William S. Burroughs draait zich om in zijn graf

4
5

We schreven het al eerder. Vrijheid van meningsuiting en drukpers blijven lastig in Turkije. Op sommige punten is weliswaar een zekere vooruitgang merkbaar, maar er is toch nog veel ruimte voor verbetering. Zo was er het geval van de Britse kunstenaar Michael W. Dickenson. Hij moest toezien hoe een werk van hem uit een expositie werd verwijderd omdat Premier Erdogan er in op de hak werd genomen. En dezelfde Premier was er onlangs nog verantwoordelijk voor dat het op verzoening gerichte ‘monument voor de mensheid’ van beeldend kunstenaar Mehmet Aksoy werd gesloopt. En dan zijn er natuurlijk nog de tientallen journalisten in Turkse gevangenissen. Om niet te spreken van de duizenden websites die van overheidswege ontoegankelijk zijn gemaakt.

De laatste ontwikkeling in dit rijtje is een mogelijk verbod op een Turkse vertaling van The Soft Machine, het boek uit 1966 van de sjamaan onder letteren, de in 1997 overleden William S. Burroughs. Boek zowel als uitgever staan thans onder verdenking. Het initiatief daartoe is genomen door de ‘Raad voor de bescherming van minderjarigen tegen expliciete publicaties onder auspiciën van de premier’. Als argument tegen een Turkse editie van The Soft Machine wordt ‘inachtneming van morele normen’ en ‘het beschadigen van morele gevoelens’ genoemd. Uiteraard omdat Burroughs erotische handelingen beschreef.

Wanneer de publicatie van The Soft Machine in een Turkse vertaling inderdaad tegen gehouden gaat worden dan is het hek van de dam. In dat geval loopt nog veel meer vermaarde internationale literatuur gevaar in Turkije. En ook Turkse literatuur, want in Ohran Pamuks boek Het museum van de onschuld kwamen we ook verschillende ondeugende passages tegen. Voor Pamuk zal het niet eens als een verrassing komen, aangezien hij al eerder voor een rechter heeft gestaan naar aanleiding van wat hij schreef.

Vrijheid, blijheid in Turkije. Dat is er nooit geweest en zal er onder de AK-partij ook zeer waarschijnlijk niet komen. Jammer, want de Turken verdienen het. Ondertussen kunnen de dwazen die het in hun hoofd gehaald hebben om The Soft Machine in de verdomhoek te plaatsen de hand schudden van de Republikeinen in de Amerikaanse bible belt, die al even weinig begrepen hebben van vrijheid.

(Peter Edel/Istanbul)

4 REACTIES

 1. Korte aanvullig op dit artikel. Terwijl pogingen worden ondernomen om The Soft Machine te verbieden, is Hitler’s Mein Kampf nog altijd vrij te koop in Turkije. In vrijwel iedere boekenwinkel zelfs. Een aantal jaar geleden werd een poging ondernomen om daar verandering in te brengen door de deelstaat Beieren, die het auteursrecht heeft op Mein Kampf en iedere publicatie ervan wereldwijd tegenhoudt. De uitgever in Turkije reageerde daarop door vervolgens Mein Kampf II op de markt te brengen. Uiteraard exact hetzelfde boek. De Turkse regering stond erbij en keek er naar, maar ondernam niets. Kennelijk wordt de publicatie van een boek met enkele erotisch passage’s als ernstiger beschouwd door Ankara dan een boek dat de basis vormde voor de dood van 50 miljoen mensen.

 2. Heb je in Nederland wel vrijheid van meningsuiting en is er in Nederland
  wel sprake van democratie ?
  Iedereen moet zich houden aan de wetten
  en regels in het land waar je woont of
  werkt. Journalisten vormen hierop geen
  uitzondering. Eigenlijk is er in Nederland geen
  sprake van democratie. Op schrift wel, maar
  in de praktijk is sprake van dictatuur. In Nederland kan je ook niet alles wat je denkt gaan zeggen. Beledig maar eens de Majesteit
  of een politieagent. Wordt je direct aangehouden met buitenproportionele geweld.
  Dan is er niets aan de hand en heeft de
  arrestant zich zogenaamd verzet tegen de arrestatie. Argument staat direct klaar. Als dezelfde situatie zich voordoet in Turkije staat de wereld op zijn kop en worden de Turken als barbaren gewaarmerkt. Kijk eerst kritisch
  naar jezelf en verbeter eerst jezelf, voordat je
  andere landen bekritiseert of beschuldigt.

 3. Jeetje Satcommando wat heb jij toch nog weinig ‘kaas gegeten’ van gewoon kritisch zijn naar dingen die gebeuren in je land,of de politiek, of verleden of de premier of enz. vs vs
  Accepteer nu is dat niet alles roze is, soms geweldig en soms helemaal niet! En in de verdediging gaan en dan gelijk weer dat ‘rotte nederland’ erbij halen 😉
  Nederland is een democratie ja en er is vrijheid van meningsuiting want anders zouden wij al deze dingen niet kunnen schrijven.
  De Koningin niet beledigen nee.. maar satire en cabaret wel hoor.
  Verwijder eerst de balk is uit je eigen oog voordat je de splinter van de ander wegneemt.
  Vrijheid is ook dat jij mag zeggen wat je hier fout vindt en andersom ook van dat wat in Turkije niet goed gaat.. en zo is dat!

 4. Dag Satcommando, of hoe je ook mag heten.
  Ik heb de Nederlandse vertaling van The Soft Machine al jaren in de kast staan. Er heeft nog nooit iemand opgeroepen het boek te verbieden. Verder kan ik je laten weten dat ik veel over de situatie in Palestina heb geschreven en daar erg veel kritiek op de zionisten heb gehad. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te laggen dat dit een uiterst gevoelig onderwerp is in Nederland. Toch ben ik nooit door rechter veroordeeld voor wat ik geschreven heb. Het CIDI heeft het ooit geprobeerd, dat wel, maar ving bot bij de rechter. Waar ik ondertussen zo moe van wordt is dat er altijd weer vergelijkingen met andere landen worden gemaakt. Dat doe jij nu ook weer. Wat doet het er toe of er in andere landen ook problemen met de vrijheid van meningsuiting zijn? Deze website heeft betrekking op de situatie in Turkije, gaat niet over Nederland en al helemaal niet over andere landen. Als je vindt dat de AK-partij het recht heeft om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen omdat andere landen dat ook doen, dan vind ik dat met alle respect nogal een zwaktebod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here