Turkije benoemt nieuwe top krijgsmacht

0
1

Na het aftreden van de chefs van staven van de Turkse krijgsmacht heeft de regering in Ankara een nieuw topkader benoemd. President Abdullah Gul zal de benoemingen waarschijnlijk donderdag, aan het einde van een jaarlijks overleg over promoties en dienstbeëindigingen binnen het Turkse officierenkorps, goedkeuren.

De voltallige leiding van het leger, de marine en de luchtmacht diende vorige week haar ontslag in uit onvrede over premier Recep Tayyip Erdogan, die de macht van het leger, van oudsher de bewaarder van het seculaire karakter van de Turkse staat, nadrukkelijk inperkt. Erdogan heeft honderden officieren laten arresteren, omdat zij zouden hebben samengezworen tegen de op islamitische leest geschoeide regering. Generaals die bij het complot betrokken zouden zijn geweest maakten onder de premier geen kans op promotie.

De chefs van staven konden deze handelwijze niet verkroppen en traden af. Volgens hen worden officieren gestraft nog voor zij door een rechter zijn veroordeeld. (Via: Novum/AP)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here