VN-ambassadeur: Turken boos over ‘islamitische aap’

2
5

Turkije is boos omdat PVV’er Raymond de Roon de Turkse premier Tayyip Erdogan een ‘islamitische aap’ zou hebben genoemd. Dat blijkt uit een dagboek dat de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Herman Schaper, vorige maand heeft bijgehouden tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

De uitspraak, eerder in september gedaan door PVV’er Raymond de Roon, leidde op 22 september tot een hevige aanvaring tussen premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders. Diezelfde avond was Schaper in New York op een receptie van de Turkse VN-delegatie, waar Erdogan de eregast was. In het dagboek vertelt Schaper hoe hij zich afzondert op de wc om zich per telefoon te laten bijpraten over het Kamerdebat.

“De Turken nemen het hoog op en iedere Turk die ik spreek begint erover”, schrijft Schaper. Hij vermeldt niet of hij de kwestie met Erdogan zelf heeft besproken. Het dagboek van Schaper is gepubliceerd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. NRC Handelsblad berichtte er dinsdag als eerste over. (Bron: Novum Nieuws)

2 REACTIES

 1. in Nederland moet echt wat gebeuren. het gaat echt niet goed met het Nederlandse beeld over Turken en Turkije en iedere inmenging uit Turkije verergert dit alleen maar omdat rechtse populisten in Nederland juist niet worden aangesproken op hun gedrag door de rest van politiek verantwoordelijken…

  er gaat geen week voorbij zonder Turkije in het wereldnieuws, en dit maakt Turkije criticasters alleen maar nog meer boos. Juist ook omdat de berichtgeving achterblijft wat betreft een totaalbeeld. het zijn slechts opnames van de woelige Turkse binnenlandse en buitenlandse politiek die inderdaad veel drukker is dan de nederlandse.

  maar het beeld dat achterblijft is er eentje van een Turkije en Turkse politiek bekeken door de ogen van 1 of 3 nederlanders.

  de geschiedenis van 400 betrekkingen, ontwikkelingen, uitwisseling, hjandel etc blijft onbekend en onbemint!

  Tel daar nog bij op dat Nederland weinig lijkt te willen vieren, althans, erg weinig concreets vrijmaakt voor deze vioering, terwijl hier meer dan 350.000 Turkse nederlanders wonen, en het beeld bij Turken in NL is helemaal compleet…

  wat valt er dan nog te vieren?

 2. @Hatice
  Gelukkig zijn er nog mensen als Hans Goslinga die in Trouw een stuk schrijft over de ‘Abraham Kuijper’ lezing van Balkenende (is te lezen onder het kopje nieuws hier) .Ik hoop oprecht dat dit redelijke mensen in politiek en ons land weer eens de ogen opent!
  En ik wil geloven en vertrouw erop dat de 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland gevierd gaat worden volgend jaar.
  In ieder geval komt onze vriend Hasan na zijn diensttijd weer naar ons toe, en dat is wel feest 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here