‘Koerden willen respect en bescherming’

75
36

Ruim 40 Koerdische organisaties in Nederland hebben donderdag in een gezamenlijke verklaring de Turkse gemeenschap opgeroepen hun bevolkingsgroep te respecteren. Ook vragen ze de autoriteiten de Koerdische bevolking te beschermen en juridische stappen te nemen tegen ‘iedere vorm van agressie door Turkse relschoppers’. Dat meldt AT5.

‘Wij respecteren de Nederlandse staat en haar rechtsorde en vragen de Turkse gemeenschap en de Turkse organisaties in Nederland om de fundamentele rechten op het verenigen, vergaderen en vrije meningsuiting van iedere burger, zo ook van de Koerden in Nederland, te respecteren.’

Een anti-PKK-demonstratie in Amsterdam liep zondag volledig uit de hand toen een groep Turken een Koerdisch centrum(FOTO) aanvielen. Daarbij vielen gewonden en werden vernielingen aangericht.

75 REACTIES

 1. Sodeju zeg, maar liefst 40 koerdische organisaties in Nederland! En dan slijmen bij de Nlers dat ze de NL staat respecteren en zielig lopen doen dat ze bescherming willen…Hahah…echt hilarisch..

 2. Als de Koerden in NL echt de beste intenties hadden gehad dan hadden ze duidelijk naar voren moeten brengen dat ze ook tegen de wandaden van de Pkk zijn. Dat hebben ze niet gedaan en nu lopen ze zielig te doen…zo van: ach die Hollanders zijn zo naief, we bewerken ze wel ff met onze praatjes…haha

 3. Ze willen recpect en bescherming en willen dat bereiken door Turkse steden aan te vallen, zwangeren-kinderen-ouderen te vermoorden en bommen gooien naar OV bussen en daarin meisjes van 17 te verbranden?
  Ik heb het niet eens gehad over de duizenden moorden..
  Moorden op soldaten, politie, leraren, artsen, ingenieurs..
  Gut o gut..
  Ze willen dus respect voor hun moorden??

 4. Groot gelijk Yasemin,

  stap nummer 1 van alle Koerden in Nederland:
  de PKK veroordelen! Zolang je dat niet doet en dat is tot nu toe ook niet gebeurd, zeker de afgelopen dagen niet, dan heb je geen millimeter recht om ook maar iets te verwachten!!

 5. Als de Koerdische gemeenschap zegt:
  ‘Wij respecteren de Nederlandse staat en haar rechtsorde en vragen de Turkse gemeenschap en de Turkse organisaties in Nederland om de fundamentele rechten op het verenigen, vergaderen en vrije meningsuiting van iedere burger, zo ook van de Koerden in Nederland, te respecteren.. einde citaat

  hebben ze helemaal gelijk, want of je nu Nederlander bent met Turkse roots of Koerdische, of Pakistaans of Moluks of wát dan ook.. iedereen is voor deze staat gelijk maar….
  dan moet men geen dubbele agenda’s hebben en gelden (subsidie) doorsluizen naar een terroristische organisatie.
  Het kan zo zijn dat de Koerd een eigen staat wil maar dat rechtvaardigt toch moorden niet. Terroristische aanslagen zijn nooit een weg naar echte vrijheid!

 6. De Turkse strijdkrachten geven de terroristen nu toch respect en bescherming in Irak. Je geeft een vinger en de terroristen nemen de hele hand. De respect en bescherming wordt aangeboden in de vorm van bommen, die op hun lege hoofden vallen. Turkije kan deze terroristen beter waarderen door fosforbommen op hun hoofden te laten vallen. Dan krijgen ze het ook lekker warm in hun lege hoofden in de grotten. Lafaards eerst verschuilden jullie je in de grotten. Nu verschuilen de ratten zich achter Nederland.

 7. Nu zal duidelijk worden waar Nederland achter staat.. Achter het volk, de turken wat genoeg heeft van de aanslagen en wilt dat dit stopt voor altijd.. Of achter holbewoners die een groepering steunt die door middel van aanslagen een stuk land willen.. Weten we.. Ik tenminste waar ik me de volgende protest op moet richten.. Ik heb namelijk nog nooit aanhangers van een groepering zoals al Qaida in de westerse landen op straat gezien.. Laat staan veiligheid van de staat omdat ze op het punt staan gelyncht te worden.. Zie je het al voor je..?? Een protest voor al qaida tegen de Amerikanen voor de twintig towers met politie bescherming!!!!

 8. De overheid weet ook wel dat (sommige/veel/aantal/?) Koerdische organisaties zich bezighouden met illigale praktijken zoals geld sluizen naar de PKK. Dat bekent geld sluizen naar een verboden terroristisch organisatie. De NOS mag het vrijheidstrijders noemen, maar voor de overheid is en blijft het een verboden organisatie.

  Geloof, de overheid weet ook wel wat voor types naar dergelijke verenigingen gaan, maar doen er verder niet veel mee.

  Koerdische organisaties zijn werving en selectie organisaties voor de PKK.

  In alle Turkse culturele verenigingen zijn koerden ( lees geen PKK) welkom. zonder grap koerden zijn altijd welkom geweest.

  Ik weet dat Turken niet welkom zijn in Koerdische verenigingen. En als ik dat wel zou zijn dan zou ik nog niet gaan zitten waar ze posters van öcalan hebben hangen. Benim Askerime, benim milletime kursun SIkan, bana kursun SIkmis olur.

  Koerden zijn zo hypocriet bezig. Koerden moeten zich een keer goed afvragen voor wie ze eigenlijk bezig zijn. ipler kimin elinde?

  Alle koerden die de PKK aanslagen niet veroordelen mogen wat bij betreft de pot op.

 9. ik ben zelf Koerdisch, maar veroordeel absoluut deze aanslag en de PKK. dit vooral ook vanwege mijn geloof ( Islam) die broedermoord duidelijk als 1 van de grootste zonde ziet ! waar ik echter kanttekeningen plaats is, wie er nou vooral sterven aan deze zinloze strijd ??? de meeste slachtoffers zijn zelf Koerden !!! we moeten eens met z’n allen goed nadenken hoe we dit in Godsnaam kunnen stoppen? om de dag een demonstratie houden helpt niet. vooral niet als de meeste demonstranten extreem-rechtse Turken zijn !!! in Turkije moet iedereen zich thuis voelen en iedereen moet zweten en zwoegen voor een welvarend, fatsoenlijk en vooral veilig Turkije met al zijn etnische achtergronden, zoals van de Koerden, Arabieren, Roma’s, Allevietten, Armeniers en nog veel meer. want als we dat niet doen, ben ik bang dat Turkije een staat zal zijn dat altijd zal blijven wankelen !

 10. Dit is niet te stoppen, niet zo maar.. zou jij deze macht zomaar opgeven.. macht wat tegen een staat kan opnemen??

  die leiders willen niet dat dit stopt… tenzij ze een eigen staat krijgen en de macht die ze nu bezitten niet verliezen..

  turkije heeft 1 mogelijkheid.
  + zorgen dat iedere financiele hulp van buitenaf word geblockeerd.
  + landtroepen de bergen in.
  + de turken in het buitenland moeten laten zien dat de koerden die voor de pkk zijn geen kans hebben. ( dus volgende protest van koerden voor pkk, lynchen die handel! )
  + Informatie verzamelen van mogelijke doelwitten en locaties etc.
  + platgooien neermaaien overrijden en wegwezen..
  + bufferzone in de landen zoals irak grens turkije
  + een speciale bajes met speciale behandeling voor iedere vorm van terrorisme met als menu een broodje penis, en die maak ik wel!

 11. Vedat

  bedankt voor je posting. Ik ben blij dat er ook Koerden zijn die op beschaafde wijze een berichtje kunnen plaatsen op deze site.

  Je hebt helemaal gelijk, waar het eigenlijk op neer komt is dat moslims elkaar doodmaken onder toeziend oog van de hele wereld en in de meeste landen vinden ze het nog leuk ook..Enfin, wat ik vooral in Nederland mis is de afkeurende houding van de koerdische gemeenschap jegens de PKK…De afgelopen dagen heb ik er niets van gemerkt en daar moet echt wat aan gebeuren. Anders krijg je inderdaad gespannen situaties tussen Turken en Koerden in Nederland en daar zit niemand op te wachten.

 12. # Vedat

  Je geeft aan, dat jij ook een Koerd bent en verwijst vervolgens naar de overige etnische minderheden, die in Turkije leven. Laten we misverstanden uit de wereld helpen. Turkije heeft met de Koerden en de overige etnische minderheden samen gestreden in Gelibolu. Turkije heeft vanuit de geschiedenis in harmonie samengeleeft met Koerden. Turken zijn ook gehuwd met Koerden en vice versa. Turkije strijdt tegen de PKK terroristen, die onschuldige verweerloze baby’s, hoogbejaarde mannen en vrouwen en kinderen op brute wijze vermoorden. De vraag is dan: ben jij een Koerd of een PKK terrorist ? Dan had ik jou een specifiekere antwoord kunnen geven. De PKK wordt met name door de hoofdsponsors gefinancierd door Amerika, Israel, Rusland,
  Duitsland en Frankrijk. Kleine spelers zijn de de overige leden van de Europese Unie = Christen Unie, Armenië etc. Deze landen zijn al gedurende 30 jaar indirect in oorlog met Turkije. Aan de ene kant doen ze alsof ze je beste vriend zijn en achter je rug om spelen ze spelletjes en ze beschieten je in de rug. Doelstelling is Turkije te splitsen. Hoe kan je dat realiseren ? Etnische minderheden manipuleren en gebruiken c.q. misbruiken tegen de Turkije. Doelstelling is hierbij een interne oorlog, waarbij zoveel mogelijk schade wordt aangericht. Vedat is jouw baby vermoord door Turken. Amerika heeft Osama bin Laden, Saddam Hoessein en Kaddafi opgeleidt, doel bereikt en vervolgens geliquideert. Ze liggen nu allemaal 10 m onder de grond. Dat wil men ook met de PKK terroristen doen.

 13. Ben ook Koerd. Pkk yardım eden herkes,Kadafiden beter olsunlar!laat de vuile lichamen sturen naar Syrie.pislik bedenler pislik topraga verilir.Ons grondgebied is al vervuild door die nep-koerden.Als je Turkije niet mag blijf dan gewoon lekker zitten waar je zit en verroer je niet.kokunuz kurusun.jullie zijn net onkruid wat niet vergaat.die tijd komt nog wel.ne mutlu turkum diyene

 14. Turkije voor de Turken! En Nederland voor de Nederlanders. O wacht. Nee, dit is fout! Hoe was het ook al weer? De Oghuzen kwamen waar vandaan?

 15. Ik hoop dat deze gedoe snel afgelopen is,we zitten ten slotte in Nederland.
  En dan is niet discriminerend bedoeld!
  Iedereen is welkom in Nederland,Turken,Koerden,Marokkanen etc etc.
  Maar laten we voorop houden dat de “strijd” tegen de PKK hier in Nederland geen zin heeft.
  Natuurlijk zijn er zat pkk-aanhangers hier in Nederland die de Pkk sponsoren maar daar kunnen de burgers ook niet veel aandoen aangezien je geen overzicht heb van de transacties.
  Ik hoop als Nederlander dat deze kleine probleematiek snel afgelopen is.
  Het zal de koerdische centra’s ook sieren om zich te distanceren van de Pkk.
  Groetjes

 16. Michael V

  Ik ben het met je eens dat dit “gedoe” snel afgelopen moet zijn, liever gister dan vandaag, maar zolang de PKK financiele steun blijft krijgen middels allerlei Koerdische “culturele” centra in NL ( officieel zijn het er 40 ) en God weet op wat voor allerlei andere manieren ze financiële steun/wapens krijgen en zolang de PKK niet veroordeeld wordt door de Koerden zelf zal het probleem altijd blijven bestaan.

 17. Wat een heldin en geweldige moeder!

  Ik lees net dit bericht hierboven en in de nederlandse krant:
  ” Een moeder van vier kinderen is in Turkije omgekomen toen ze een terroriste probeerde te overmeesteren. De dappere moeder besprong de vrouw toen die zichzelf wilde opblazen. Daarmee redde ze het leven van haar kinderen en omstanders.
  Het voorval gebeurde in een drukke winkelstraat in de Oost-Turkse stad Bingöl. De vrouw was daar op dat moment aan het winkelen met drie van haar kinderen. Toen de moeder de terroriste zag, vermoedelijk een sympathisant van de Koerdische PKK, aarzelde ze geen moment. Ze besprong haar en probeerde de bomgordel los te rukken.
  Er ontstond echter een kleine explosie, waarbij de vrouw, de terroriste en een voorbijganger omkwamen. In totaal raakten 21 mensen gewond, waaronder de kinderen van de vrouw”

  Zolang dit nog gebeurt moeten toch de Koerden hier de PKK veroordelen.. heel luid en graag op het museumplein!

 18. Marry

  heldin inderdaad, maar niet voor haar kinderen die nu zonder moeder moeten opgroeien..
  Ze is slachtoffer geworden van hypocriete onmenselijke spelletjes op politiek niveau..
  Hoeveel moeten er nog volgen?

 19. beste allemaal,

  met het verhaal van Mary wordt er toch maar weer eens bevestigd dat er wel degelijk Koerden zijn die openlijk afstand nemen van PKK en zijn ideologie. Ze heeft het zelfs met haar leven moeten bekopen. Zoals vele van Koerdisch afkomstige soldaten, Agenten (allen Helden) tegen de PKK hebben gestreden, heeft deze dappere dame dat ook gedaan ( moge Allah haar de beste paradijs schenken). Dat juich ik uit de grond van mijn hart ontzettend toe. Waar ik me echter aan erger is de houding van bepaalde Turkse Rechts Extremisten (grijze wolf,MHP etc.!!! Zij proberen duidelijk een afstand te creëren tussen de mensen, zowel in Turkije als daarbuiten. Ik ben vel, zeer vel tegen de PKK, maar ook ben ik bijna net zo vel tegen de Grijze Wolven!!! Ze kunnen totaal geen bruggen bouwen en scheiden de mensen steeds meer van elkaar. Afgelopen vrijdag na het vrijdagsgebed kreeg ik een flyer in me hand gedrukt van een jongeman. Met belangstelling begon ik de flyer te lezen. Met koeienletters stond geschreven “ Turk’un terorizme lanet karsisi Mitingi” ( de anti-tereur demonstratie van de Turk) diep, heel diep in me hart dacht ik van “ ik zou graag willen meedoen, maar ze nodigen mij niet uit, de flyer geeft mij niet de indruk dat ik uitgenodigd ben of dat ik me een trotse inwoner/burger van Turkije moet vinden. Integendeel. Aan het doel wordt bewust voorbij gegaan. Met de nadruk op BEWUST!!! De demonstratie is opgezet om meer extreem Rechtse Turken te ronselen. Ik was en ben voor een demonstratie tegen terrorisme of PKK, maar dan moet je dat samen organiseren en mensen uitnodigend aanspreken. Waarom konden ze nou niet met koeienletter als tekst gebruiken van “Turk ve Kurt el ele Terore karsi” ( Turken en Koerden hand in hand tegen Terrorisme) ? dat zou veel beter zijn geweest en zouden koerden zich geroepen vinden om te komen. Waarom is er nou geen dialoog opgezet ??? geloof mij nou maar? Er zouden geen 500 mensen staan, ook geen 5000 maar misschien wel 50000 !!! en dit weet elke Boer,arbeider, ambtenaar, gepensioneerde of arts!!! Maar het is bewust niet gedaan. 2 partijen die deze week winst hebben gemaakt in de peilingen zijn duidelijk MHP ( extreem Rechts) en BDP(PKK). Een winst (verlies) wat Turkije weer terug brengt naar 1985!!! Mensen, we moeten wakker worden en de handen ineen slaan. En niet alleen wijzen naar Koerden. Laten we samen onze feesten( Suikerfeest,offerfeest) vieren, samen lachen, samen huilen en samen naar Bedevaart gaan. En vooral samen oprecht tegenover elkaar zijn. Want ooit komt er een dag dat je voor Allah zult staan en hij je zal ondervragen over je daden in je leven !!!

 20. @Vedat
  In ben ‘ras’ nederlandse maar begrijp je woorden zo goed en kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat dit gebeurt! Samen optrekken en één front vormen dan is er voor de extremen geen voedingsbodem meer.

 21. koerden zo simpel volk ze stromen hier het azielzoek kampen binnen met het term dat ze in turkije geen leven hebben, dat argument gebruiken ze om hier sneller een kans te maken en een verblijfsvergunning krijgen. hoe kan je nou aan een land waar als gast binnen bent gehaald vragen wij willen een stuk grond ??? turkiej kan nu toch ook niet tegen ned zeggen van nederland is voor een gedeelte van ons of wel dan ?? waarom krijgen de vriezen hier dan geen stuk grond ?? is het zelfde.

  turkiej =en blijft van de turken en als de europese natie deze stelletje achterbakse terror groepering blijft steunen dan zullen er nu heter daden nog geweren kunnen kopen voor de pkk terror. en zullen er onschuldige mensen sterven in tukije waaronder ook soldaten on onschuldige burgers. als ze hier brijloften houden dan maken ze aan de eind van de gang een geld verzamel box en daaaaar moet je geld in gooien koerdisch bruiloften dan , ik heb het met mijn eigen ogen gezien als je je dat niet doet heb je een probleem en al dat geld wat hier in europa verzamelt wordt gaat regel recht daar hun leiders, het meeste pkk steuning komt uit europa en europa weet dat maar houdt zijn oogjs toe. waarom want heel europa wilt dat turkije van binnen kapot gaat zoals bv een burger oorlog , en wat is het verschull tussen een kurd en een turk ?? net zoveel als een iemand uit friesland en nederland nou eyyy wat groot he ?? als ze een stuk grond zoeken moeten ze optieven naar iran of irak hun land van herkomst. wij hebben hun aleen maar steun gegeven en nu willen ze een stuk grodn stelletje terror volk achterbakse rot beweging. (niet alle koerden ) dit is 1 ding wat wereld wijd bekend is. in turkije leeft iedereen gelijk al 1 turk niemand heeft voorsprong of nergens word onderscheid gemaakt, deze terror oet stoppen deze rotte terroristen moeten meteen uitturkije gezegt worden terug naaar waar ze ooit waren irak. turkije = en bijft van de turken al bijna 1000 jaar is dat zo en zal zo blijven. in amerika wonen ook 50 miljoen italiaans afkomstige mensen , deze mensen zeggen toch ook niet wij willen een stuk grond , nee ze zeggen wij zijn italiaans amerikaanse mensen en ons 1e taal is amerikaans/engels. en zo hoort het in turkije ook mensne moeten niet vergeten ze zijn in turkije te gasttt en als gast hoort men zich te gedragen en alle kurdisch politiekie partijen in turkije hebben een verbinding met de pkk alemaal moeten ze gesloten worden want in turkiej ben je geboren als turk en sterf je als turks en als je koerdisch bent niemand zal het van je afnemen,ja uuh een koerd is voor mij ook een turks zelfs alle letters zijn het zelfde. ik bedoel als je nou een chineez met ene afrikaan gaat vergelijken oke dan heb ej het over 2 totaal verschillende dingen haha maar koerd en turk ??? omg mensne wordt wkk eurpla wordt wkkr als je alle koerden bij elkaar pakt komt er maar van de 10 1 of 2 gestudeeerde uit. deze bevolking is opgegroeid tussen de schapen en koeien ze kunnen niet eens een land beheren laat staan ergen 1 krijgen ieder land heeft zijn eigen stuk grond , en iedereen blijft van elkaars landgoed afff. en in turkije is iedereen gelijk, maar sommige koerden proberen de zaak op te naaien en maken overal zo n interesant verhaal van..

  attaturkk zegen u en turkije is en blijftt van de turken there no exist kurdistannnn , niet een land van OOOIT maar een land van NOOIT .

  elke schip heeft maar 1 kapitein 😉

 22. hahaha sommige Turken zijn net als nazi-ers. Als je zo de berichten lees. Niet alle Turken.. maar door de opvoeding van 1923 wat nog in stand is en de media is ruim de meerderheid meelopende onderontwikkelde blinde schapen.

  Kijk na het school b.v je zal het snappen wat voor millitaire regime alle Turkse scholen zijn. Lijkt net een leger basis. Opstaan en de volkslied zingen.. ? Ontkennen, en laten zien hoe dapper wel het volk wel is.. Ook bij Turkse voetbalwedstrijden.. begint het volkslied? Mensen vragen zich af speelt Het Turkse elftal dan? O nee vergeten is een exrtreem nationalistische land.. Wat nu met de Islam gecombineerd wordt om de Koerden, wat een gelovig naif volk is.. het eigen nationalistische Islam op te brengen om zo een eigen Koerd te creeren. Overal zie je beelden , hoofd van Ataturk de dictator. Ik ga na de wc ik zoek waar hij is? Gelukkig heb ik alleen in de wc wat rust denk ik dan. Bij aardbeving waren genoeg Turken blij.. maar toen ze de Turkse leraren zagen?? Bij bepaalde t.v programma’s hadden ze schaamteloos facistische opmerkingen jegens de Koerden.. soort boontje komt op zijn loontje. Aarbeving komt van God. etc was bij het sociale media te vinden. De hulp was meer een test wat Turkije zei om te kijken hoe ze om kunnen gaan met de aardbeving, Terwijl er honderden levende Koerden eronder lagen.. zei Turkije dat ze in eerste istantie geen hulp willen.. Dat komt rechtstreeks van het regering..Zo goedkoop is een mensenleven van een Koerd? Voetbal wedstrijden van o.a Besiktas.. om de mensen uit Van te steunen, waarbij duizenden hun voetbalsjaal op het veld gooiden voor het steunen van Van.. wat hoor je na de actie. Martelaren gaan niet dood Turkije is niet te verdelen? Wij hoeven geen provocatie hulp!!. Wij Koerden zijn een eervol volk, indo-arier volk met een eigen taal, cultuur, vlag,leefgebied Wat Kurdistan heet en we zullen strijden tot de laatste Koerd voor vrij Kurdistan. Turkije zal nooit zijn rust vinden als ze doorgaan met het bezette deel Kurdistan. Dat geldt ook voor Iran en Syrie. Ik ben geen PKK aanhanger maar een Koerd die zich erin heeft verdiept, en die niet voor Barzani of Talabani, of de PKK.. maar voor alle Koerden die net als elke ander volk recht hebben op een eigen land. Hoe Turken Palestina openlijk steunen.. waarom zoveel haat tegen de Koerden als ze om hun rechten vragen? Hypocriet heet dat!! Het was toch je broeder? Of is het alleen je broeder als een Koerd zich zelf ontkend? Turken moeten hun achtelijke gedachten wissen, en inzien dat Koerden net als ieder elk volk ook recht heeft op erkenning, onderwijs in eigen taal als keuzevak. en zichzelf te willen besturen, uiten hoe ze het zelf willen. PKK mag geen excuus worden voor al het gehaat tegen een volk wat het Turkse volk na Anatolie bracht. Denk hierbij aan de slag van Malazgirt! PKK is helaas het vervolg van het harde ontkenningsfase wat in 1978 is opgericht. Koerden hebben de Turken altijd in moeilijke tijden bijgestaan! Voor de mensen die beweren dat Kurdistan of bepaalde Koerdische staten nooit bestaan hebben, hebben het mis. Dan denk je voor het zoveelste x fout. Mervani devleti, Med devleti. Part imparatorlugu. etc ik raad dit link:

  http://www.youtube.com/watch?v=pLJPzsoDEEE&feature=related

  Wikipedia en zelfs Turkse sites kan je het gerust lezen.

  Osmaanse Rijk noemden de Turken het oosten Kurdistan!! Koerden en Kurdistan was er altijd, sterker nog het was er veel eerder dan Turken!!! Ook dat is niet te ontkennen!

  Ik erger me dat Turken een soort niet te verdelen grond politiek uit oefenen .. waarop ze de Koerden doelbewust bedoelen. Hier is 1 volk verdeeld in 4 delen en bezet en dan praat ik niet over de Turken! Face it!! en je zult schrikken als je de waarheid zult zien!

  Hierbij doel ik nogmaals op bepaalde Turken die voor geen benul verstand hebben over het Koerdische kwestie.

 23. jonge rot toch op man eervollee volk zegt ie, in turkije doen jullie nisk anders als hoertjes barren runnen coke handellen , en andere donkere zaken net als hier in nederland. en als je een stuk land wil dan ga het maar in syrie of irak zoeken of iran, syrie is van de arabieren en iraq van de iraqezen en turkije van de turken iran is zo groot daar komt jou ras vandaan waarom ga je daar niet je land bouwen ?? met je verblindende klopte zin wat nergens op slaat. wat is en verschill tussen een turk en een koerd ?? niksss noppes , jullie indo ?? hahahaha jullie stammen van de perzisch golf af de ariers maar uuh heb jij ooit een indo gezien kijk eens even langer in de spiegel jonge. je hebt ras echte koerden de vrouwen zijn mooi en de mannen klein behaard en lelijk. dat moet je niet ontkennen, en turkiej doet zijn best om die aarbeving op te lossen mensen op tv zijn 100X dankbaar niet vergeten als het moet vergiet turkiej bloed maar dan ben jij je rass kwijt net als de dingo hond 😉 kan je je ras aleen nog maar op papieren en geschiedenis boeken terug lezen . nationaliscch zijn is niet verkeerd dat is een modern woord voor trots zijn. waarom wil je zo graag turkije in 2en hebben wordt er onderschijt gemaakt kan je geen werk krijgen , je hebt net zoveel rechten als een turk je benttt een turkkk wakker worden hallo ??? en als je het heel diep wilt bekijken dan ga even iran lastigvallen want daar zijn jullie to gronden gekomen niet in turkije , je hebt het over mezemotanie ?? toch jonge mafkees dat was nog toen de tijd dat daar niet eens turkije was dat is 873346 jaren geleden , als je het zo bekijkt kunnen we ons land beter aan de bizantijnse volk geven de grieken dus ??/ waar moeten die 80 miljoen turken dan heef waarvan mischien 12 mijoen koerden en daarvan weer de helft die van turkije houdt, en tukije wilt en geen uhum (kurdistan) het land van nooit. nederland geeft toch ook niet zomaar een stuk grond aan friesland wie geeft nou zijn eigen grond weg zwerver , wat studeer jij poepkunde ?? en pkk is zeker het excuses jaaa elke koerdische rot partij in turkije heeft een verbinding met de pkk , op bruiloften wordt met bedwang geld verzameld voor dat terror beweging , er sterven in turkije onschuldige mensen al die aanlslagen waar voor aleen omdat je je zin niet krijgt ? aleen voor een stuk land ?? man er wordt je in turkijke toch niks aan gedaan of wel ?? attaturk was geen dictator , dat was het stichter van modern turkije dat staat en silam gescheiden hield. als die man er niet was was jou voor ouders nu in zijn kont genomen door engelse of fransen 😉 dan had je nu dat ow zo genaamde indo eriers bloed niet uhum indo hahahahah. sure keep on dreaming, als een indo dit hoort lacht hij zijn eigen rot, ik zal al me indo vrienden voortaan hej half koerd noemen hahahah. jullie leren het nooit ik hebveel keordische vrienden maat die schamen zich zelf voor mensen onder jullie met een denkwijze als dit.

  TURKIJE IS EN BLIJFT VAN DE TURKEN GOD BLESSSS ATATURK. NE MUTLU TURKUM DIYENE VEDE KURTUM DIYENE AMMA HEPSI BIR BAYRAK ALTINDA bejji turkije tekro kurdistannn

  hahah kurdistan is en landkaart naar jullie droom ideologie , kurdistan heft nooit bestaan. mezepotanie ja maar zo heete het grond en dat was in de bizanteijnse rijk.

  maar vriend ik ben weg en lees maar goed wat ik typ 0ke ?? want geloof mij 68% van jou bevolking is dom, dus ik heb het even in jou taal manier geschreven dan begijp je het wel.

  nog 1 laatste voorbeeld in amerika wonen nu momenteel mischien 50 miljoen italiaans amerikaanse mensen, die zeggen toch ook niet wij gaan hier een klein italie beginnen , weet je wat ze zeggen ?? wij zijn amerikaanse italianen onze eerste taal is amerikaans en 2e taal italiaans. and we are proud to be amerikans 😉

  en zoo is turkiej ook we are proud to be turkisch people.

  en als pkk het gevolg is sterven er ook onschuldige mensen van jullie broeder en geloof me jullie zijn sneller uitgeroeid dan onssss 😉 en er is erkenning op jullie cultuur taal , maar opsouten uit turkije dan ga het maar in persie iran zoeken jah ?? en nu opdonderen kut koerd doei

 24. en er is geen haat tegen jullie er ishaat tegen de terros de pkk , en dat si mischien maar 4% van de 100% koerden die van turkiej houdt. jullie doen zo groot maar jullie zijn niks. er is nooit haat tegen koerden geweest jullie maken haat tegen de turken en brain washen van jonge kinderen tot dat ze gegroeid zijn met die haat verhalen die jullie vertellen aan ze , een klein koerdische kind zegt tegen een marinier , meneer gaat u mij dood maken ?? hier dit bedoel ik er mee te vertellen brainwashhhh het marinier zegt nee menneke hoe kom je erbij ??? en daarna moet je eigenlijk door vragen en meteen die gene oppakken die dat het in hoofd van die kleine kindje heeft gestopt.

  waar gebeurd

  xxxxx

 25. Turk01

  Jij bent zeker het lachertje van lokum
  Indo-Arier is geen Indonesier!! Je bent echt komisch. Bouw je kennis op voordat je onzin brult. Voor jou dan maar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Indo-Iraanse_talen

  En raad je aan om niveau 2 Nederlands diploma te halen! Zulke zielige gevallen als jou zijn niet te redden. Sorry Je bent discussie niet waardig. Je geeft de domste voorbeelden terwijl ik alles, duidelijk heb geschreven hoe het situatie wel is. Komt echt omdat jij het schaapje bent 🙂 Ook al snap je het.. hou je jezelf voor de gek. Je weigert te snappen,je zult het niet toegeven, zo bekijk jij het. Je geeft de domste voorbeelden! Dan kom je weer met je geniale oplossingen.. goed man hey 😉

 26. Hasan

  Klopt, Koerden en Turken kunnen niet samen leven. Ondanks dat ik veel Turken als vrienden heb. Politiek komen we der niet uit. We gaan niet samen door 1 deur. Zullen Palestijnen en Israeliiërs wel in 1 staat kunnen samenleven denk je?

  Naziër is meer de bezetter, de onderdrukker zichzelf super voelen dan de ander ras. Ik ben graag recht door zee en eerlijk. Veel Koerden maken vaak een omweg, waarbij het tegen een Turk een ander verhaal word verteld door meerdere redenen.. b.v IBO de zanger is een voorbeeld ervan. Hij heeft veel macht, soms Ataturk in de hemel prijzen is eenmaal zijn taak. Je zult wel snappen waarom. Geldt voor Koerden die in minderheid zijn. Maar de doel is uiteindelijk een vrij Kurdistan in alle 4 delen, wat de komende eeuw zeker gaat komen.

 27. Een van de fundamentele problemen is dat de Koerden zo’n groot volk zijn en toch geen enkel statuut hebben. Turkije vraagt de wereld Noord-Cyprus met 200 000 inwoners te erkennen als een onafhankelijke staat maar de fundamentele rechten van het twintig miljoen tellende Koerdische volk wil ze niet erkennen. De EU is akkoord met een Palestijnse staat, maar niet met een staat voor de Koerden!

 28. Max,

  ik moet zeggen dat je het ontzettend goed hebt onderbouwd.

  Maar toch kies ik in Turkije liever voor een Democratisch Islamitische staat !!! !! verdeel Turkije over een aantal provincies, waaronder ook wellicht een provincie Koerdistan. Waar koerden meer bewegingsvrijheid hebben. Maar in Turkije moet er ook meer vrijheid voor anders denkende zijn, zoals: Christenen, Joden etc.
  Verder moet Turkije en Armenië met een commissie van 5 landen (Amerika,Duitsland,Zuid-Korea,Indonesië en Brazilië) de genocide cq.(strijd, oorlog) onderzoeken tegen Armenië. Wat daar uit voortvloeit, moeten de Turken en Armeniërs accepteren. Hier moet namelijk ook echt een punt achter komen.
  Als Turkije dit alles zou doen, zou Turkije binnen afzienbare tijd een supermacht worden!

 29. Magier, hoe weet jij nou wat de zanger IBO denkt? Dankzij, ATATURK heeft hij vrijheden(vrouwen, drank…etc.) gekregen die hij misschien nooit had kunnen krijgen, in dat opzicht kan ik me wel voorstellen dat hij een bewonderaar is van Ataturk. Verder is hij een goede voorbeeld voo ralle koerden, hij laat zien dat je als een koerd van een holbewoner machtig man kan worden, ongeacht je ras. Als dat zo is wat betreft IBO dan vind ik hem nogal erg laag, de brood verdienen dankzij oa veel Turken en in de rug willen schieten, ik noem het met een woord laf en oneervol. Zo zijn de meeste koerden moet ik zeggen.

 30. Max,

  wat bazel je nou? De Friezen eisen toch ook geen grondgebied? Net als de Nlers hebben ze evenveel rechten, dat geldt ook voor de Koerden, hebben net zoveel rechten als Turken, maar als ze met bommen gaan spelen wordt het een ander verhaal.

 31. Magier, een ander koerd die genoten heeft van de vrijheid die ATATURK heeft ingevoerd is HULYA AVSAR, zij mocht haar zelf vingeren in de film BERLIN in BERLIN. Dat had ze misschien nooit kunnen doen als ATATURK er niet was geweest.

 32. Magier, en wat te denken van de koerd Mehmet Ali Erbil, ook weer een machtige koerd, heeft dankzij de vrijheid van ATATURK, naakste poses mogen maken met Nefise Karatay. Allemaal machtige koerden.

 33. Magier,

  van wie en met welk recht heb jij het over een vrij Kuduzstan op het grondgebied van een ander land? Koerden die dit claimen zijn echt brain dead..ya da kuduz mu desek artik..daha cok yakisir..

 34. Hasan,

  In Turkije kan je alles doen als Koerd.. als je maar jezelf ontkend.. Daarom gaf ik IBO als voorbeeld, dat hij Ataturk wel moet prijzen, puur vanuit eigen belangen. Wil je IBO z’n ware gezicht zien? Type je maar Peshmerge en zijn naam in. Een echte Koerd!!

  Ahmet Kaya is nog een voorbeeld.. Hij kwam openlijk op voor zijn identiteit.. en moest het land uit. Turgut Ozal de Koerd, de president,misschien wel de slimste politcus wat Turkije ooit heeft gekend. Hij was van plan om met PKK te onderhandelen.. hij overlijdt vlak erna. Vergiftigd!! En nooit een onderzoek na gedaan. Zo kan ik wel doorgaan. Erdogan komt na Duitsland en spreek van het niet volledig integreren van Duitse Turken, ondertussen vind hij dat de Turken niet geassillimeerd moeten worden, ondertussen in zijn achtertuin, hebben de Koerden geen rechten op onderwijs om hun moedertaal te ontwikkelen. Wat maakt Erdogan zich belachelijk!!

  Hasan

  Als die namen die je noemt om zo de rechten van de mens in Turkije aan te tonen ben je lachwekkend bezig. Het kon ook Hasan of Mehmet zijn die Turkije onafhankelijk verklaarde, het was het volk die het uiteindelijk deed!

  Ik weet ook dat Aydin en Fatih Urek strings dragen. En dat Turkse diva Bulent Ersoy een bekende Turkse travestiet is, maar dat zijn geen rechten die het probleem oplossen.

  Gadamar.. Als de Koerden evenveel rechten kregen als de Friezen, was er nooit een PKK geweest. En dan bedoel ik niet Koerden die zich Turks moeten voordoen.

  Kurdistan is het land van de Koerden!! Net als Palestina van de Palestijnen! En Friesland (autonomie) van de Friezen!

 35. Magier Kurdistan heeft Nooit bestaan dus wat kom jij praaten Kurdistan is het land van kurden Sukkeltje, en Btw jij zegt “hebben de Koerden geen rechten op onderwijs om hun moedertaal te ontwikkelen. Wat maakt Erdogan zich belachelijk!!” en wij turken alle Buitelanders dan ??? wij krijgen toch ook geen kans om ons moedertaal helemaal te ontwikkelen dus kom geen bullshit praate 😉 en Erdogan doet het Goed Alle PKKERS mogen sterven gwn dood naar de hell hun hebben geen Recht op een voet op deze grond van turkije te zetten ofterwel Op de wereld ;)!!! turken &kurden zijn Broeders maar Pkk Bloedsvijanden

 36. Magier,

  je zegt: “Als de Koerden evenveel rechten kregen als de Friezen, was er nooit een PKK geweest. En dan bedoel ik niet Koerden die zich Turks moeten voordoen”..

  Jongetje/meisje, wat moet jij nog veel leren zeg..Als jij werkelijk denkt dat er nooit een pkk was geweest als Koerden gelijke rechten hadden gedacht ben je echt dom bezig. Koerden moeten net als Turken werken om hun brood te verdienen en het verdiende geld niet besteden aan wapens..Zolang dit gebeurt heeft geen enkele Koerd recht van spreken.
  Het is de taak van de Koerden om geen gehoor te geven aan Pkk terreur en het te beëindigen.

  Koerden in TR hoeven zich niet anders voor te doen..iedere hoogopgeleide Koerd weet dit. En ook Europa trapt niet meer in deze zielige verhaaltjes..

 37. Magier, Friesland is niet autonoom, ze krijgen eens niet de vrijheden die ze willen, laat staan autonomie. Koerdische probleem stamt uit de eerste wereldoorlog, toen de PKK nog niet bestond, ze streden toen al voor een onafhankelijk staat. Met dat idee en aangemoedigd door communisme is de PKK ontstaan. Ahmet Kaya is niet gevlucht omdat hij uitkwam voor zijn koerdische identiteit maar omdat hij aangeklaagd is voor het goedpraten van de aanslagen. Hij is zo zijn mogelijke veroordeling ontlopen.
  Hoe weet jij nou of Turgut Ozal vergiftigd is, was jij erbij? Complot theorie!
  De ene na de andere onzin, in Turkije wordt koerdisch taalles gegeven en ook de staats tv, TRT SES, is in het koerdisch. Hier in NL is er nooit een NL zender geweest die in het turks was, hooguit was er maar een uur in het turks programma.
  Ik bewonder altijd de wreedheid van de westerse landen, moet je eens zien wat rusland van Tsjetsjenië heeft gemaakt, een echte spookstad, geen een gebouw is heel gelaten. En als ik kijk hoe Diyarbakir en alle omringende steden eruit zien dan zijn de turken echt te aardig geweest tegen koerden. Ze hebben slechts een enkele dorpen laten verdwijnen, een westers land had de helft van de bevolking uitgeroeid.

 38. jongens, ik wil aan jullie allen vragen, wat kunnen jullie voor elkaar betekeken ?
  wat kunnen turken voor koerden doen ? en Koerden voor Turken ? laat iemand hier aub een antwoord op geven.

 39. wat kunnen we doen ? Samen in Vrede leven elkaar Respecteren elkaar ondersteunen Samen een cultuur bouwen en samen in 1land wonen waar we allemaal de baas zijn over het land ! turkije is van de turke en zowel van de Kurden, (Kurden die Respect en eervol zijn voor turkije en de turke )

  Zie deze Kurd Hoe EERVOL EN RESPECT HEEFT VOOR DE TURKEN http://www.facebook.com/photo.php?v=2151100376879

 40. Beste Turkse broeders Gadamer en Hasan
  Met belangstelling heb ik jullie reacties gevolgd. Die van Gadamer zelfs als een paar weken. Wat mij verbazing wekt is dat Gadamer het gehele conflict bij de Koerdische bevolking deponeert! In deze moderne tijden anno 2011 kunnen mensen gelukkig zelf een leider kiezen, als dorp,als stad of als land hun eigen weg inslaan. Zo hebben vele Koerdisch mensen gestemd op Ak-partij. Dat moet toch wel een signaal afgeven dat je de PKK veroordeeld ?. Maar er zijn mensen en groeperingen die bewust deze feiten willen saboteren. Vooral Extreem Rechts (MHP) en extreem links( BDP). Je kunt nog zo een goede tekstschrijver zijn Gadamer, maar met alle respect, je verdient pas respect als je discussieert om de waarheid naar boven te halen en niet je eigen gelijk ! je hebt totaal niets in te brengen als ik je vraag wat de Turken nou voor de Koerden kunnen betekenen. Ik heb namelijk al eerder aangegeven dat de meeste koerden hun signaal tijdens de verkiezingen hebben afgegeven!

  Wat betreft Hasan,
  Ik citeer uit jouw tekst:
  ‘En als ik kijk hoe Diyarbakir en alle omringende steden eruit zien dan zijn de turken echt te aardig geweest tegen koerden’

  Volgens mij moet jij je niet hoogmoedig opstellen… Koerden kunnen ook veel breken in Turkije.. wat denk je van toerisme ? Turkije kan binnen 1 dag een instabiel land zijn ! geloof mij nou maar, daar is absoluut niet veel voor nodig. Je moet ook niet delegerend over koerden doen ik citeer nogmaals
  ‘hij laat zien dat je als een Koerd van een holbewoner ‘
  Dit vind ik ontzettend beledigend. Terwijl het juist mede dankzij de Koerden is dat Ataturk kon regeren. Verder geloof ik er best wel in dat Ataturk veel heeft gedaan voor Turkije, maar niet alles ! vergeet nooit dat hij een mens was, dus ook veel verkeerde beslissingen nam, verder moest hij ook poepen, plassen en vaak scheten laten.

  Tot slot beste Hasan,
  Ik citeer nogmaals een zin van jou;

  ‘Ik bewonder altijd de wreedheid van de westerse landen’

  Bewonder a.u.b. eens een keer de Koran, dan kan je wellicht nog aanspraak maken op de beloning van Allah, het paradijs !!!

 41. Vedat

  ik ben wel degelijk ingegaan op je vraag m.b.t. wat Turken voor Koerden kunnen doen..
  Turkije heeft wat betreft de strijd tegen terrorisme dit jaar echt de laatste dikke vette druppel bereikt en dan vraag je mij wat Turken kunnen betekenen voor Koerden..Nu breekt mijn islamitische klomp, want wat komen Koerden in Turkije te kort? Kun je mij dat vertellen? Wat is het verschil tussen een Turk en een Koerd qua leefwijze in Turkije? Kunnen Koerden hun brood niet verdienen? Kunnen Koerden hun eigen taal niet spreken? Kunnen ze geen onderwijs volgen? Kunnen ze geen beroep uitoefenen? Kunnen ze niet met een Turkse trouwen? Ik bedoel, wat kunnen Turken nog meer doen beste Vedat?

  Juist omdat Turken moslims zijn ben ik het hoe cru het ook klinkt wel eens met Hasan…Wat heeft het principe “heb je naaste lief” Turkije opgeleverd de afgelopen 30 jaar? Niets toch? Iedereen is de PKK zat, de Turken veroordeelden de PKK al, nu is het de beurt aan de Koerden zelf en alleen stemmen op een partij is niet genoeg. Ook in Europa moeten Koerden flink aan de slag, want ook Europa trapt niet meer in “zielige” verhaaltjes..

 42. ‘Turkije heeft wat betreft de strijd tegen terrorisme dit jaar echt de laatste dikke vette druppel bereikt ‘

  ho ho Gadamer, weer laat jij je emoties gaan… vergeet niet dat de bloed die heeft gevloeid tijdens de laatste aanslag ook Koerdisch bloed is geweest ! Koerdische Soldaten, Koerdische Moeders die huilen, Koerdische vaders die Radeloos zijn, Koerdische kinderen die gechoqueerd zijn! Alles speelt zich af in Oost –Turkije, echt niet in Osmaniye !!!

  ‘wat komen Koerden in Turkije te kort? Kun je mij dat vertellen ‘

  Koerden zijn vreselijk gemarteld in de jaren 80, dit moet erkend worden, Turken hebben in het verleden verkeerd gehandeld. Kinderen werden de cel ingegooid als ze al een Koerdische naam hadden. Vind je dat kunnen ? verder moet de regering meer luisteren naar de bevolking in Diyarbakir, Hakkari, Sirnak etc. wat willen de mensen nou in die gebieden ? waarom stemmen die mensen totaal anders dan andere steden in Turkije ? wat zijn hun zorgen, wat zijn hun dromen ? leg ze uit wat je doelstelling is als Turkije ? wat kan een toegevoegde waarde zijn van de Turkse regering aan deze steden ? hoe kan je deze mensen gelukkig maken ? er moet dus een weg zijn, een weg naar vrede en die moet Turkije gaan zoeken.
  Ik heb altijd al gezegd dat het de goede kant opgaat de laatste 8 jaar. Koerden hebben meer rechten, vrijheid en kansen op dialoog. Er zijn genoeg Koerden die deze kans met beide handen grijpen. Met deze mensen moet een weg ingeslagen worden ( Kurt acilimi). Deze weg moet niet gestaakt worden doordat een aantal rechtse sympathisanten dat willen of PKK aanhangers. Deze weg eist doorzettingsvermogen en ik krijg het gevoel dat jij dat niet meer wilt tonen en de Koerden maar toch weer even de schuld van alles geeft. Dat vind ik persoonlijk een verkeerde houding van jou !
  Verder wil ik je ook duidelijk maken dat ik een hekel heb aan de PKK wellicht wel meer dan jij !

  Wat heeft het principe “heb je naaste lief” Turkije opgeleverd de afgelopen 30 jaar?

  Deze zin komt natuurlijk niet overeen met de werkelijkheid. De laatste 8 jaar gaat het goed, maar de 22 jaar daarvoor was een en al ellende voor Koerden. Vandaar dat PKK ook was gegroeid en vandaar ook dat de PKK de laatste 8 jaar veel aan macht heeft verloren. Dus met meer rechten geven, krijg je als land er ook veel meer voor terug. Betere economie, betere leefomstandigheden, infrastructuur etc. teveel om op te noemen.

  ‘in Europa moeten Koerden flink aan de slag’

  Helemaal mee eens, maar Turken ook !!! want de laatste protesten sloeg echt nergens op. Extreem rechts moet de weg vrij maken voor dialoog en niet Koerden provoceren.
  En PKK-aanhangers moeten niet laf zijn om jongeren aan te vallen.

  hier moet je het maar even mee doen Gadamer…

  lijkt het je anders wat om een debat te organiseren ?

 43. Vedat

  ons universele ( daar waar jij en ik het eens zijn ) uitgangspunt is dat de PKK “opgeheven” moet worden..Zolang dat ons en het uitgangspunt is van tweedegraads betrokkenen ( EU,Israel,Amerika etc.) is dan heb ik er alle vertrouwen in dat Turken en Koerden zonder angstgevoelens in vrede naast en met elkaar kunnen leven. Echter wat je ook doet in Oost-Turkije voor de Koerden, je loopt iedere keer tegen de Pkk aan…

  Er is te veel onzichtbare negatieve energie tussen Turken en Koerden, er is geen vertrouwensband en daarom is het ook moeilijk om te “helpen”. Ik begrijp de Turkse overheid maar al te goed, ook de positie van de Koerdische burgers die wel gewoon als Hasan en Fatma willen leven, maar de PKK begrijpen zal ik nooit. Hasan’s tactiek zegt: westerse wreedheden toepassen, maar Turken zijn moslims en zullen nooit aan dergelijke praktijken beginnen!!

  Zolang het virus ( PKK ) bestaat zal er nooit genezing ( vrede ) komen.

 44. met Komali Islami !!!

  nu ontzettend actief in Irak, maar wilt zich ook roeren in de Turks-Koerdische kwestie.
  in NL groeien ze ook.

 45. @Vedat

  jij zegt: Wij zijn moslim en zullen nooit tot dergelijk wreedheden grijpen.

  Ik wil je wel wijzen op wat er in naam van de Islam allemaal gebeurt.

  Aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, aanslagen, enz enz

  Het is ook niet het geloof dat geweldadig is, maar de mens.

  En aangezien moslims ook mensen zijn……

 46. dat zeg ik niet Erdal,
  ik zeg juist hoe een Moslim zich hoort te gedragen. ik zou je wel nu het verhaal van Mozes willen uitleggen, maar daar heb ik nu even geen tijd voor. ben nu op werk. vanavond zal ik eens kijken…

 47. Gadamer, allahin kirosu Mahsun Kirmizigul butun ekiple klip cekmek icin Malediven’e gidiyor. Benim balayi icin Maledive cok pahali geliyor, en ucuz bilet kisi basina 1800euro, bu nasil is? Jullie laten toch mij niet alleen, para toplasak olmazmi doguda?

 48. Murat,

  Kurdistan heeft zeker wel bestaan, als je mij vorige teksten had gelezen en jezelf in de geschiedenis van de Koerden had verdiept, zou je van binnen branden. Je bent dom als je Turkse ‘immigranten’ van Nederland die uit eigen wil na NL komen,vergelijkt met Koerden die al 10 duizend jaar op hun eigen grondgebied leven! Of zijn Koerden ook in Turks-Kurdistan immigranten? Sterker nog in NL heb je meer kans dat je de Turkse taal kan ontwikkelen dan een Koerd in Turkije die daar duizenden jaren leeft!

  Gadamar,

  Koerden hadden het zo goed in Turkije ,Friesland?? Wat Friesland.. ze genoten van gelijke rechten, dat ze zich op 1 dag verveelde van het werkloosheid waarop ze de wapens gingen oppakken. LOL!!! Een onderdrukte volk komt in opstand!! Ik zeg het nog een x, als Turkije het voorbeeld nam van Nederlands-Friesland zou PKK er nooit geweest zijn.

  Hasan,

  Ahmet Kaya is bijna gelyncht omdat hij Koerdisch zong, niet omdat hij allerlei rechtszaken tegen zich had als rede om Turkije te verlaten! Daarvoor had hij al doorlopende processen tegen zich! Uit Turgut Ozal z’n mond is schuim geconstateerd, er is nooit een autopsie onderzoek op zijn lichaam verricht. Ozal zorgde dat Turkije kennis maakte met Barzani en Talabani en stond op het punt een tweezijdig wapenstilstand uit te roepen in het vuile oorlog.. Ozal is vermoord net als de hoge Koerdische commandant van Turkije; Esref Bitlis’ en de rest van de Koerden in dienst van Turkije!

  In Turkije wordt inderdaad lesgeven in het Koerdisch.. Maar vraag niet hoe en hoeveel? Betaalde lessen in een arm gebied waarop je na een speciale cursus moet gaan,wat erg beperkt is en paar 1000 km verderop is! Waarom niet in het Koerdische gebieden op scholen als keuzevak Koerdisch? Assimilatie dat is het antwoord wel! TV zei je? TRT 6? Is ook meteen wel de enige,TRT 6 is een staatszender wat gecontroleerd wordt door Turkije, en totaal niet onafhankelijk is. Dikke censuur! Waarom denk je dat Rojin zo snel vandaar weg was? Ze was tegen het censuur. TRT 6 heeft alleen maar wat vertellen over de Islam in het Koerdisch, omdat het uitkomt voor AKP, om zo zijn eigen Islamitische Koerd te creëren en programma’s waarbij Koerden totaal niks aan hebben! Paar Turkse series in het Koerdisch vertalen. Waar zijn de Koerdische zenders wat niet opgericht is door het Turkse staat? Turkije heeft het hoogste aantal gevangenen als het op journalisten aankomt. Erdogan onderdrukt en controleert het media. Roept de media bazen bijeen op een vergadering, hoe het wel moet! ATV is o.a van hem! Noem je dat persvrijheid???? Je maakt de zelfde domme vergelijking fout als Murat. In NL heb je hoogstens een uur Turkse tv voor Turken in NL. Je vergelijkt met paar duizend Turken die in NL als gastarbeider na NL zijn gekomen met Koerden die op hun eigen grondgebied leven. Zie je het verschil? Bewonder jij genociden? Alsof Turkije al die gruwelheden tegen Armeniërs en Koerden het niet begaan hebben. Jullie zijn nog erger dan de westerlingen! Die ontkennen het tenminste niet!

  Friesland is een provincie inderdaad. Ze hebben ondanks het lage aantal inwoners, erkenning dat ze Friezen zijn, Naast NL is Fries het officiële taal,hun eigen provincie ‘gebied’ wat Friesland heet, eigen vlag,volkslied, eigen tv zender, radio, krant, keuzevak Fries op scholen, Friese plaatselijke benamingen. Als dit allemaal ipv het woord Fries, Koerd en Koerdistan stond, was er nu rust in Anatolie. Of is dit nu weer wat anders? Geef jij hierop A.U.B een antwoord op?? In het verdrag van sevres zou Kurdistan opgericht worden. Maar Ataturk haalde de Koerden over om met Turkije samen te strijden. Het verdrag werd verworpen en Ataturk beloofde in ruil voor steun op een soort van autonomie , provincie Kurdistan met gelijke rechten.. en indien later voor zelfbestuur. Maar dat hebben we wel gezien. 1 vlag, 1 taal politiek. Seyh Said, Agri Isyani, Seyit Riza opstanden braken. Waarbij Turkije massaslachtingen pleegde, wat jij zo bewonderd!!en geen onderscheid maakte tussen vrouw en kind in Dersim! Jammer genoeg waren de Koerden verdeeld om de opstand niet tot slagen te brengen..Dat komt omdat Turkije zijn huiswerk, betreft Koerden het goed doet. Nog steeds is er grote verdeeldheid! Meer veel minder wat jullie zo erg voor vrezen!!Koerden worden bewuster,met oog op Kurdistan Irak wat grote ontwikkelen maakt, en Kurdistan- Syrië wat waarschijnlijk volgt, leeft Turkije in een paniek als het op Koerden aankomt. Koerden zijn de oude Koerden niet meer. Jullie hebben ons allang verloren. Arabische en Perzische bevolking zijn niet als jullie. Turken hebben van binnen grote haat als het op Koerden aankomt! Jullie Turken moeten blijkbaar aan het woord wennen! Ben niet voor de PKK maar ook niet tegen. Geloof niet in tijden om een gewapende opstand nog voort te trekken. Ben tegen het doden van mensen aan beiden kanten. Er moet vrede komen! Jullie moeten niet vergeten,dat wij de jeugd,bewust van ons identiteit zijn en nergens voor de bezetters te vrezen hebben!!
  Als de PKK er niet was, waren de Koerden nu wel erg verturkst! Denk niet dat Turken met 1 vlag 1 taal politiek het uit eigen wil hadden gegeven.. het probleem is in ieder geval in het proces gegaan totdat het Koerdische kwestie wordt opgelost. PKK heeft de Koerdische kwestie op de hoogste plaats in het agenda van het politiek in Turkije gebracht. PKK is het laatste en het langste Koerdische opstand wat niet stopt totdat het zijn doel bereikt heeft!!

  Murat , Gadamer, en Hasan.. nu vraag ik aan jullie..wie wilt de waarheid niet onder ogen zien?

 49. olm yarak kafali Magier, Kurdistan Heeft nooit bestaan jex dat is de Feit, en nu niet opeens komen huilen wij willen grond dit dat je moet blij zijn Dat je in een Land welkom bent en daar mag leven en een leven opbouwen of niet dan ???? inplaats van je eigen mensen Vermoorden en bommen leggen noemen ze zich zelf moslims ondertusen hoor je de bom afgaan jex 😉 en mij ouders kwamen zelf hier heen, als het aanmij lag ik was gewoon in Turkije gebleven
  en als julie domme Raten Slim waren Zouden Ze de strijd opgeven en allemaal In een Warm huis zitten met en lekker brood eten en hooge opleidingen volgen inplaats van in grotte Tente leven en elkaars poep afvegen 😉 en ik zeg jou Als er groote oorlog komt met de kurden ik zeg jou alvast verander jou naam jou achternaam alles want als de Turke eenmaal bezig zijn dan weten ze niet met ophouden tot ieder van hen Weg is 😉 zo is het met oorlog met ons NIemand raakt onsland aan niemand raakt ons Eer aan, je kunt beter samen met ons leven in vrede dan met ons vechte want de eind resultaat Weten we allemaal.

 50. Murat,

  Met schelden laat je zien dat je niet opgewassen bent in een discussie 🙂 Ik weet dat het je raakt dat Kurdistan wel heeft bestaan. Dat is een feit!!

  Welkom in een land?? Wie leeft er 10 duizend- en wie duizend jaar in het gebied? hahahaha je bent komisch!! Beter praat je niet.. je verlaagt jezelf als je totaal geen verstand ervan hebt. Kijk maar. Speciaal een Turkse site voor jou 😉

  link: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Tarihteki_K%C3%BCrt_devletleri

  En heeft het wel bestaan?

  Als het aan jou lag? Waarom ga je niet per direct als je zo gek op je land bent? Turken hebben alles gedaan om de Koerden te stoppen, met je grote praatjes over je grote oorlog. Jullie hebben vaak nederlagen geleden tegen de Koerdische opstandelingen. In Dersim hadden jullie geen schijn van kans, totdat jullie met vliegtuigen elke burger bombaderen en zo een genocide hebben veroorzaakt! Bedirhan Bey bracht de Ottomanen tot 2 x toe een harde nederlaag. Jullie kunnen niet eens 5000 pkk strijders aan. Als Koerden allemaal 1 waren hadden we het morgen al opgericht. Vliegtuigen Amerikaanse, Israëlische technologie, daarvan moet je het hebben. Vragen om hulp van allerlei landen met de nieuwste technologie! Je moet inzien dat Koerden niet te verslaan zijn. Een volk dat na vrijheid streeft zal zichzelf nooit overgeven! We willen ook geen Turkse achternamen, daarvoor hoef je je niet druk over te maken. Het is ook maar dat het verplicht werd opgelegd. Of weetje dat ook niet? Eer? In een leugen geloven en de waarheid niet willen zien zijn eerloze lage mensen.

  Turken hebben een gezegde: Bende bu kuyruk acisi sende de bu evlat acisi olduktan sonra biz yeniden dost olamayiz.

 51. Magier Je zegt dat ik me Verlaag Met mijn Woorden Maar julie zijn degene Die julie eigen Volk en eigen cultuur verlaagen met julie TERRORISATIE of ben jij dat soms Vergeten ??? Voel jij je eigen niet Schuldig Dat PKK bestaat ik denk niet hoor want Pkk vecht tege turkije ( maarja Terroristen hebben blinde ogen Die maken ook zijn eigen Volk af ) dat is een Feit en het feit is dat Kurdistan nooit heeft bestaan het klopt wel Dat ataturk zei als julie Ons “Turke” helpe dat julie Autonomie krijgen dergelijke dingen maar Ja WAT KUNNEN WIJ NU ERAAN DOEN? Waarom is het niet mogelijk samen in een land te wonen en elkaar als Broeders beschouwen of wil je dat er alleen maar Bloed vald op de grond ?? en dat jou eigen volk ook jou eigen broeders neer knalt ???? kijk deze video dan begrijp je het 😉 http://www.facebook.com/photo.php?v=2151100376879

 52. Magier,

  waarom wordt je geen scenario schrijver?
  Ik zal je eens een op feiten gebaseerde realistisch scenario geven…lees het verdrag van Sevres maar eens en kom hier niet zielig doen.

 53. Magier,

  ik zie net het woordje van Sevres in je scenario…Ik hoef je niet te vertellen dat de geschiedenis wordt bepaald door de machthebber…Ten tijde van het verdrag van Sevres was Engeland de machthebber. Een land dat een reputatie heeft als kolonist wilde maar al te graag verdeelde moslimgroeperingen en besloot stukken grondgebied weg te geven om een verdeel en heers politiek te bewerkstelligen. Ze waren echter niet opgewassen tegen het leiderschap van Ataturk en met het verdrag van Lausanne heeft Ataturk uiteindelijk de Engelsen een schop onder hun kont gegeven en de topografie bepaalt. Je moet dus echt met je scenario’s bij de Engelsen zijn beste Magier. Maar ook zij zullen wijzen naar het rechtsgeldige, het legitieme in dit verhaal, namelijk het verdrag van Lausanne….end of story..

 54. Hasan,

  haha Malediven…Tjah als die Mahsun in Nederland was geweest had zijn budget het moeten doen met de Wadden eilanden…
  Net als al die andere duizenden zeurende “ooh ik heb het zo slecht in Turkije” Koerden boeren ze goed. Fijn dat ze daar ook de kans voor krijgen..

 55. Magier, baya yazmis, cok dertli gozukuyor.
  Geschiedenis is geschiedenis, achterwege laten. Maar hoe krijgen we jou en jouw soort de bergen in?

 56. Hasan,

  in de bergen kan hij wel zijn eigen taaltje spreken, dat kan in Nederland niet..hier moet hij zich aanpassen. Maar in Turkije kan hij wel gewoon Koerdisch spreken tussen de normale mensen..Tjah..Bergen…Nederland..Turkije…wat een keuzevrijheid toch voor een zeurende Koerd…

 57. Murat,

  Ik heb je video gezien. Duidelijk een verturkste geassimileerde Koerd. Die perfect Turks spreekt en waarschijnlijk niks door heeft gekregen van het Koerdische kwestie,bewustzijn, taal, cultuur. Onwetende Koerden heb je eenmaal. Turkse propaganda heeft niet alleen bij Turken gewerkt! Ook Koerden die hun zonen hebben verloren in het dienstplicht, zijn zulke reacties vrij normaal .

  Je blijft maar jezelf herhalen dat Kurdistan nooit heeft bestaan.. heb je het wel onderzocht? Ik had zelfs voor jou een Turkse link nota bene weergegeven. Waarom steeds als een papegaai dat het niet bestaat? Ik geef je bron, nog zeg je hetzelfde.. dat laat zien dat je het HARDE waarheid niet onder ogen durft te zien. Triest. Je bent erg bang voor waarheid. Murat , Osmanli heeft nooit bestaan, komt hetzelfde op neer!! Leer jezelf niet te onderdrukken. Je zal heus niet het enige Turk zijn die wat heeft gelezen over het Koerdische geschiedenis!

  Waarom zou ik me schuldig voelen dat PKK bestaat? Ben ik soms de oprichter? Ik ben blij dat de Koerden tegen de onderdrukking strijden!! Een schuldige is de schaap in wolfskleren! Dat is niemand anders dan Turkije!

  Wat jullie kunnen doen is, wat Ataturk niet heeft gedaan? Erkenning van een volk van 15 miljoen, officiële taal naast het Turkse, het Koerdische taal, waarbij les in het Koerdisch bij Koerdische gebieden als keuzevak op scholen wordt gegeven. Autonomie of provincie met de benaming Kurdistan, net als hoe de Osmanen in het verleden Kurdistan erkenden. Eigen vlag in het regio toelaten. Onderzoek na massamoorden in Dersim, onopgeloste moorden heropenen op Koerden. Dorpen, Steden terugdraaien na het oorspronkelijke naam. Tunceli- Dersim, Hakkari- Colemerg , Diyarbakir- Amed bijvoorbeeld. Media vrijheid, niet alleen onder controle van de Turkse staat, hierbij doel ik op TRT 6 met censuur. Nee, maar vrije Koerdische media, radio, tv, krant. (geen PKK propaganda) eyvallah! Ben bewust dat Turken PKK niet zal omarmen. Als er dan nog een gewapende PKK bestaat ben ik wel de eerste die tegenin zal gaan! Dat geldt voor alle Koerden! Als Turkije autonomie Kurdistan zal erkennen, en het volk later recht heeft op zelfbeschikking, dan zal er geen bloed meer vloeien in Kurdistan en Turkije. Dat is het oplossing van het Koerdische kwestie. Als er Koerden zijn die meelezen waarbij ik bepaalde punten niet opgenoemd heb..kunnen het aanvullen om duidelijkheid te geven wat de rechten van de Koerden precies inhouden.

  Gadamer,

  Verdrag van Sevres ontken ik ook niet!! Moet jij ook niet doen over het Koerdische kwestie!! Verdrag van Laussane zijn de Koerden buiten de boot gevallen. Na het overhalen van de Koerden zijn de Koerden maar buiten de boot gevallen door T.C. En nu spreekt het Turkse politiek met 1 schip, die 1 kapitein heeft. Als het schip zinkt zullen we allemaal maar verdrinken.. puur hypocriet ontkennings politiek wat Turkije verdrijft. Je laat ons eerst verdrinken en daarna verwacht je dat we aan jullie reddingsvesten moeten geven?

  Hasan,

  Je hebt me vraag nog niet beantwoord:

  Friesland is een provincie inderdaad. Ze hebben ondanks het lage aantal inwoners, erkenning dat ze Friezen zijn, Naast NL is Fries het officiële taal,hun eigen provincie ‘gebied’ wat Friesland heet, eigen vlag,volkslied, eigen tv zender, radio, krant, keuzevak Fries op scholen, Friese plaatselijke benamingen. Als dit allemaal ipv het woord Fries, Koerd en Koerdistan stond, was er nu rust in Anatolie. Of is dit nu weer wat anders? Geef jij hierop A.U.B een antwoord op??

  Gadamer,

  Je laatste zin is net als het volhouden dat een ezel een paard is. Spreken is wat anders, het les in het moedertaal verbieden is anders!

 58. 15 miljoen 20 miljoen nee 40 miljoen koerdische ezels hebben we wonnnen in Turkije tjonge tjonge hoe komtie aan die cijfers ?

 59. jullie zijn allemaal ziellig kom op straat vechten een op een 2 tegen een of 5 tegen een. wij stoppen niet wij slapen niet wij sterven met trots onze doel is vechten voor onze land wij vechten voor iets. waar vechten jullie voor? wat weten jullie ubberhoud niks allleen allah zal dat weten

  we hebben jullie proberen te repsecteren(turken)en proberen het nog

  en dit is wat we terug krijgen?
  wij proberen met jullie cultuur overweg te gaan maar nee men moet weer een bom gooien wij zullen altijd bestaan ookal hebben we geen land we hebben een geschiedenis en die zullen jullie nooit van ons afkunnen pakken

  wil je me uitschelden wil je me bedreigen wil je me steken wil je me schieten DOE MAAR WANT IN DEZE KANKER LEVEN HEB IK NIKS TE VERLIEZEN

  maar onthoudt dat als je zo iets doet en je mist dat ik jullie allmaal der op ga aanspreken of andere dingen ga doen

  gr seyit

 60. owjaah en nog iets bescherming? hulp dat zijn koerden die geen koerden zijn wij koerden wij zijn niet bang voor turken marrokanen arbieren wij vechten tot onze laaste adem kom in zutphen met jullie turkse gedoe en doe een koerd hier iets aan en zien hoeveel slachtoffers er dan vallen vecht 5 tegen 1 en krijg een kogel door je kop kom niet in zutphen dan gebeurt er niks. toch proberen geen probleem we all gone die some day!!. bitchass flikkers

 61. De berichten hier, lach wekend. Maar laat 1 ding duidelijk zijn, kurdistan zal er komen, turkije bestaat maar 100 jaar, nog niet eens. kurdische is 1 van de oudste talen dat nog bestaat. de turkse overheid heeft bloed aan zijn handen van baby’s tot opa’s. dus kom niet aanzetten met pkk doet dit en dat. kijk wat er op newroz gebeurdt, noem je dat vrijheid. biji kurdistan, biji apo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here