Monument voor vrijheid van meningsuiting aangekondigd

0
4

Dinsdag 3 mei, World Press Freedom Day. Ter gelegenheid daarvan werd twee dagen in het Macka park, dat gelegen is in het stadsdeel Sisli van Istanbul, de bouw aangekondigd van een monument om de vrijheid van pers te benadrukken. Initiatiefnemer is de columnist Oktay Eksi. Hij kreeg veel steun van het Platform voor de Vrijheid van Journalisten (GÖP) and het stadsdeel Sisli. De burgemeester van Sisli, Mustafa Sarıgül, benadrukte dat het monument er pas zal komen wanneer de gearresteerde journalist Nedim Sener wordt vrijgelaten. Sarıgül stelde zich verder voor dat Macka park in de toekomst zoiets zou kunnen worden als Hyde Park in Londen. Met andere woorden, een plaats waar vrijheid van meningsuiting centraal staat.

Ercan Ipekci van de journalistenvakbond TGS had een uitgesproken mening over de oorzaken van de problemen in Turkije met de vrijheid van meningsuiting: ‘Er is geen vrijheid van pers in Turkije en de oorzaak daarvan ligt in het beleid van de regering’. Güray Öz, de voorzitter van de Vereniging van Turkse Journalisten in Europa (AGTB) zei daarnaast dat het aantal onderzoeken tegen journalisten in Turkije erg hoog is en de dat de rechtelijke macht in dit verband niet vrij is. Er moet volgens hem gewerkt worden aan een ‘een atmosfeer waarin de rechtelijke macht journalisten in staat stelt vrij te werken’.

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over Turkse journalisten in gevangenschap. Dat zijn er momenteel 68, meer dan waar ook ter wereld. Daarnaast lopen 1000 rechtszaken tegen journalisten, terwijl er 4000 doelwit zijn van een gerechtelijk onderzoek.

(Peter Edel/Istanbul)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here