Turkije eist excuses van Israël

12
4

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag gezegd dat het ondenkbaar is dat Turkije de relatie met Israël normaliseert, zolang Israël geen excuses aanbiedt voor het tegenhouden van hulpschepen naar de Palestijnse Gazastrook. Vorig jaar vielen Israëlische commando’s een overwegend Turkse ‘vloot’ met hulpgoederen voor de Gazastrook aan. Daarbij verloren negen Turken het leven.

In een toespraak tot het parlement eiste Erdogan ook dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft en schadevergoeding betaalt aan de nabestaanden van de slachtoffers van de actie vorig jaar. De parlementariërs van zijn partij, de islamitische AK-Partij, applaudisseerden toen Erdogan zijn eisen aan Israël uitsprak.

Israël heeft vrijdag 25 pro-Palestijnse activisten die op de luchthaven van Tel Aviv waren geland, naar hun land teruggestuurd. 30 anderen worden nog ondervraagd, deelde een politiewoordvoerster mee.

Vreedzame missie
Organisatoren van een pro-Palestijnse campagne hebben gezegd dat misschien wel 800 activisten naar Tel Aviv zullen komen voor een vreedzame missie om Palestijnse families te bezoeken. Israël zegt dat het de campagne in de kiem heeft gesmoord door al in hun land van herkomst honderden mensen tegen te houden, toen zij wilden inchecken.

Volgens een Israëlische regeringsfunctionaris komt eind deze maand een rapport van een VN-commissie over het optreden van de Israëli’s uit. De commissie staat onder leiding van oud-premier Geoffrey Palmer van Nieuw-Zeeland.

12 REACTIES

 1. Het is natuurlijk net andersom. Turkijke moet excuses aanbieden voor het sturen van boten met zelfmoordenaars naar Israel.

  “Minstens drie Turkse mannen die meevoeren op het konvooi dat de confrontatie zocht met het Israelische leger, wilden sterven als martelaar. Ook andere opvarenden wilden liever dood dan Gaza bereiken.

  Dat hebben nabestaanden woensdag tegen Turkse krant Vatan gezegd.

  Een was een 39-jarige man uit Turks Koerdistan, die studeerde aan de islamitische universiteit al-Azhar in het Egyptische Cairo.
  “Hij wilde al jaren naar Palestina,” zegt zijn vrouw. “En hij bad constant om martelaar te worden.”

  Een ander slachtoffer was aanhanger van een extremistische islamitische politieke partij. De derde dode werkte voor de hulporganisatie IHH, die ervan verdacht wordt banden te onderhouden met terreurnetwerk Al-Qaida. Ook een vierde Turk die omkwam bij de aanval, zou bij IHH betrokken zijn geweest.

  Het lijkt erop dat veel actievoerders andere doelen hadden dan het ‘helpen van Palestijnen in Gaza’ (zie video). Zo zegt een islamitische vrouw tegen een journalist aan boord:
  “We zien twee prachtige uitkomsten tegemoet: of we bereiken Gaza, of we sterven als martelaar.”

  Tevens werden er aan boord antisemitische liederen gezongen, waarin de intifada’s tegen Israel worden verheerlijkt.”

  (Elsevier, 2 juni 2010)

 2. Uw zou deze situatie moeten bekijken vanuit een onpartijdig oog en niet vanuit een zionistische overweging, want dat is wat ik opmaak van uw schrijfen, geloof me, hiermee zal de huidige ZIONISTISCHE regering van Israel alleen maar meer vijanden maken, wat niet in het belang is van het joodse volk, want het volk van Israel moet, of ze nu willen of niet, ook in de toekomst samen leven met wat uw noemt ‘zelfmoordenaars’

 3. israel isoleren ! ! enige oplossing…net als zuid-afrika met zijn apartheidsregime… ze zullen wel knielen..geldwolven

 4. @ Likoed Nederland.

  Iedereen weet toch al dat Israel alleen maar een excuss zit te zoeken om geen vrede te sluiten…

  Er zijn zat Israëlische parlementariers die dat ook eerlijk zeggen, Men wil geen vrede en men wil geen Arabieren (zo worden ze steevast genoemd) in wat zij als groot Israël zien…

  water. toevoerwegen. en strategische belangen zijn voor Israel redenen om constant een vijand te behouden…

  Er bestaat geen Israel zonder vijand!

 5. er waren geen zelfmoordenaars aan boord. dat is ook het resultaat van verschillende onderzoeken. Als er in een krant wordt gezegd “ik bid tot de martelarendood” doelt men (in dat stukje overigens heel duidelijk uitgelegd) op het vertrouwen dat men er in heeft dat Israel hen (ook al waren ze ongewapend) hoogstwaarschijnlijk zou liquideren…De deelnemers zeiden namelijk dat ze tot het einde door zouden gaan met hun vreedzame protest, al zou men juist daarom worden afgemaakt door Israel…zo ziet een deel van de mensen de staat Israel…

  en verder, er zijn meer mensen die Israel in zijnn houdige vorm en met haar huidige daden niet erkennen…maar dat zijn bij lange na niet allemaal antisemiete n laat staan terrotrsiten…houd daarmee op Likoed NL…het is zo doorzichtig aan het worden…nog even en die slachtofferschap en de terrorisme kaart zal net als de antisemitisme kaart zich keren naar totale onbegrip!

 6. @hatice

  Bekijk de BBC – normaal niet pro-Israel – documentaire en u weet genoeg over de gewelddadige rol van de IHH.
  Wat tot nu toe uit lekken gebleken is, zal dit trouwens ook in het nog te verschijnen VN rapport staan.

 7. Likoed Nederland,

  Uit jullie teksten is het erg duidelijk dat jullie het maar allemaal normaal vinden en keuren het zionisme gewoon goed en verheerlijken alles van de extreem joodse partij(en).
  Jullie zien in iedereen en alles een vijand !
  Of jullie het nou willen of niet, op den duur zal al het regie zich tegen jullie zelf keren, want jullie plaatsen jezelf al eeuwen lang in slachtofferpositie !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here