Tweede Kamer stemt voor vrijstelling Turkse dienstplicht

14
6

Het Nederlandse kabinet moet er opnieuw bij Turkije op aandringen om Nederlands-Turkse mannen helemaal vrij te stellen van de Turkse dienstplicht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel van die strekking van de PvdA, de grootste oppositiepartij. Dat bleek gisteravond in het debat over de begroting van Defensie voor volgend jaar.

Minister Hans Hillen van Defensie zal de motie met een positief advies overbrengen aan zijn collega Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Turken die buiten Turkije wonen, moeten net als andere Turken gewoon hun dienstplicht van doorgaans 15 maanden vervullen.

14 REACTIES

 1. Te gek voor woorden dat iemand die hier geboren is nog 15 maanden in dienst moet. Nou ja als je de turkse nationaliteit houdt dan ben je eigenlijk ook nog turk.. ach ze willen toch een beroepsleger gaan vormen. Nog even geduld hebben dus.

 2. Marry

  het klinkt niet logisch dat ben ik met je eens, maar ja Turken hebben er zelf voor gekozen om naar Nederland te gaan met behoud van Turkse nationaliteit…Al die jaren hebben ze gespaard om uit te kunnen geven in Turkije, vaak doen ze dit op een patserige showerige manier…zo van: kijk mijn eurotjes eens..

  Ik vind dat wanneer een Turk uit Nederland Turkije jaarlijks bezoekt, kan zijn in de vorm van familiebezoek of vakantie etc. dat hij of het leger in moet of die 10.000 euro moet betalen…Het kan niet zo zijn dat een Turk of een Turkse Koerd uit Turkije de bergen in moet en ervoor moet zorgen dat Ahmet uit Nederland kan lopen bakken op het strand..En iemand die overweegt zijn Turkse paspoort in te leveren kan Turkije beter kwijt zijn dan rijk..

 3. Marry

  En uiteraard zoals over het geval is zit ook hier een politiek addertje onder het gras…Vanwaar deze verhoging van 5.000 euro naar 10.000 euro? We weten allemaal dat Erdogan een “islamitisch” verleden heeft en geen fan is van het Turkse leger…
  Wil hij hiermee soms afdwingen dat mensen hun Turkse paspoort gaan inleveren…even kijken hoe het is gesteld met het “turkse nationalisme” om de CHP te kak te zetten?
  Wat is er mis met de oude regeling? (5.000 euro + 21 dgn.dienstplicht) ?

  Verder vraag ik mij ook sterk af waar al dat geld naartoe gaat..We hebben vaker in het verleden gezien dat gelden/giften op corrupte wijze is uitbesteedt..We zullen het allemaal zien in de toekomst.

 4. Gadamer
  Ik kan je redenering wel volgen dat als je Turk blijft (in hart en ziel ­čśë ) dan zijn er voor- en nadelen aan verbonden moet je volgens de Turkse wet ook je dienstplicht vervullen.
  Op dit moment vervult een vriend van ons (Hasan) zijn dienstplicht in Hakkari en daar gebeurden pas weer de vreselijkste dingen.. aanvallen van de PKK en aardbevingen.
  Dan hebben de Ned. Turken nog een bevoorrechte positie, 21 dagen en 5.000 euro. Dat is te lenen en met de salarissen van hier terug te betalen.
  Het is goed dat er een beroepsleger komt dat speciaal getraind is. en ook een salaris krijgt wat hoort bij de risico’s die deze mannen lopen. (ook vrouwen ??)
  Kunnen ze betalen van al die 10.000 euro’s die binnen gaan komen ­čśë

 5. Voor het eerst ben ik eens met Marry.
  Gadamer, ik ben niet in Hakkari, ik ga over twee weken naar Malediven op huwelijksreis.
  Gadamer, die turk in de bergen moet er toch ook voor zorgen dat Henk en Jan kunnen bakken in de zon aan de strand. Dan kunnen ze dat ook net zo goed ook voor mij doen. Er zit helemaal geen verstandelijk redenatie in wat je zegt. Die turken daar moeten hun eigen ouders beschermen, ik heb daar geen ouders die ik moet beschermen tegen rebellen. Of andersom ik moet hun ouders beschermen met mijn eigen leven. Niemand doet wat voor elkaar, laat staan dat ik mijn eigen leven voor andersman leven moet riskeren. Wat een onzin!!

 6. En hoe zat het ook al weer met de zoon van Erdogan? die heeft geen 10.000euro betaald maar met een afkeuringsverklaring van de dokter is hij ermee weggekomen. En ik gekke henkie?

 7. Je betaalt 10000 euro of je levert je Turkse paspoort in ?? Geld groeit in de bomen jah. De werkloosheidscijfers staan op een record niveau ! Wij, Nederlandse Turken, zijn melkkoeien geworden van Turkije. Die 21 dagen in Burdur is geen dienstplicht, maar slechts een formaliteit. Het ging Turkije altijd om het geld, niet om de mens.

 8. @hasan
  Als je bent zoals je hier reageert ben je soms een ego├â┬»st maar ook een realist want het is altijd goed om de dingen van 2 kanten te bezien. En als Erdogan’s zoon zijn dienstplicht kon ‘afkopen’ met een briefje van de dokter dan is dat beschamend.
  * ik wens je een mooie trouwdag en huwelijksreis toe!

 9. Ilk once o ” sanatcilari ” O vatan hayinlerini silah altina alalim ve doguda kisin o daglarin tepesinde askerlik yapmasini sagliyalim. Isten gucten firsat bulamayip birsuru nedenlerle sebeplerle askerlik gorevini , vatani gorevi, yerine getirmek istemiyorlar.

  Gariban askerligini pasa pasa yaparken bu Vatan hayinleri = sanatcilar ulkeyi satiyor.
  Ulkemiz bu sanatcilara kaldiysa. TR coktan
  elden gitmisti. Turkiye varsa garibanlar sayesinde var.

 10. ik ben van mening dat ze de afkoopregeling moeten verhogen naar 25.000 euro. Die domme turken betalen het toch wel :)).

  Lang geleve de Neder-turk melkkoe

 11. Ik heb beetje alles gelezen hier en zal in het kort een en ander toelichten, de geld bedrag van 10.000 euro die Turkije krijgt van de dienstplicht, gaat naar de familie van gesneuvelde soldaten in Turkije toe, de rest wordt verdeedl onder goede doelen, of dit ook echt gebeurt, joost mag het weten, maar ik kan je dit vertellen, dit alles heeft niets meer te maken met vaderlands liefde of wat dan ook, het is gewoon een commercieel business geworden voor Turkije om op die manier van europeese Turken geld binnen te halen, we worden gezien als Hollandse melk koeien, eerst wat het rond de 5000 euro wat je moest betalen en nu ineens in een mum van tijd 10.000 euro, ergste is, als je het Turkse nationaliteit wilt inleveren kan dat tot 38 ste leeftijd daarna kan dat alleen nog als je eerst die 10.000 euro hebt betaald, kom op mensen dit is toch gewoon absurd??Zo ga je niet met mensen om, vind je gek dat Turkije nog nite bij de EU mag, ze moeten eerst voor zorgen dat zij respect tonen voor mensen rechten. Er zijn mensen die dat 10.000 euro niet kunnen betalen, en hierdoor ook niet meer naar Turkije kunnen en van hun familie gescheiden worden. Dit allemaal is alleen een wraak actie van ERDOGAN omdat Turkije nog niet tot EU mag toetreden. Als dit gebeurt, let maar op dat deze regeling van 10.000 euro ook gaat veranderen. Meer heb ik niets te zeggen over dit vies spelletje.

 12. luister perseus69, Mijn oom neefe enzo moeten 16MAANDEN! in het dienstplicht zitten zonder iets te betalen en 10duizend euro is niks daar tegen overgestelden en met die 10.000 euro bestedenze aan het leger en voor mensen die daar 16maaden leger plicht doen die mensen hebben ook brood water enzo nodig en nog allerlij dingen jij betaald 10.000 euro en gaat voor 3 a 4 weken weg en de geld word ook nog goed besteed of wil je 16maanden weg zonder iets te betalen ??? onze grootvader en zijn opas enzo moeste ook doen en dan zeg jij ja jonge ik woon in europa ken niet gaan enzo ik ga dat niet doen luister dan ben jij geen TURK dit is traditioneel voor ons turken, dit is voor vaderlands liefde Broeder liefde maar ag ja je kan het niet zien je bent blind geworden om hier in nederland te wonen. ik persoonelijk wil mijn studie afronden al mijn diplomas in bezit hebben en dan direct na turkije voor 16maanden legerplicht en niet omdat het teveel geld is maar juist omdat het traditioneel is en voor vaderlands liefde!!! blinde knak worst dat jij bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here