Turks protest in Den Haag tegen PKK

27
15

Zo’n 500 Turkse Nederlanders hebben op het Malieveld in Den Haag meegedaan aan een pro-Turkse betoging. De manifestatie was georganiseerd door het Turks Platform. Leden van die beweging hielden toespraken tegen het terrorisme en tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Veel deelnemers droegen Turkse vlaggen bij zich.

De betoging verliep rustig meldt de NOS. Volgens de organisatoren wilden de demonstranten niets te maken hebben met de gewelddadige activiteiten van vorige week in Amsterdam. In de Haagse Schilderswijk ging het wel mis. De politie moest daar ingrijpen bij een treffen tussen groepen Turken en Koerden op het Hobbemaplein meldt Nu.nl.

27 REACTIES

 1. Waar ik me aan erger is de houding van bepaalde Rechts Extremisten (grijze wolf,MHP etc.!!! Zij proberen duidelijk een afstand te creëren tussen de mensen, zowel in Turkije als daarbuiten. Ik ben vel, zeer vel tegen de PKK, maar ook ben ik bijna net zo vel tegen de Grijze Wolven!!! Ze kunnen totaal geen bruggen bouwen en scheiden de mensen steeds meer van elkaar. Afgelopen vrijdag na het vrijdagsgebed kreeg ik een flyer in me hand gedrukt van een jongeman. Met belangstelling begon ik de flyer te lezen. Met koeienletters stond geschreven “ Turk’un terorizme lanet karsisi Mitingi” ( de anti-tereur demonstratie van de Turk) diep, heel diep in me hart dacht ik van “ ik zou graag willen meedoen, maar ze nodigen mij niet uit, de flyer geeft mij niet de indruk dat ik uitgenodigd ben of dat ik me een trotse inwoner/burger van Turkije moet vinden. Integendeel. Aan het doel wordt bewust voorbij gegaan. Met de nadruk op BEWUST!!! De demonstratie is opgezet om meer extreem Rechtse Turken te ronselen. Ik was en ben voor een demonstratie tegen terrorisme of PKK, maar dan moet je dat samen organiseren en mensen uitnodigend aanspreken. Waarom konden ze nou niet met koeienletter als tekst gebruiken van “Turk ve Kurt el ele Terore karsi” ( Turken en Koerden hand in hand tegen Terrorisme) ? dat zou veel beter zijn geweest en zouden koerden zich geroepen vinden om te komen. Waarom is er nou geen dialoog opgezet ??? geloof mij nou maar? Er zouden geen 500 mensen staan, ook geen 5000 maar misschien wel 50000 !!! en dit weet elke Boer,arbeider, ambtenaar, gepensioneerde of arts!!! Maar het is bewust niet gedaan. 2 partijen die deze week winst hebben gemaakt in de peilingen zijn duidelijk MHP ( extreem Rechts) en BDP(PKK). Een winst (verlies) wat Turkije weer terug brengt naar 1985!!! Mensen, we moeten wakker worden en de handen ineen slaan. En niet alleen wijzen naar Koerden. Laten we samen onze feesten( Suikerfeest,offerfeest) vieren, samen lachen, samen huilen en samen naar Bedevaart gaan. En vooral samen oprecht tegenover elkaar zijn. Want ooit komt er een dag dat je voor Allah je daden moet verantwoorden !!!
  PS: laat niemand vergeten dat de meeste Militairen en agenten ( helden) die sneuvelen, ook van Koerdische komaf zijn. Ook zoals de laatste aanslag tegen de politie in Turkije, daar was meer dan de helft van Koerdische afkomst. Turken, laat ook zien dat je om Koerden geeft. En Koerden laat zien dat je ook om een Turk Geeft.

  jullie Koerdische Broeder,
  Vedat

 2. vedat fazla dirdir ediyorsun. de demonstratie in amsterdam die aangevallen is door Turken, ici hep pkkli adamlarla dolu kregen jarenlang subsidie hepsi pkkci. alle kurd dernekleri zijn pkkcilar. kijk maar naar die aanslag in ankara door een pkkkurd uit denhaag. biz affetmejiz moruk dogru durun.
  1.deprem agziniza sicti. 2 TSK sizi bombaliyor. 3. avrupa agziniza siciyor. siz devam edin biz de devam edelim. ne mutlu Turkum diyene.

 3. Vedat, ik vind het nogal een beledeging dat koerden broeders zouden zijn van Turken. Want wij Turken zijn superieur tegenover de koerden, daarom kunnen we geen broeders zijn, never nooit, begrepen?

 4. Hasan, meen je nu wat je zegt? Sinds wanneer ben jij (een gewone mens) bevoegd om hiërarchisch te oordelen over Allah’s creaties?

 5. in theorie zijn moslims inderdaad broeders…
  Helaas bestaan er te veel domme marionettenpoppetjes die dit niet inzien omdat ze gebrainwashed worden.
  May Allah help you…

 6. ik kan het niet geloven wat bepaalde mensen hier scanderen. eigenlijk wel, het zijn dus de gezichten van Extreem rechtse Turken ! degene die het meest vechten tegen de PKK zijn juist Koerden zelf. kijk maar naar de vrouw die gister is vermoord, die is pas moedig geweest. nogmaals, ook vele militairen en agenten zijn Koerden. die hebben meer gestreden durf ik te wedden dan extreem Rechtsen ! een feit mensen. wat ook een feit is dat Turken nooit alleen voor een veilig, machtig en welvarend Turkije kunnen zorgen. dat moet je samen doen. samen met de Koerden, Allevieten, Arabieren etc. en je buren: Irak,Iran, Syrie en zelfs Griekenland. zonder steun en eenheid en vooral de zegen van ALLAH zal Turkije nooit een succesvolle republiek zijn !

  en even een vraag aan Gadamer,
  geloof jij in een sterk Turkije zonder Koerden en de rest ?
  en wat zie jij als oplossing voor de problemen in Turkije ? wat moet er gedaan worden ? wat kunnen Koerden voor de Turken doen ? en wat kunnen Turken voor de Koerden doen ?

 7. @Vedat

  laat ik even voorop stellen dat ik tegen iedere vorm van extremisme ben..

  Maar als je de zaken in een breed perspectief plaatst en alle zaken van terreur jegens Turkse, maar ook Koerdische burgers en militairen op een rijtje zet dan ontkom je er niet aan dat terrorisme in Turkije een feit is en dat dit bestreden moet worden. Terrorisme bestrijden kun je als land niet alleen, het moet in de eerste plaats veroordeeld worden door de hele wereld, ook door de Koerden in TR en ook door de Koerden in Nederland, Belgie,Duitsland,Frankrijk etc…Zolang deze veroordeling er niet komt en dus geen afstand wordt genomen van de PKK zal er nooit en te nimmer een gezonde dialoog gerealiseerd kunnen worden..Feit is ook dat geen enkele Koerd of Koerdische organisatie in Nederland een afkeurende houding heeft aangenomen t.a.v. het Pkk geweld de afgelopen weken…dit is zorgwekkend.
  Correct me if I’m wrong…

  Of ik in een sterk Turkije geloof zonder Koerden?
  Ik maak geen onderscheid tussen Turkse of Koerdische inwoners, het zijn beide inwoners van Turkije en hebben evenveel rechten. Zo heb ik meer gemeen met iemand van Koerdische komaf dan met een Nederlander..Ik ben er ook geen voorstander van om in nationaliteiten te denken, want we zijn in de eerste plaats allemaal mens, dat betekent dat we allemaal het recht hebben om een menswaardig bestaan te leiden.
  ECHTER ik wil wel een Turkije zonder P aniekzaaiende K waadaardige K ankergezwellen…

 8. beste Gadamer,
  een mooit betoog, maar ben op een aantal punten niet met jou eens.

  je beweert:
  Feit is ook dat geen enkele Koerd of Koerdische organisatie in Nederland een afkeurende houding heeft aangenomen t.a.v. het Pkk geweld de afgelopen weken…dit is zorgwekkend.
  Correct me if I’m wrong…

  we kennen in een democratie eigenlijk alleen maar 1 feit en dat zijn verkiezingen. daar kunnen burgers zich uiten en beslissen over de te varen koers in hun land, zo ook in Turkije. er zijn natuurlijk jammer genoeg uitzonderingen in ons land ( diyarbakir, Hakkari, Sirnak etc) waar mensen verplicht worden op een pro Koerdische partij ( BDP) te stemmen.
  Ik vind dat er genoeg Koerden duidelijk hebben gemaakt, dat ze tegen de PKK zijn en voor de samenleving van Turken en Koerden onder de Turkse vlag (standpunt van AK-Partij)
  Zie een aantal districten waar veel of alleen maar Koerden wonen waar AK partij de grootste is:
  Adiyaman, Agri, Batman, Bayburt, Bingol, Bitlis, Elazig, Istanbul, Mardin, Mus, Siirt, s.Urfa en Diyarbakir heeft er ook veel stemmen gehaald. Maar klap op de vuurpijl natuurlijk “VAN”, waar mensen nog eens durven te beweren dat de aardbeving een straf van Allah is ( ik zie het als een beproeving van ALLAH voor alle mensen) !!! terwijl juist die arme mensen op AK-partij en zijn ideologie hebben gestemd, dus afstand nemen van de PKK en zijn ideologie!!!
  Dit is in het kort hoe Koerden in Turkije tegen deze situatie aankijken en wat zij als oplossing zien !
  in Nederland durf ik te wedden dat de meeste Koerden er ook zo over denken. Verder moet ik je ook aangeven dat er veel Koerdische verenigingen zijn ( voornamelijk PSK) zich duidelijk tegen geweld hebben uitgesproken. Ben tevens geen sympathisant van de PSK hoor, integendeel. Ik ben namelijk voor de Ak-partij en zie met hun in de toekomst wel een oplossing mits alle partijen water bij de wijn doen.

 9. Ik word uitgemaakt voor extreem. Dan zou elke land extreem zijn want overal heb je maar 1 dominante cultuur. De Friese cultuur is opgegaan in de Nederlandse cultuur. Zo hoort het ook. En de koerdische cultuur moet opgaan in Turkse cultuur.

 10. Vedat, ben jij ooit in de Schilderswijk in Den Haag geweest? Dat is echt een koerdische wijk. Maar ze zijn zeker alles behalve tegen de PKK. Overal zie je de propaganda van PKK. Die koerd die zich opgeblazen heeft in Ankara komt ook uit die wijk. Ik had in mijn studententijd een goekope kamer daar in die wijk en heb aan mijn lijve ondervonden hoe vijandig ze zijn tegenover de turken. Ik hoorde ze ook vaak praten in de cafes, kimden sehitler bizdenmi onlardanmi? Op de Universiteit in Delft waar ik studeerde zaten ook veel koerden uit Istanbul. Ik heb met ze allemaal gepraat. Ze hadden allemaal begrip voor de PKK maar de Turkse staat noemde ze terroristisch. Biz egemenlik istiyoruz diyorlardi, weet je wat dat betekent?
  Dus van laag opgeleide koerden in de Schilderswijk tot hoogopgeleide koerden uit Istanbul steunen ze allemaal de PKK. Jullie hebben alleen geen tanden anders zouden jullie alle turken uitmoorden. Enige tactiek die jullie hebben is dat daar meer geinvesteerd moet worden om minder aanhang te krijgen voor de PKK, daar trap ik niet in maar wel de AKP. Daar ben ik fel op tegen, elke cent die daar geinvensteerd gaat worden komt letterlijk als een kogel terug in de rug van onze kinderen. Hoe meer economisch dat gebied zich ontwikkeld hoe meer ze geld hebben voor wapens en hoe meer mensen zich daar bij aansluiten. Ik trap daar dus niet in. Je moet ze juist kunstmatig arm houden zoals westerse landen dat doen met afrika. Je moet altijd de westerse wreedheid toepassen om van Turkije een welvarend land te maken. Gewoon, copy paste. Lekker makkelijk. Gadamer jij bent ook zo dom om met hun mee te gaan.

 11. Hasan

  wie waarin mee? Pas op je zwart-witte woorden..

  Vedat

  Turken kunnen Koerden pas helpen wanneer de Koerden een einde maken aan de Pkk.

 12. Ik had altijd gedacht dat de Koerden volwassen zouden worden en de waarheid zouden inzien naarmate ze hoger opgeleid zouden zijn.

  Ik dacht dat de PKK handelde uit ontwetendheid. Maar ik had het mis. Ook hun hoog opgeleide mensen zijn blind en dom. Ze lopen met haat dragende gevoelens rond. Ze beseffen niet dat ze een speeltje zijn van anderen en dat verbaast mij telkens weer.

 13. beste Hasan en zijn sympathisanten (MHP)

  er komt een dag of je nou wilt of niet dat de doodsgorgel ook jullie zal treffen. Dan is er geen weg meer terug naar deze wereld en zal je moeten toegeven. Je zult je moeten verantwoorden voor elke letter dat je hier typt en meer Haat zaait. Ik nodig je uit om eens een boek open te slaan over het leven van de Profeet Muhammed S.A.V. wellicht dat je dan tot inkeer kunt komen.

 14. Beste Vedat, MHP is voor mij te links. Lees dit:
  MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli Van’da meydana gelen depremin ardından ayrımcılığı körükleyerek ”AÄŸlama sırası onlarda” gibi lanetlenmesi gereken yaklaşımları densizlik ve soysuzluk olarak gördüğünü söyledi.

  http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19078985.asp

  Kim soysuz oldugu belli, MHP, ze steunen de broeinest van de PKK!

 15. @Gadamer
  Je schrijft … Zo heb ik meer gemeen met iemand van Koerdische komaf dan met een Nederlander..
  Als ik dat lees vraag ik mij af of je hier al lang woont of zelfs geboren bent?
  Hoe kan dit dat je hier leeft, de taal spreekt en waarschijnlijk je opleiding en werk hier vindt en dan toch geen nederlander voelt..
  Waarschijnlijk omdat jullie en ouders vs nog steeds in die kring naar binnen leven..

 16. @ Marry

  wat je beschrijft klopt. Als je logisch beredeneert zou ik meer gemeen moeten hebben met een Nederlander, maar omdat Nederlanders nog steeds scheef kijken naar alles wat niet Nederlands is kan ik ook die verwantschap niet voelen terwijl ik het ABN beter beheers dan de gemiddelde NLer, hoger opgeleid ben en met beide benen in de maatschappij sta…vreemd he? Maar je weet wat ze zeggen: wat de boer nie kent da vret ie nie…Helaas pindakaas.

 17. mary,

  ik heb ook veel meer gemeen met een Turk, maar jij zult dat ook wel hebben met een Fries toch ?
  maar dat even terzijde, ik en veel Turken houden ontzettend veel van Nederland en Nederlanders. je hebt er natuurlijk een paar verrotte appels tussen lopen, maar dat heb je overal.
  Wanneer ik op vakantie ben in Turkije heb ik het alleen maar over hoe sociaal, lief en begripvol Nederlanders zijn. Ik vertel altijd met trots dat ik in Nederland woon. Om eerlijk te zeggen klaag ik soms wel over het weer… maaja dat hoort erbij toch ? Nederlanders zijn vriendelijke mensen, komen ook vaak voor zwakkeren op en zijn slim ! (zonder geslijm ) ik kan het ontzettend goed met hen vinden. Ze respecteren mijn godsdienst ( Islam) er wordt je genoeg ruimte geboden om je geloof te belijden. Daar mogen wij in Turkije zeker nog wat van leren. Wel trouwens jammer dat rechts in Nederland aan het groeien is…

 18. @Gadamer
  Jammer dat je het zo beleeft en ja ik ben het met je eens dat het nú zo is dat er scheef gekeken wordt naar sommige mensen uit bepaalde kringen (lees Marokkanen en Antilianen) maar zo is het niet altijd geweest! Men vond het best dat er immigranten kwamen uit diverse landen en met verschillende geloven. Omdat men toen niet voldoende heeft ‘gevraagd’ van de nieuwe nederlander en men de taal niet voldoende sprak zijn velen alleen maar blijven leven binnen hun eigen cultuur en moederland (schotel tv, turks spreken thuis). Naar mijn bescheiden mening komt er dan ook geen echte binding met het andere land want je blijft met 1,5 been in het oude!
  Ik spreek op facebook wel is met een jong ned. turks meisje en die schrijft bijna altijd in het turks, meldde blij de voetbalwedstrijd turkije – duitsland, de dag erna niet die van nederland – met weet ik niet meer ;).
  Praat over tv uit turkije vs vs .. snap je dan dat ik denk wánneer ben je een nederlandse met turkse roots of blijft dit een doorgangsperiode?
  Ik denk dat Turken naar binnen zijn gekeerd vanwege hun nationalistisch denken.

  Dat brengt mij dan bij @Vedat
  Ik heb echt niets met een Fries haha… dat is gewoon een aparte nederlander
  en ja het is jammer dat nederlanders ook wat nationalistischer geworden zijn (lees rechts) maar dat het nog steeds een open land is met een rechtsstaat waar men mag spreken en geloven wat men wil blijft overeind.

  Ik hoop dat dit voor iedereen gaat gelden
  ‘Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen’. .

 19. Kijk, er is zelfs hafizilik yapan kurtlar lan!!!
  er is eentje bij onze kurs, dus niet alle koerden zijn slecht. yani dusunun be, moeten koerden per se slecht zijn yani. maar ik zou wel willen dat koerden een einde maken aan de pkk. geri yazmayin lutfen no replys please!!!

 20. Gadamer,

  evet, Allaha sukur namaz kilabiliyoruz.. maar niet alles is alleen het gebed en niet alles is alleen de Islam. ik vind bijvoorbeeld dat een meisje met hoofddoek naar school moet kunnen. en als iemand een keppeltje of kruis wil dragen moet dat ook kunnen. wat heeft Sait Nursi gezegd ? “Ekmeksiz yasarim, Hurriyetsiz yasayamam”

 21. hahaha sommige Turken zijn net als nazi-ers. Als je zo de berichten lees. Niet alle Turken.. maar door de opvoeding van 1923 wat nog in stand is en de media is ruim de meerderheid meelopende onderontwikkelde blinde schapen.

  Kijk na het school b.v je zal het snappen wat voor millitaire regime alle Turkse scholen zijn. Lijkt net een leger basis. Opstaan en de volkslied zingen.. ? Ontkennen, en laten zien hoe dapper wel het volk wel is..Overal zie je beelden , hoofd van Ataturk de dictator. Ik ga na de wc ik zoek waar hij is? Gelukkig heb ik alleen in de wc wat rust denk ik dan. Ook bij Turkse voetbalwedstrijden.. begint het volkslied? Mensen vragen zich af speelt het Turkse elftal dan? O nee vergeten is een extreem nationalistische land.. Wat nu met het Islam gecombineerd wordt om de Koerden, wat een gelovig naif volk is.. het eigen nationalistische Islam op te brengen om zo een eigen Koerd te creeren. Koerden hebben wel het onrechtvaardigheid minderrang burger gevoel, maar kunnen het niet op zijn Turks uitdrukken, simpelweg omdat ze de taal niet zo goed als een gemiddelde Turk beheersen. Zo zijn ze een makkelijke prooi voor het hedendaagse politiek in Turkije. In Europa hebben we dat probleem niet eenmaal.

  Bij aardbeving waren genoeg Turken blij.. maar toen ze de Turkse leraren zagen?? Bij bepaalde t.v programma’s hadden ze schaamteloos facistische opmerkingen jegens de Koerden.. soort boontje komt op zijn loontje. Aarbeving komt van God. etc was bij het sociale media te vinden. De hulp was meer een test wat Turkije zei om te kijken hoe ze om kunnen gaan met de aardbeving, Terwijl er honderden levende Koerden eronder lagen.. zei Turkije dat ze in eerste istantie geen hulp willen.. Dat komt rechtstreeks van het regering..Zo goedkoop is een mensenleven van een Koerd? Voetbal wedstrijden van o.a Besiktas.. om de mensen uit Van te steunen, waarbij duizenden hun voetbalsjaal op het veld gooiden voor het steunen van Van.. wat hoor je na de actie. Martelaren gaan niet dood Turkije is niet te verdelen? Wij hoeven geen provocatie hulp!!. Wij Koerden zijn een eervol volk, indo-arier volk met een eigen taal, cultuur, vlag,leefgebied Wat Kurdistan heet en we zullen strijden tot de laatste Koerd voor vrij Kurdistan. Turkije zal nooit zijn rust vinden als ze doorgaan met het bezette deel Kurdistan. Dat geldt ook voor Iran en Syrie.

  Ik ben geen PKK aanhanger maar een Koerd die zich erin heeft verdiept, en die niet voor Barzani of Talabani, of de PKK.. maar voor alle Koerden die net als elke ander volk recht hebben op een eigen land. Hoe Turken Palestina openlijk steunen.. waarom zoveel haat tegen de Koerden als ze om hun rechten vragen? Hypocriet heet dat!! Het was toch je broeder? Of is het alleen je broeder als een Koerd zich zelf ontkend? Turken moeten hun achtelijke gedachten wissen, en inzien dat Koerden net als ieder elk volk ook recht heeft op erkenning, onderwijs in eigen taal als keuzevak. en zichzelf te willen besturen, uiten hoe ze het zelf willen.

  PKK mag geen excuus worden voor al het gehaat tegen een volk wat het Turkse volk na Anatolie bracht. Denk hierbij aan de slag van Malazgirt! PKK is helaas het vervolg van het harde ontkenningsfase wat in 1978 is opgericht. Koerden hebben de Turken altijd in moeilijke tijden bijgestaan! Voor de mensen die beweren dat Kurdistan of bepaalde Koerdische staten nooit bestaan hebben, hebben het mis. Dan denk je voor het zoveelste x fout. Mervani devleti, Med devleti. Part imparatorlugu. etc ik raad dit link:

  http://www.youtube.com/watch?v=pLJPzsoDEEE&feature=related

  Wikipedia en zelfs Turkse sites kan je het gerust lezen.

  Osmaanse Rijk noemden de Turken het oosten Kurdistan!! Koerden en Kurdistan was er altijd, sterker nog het was er veel eerder dan Turken!!! Ook dat is niet te ontkennen!

  Ik erger me dat Turken een soort niet te verdelen grond politiek uit oefenen .. waarop ze de Koerden doelbewust bedoelen. Hier is 1 volk verdeeld in 4 delen en bezet en dan praat ik niet over de Turken! Face it!! en je zult schrikken als je de waarheid zult zien!

  Hierbij doel ik nogmaals op bepaalde Turken die voor geen benul verstand hebben over het Koerdische kwestie.

 22. allemaal onzin. turkiyede cok dolaplar cevriliyor door politiek maar ook door pkk/koerden. iedereen doet het daar voor 1 ding. en dat is GELD.

 23. martelaar ?? die man heeft het over de onschulige mensen die egen de pkk terrorisme heeft gevochten , hij heeft het over de oorlogs helden. die in batle zijn overleden tegen de pkk teroorisme. martelaar ?? hoe kom je daar bij man . weer typische ned ondertieteling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here