenland 1 miljoen in bulgarije en ga zo maar door tot naar amerika er ziteen wereld wijd ruim 150 miljoen turken en in eu zo veel ontwikkeling van eu voornamelijk van duitsland en nederland is er veel aan de gastarbeiders te danken dat ze de lant en de ekonomie hebben opgebouwd,,, maar een feit is europeanen zijn ondankbaar volk!!!

 14. Turken zijn de kinderen van de Ottomanen. De Ottomanen bestonden uit diverse etniteiten, maar dit betekent lang niet dat Armeniers turken zijn..!! Armenen in Turkije worden gewoon heel normaal behandeld ze worden gezien als broeders, maar helaas maakt de media iets anders van. Om hierover te discusseren moet je de turkse geschiedenis goed kennen. Turkije vocht tegen 8landen tegelijketijd in Canakkale. Bijna alle mannen die in staat was om de oorlog in te gaan ging de oorlog in. De Armenen kwamen de grens over en verkrachtte de vrouwen en vermoorde de kinderen.. ik zeg het gewoon eerlijk Turkije is 1 van de sterkste landen in de wereld. Ze staan op nummertje 5 en de Economie zegt al genoeg dit jaar ( 2011 ) heeft elke land een afdalende economie gehad of een stabiele economie, maar Turkije is meer en meer vooruit gegaan.

 15. Met Turkije kun je je heel goed bevriend houden, want Turken zijn heel warm bloedig, maar je moet lang geen problemen zoeken. Ik als een Nederlander vind Turken een knappe volk.

 16. erdal wat ben je een koerd of een wat voor rascist. ulan serefsiz kafir kansiz pic. je bent geen nederlander maar een allochtoon vuile viezerik. kom niet de man hier spelen dat je hollander bent serefsiz hayvan. Turkiyede topraklari yala yala. je zult nooit een nederlander zijn en nooit geaccepteerd worden ALLOCHTOON DAT JE BENT!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here