Turkije gaat voor leidende rol in Midden-Oosten

6
1

Turkije is hard bezig om een leidende rol in het Midden-Oosten op te eisen. Ankara ruikt zijn kans om zich een dominante positie in de soennitische Arabische wereld te verwerven’ schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag.

De afgelopen week maakte de Turkse minister-president Tay­yib Erdogan een ware triomftocht door Noord-Afrika. In verschillende Arabische kranten werd Erdogan vergeleken met Saladin, die in de twaalfde eeuw Jeruzalem opnieuw had veroverd voor de moslims door de kruisvaarders te verdrijven.

Alle toespraken die Erdogan in Noord-Afrika hield, kunnen worden herleid tot twee thema’s. Enerzijds hield hij zijn Arabische toehoorders voortdurend het Turkse rolmodel voor, dat bewees dat islam en democratie elkaar niet uitsluiten. Anderzijds viel vooral zijn dreigende taal tegenover Israël op en sprak hij met geen woord over de situatie in Syrië. (Bron: Reformatorisch Dagblad)

6 REACTIES

  1. Hoop dat Erdogan zijn eigen woorden waarmaakt door islam en democratie samen te laten optrekken in Turkije.. dan heeft hij werk genoeg om alle mensen in Turkije ‘recht’ te doen en op sociaal gebied is te zorgen voor AOW en voorzieningen als je geen werk hebt (dus geen 5 maanden zonder geld).
    Grote woorden en je in het buitenland te laten toejuichen is prachtig voor je ego en dat van Groot Turkije.. maar er is meer dan dat!

  2. Wat ik mij afvraag is hoe de Arabieren naar de Turken kijken. We horen dan wel positieve dingen van de Arabieren, maar vaak zien ze seculiere Turken als kafir.

    En we moeten ook niet vergeten dat de Arabieren destijds Lawrence of Arabia hebben gesteund.

  3. En nog iets, Je kan zeggen wat je wil over Erdogan ( ik ben ook geen fan van hem trouwens) maar hij heeft meer aandacht van de rest van de wereld dan welke andere president van Turkije tot nu toe. ( Ataturk niet meegerekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here