‘Suggestie Wilders over Turkije slecht’

13
4

Het afgelasten van de viering van 400 jaar betrekkingen met Turkije is ”een hele slechte suggestie”. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. PVV-leider Geert Wilders doet de suggestie van het afgelasten zaterdag op de opiniepagina van de Volkskrant, omdat Turkije ”geen waarachtige vriend is van het Westen”.

Bleker zegt dat Nederland belangrijke handelsbelangen heeft met Turkije en zou een afgelasting ”een bizarre uitkomst vinden als dat zou moeten gebeuren”.

Ook Rosenthal neemt afstand van Turkije-opiniestuk Wilders:

13 REACTIES

 1. Wat een kortzichtig denkende man is deze Wilders toch. Hij denkt voor heel Nederland te kunnen spreken en gooit weer wat onzinnigs in de ruimte.
  400 jaar betrekkingen – vierhonderd! en hij leeft er nog maar 40 – 50 jaar van ?? 😉 kan zijn leeftijd trouwens niet inschatten. Deze man dendert maar door met zijn woorden.. bedenk wel dat zijn daden veel minder voorstellen!
  Hoop dat Henk en Ingrid er nog eens achter komen.

 2. De regering moet gewoon van deze gedoogpartner af.. want in het buitenland ziet men de PVV als ‘de regering’ en dat is ze niet!

 3. Een feessie zou Geertje wel goed doen…ik denk dat hij te veel heeft moeten missen in zijn negatieve leven..Zou hij ooit de schade in kunnen halen..?

 4. nou neem van mij aan dat ie wel genoeg feest hoor in zijn beloofde land met zijn zionisten vriendjes,maar of ie lekker slaapt

 5. Wilders moet zich bezig houden met zijn eigen achtertuin en in zijn achtertuin lopen meer welwillende Turken dan zionisten rond..

 6. Ik heb wat zitten googlen en kijk eens wat ik gevonden heb. bron zie tekst onder

  met vriendelijk groet /saygilar Ataseven Coskun

  Turkije Nederland: 400 handelsbetrekking en meer dan dat

  In 2012 vieren we, Nederlanders en Turken, de start van de banden die beide landen met elkaar hebben sinds 1612. De start die Nederland en Turkije hadden was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ik heb hier een aantal geschiedkundige feiten op een rijtje gezet zodat een ieder kan zien welke betekenis Turkije voor Nederland heeft gehad.

  Het voorspel tot de handelsbetrekkingen met Turkije had al in 1582 plaats, toen in Antwerpen een Osmaanse handelsvestiging, de zgn. “Turkse Stapel” werd geopend. (Ja, ja ook toen waren er al vele turken in Nederland)
  Toen de stad in 1585 weer door de Spanjaarden werd heroverd, verplaatste zich de Levanthandel naar Noord-Nederland, naar handelscentra als Amsterdam, Enkhuizen, Vlissingen, Middelburg en Hoorn en werd het Osmaanse Rijk in het Midden Oosten en Noord-Afrika een directe handelspartner voor de Nederlanders. Naast Turken waren ook Griekse, Joodse en Armeense kooplieden uit het Osmaanse Rijk vanaf de 17e eeuw in Amsterdam te vinden. Ze werden allemaal “Turken” genoemd. (Ja,ja ook toen al had men moeite met de verschillen)

  Op 1 mei 2012 is het op de kop af 400 jaar geleden dat de eerste ambassadeur van de Republiek werd ontvangen door Sultan Mehmed I, de bouwer van de Blauwe Moskee van Istanbul. Het begin van een tot op vandaag de dag voortdurende relatie op diplomatiek niveau. In 1612 werd Cornelis Haga in Constantinopel benoemd als eerste ambassadeur van de toenmalige Republiek der Nederlanden aan het Osmaanse hof.

  Al voor deze datum waren er vriendschappelijke betrekkingen en voeren de schepen van de Watergeuzen de Turkse Halve Maan in top en droegen ze penningen met het opschrift Liever Turks dan Paaps.
  Prins Maurits vernoemt het Zeeuwse slagveld nabij het dorpje Sluis ‘Turkeye’ naar de tijdelijke Turkse populatie welke in 1599 bevrijd waren door de Watergeuzen uit handen van de Spaanse Habsburgers en als dank daarvoor met de Watergeuzen meevochten.

  De Turken stuurden Nederland in 1610 een formele uitnodiging voor een ambassadeur, waarna zij in 1611 en 1612 handelsdecreten en capitulatiën gaven aan Nederland

  Veel historici verwijzen naar de twee staatsambassadeuren die in 1609 naar Frankrijk en Engeland werden gezonden door Nederland, maar vergeten daarbij dat deze gezanten geweigerd werden door zowel de Engelse als de Franse koning.
  Dit om Spanje, dat Nederland nog steeds als een opstandige provincie zag, niet voor het hoofd te stoten. De Turken, die op dat moment toch in oorlog waren met de Spanjaarden, hadden daar geen moeite mee.

  Toen de Beeldenstorm zich in 1568 verder ontwikkelde tot een nationale strijd van de Nederlanders tegen de Spanjaarden, beter bekend als de ‘Nederlandse Opstand’, hadden de Nederlanders de pech dat Kanuni Sultan Süleyman inmiddels al overleden was. Toch werd er een Nederlandse delegatie naar Istanbul gestuurd in 1568, welke een ceremoniële ontvangst kreeg die normaal alleen weggelegd was voor diplomaten van onafhankelijke erkende landen. De Nederlanden waren dit echter nog lang niet.

  Dit nam echter niet weg dat de Osmaanse Turken de Nederlanders financieel en militair steunden en daarmee het Nederlandse volk steunde in hun strijd tegen onderdrukking. De Osmaanse Turken waren zo het eerste land dat het Nederlandse recht op vrijheid en soevereiniteit erkenden. Met deze Turkse steun riep de Staten-Generaal in 1588 de onafhankelijkheid van ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden’ uit. Behalve het Osmaanse Rijk onderhield geen enkel land diplomatieke betrekkingen met de Nederlanden.

  De eerste politieke verbindingen tussen de Nederlandse Staat en het Osmaanse Rijk kwamen tot stand onder leiding van Willem van Oranje. Bij het zoeken naar financiële en militaire steun in de strijd tegen Spanje wendde de Prins zich tot een internationaal bankier, een oude studievriend uit Leuven, van Spaanse huize, die te Antwerpen bij een bankiersfirma werkzaam was geweest en zich toen Don Juan Miguez noemde. Inmiddels had deze bankier een gedaanteverwisseling ondergaan. Hij was vertrokken uit het door de Spaanse inquisitie meer en meer geplaagde Antwerpen (ja,ja, toen al) om weer op te duiken in Istanbul, waar hij zich vestigde onder zijn werkelijke naam van Josef Nasi. Als Spaanse Jood was hij evenals zijn 100.000 geloofsgenoten welkom in het rijk van de Sultan.

  De Nederlanders bestudeerden de Turkse taal, kleding, fauna, cultuur en brachten diverse schatten uit Turkije mee naar Nederland. De tulp, hyacint en paardenkastanje kwamen mee naar Nederland. Maar ook lieten diverse kunstenaars zich door deze orientaalse invloed inspireren. (Rembrandt bijvoorbeeld)

  En dan nog Sinterklaas. Die komt ook uit Turkije.

  Nederland heeft een export van om en nabij 3 miljard euro en een import van nagenoeg 1,5 miljard met Turkije. Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije.

  Ik denk dat het belang van de viering van de 400 jaar oude betrekkingen hiermee wel is aangetoond.

  2011 © Paul Broekman
  Ibrahimpasa Turkije

 7. Onze regering is wijzer dan deze ‘achter de dijken’ man Wilders.
  Zij kennen de geschiedenis wel en ik hoop dat dit geschrevene verder openbaar en bekend wordt gemaakt in de tussentijd zodat heel Nederland en Turkije het weten want… WIE ZIJN GESCHIEDENIS NIET KENT ZAL OOK GEEN TOEKOMST HEBBEN!

 8. ik zeg alleen dit wnr israel en turkije over een tijdje vrede hebben gesloten zal wilders opdracht krijgen vanuit israel en zul je zien dat ie opeens anders gaat praten over tc zo gaan die dingen nou eenmaal en dat heet politiek

 9. Volgens wilders moet NL uit EU, geen vrienden uit het middenoosten behalve de joden.
  Hij is bezig met het isoleren van NL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here