VN-chef betreurt crisis tussen Israël en Turkije

17
4

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon betreurt de diplomatieke crisis tussen Israël en Turkije ”ten zeerste”. Hij wil dat de landen de aanbevelingen in een VN-rapport over een gewelddadige Israëlische commandoactie tegen een Turks schip accepteren en hun relatie verbeteren. Dat liet de VN-chef vrijdag weten.

Turkije zette vrijdag de Israëlische ambassadeur uit en riep zijn eigen ambassadeur terug uit Israël. Dat gebeurde nadat het rapport uitlekte over de Israëlische actie tegen het Turkse schip Mavi Marmara, dat vorig jaar de Israëlische blokkade van de Palestijnse Gazastrook probeerde te doorbreken.

Lees verder op NU.nl.

17 REACTIES

 1. Aan die verslechtering heeft de VN wel zelf aan meegewerkt. Hoe kan je blokkade legaal noemen, de actie van Turkije om een boot daartegen met zelfmoordenaars aan boord “roekeloos” noemen, en dan toch Israel verwijten dat ze geweld heeft moeten gebruiken?

 2. Turkije had in een veel eerder stadium de Israëlische ambassadeur weg moeten sturen uit Turkije. Israël moet niet denken, dat ze een overheersende rol kunnen gaan spelen tegenover Turkije. Die kinderachtige houding en gedraging kunnen ze wel toepassen op de VS, EU en de Arabische landen, maar niet op Turkije. Israel moet in het Midden Oosten ophouden een overheersende rol te blijven spelen en grondgebied wat niet van hen is met geweld te bezetten en onschuldige verweerloze baby’s, kinderen, vrouwen en hoog bejaarden te onderdrukken. Iran wordt zeer geaggiteerd op Israël op deze wijze. In Duitsland heeft Hitler ook een overheersende rol gespeelt ten koste van de Joden. Iedereen weet ook wat de gevolgen hiervan zijn geweest. Moet de geschiedenis weer herhalen ? Met 1 verschil, de locatie is nu Israël in plaats van Duitsland.

 3. @Likud ga je nou maar druk maken om de situatie in Israël dan je oeverloos gemekker over Palestijnen en Turken:

  Meer dan vierhonderdduizend Israëliërs zijn zaterdagavond de straat op gegaan om te demonstreren tegen de hoge kosten voor levensonderhoud en tegen de woningcrisis. Het was een van de grootste demonstraties in de geschiedenis van Israël tegen de Likud regering van premier Benjamin Netanyahu

 4. @Likoed

  alsof VN neutraal is.

  Iedereen weet, en het allerbelangrijkste is dat mensen uit israel het zelf ook zeggen, dat israel zelf provoceert.

  @lokoed

  Ga op onderzoek uit. Kijk wat Dries van Agt (ex premier van nederland) te zeggen heeft

  Dries van Agt

  Dries van Agt

  Dries van Agt

  Dries van Agt

  Hij is neutraal.

 5. MENSEN PRAAT AUB GEEN ONZIN ISRAEL EN TURKIJE HEBBEN OVER 2 DAGEN WEER VRIENSCHAP. TURKKIJE HEEFT GELD NODIG DANKZIJ ISRAEL GEBEURT DAT. EN ISRAEL HEEFT TURKIJE NODIG OM DIE ISLAMIETEN RUSTIG TE HOUDEN. TURKIJE ISRAEL FOREVER. VRIENDSCHAP GAAT NIET ONDER AAN EEN PAAR DODEN . TURKIJEDE DASAK OLSAJDI COKTAN SALDIRIRDI..BIZ PARAJI DAHA COK SEVERIS VATANDASLARIM…EVVELA PARA

 6. Sebnem zoals bij de meeste heb jij ook geen brains, als het gaat om dit soort dingen.
  -Turkije is nu al zeer onafhankelijk, dat is #1.
  -Als Iran zo onafhankelijk haar economie zo stabiel kan houden, dan kan Turkije dat met haar ogen dicht!!

  Erdogan zal Insallah binnenkort alle banden tussen Turkije en staatje Israel afsluiten.

 7. Politiek bedrijven betekent two faced kunnen zijn..de Europeanen en de Amerikanen zijn goed in onderhandelen boven en onder de tafel…
  Turkije bedrijft eerlijke politiek…vandaar dat TR ook steeds in de picture is omdat het land botst met de dubbele agenda’s van de EU en VS…

 8. Siz hangi devletten bahsediyorsunuz ya?
  yada o dokuz kisi olmuyecekte ne geziyormus israilin korfezinde yada olsa 9 kisye giden devlet o insanlari gonderen ne dersiniz? israil boyle oldurur siz de seyredersiniz ustune bide aglarsiniz, israil prestij kazanir sizde aglamaktan baska elinizden hicbirsey gelmez. superguclu aday bir ulke ugrastigi meselelere bak!!

 9. Erdogan is een man naar mijn hart. Wou dat meer landen met een islamitische achtergrond zo reageerde. VN moet wat mij betreft niet lullen, aangezien pisreal meerdere vn mandaten negeerd. Ik hou van turkije, meer nu Erdogan aan de macht is..

 10. sebnem@ als er iemand is die onzin praat dan ben jij het wel. Denk jij nou echt dat turkije op wat voor gebied dan ook afhankelijk is van Pisreal. Moet jou helaas teleurstellen dat eerder Pisreal gebaat is bij een goede verstandshouding met turkije. Aangezien zij zo arrogant zijn om zich boeven iedereen te verheven. Hoop ik dat deze lijn zich keihard doorzet….

 11. @ iedereen

  mensen ik zeg het jullie nog een keer. Turkije heeft heel veel honger, ze liegen en bedriegen hun eigen volk. alles keldert daar naar beneden. vs/israel/eu is heel erg sterk wat mij betreft supermachten. arabische leiders zijn 1 pot nat ze gaan allemaal ten onder ze schieten mekaar dood en de supermachten lachen. wat betreft turkije: dat is een grote formaliteit. 1 oorlog brengt turkije 50 jaar terug. turkije heeft geen reserves en denken niet aan hun eigen volk er is nog heel veel armoe in turkije. en al die binnenlandse problemen die ze hebben. zijn nog dagelijks aanslagen door pkk en turkije slaapt en behandelen de pkk/koerden als overwinnaars. kijk maar naar die mavi marmara schip wat heeft turkiije gedaan? juistm ja helemaal niets. t is alleen maar zwak praten en smeken om excuses. als erdogan ballen had gaat ie zelf met de boot naar israel!!! dus kom niet zwak lullen!!!!

 12. @ iedereen verder als turkije ballen had blijven ze komende 10 jaar in irak sturen ze 50000 legereenheden daarnaartoe om kattepis van de teroristen te maken gebeurt dat NIET. turkije staat er alleen voor de arabische leiders zijn 1 pot nat allemaal serefsizler dat weet iedereen. als turkije machtig wilt spelen zullen ze zich vele malen harder moeten optreden en geen watertoevoer meer leveren aan israel en ook geen electirciteit meer leveren en cyprus. verder ook geen water via tigris/eufraat naar irak. keihard aanpakken keihard!!! laat die mensen uitdrogen ik wil op tv dode mensen zien en lijken die uitgedroogd en gebombardeerd zijn dat is pas turkije.

 13. @ Sebnem

  Zo te zien ben je behoorlijk boos. Turkije mag nooit en nimmer iets onmenselijks doen, ook al is het oorlog. Vergeet niet dat de mensen die aan de andere kant strijden ervan overtuigd zijn dat zij ook voor een CASE vechten.

  Er moet helemaal geen oorlog of ruzie zijn in het middenoosten. Als daar eenmaal vrede is, dan zal de welvaart in Turkije kunnen dubbelen. Turkije is momenteel ook bezig om de Arabische ,markt te veroveren door moeilijk te doen tegen de Arabieren. Jaren lang heeft Turkije achter EU aangezeten, maar de EU heeft haar werkelijke gezicht laten zien, het is namelijk een facistische bondgenootheid.

  Ik hoor her en der mensen zeggen, we hadden beter Turkije ipv Griekenland kunnen hebben, dat was veeeel beter voor de economie van EU geweest. DIt is eigenlijk geen nieuws, EU leiders hebben altijd geweten dat Turkije goed voor hun economie zou zijn, er zijn andere factoren waarom ze Turkije niet willen. Dat is raar als je ziet dat de EU toch behoorlijk economisch van aard is. Adamlar Copar Selim’i (bulgaristan) bille aldilar EU. Ik denk dat we moeten kijken waar Turkije over 10 staat.

  Sommigen roepen dat Turkije geen geld heeft, dat betwijfel ik. ER zijn factoren die willen dat Turkije gaat investeren in de Defensie. Dat moet juist niet, al het geld in de maatschappij. We hebben allemaal gezien wat spierbal vertoon van Bush (irak en afganistan) nu heeft gedaan met USA. USA buyuk problem var. Zoveel geld uitgeven aan defensie.

  In een dergelijke situatie is er maar 1 lachende. Dat is de persoon die in de olie en metaal (wapen) industrie werkzaam zijn.

 14. onzin Erdal en jaa ik bben heel erg booss die stelletje jojos nix ervan turkije moet veeeeele malen harder optreden heeft nix met onmenselijkheid te maken daar maken de jahudiler kafirler misbruik van erdogan moest gelijk tegenaanval geven aan isreal maar goed in ieder geval 9 doden toch? 100 miljoen dollar schadevergoeding per familie dat is dus 900 miljoen dollar vergoeding voor turkije van isreal verder moet er excuus aangeboden worden op wereld tv zodat het op elke radio/tv/internet/krant komt zodat iedereen ervan kennis neemt voor wat arabieren betreft het zijn donsuz serefsizler ze gaan turkije verkrachten die jojos turkije moet ook tegen de arabieren hard spelen die mannen sjerefizler met die rot tulband en die viese baard van hun (sogenaamd moslim) dat zijn de grootse israelieten die gaan turkije proberen beneden te krijgen er is een oorlog in irak nodig komende 10 jaar oorlog in irak afmaken die handel niks facistisch of racistisch europa moet helemaal zijn beck dicht houden met wilders en die lelijke man die rot rasist die viese belg. nix 10 jaar je moet het om de dag bekijken. veel turken in holland haklarini bilmiyorlarrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!! hollanders zeggen het niet sadece zijn we zeer EMOTIONeel maar we moeten de geld vragen net als de pensieon pas na je 65 ste en als je eerder doodgaat wie krijgt de geld die wilders gaat daar een dikke sigaar van roken drm zeg ik tegen je turkije moet harder optreden en vooral tegen eu. nederland moet niet stoer komen doen die sjerefsizler komen nu pas met reintigratieplannen. benedeks met hun:@ reageer daar maar eens op!!

 15. Jongens,
  Waarom reageren jullie zo emotioneel. Ik denk dat voor ieders belang is om samen uit deze crisis te komen. Israel is in heel veel opzichten ook fout. Maar laten wij niet reageren uit emotie, maar verstand. Elke conflict of ruzie heeft altijd twee kanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here