EFJ-rapport gevangen journalisten in Turkije

0
5

In haar rapport naar aanleiding van een bezoek aan Turkije, uit de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) haar grote zorg over de verslechterende situatie van de persvrijheid in Turkije. Het land kent het hoogste aantal gevangen journalisten in Europa. EFJ eist in het rapport nogmaals de onmiddellijke vrijlating van de meer dan 60 journalisten die momenteel gevangen zitten.

Verder roept EFJ landen op om een van de gevangen journalisten te `adopteren’. Dit houdt in dat de zaak van een individuele journalist speciaal wordt gevolgd en dat er met de journalist wordt gecorrespondeerd. België en Frankrijk hebben inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep.

EFJ bracht in november een bezoek aan Turkije om de rechtszaak van tien journalisten bij te wonen. Ook sprak de federatie met families van de gevangengenomen journalisten en ontmoette in Ankara leden van het Turkse parlement. `Deze journalisten zijn niet gevangen gezet omdat ze terroristen zijn, maar alleen omdat zij hun werk deden,’ aldus Arne König, voorzitter van de EFJ. Op 26 december zal de rechtszaak tegen de tien journalisten worden vervolgd. König zal de zaak wederom bijwonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here