Verhagen praat met Turkije over handel en EU

11
4

Nederland zal blijven benadrukken dat Turkije eerst volledig aan alle criteria moet voldoen, voordat er sprake kan zijn van een lidmaatschap van het land bij de Europese Unie. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) gezegd tijdens een tweedaags bezoek aan Turkije meldt NU.nl.

Verhagen sprak met de Turkse president Abdullah Gül en Ali Babaçan, minister van Financiën en Economie. Er werd ook gesproken over economische betrekkingen. De twee landen willen de samenwerking wat dat betreft vergroten.

Er werd ook gesproken over economische betrekkingen. De twee landen willen de samenwerking wat dat betreft vergroten. Volgend jaar komt er een zware Turkse handelsmissie naar Nederland. In 2012 zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije 400 jaar oud. Nederland stuurt volgend jaar ook een handelsmissie naar Turkije.

In Turkije zijn circa 1900 Nederlandse bedrijven gevestigd. Nederland behoort tot de top drie van investeerders.

11 REACTIES

 1. @ Gadamer, wie bedoel je met ‘ze’ ? Als het om de economie gaat is het in elk land hetzelfde.. we maken ‘gebruik’ van elkaar Turkije – Nederland vise versa. Erdogan is tegenwoordig toch ook geïnteresseerd in Egypte en Iran en dat is toch niet alleen vanwege het geloof? daar geloof ik nou niks van 😉

 2. Marry

  met ze bedoel ik de NL overheid, omdat ze altijd tegen toetreding EU zijn geweest, maar nooit het beestje bij de naam hebben genoemd m.b.t. de argumenten tegen toetreding van TR. In deze periode is TR nooit echt pro Egypte, Iran etc etc geweest…Dus ja in die zin vind ik dit een hypocriete actie en dat TR geinteresseerd is in Egypte,Iran komt omdat TR ten gevolge van onduidelijke en stroperig EU beleid heeft gekozen voor een andere koers, niets meer niets minder..

  Wat betreft je opmerking ” als het om de economie gaat is het in elk land hetzelfde”
  Over het algemeen klopt dit wel, maar Erdogan is wel iemand die principes boven economisch gewin kan stellen en heb dit tot nu toe nog bij geen enkele andere politieke leider mogen aanschouwen.

 3. @Gadamer je kijkt naar Erdogan door een roze bril man.. deze premier doet er ook alles aan om de economie van Turkije hard te laten groeien, linksom of rechtsom!
  De nederlandse overheid is wel voor toetreding van Turkije bij de EU geweest.. neem maar de tijd dat Ned voorzitter was in 2004.. maar het stagneert doordat sommige landen zoals Frankrijk en Duitsland moeilijk doen en ook Turkije niet meer zo’n zin heeft.
  Met de stok achter de deur vanuit de EU voor meer democratie heeft Erdogan in ieder geval bewerkt voor zijn AKp dat de legertop het niet meer voor het zeggen heeft! en dat kwam hem mooi uit..

 4. Marry

  op persoonlijk vlak kan ik je mededelen dat de toetreding van TR tot de EU HET TOPPUNT VAN INTEGRATIE was geweest…Een hoogtepunt in de geschiedenis!! 1tje waar flink verder op gebouwd had kunnen worden…TR had deze visie maar de EU deelde deze visie niet…gedane zaken nemen geen keer en uiteindelijk is TR als ondernemend land en met een bredere visie beter af zonder stroperig EU. De een zegt A, de ander zegt B…degene die A zei zegt weer B en vice versa…TR heeft daar niets aan en daarom moeten ze gewoon lekker hun eigen agenda bepalen.

 5. Gadamer
  Ik ben het met je eens dat Turkije natuurlijk zijn eigen plan moet trekken want wachten tot je een ons weegt (spreekwoordelijk 🙂 ) om bij de EU te komen is vreselijk.
  Nu hebben sommige landen in de EU genoeg aan dr eigen sores en moet er heel wat opgelost gaan worden in Europa……er niet bijhoren is misschien wel veel beter.
  Maar goed.. Turkije en Nederland hebben in ieder geval 400 jaar banden met elkaar 😉 ook fijn toch?

 6. Marry

  sinds de eerste aanvraag van TR 50 jaar geleden lijkt de EU sores te hebben…sores kun je hebben, maar voor mij is dit hele proces toch wel doorslaggevend vanuit religieus perspectief bekeken..Turkije stond wel open voor samenwerking met het “christelijk clubje” maar andersom is dit niet het geval geweest en dit zal ook bepalend blijven voor de toekomst. Jammer, maar het is nu wel de realiteit..

 7. Gadamer, ja zeker jammer en dan moet je weten dat ik ook christen wil heten.. maar ik ben niet ‘bang’ voor een moslim. Je bent eerst allemaal mens en of je nu gelooft of helemaal niet, we moeten het toch samen doen hé.

 8. Marry

  die kans op samenwerking heeft de EU nu wel flink laten varen he…Samen aan tafel zitten in het Europees Parlement zit er nu niet meer in..dat begrijp je wel..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here