Verkiezingsrumoer in Turkije

6
6

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, lijken de problemen voor de Nationale Actie Partij (MHP) alleen maar verder toe te zijn genomen na een derde videoschandaal. De laatste op Internet verschenen video toont twee vooraanstaande leden van de MHP in gezelschap van een paar studentes. Geen seksvideo dus, zoals verleden jaar, met toenmalige CHP-leider Deniz Baykal in de hoofdrol. En daarmee volgens westerse begrippen ook niet zo’n enorm groot vergrijp. In Turkije, waar omgang tussen ongetrouwde mannen en vrouwen voor niet-seculiere moslims absoluut not done is, ligt dat echter even anders. Onder hen heet zoiets al snel een schande van formaat. Paniek dus bij MHP-leider Devlet Bahceli. Hij ziet de bui al hangen en vreest bij de verkiezingen niet aan de kiesdrempel van tien procent te zullen komen.

Verleden week nog wees de beschuldigende vinger van Bahceli richting VS, maar ondertussen heeft hij een kleine optelsom gemaakt. VS plus AK-partij komt voor Bahceli neer op Saylorsburg, Pennsylvania. Met andere woorden, de verblijfplaats sinds 1999 van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die tegenwoordig bekend staat als de drijvende kracht achter de AK-partij. Het volgens Bahceli vastgestelde feit dat de video’s in de VS op Internet zijn geplaatst, sterkt hem in de overtuiging dat Gülen de kwade genius in dit spel is. Daarbij gaat hij er vanuit dat de AK-partij en Gülen alleen nog meer macht in Turkije kunnen verwerven door stemmen van de ultranationalistische MHP weg te snoepen. Zit op zich iets in, want het argument van de hoofddoek is ondertussen wel uitgewerkt. Hoor je ook geen mens meer over in Turkije.

Voor Bahceli hebben de AK-partij en Gülen het nu gedaan. Staat hij niet eens alleen in, want hij wordt door menig columnist gesteund in die veronderstelling. Seculiere columnisten, maar dat spreekt voor zich. Daarnaast heeft ook de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kilicdaroglu verklaard dat de AK-partij de recent ontstane vervelende situatie voor de MHP gebruikt om er politieke winst uit te slaan. Maar ook dat viel te verwachten

Volgens Bahceli heeft het AK-partij parlementslid Ibrahim Faruk Bayindir zich namens Gülen ingezet om de MHP via een videoschandaal onderuit te halen, een maand voor de verkiezingen. Bayindit reageerde op die beschuldiging als door een horzel gestoken en diende een aanklacht in tegen Bahceli, waarbij hij ook nog eens een schadevergoeding eiste. Bayindit weet naar zijn zeggen van de prins geen kwaad.

Ondertussen heeft hocafendi Fethullah Gülen de noodzaak herkend zijn ivoren toren te verlaten, om het nederige volk toe te spreken. Daarbij laat hij weten dat al die vervelende lui met kritiek in een lastercampagne zijn betrokken die per definitie nooit ergens op gebaseerd kan zijn. Met nog geen lagere schoolopleiding op zak is Gülen immers de grootste intellectueel op aarde en zo iemand kan je onmogelijk iets kwalijk nemen. Hetzelfde geldt voor zijn volgelingen. Die doen immers niets anders dan het ‘verspreiden van de Turkse cultuur’. En iedereen die zegt dat dit in Gülen newspeak neerkomt op het megalomane streven naar een glorieuze restauratie van het Ottomaanse Rijk, c.q. de vestiging via sluikse wegen van Turkije als wereldmacht, is een terrorist. Gülen schrikt er namelijk niet voor terug om een ieder met kritiek aan geweld te koppelen. En passant roept hij zijn volgelingen op de kritiek niet met geweld te pareren, maar met juridische middelen. Hoe nobel.

Begrijp ons goed, we gaan niet zover om te beweren dat Gülen zich persoonlijk ooit aan geweld schuldig heeft gemaakt. Maar hij heeft zich in het verleden wel heel nadrukkelijk met personen geassocieerd die dat wel deden. Zoals de anti-communistische club waar hij in de jaren zestig bij betrokken was. Die kwam nota bene voort uit de gevreesde Contra-Guerrilla, een martel- en moordvereniging die zowel aan de Turkse variant van Gladio was verbonden, als aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Destijds kon hocaefindi nog wel eens betrapt worden op de uitspraak dat het een goede zaak was wanneer links tuig van de generatie ’68 werd opgeknoopt. Het waren de jaren waarin Gülen nog open was in zijn publicaties over zijn afkeer van joden, christenen en al het andere westerse verderf. Kortom allerlei beweringen die in schril contrast stonden met zijn huidige pleidooi voor tolerantie en dialoog tussen religies. Als hij ondertussen nu eens het boetekleed had aangetrokken was het nog iets anders geweest. Per slot van rekening kan ieder mens zich vergissen, ook een mehdi in de dop. Van enige inkeer is echter geen sprake. In plaats daarvan heeft de geliefde cemaat van Gülen er simpelweg voor gezorgd dat dergelijke smetjes in het verleden uit de werkelijkheid van het heden zijn verwijderd. Dat er in wezen niets is veranderd blijkt uit het feit dat linkse activisten nog altijd worden verketterd op de website van Gülen. Met andere woorden, nog altijd een extreemrechtse wolf in schaapskleren.

We schreven het al: Gülen weet nu niet hoe zeer hij zijn tegenstanders van geweld moet betichten. Zelfs zonder dat daarbij het woord valt, doelt hij uiteraard op Ergenekon. Toegegeven, een aantal personen die zijn gearresteerd in verband met Ergenekon lidmaatschap heeft zich schuldig gemaakt aan geweldsmisdrijven. Iemand die daarbij voorop staat is Generaal Veli Kücük. Hij is niet alleen in verband gebracht met Ergenekon, maar ook met JITEM, een illegale afdeling van de Gendarme. Sterker, het heeft er veel van weg dat Kücük de meeste moorden en andere mensenrechtenschendingen heeft gepleegd in opdracht van JITEM en niet van Ergenekon. Daar beperkte men zich hoofdzakelijk tot dagdromen over staatsgrepen, in de wetenschap dat een machtsovername in Turkije nooit enige kans van slagen heeft als die niet door de VS en de CIA wordt ondersteund. En de AK-partij en Gülen maken nu eenmaal deel uit van het Amerikaanse kamp, dus no way voor de Ergenkon-boys als het er op aan komt.

Interessante knakker die Kücük. Zeker als het ligt aan een zekere Tuncay Güney. Die werd door de aanklagers in het Ergenekon-proces hoogst serieus genomen voordat hij naar Canada uitweek waar hij zich tot het joodse geloof bekeerde. Güney infiltreerde namens de nationale inlichtingendienst MIT, zowel bij Kücük als het tot het Gülen-imperium behorende Samanyolu-TV. In die rol vond hij alleraardigste zaken. Waaronder een video waarop Gülen zijn volgelingen opriep de zaak te belazeren, zodat iedereen in de waan bleef dat het hem toch vooral om een ‘democratische’ islam te doen was. Gülen was er als de kippen bij met de bewering dat die video vervalst was. Maar de kern van de zaak werd onderbouwd door zijn eerdere publicaties. Die werden zoals gezegd waar mogelijk door Fetullahci uit de schappen van boekhandels getrokken, maar daarmee konden ze de kwalijke reuk ervan niet ongedaan maken. Die video werd later gebruikt door aanklager Nuh Mete Yuksel om een proces tegen Gülen te beginnen, wat voor de sekteleider reden was om met gezwinde spoed naar de VS te verkassen, waar de CIA ondertussen een aardig onderkomen voor hem had geregeld.

Güney ontdekte verder dat Gülen en Kücük oude buddies waren uit de gouwe ouwe tijd van de Koude Oorlog. Niet veel later werd het licht uitgedaan bij een zekere Professor Necip Hablemitoglu. Die had op een reisje naar de VS ontdekt over de goede betrekkingen tussen Gülen en de CIA en daar wilde hij eens een aardig boekwerkje over schrijven. Bovendien had hij informatie ter beschikking gesteld van de eerder genoemde aanklager Nuh Mete Yuksel. Laatstgenoemde werd vervolgens gechanteerd, terwijl Hablemitoglu in 2002 een enkele reis eeuwige jachtvelden kreeg. De moord bleef onopgelost. Later vonden een aantal arrestaties plaats, waarna het spoor in de richting leidde van Gülen’s oude vriendje Veli Kücük. De aanslag kwam te boek te staan als een ‘false flag’ aanslag in het kader van Ergenekon. Maar wie had het meest voordeel van een moord op een professor die er overduidelijk niet mee zat om de vuile was over Gülen uit te hangen? Aan de bewering dat Ergenekon er voordeel bij had om iemand te vermoorden die in feite een medestander was met veel essentiële kennis kunnen wij in ieder geval niet direct chocola maken.

We willen niet tot stellingen komen die we niet kunnen bewijzen, maar de naam van Gülen komt toch wel erg vaak naar voren in het Ergenekon-epos. Niet alleen als doelwit, maar vooral ook als (voormalig) vriendje van figuren die daarbinnen in opspraak zijn geraakt. Zoals Veli Kücük, of kroongetuige Tuncay Güney. Anno 2011 wekt Gülen de indruk dat zijn tegenstanders zonder uitzondering gebruik maken van geweld en dat grens tussen hem en hen keihard is. Tja,….. Voor alle duidelijkheid: wij zijn overtuigde pacifisten, hebben geen wapens in de Turkse bodem begraven en beschouwen de pen als het zwaard. Evenals de tientallen journalisten in Turkse gevangenissen.

(Peter Edel/Istanbul)

6 REACTIES

 1. en daar zullen ze de aankomende tijd ook wel blijven,of ze moeten net als hocaEfendi vriendjes hebben in de vs of ze zullen allemaal een enkeltje krijgen!wat zou ik kiezen als ik geen vriendjes in de vs heb,daan maar de turkse gevangenissen he!net als de premier ooit.jammer dat je dat niet erbij vermeldt(erdogan in de gevangenis)o ja jij was niet echt een otomaan liefhebber!dit is onze laatste sultan! lang leve erdogan en iedereen die hem erbij helpt,en laat iedereen een enkeltje krijgen wat mij betreft die hem tegenwerkt

 2. Dag Amsterdammer,
  In mijn artikel ‘Rellen naar aanleiding van YSK beslissing’ heb ik gewezen op de gevangenisstraf die Erdogan destijds kreeg. Daar schreef ik ook dat ik het idioot vond om iemand voor het voordragen van een gedicht op te sluiten. Net zo idioot als het feit dat journalisten worden opgesloten, met goedkeuring van dezelfde meneer Erdogan, omdat ze voor hun mening uitkomen. Maar laat eens weten Amsterdammer, hoe is dat nu om (neo) Ottomaan te zijn in Amsterdam. Zing je dan de hele dag ‘het is een kwestie van geduld tot heel Holand Turks lult’? (Naar Rowan Heze ‘het is een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs lult). Ik ben de eerste om toe te geven dat Atatürk niet zonder fouten was. Maar dat hij een einde heeft gemaakt aan het Ottomanisme zie ik toch als een van zijn verdiensten. Ik herken in ieder geval weinig heil in een terugkeer naar de zwaar verouderde normen van het Ottomaanse Rijk. Gelukkig denken veel Turken die ik ken daar net zo over.

 3. Helaas pindakaas Peter Edel, tijden veranderen. Het doet er niet toe hoe mensen zoals jij denken. De machtsverhoudingen verschuiven. Het westen heeft de afgelopen eeuw, alles en iedereen uitgebuit en uitgemoord. Dus vind niet dat jullie nog recht van spreken hebben. Europa is nu de zieke oude man en de beurt is weer aan de Neo Ottomanen. PS: ga eerst het rechts populisme en de islamofobie in Europa aan de kaak stellen en dan pas met de vinger naar anderen wijzen.

 4. Is het nu de beurt aan de neo-Ottomanen? Of laten de neo-Ottomanen zich in al hun grootheidswaanzin voor het karretje spannen van het Amerikaanse imperialisme, waarvoor Turkije hoe dan ook een uiterst geschikte uitvalsbasis blijft ten aanzien van het olierijke Centraal-Azië? Met deze reactie blijkt eens te meer dat de volgelingen van het neo-Ottomanisme redeneren aan de hand van illusies die hun worden aangepraat door een doeltreffend propaganda-apparaat.
  ‘Jullie’? ‘rechts populisme’? Google mijn naam eens zou ik zeggen. Dan zul je constateren hoe ik gehaat wordt door het Wildersvolk vanwege mijn antizionisme. Maar dat betekent niet dat ik maar een kant uitkijk. Kritiek waar kritiek op zijn plaats is.

 5. kijk illusies of niet,uitvalbasis of niet,doeltreffend propaganda apparaat of niet en ja kritiek op zijn plaats!niks op tegen hoor,dat ottomaanse gedoe!dat is inderdaad iets heel moeilijks!maar laat ons eens genieten van meneer erdogan en zijn groep,ik ben gewoon gek op ze thats it!iemand die perez op zijn plek zet met de publiek erbij,die de zogenaamde mensenrechten liefhebbers in de europese unie op hun plek zet (boerkaverbod)die de nationalistische turken op hun plek zet(mhp)die de zogenaamde ataturkliefhebbers (chp)op hun plek zet,een turkije waar de zorg wordt verbeterd,onderwijs,hij komt naar europa en vertelt ons dat we niet alleen zijn en dat turkije achter ons is.beste peter voor zo een persoon kun je alleen maar liefde en respect hebben oooooh amsterdam is een heerlijk plek om in te wonen!!!echt waar!
  ik ben elke ochtend heel blij dat ik niet uren in het verkeer zit met 17 miljoen mensen in(ktitiek)istanbul.vondelparkie,sloterplasie,amsterdamse bossie,de grachtengordel,fietsen,heeeeerlijk!

 6. Ik begrijp het Amsterdammer. Vanuit je velige heenkomen vind jij het een goede zaak dat er kritische journalisten achter de tralies verdwijnen in de naam van de door jou zo geliefde meneer Erdogan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here