Donner wil Turken toch laten inburgeren

21
10

Minister Donner wil dat Turkse migranten hoe dan ook verplicht inburgeren. Hij reageert op de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep. Die bepaalde dat Turken hier niet verplicht kunnen worden in te burgeren, dat is in strijd met verdragen die Turkije jaren geleden heeft gesloten met de Europese Unie.

Donner van Binnenlandse Zaken is niet gelukkig met de uitspraak en gaat nu kijken hoe Turken via een andere weg verplicht kunnen worden gesteld in te burgeren. Hij noemt inburgering cruciaal voor het integratiebeleid. “Het is van wezenlijk belang dat iedereen die hier woont of werkt de taal spreekt en de gewoonten kent”, schrijft hij in een reactie.

21 REACTIES

 1. ‘gewoonten kent’ uahah gewoonten van neederland zeg laat me niet lachen ubermenschen dat jullie zijn. we betalen toch belasting man broodje doner wat wil je nog meer. als we onze recht willen zijn jullie niet direct maar doen jullie het via een omweg zodat het erg lang duurt en wij het erbij laten. geloof me Turken zijn niet dom. cCc

 2. @ja

  Ik geef je helemaal gelijk.
  Lees hieronder mijn eerdere reactie over dit artikel a.u.b. !

  Ondanks ‘de overwinning’ en het gepleit gelijke rechten en plichten voor Turken in nederland net als alle andere europeanen, probeert die viezerik minister Donner = Racistische partijen VVD, CDA en PVV
  (met hun politieke beleid) tegen Turken de inburgeringswet te handhaven.
  Donner is op de zender Net 1 hier heel erg duidelijk over, namelijk een regel (wet) verzinnen om Turken toch te verplichten. Tevens wil hij dit bespreekbaar maken bij een bijéénkomst van de EU in Brussel.
  Dus deze racisten zetten gewoon door met hun APARTHEIDS BELEID en laten merken dat zij ons het liefst willen ASSIMILEREN, dus die honden willen de Turken gewoon aanpakken en onze denkwijze, cultuur, godsdienst, normen en waarden het Turk zijn AFPAKKEN van ons en onze kinderen !!!
  De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechtsorgaan, betekent NIETS voor NL, daar komt de uitleg van die vuile achterbakse Donner op neer.
  Met andere woorden het kabinet van nederland heeft dus, HET LAK aan de ASSOCIATIEVERDRAG met TURKIJE en LAK aan de WETTEN en REGELS van de Centrale Raad van Beroep !!!
  Zodra andere landen zich niet houden aan de verdragen met nederland en de nederlanders wordt er meteen maatregelen en embargo’s gedreigd tegen desbetreffende landen.
  Dus andere landen moeten zich wel aan de regels houden en nederland hoeft dat niet als zij dat gewoonweg niet willen !!!
  Turkije zou eigenlijk om schadevergoeding (Economisch) moeten vragen en Nederland moet dit vergoeden, omdat ze zich al JAREN niet houden aan Verdragen die zij met Turkije hebben afgesloten !!!
  De Turkse mensen in Nederland moeten ook geldelijke schadevergoeding eisen bij de gemeenten in nederland voor het verplicht in de klas zitten ieder jaar 6 maanden lang of langer een hele week naar school. Dit heet gewoon DWINGEN om verplicht GRATIS te WERKEN met behoud van uitkering !!!
  Dus als er hier mensen (nep-turken) zijn, die durven te beweren dat Turken en Moslims in Nederland niet gediscrimineerd worden en dat wij eerlijk en gelijk behandeld worden dan moeten zij zich nog eens goed na laten kijken. Bu kisilerin ANLINA KARISLARIM…

  We zijn het allemaal eens dat als je in NL woont, dat je nederlands leert en spreekt, dat is alleen maar goed.

  Echter het gaat nederland niet ‘ECHT’ om de inburgeringscursus zelf, maar het gaat ze om het Financiële Belang en Gewin !!!
  Die cursussen gaan helemaal nergens over, dat weten we allemaal en als je niet slaagt, dan hebben ze een stok om mee te slaan, namelijk dan kunnen ze je nederland uitzetten en het GELD dat je betaal hebt, dat kun je op je buik schrijven dat krijg je dan ook niet meer terug !

  HOE VIES KUN JE ZIJN ???????????

  Turken moeten betalen om in nederland of andere europese landen te wonen en te leven !!!

 3. ach ja, mini-ster Dönner moet aan z’n racistische coalitiegenoten laten zien dat hij ‘wat doet aan de Turken’.

  Mini-ster Dönner ga eens werken voor je geld en je bijvoorbeeld zorgen maken om het feit dat de Nederlandse economie op dit moment 0% groeit i.p.v. Turken lastig te vallen…

 4. Donner heeft gelijk. Wat is dat toch , helemaal niks te maken willen hebben met de Nederlandse maatschappij, de hele dag via de schotelantenne naar tukse zenders kijken. Ze weten eens niet wat de weer gaat worden, wat er zich afspeelt in nederland.

 5. Donner zou eerst eens moeten beginnen met de Japanners en Chinezen..Die waren er voor de Turken maar spreken nog steeds geen woord Nederlands…We weten allemaal dat de Turken in Nederland een behoorlijke bijdrage leveren aan de Nl economie en het beste zijn geintegreerd. Verdragen ( Associatieverdrag 1963) zijn er om je aan te houden en deze uitspraak van de rechter had al veel eerder moeten komen…

 6. Wat zijn jullie (behalve Hasan) toch weer op die lange tenen getrapt.
  En dan die scheldpartijen aan het adres van minister Donner. Volgens mij wil deze man alleen maar dat de immigrant kansen krijgt op de arbeidsmarkt en zich min of meer thuis zal voelen en dus Nederlands moet kennen en een beetje de gewoonten van een land.
  Je hebt hier toch alle mogelijkheden om je eigenheid te houden en te geloven zoals je wilt? wat zeur je toch..
  Ik zou mij geen raad weten als ik in een land zou wonen waar ik de taal niet van beheers. En reken maar van ‘evet’ dat als ik in Turkije zou wonen ik ook rekening moet houden met wat er aan wetten en gebruiken is.
  Enne tis ook in Türkiye niet alles rozegeur en maneschijn toch?

  Natuurlijk moeten ook onze regering zich houden aan verdragen en
  natuurlijk hebben jullie een grote bijdrage geleverd aan onze maatschappij.. maar Nederlander zijn houdt toch nog meer in!

 7. Het Nederlander zijn houdt helaas niet veel meer in. Moeten wij nog trots zijn om als Nederlander geboren te worden? Je hele leven mag je werken en geld afdragen aan de overheid.. Waarom? Om het gekl**t van onze ministers te bekostigen. Rechtspraak is niets waard in dit land. Tegen de overheid begin je niks, dat blijkt maar weer.

  Meneer van Dam van de PVDA geeft aan “Als we niets doen betekent dat weer twintig jaar lang een grote groep mensen die niet met hun buren kunnen praten”. Hij vergeet gemakshalve denk ik dat we momenteel duizenden polen, bulgaren en roemenen binnen halen. Dat is het begin van weer twintig jaar ellende. We herhalen wat we proberen te herstellen.

  Ben ik er trots op dat ik Nederlander ben? Nee. Alle mogelijkheden die je in dit land hebt zul je zelf moeten benutten en die kans heeft iedereen, autochtoon en allochtoon. De overheid werkt je alleen maar tegen.

  Onze ministers maken zich druk over de verkeerde dingen en hebben hier de verkeerde redenen voor. Helaas wordt dit alleen maar erger.

  Waar moet het heen met dit land?

 8. Wat een negativiteit spreekt uit al die woorden. Kijk om je heen en dan zie je toch een land waar nog alles kan in vrijheid. Zorg van de wieg tot het graf. Als je niet werkt of oud bent heb je recht op geld (en niet afhankelijk van wie dan ook).
  Nederlander zijn houdt in dat je deel uitmaakt van een groter geheel.
  Gemeenschapsgevoel, iets doen in je buurt, vrijwilligerswerk bij ouderen.. ik noem maar wat en dan niet alleen in je eigen kringen, maar deel uitmaken van het dorp waar je woont of in je eigen buurt.
  Maar.. dit weten jullie wel want in Turkije waar je zo naar terug wilt !?! krijg je als je niet werkt géén geld, geen AOW, is alle zorg niet voor iedereen. Ben je niet echt vrij om te geloven wt je wilt, maar ja……… tis nog altijd beter dan Nederlander te zijn toch??
  Nou ik ben er wel trots op maar zie OOK de fouten en wat er anders zou moeten (volgens mij dan hé 😉
  Groeten en fijne dag

 9. Ik citeer wat gisteren in dagblad Trouw stond.. een ingezonden brief:
  “Mini-Turkije
  Advocaat Ejder Köse reageert verheugd op de uitspraak dat Turkse immigranten geen inburgeringscursus hoeven te volgen. Eigenlijk zou Köse niet verheugd moeten zijn. Natuurlijk is dwang geen ideale motivator. Maar bij het totaal ontbreken van enige stimulans gaan met name zeer laag opgeleide vrouwen zich weer verschansen in hun mini-Turkije, thuis achter de Turkse buis. Of bij de mannen in het theehuis of op de vereniging. Veel te vaak kom ik, zelfs nog jonge moeders tegen die geen woord fatsoenlijk Nederlands spreken na vele jaren verblijf hier en die zich afhankelijk maken van hun kinderen. Met deze uitspraak wordt de klok weer teruggedraaid met alle gevolgen vandien. (Mw Ãœlgüt) “einde brief.

  Gevolg is dat ook hun kinderen weer een achterstand in taal hebben op school. Beslis daarom zelf dat je de taal moet spreken in het land waar je toekomst ligt.

 10. Marry

  welke groep Turken zouden een inburgeringscursus moeten volgen dan? De eerste generatie die de 60 zijn gepasseerd?

  De tweede en derde generatie die grotendeels allemaal hebben gestudeerd en een baan hebben?

  Of de Turken die naar Nederland willen komen? Hoeveel zijn dat er nog want ook de regels daarvoor zijn aangescherpt…

  Over welke Turken hebben we het hier?

 11. Gadamer, niet de eerste generatie natuurlijk want deze mensen moeten nix meer!
  We weten beiden wel om welke mensen het gaat.. de vrouwen die trouwen met de mannen die hier wonen en die jaren achtereen naar hier werden gehaald.
  Mijn broers dochter geeft les in Rotterdam op een basisschool met heel veel kinderen van diverse komaf.
  De ouders spreken soms geen woord nederlands.
  Daar zitten ook veel Ned.Turkse kinderen bij.

 12. Marry

  natuurlijk is het belangrijk om de taal te spreken van het land waar je woonachtig bent..Dat komt alleen maar ten goede van je eigen ontwikkeling maar het lijkt mij niet correct om taalcursussen af te dwingen want dat werkt toch niet..

  Wellicht zouden alleen degenen die een bijstandsuitkering of een ww uitkering ontvangen een taalcursus moeten volgen..
  Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat het erg moeilijk is om na een bepaalde leeftijd een nieuwe taal aan te leren…Laten we niet vergeten dat Nederlands allesbehalve een makkelijke taal is…

 13. bakana sormak lazim, niye japonlar ,israilliler kanadalilar ve daha 3-5 millet daha var, bunlar kurs almak zorunda degilde turkler almak zorunda, bu saydigim milletler dogustan hollandaca mi biliyormus? adamin asabini bozmayin mahkeme kararina saygi gosterin iki yuzluler

 14. Ik zie het als een winst de Turken zich niet hoeven in te burgeren, ik weet wat voor klote lessen Turken kregen. Als ze nou eens met een degelijke lessen pakket komen, dan mogen ze wat mij betreft alle achterlijke Turken dwingen met zweep slagen naar de schoolbanken dwingen 🙂

  En veel achterlijke Turken wonen er in NL.

  Het is nu toch ook geen leven, mannen in een coffeehuis, vrouwen als het buis (dizi kovalamak).

  Wat ik onder inburgeren versta is eigenlijk enkel de taal op een bepaald niveau leren.

  Vind je Donner en Co racistisch, juist dan moet je de taal beter leren om weerstand te kunnen bieden. Turken zouden veel sterker in de maatschappij staan als ze autochtone Nederlanders, Nederlandse taalles zouden geven.

  huidige politieke klimaat in NL is zeker polariserend/stigmatiserend/ enz enz.

  Maar ik schaam me regelmatig aan de vele Turken in NL die absoluut niet Turkwaardig zijn. Kwa niveau zie ik Turken die onder het niveau van de zigeuners zijn. Het grote verschil tussen die Turken en de zigeuners is: De zigeuners spreken veel beter Nederlands.

  Autochtone nederlanders kunnen niet dollen met mij, WAAROm, omdat ik de taal machtig ben en veel slimmer dan de gemiddelde nederlander. Het maakt eigenlijk niet uit hoe slim je bent. Als je de taal niet machtig bent, dan ben je eigenlijk niet slim.

 15. Er Zijn ook mensen hier die zeggen, waarom de chinezen niet, waarom de canadezen niet.

  Ik zal daar antwoord op geven, omdat de Turken de Toekomst zijn voor Nederland. Turken zijn ruim vertegenwoordigt in NL.

  Oudere Turken die de taal niet machtig zijn, hebben vaak kinderen die ook blijven hangen in een sociaal economisch achterstand.
  ——> het is bewezen dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat houdt dus in dat veel Turken als kans arm geboren worden omdat hun ouders dat ook waren en de taal niet machtig waren.

  We moeten ff onze trots aan de kant zetten en rationeel denken. TURKEN moeten goed Nederlands leren lezen en schrijven. Dit geld voor de Turken in NL. Voor de TURKEN in DLD geld natuurlijk dat ze Duits gaan leren enz enz.

  Het is gewoon heel triest dat veel ouders vaak Turks TV kijken, bir arkadas benden once bu konuya deginmisdi zaten, Sommige Turken leven in een mini Turkije dat ze niet eens weten wat het weer zal worden in NL en dat is echt triest te noemen.

  Turken moeten vooral leren om niet alles als kritiek te zien, maar meer als leermomenten.

  Voor de rest ben ik geen voorstander van het kabinet en CO.

  Los van de topic vind ik dat Turken de nederlandse taal MOETEN leren. En goed leren.

 16. @Gadamer, ben het helemaal eens dat nederlands een moeilijke taal is.
  Maar zoals gezegd als je in een mini-turkije blijft zitten en niet deelneemt aan wát dan ook daarbuiten dan isoleer je jezelf én je kleine kinderen.
  Die hebben dan weer een achterstand met leren en maatschappij… de cirkel is dan weer rond.
  DAT wil deze minister dus aan de mensen die nu jong zijn een soort van ‘verplichten’ Ga nederlands leren dan ben je een slimme Nederlandse Turk 🙂

 17. Ayhan

  er is niemand die je wil veranderen…Nederlands leren betekent niet dat je geen Turk meer bent…De taal leren betekent simpelweg onafhankelijkheid…onafhankelijk kunnen zijn in het land waar je woont…

  beschouw jezelf als een kameleon…als de omgeving verandert kan het dier zich aanpassen ter bescherming van zichzelf maar als een kameleon zijn rode kleur in een oerwoud niet kan veranderen in groen zal het gauw ten prooi vallen…

 18. yahu bu forumlara hep vmbo ilk sinifindaki cocuklarmi katiliyor,

  de taal leren betekent niet dat je opeens een jood wordt ofzoiets.

  De taal leren betekent dat je juist meer mens wordt. zaten anlayan anladi. Wie voor een dubbeltje wordt geboren zal moeilijk een kwartje worden,

  eeeeey fuzuli zaten hollandacan iyi olsaydi bu dediklerimi anlardin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here