De donkere kant van de menselijke geest

21
3

De herdenking van de Armeense genocide is weer achter de rug. Er is al veel over geschreven, maar laat me daar nog iets aan toe voegen. Voordat mijn lezers op deze site al bij voorbaat uit hun vel springen, wil ik stellen dat mijn verwijt zeker niet de Turkse natie als geheel treft. Dat neemt niet weg dat er m.i. wel degelijk sprake was van genocide. Het plan daartoe was echter afkomstig uit een zeer kleine kring. Die kwam binnen de beslotenheid van geheime genootschappen tot de meest weerzinwekkende denkbeelden, maar was zeer zeker niet representatief voor de Turken als groep.

Dit gezegd hebbende is er een ander punt dat ik onder de aandacht wil brengen. Dat is de vraag hoe Turkse en Koerdische soldaten en politieagenten zo klakkeloos gevolg konden geven aan de opdracht om Armeniërs massaal over de kling te jagen. Dit fenomeen is echter zeker geen specifiek Turkse aangelegenheid, integendeel. Het is eerder iets met een universeel karakter. De geschiedenis leert dat doodnormale mensen onder bepaalde omstandigheden tot de meest weerzinwekkende daden in staat zijn en zich vaak zonder weerklank laten sturen om zich daaraan schuldig te maken. We hebben het gezien in Auschwitz, Hirosjima, Nagasaki, My Lai en tja, ook in Deir-ez Zor.

Maar laten we Hocali niet vergeten, het dorp in Nakorno Karabkh dat in 1992 geheel door Armeniërs werd uitgemoord. De foto’s en verslagen daarvan getuigen van een werkelijk huiveringwekkend sadisme. De afbeelding bij dit artikel spreekt wat dat betreft voor zich. De tragedie van Hocali sterkt mijn overtuiging dat de menselijke geest niet alleen prachtige aspecten kent, maar ook een duistere kant die tot werkelijk alles in staat is. Dat wil zeggen, wanneer de balans verstoord raakt onder invloed van ideologische impulsen zoals een losgeslagen nationalisme. Een andere les van Hocali is dat ook de volken die als slachtoffers in de wereld bekend staan tot veel kwaad in staat zijn.

(Peter Edel/Istanbul)

21 REACTIES

 1. Ik zou graag willen weten wie dit heeft geschreven…Ik raad de auteur aan om de postings bij ” Steeds meer Turken herdenken Armeense kwestie” te lezen. Ik vind het spijtig voor u dat u in een ei leeft.

 2. @ Dhr. Edel,

  ik vind dat u nogal veel lef heeft om onder het mom van “menselijke geest” en “nationalisme” een land en daarmee ook al haar inwoners binnen en buiten Turkije een genocide in de schoenen durft te schuiven.
  Dit heeft niets te maken met nationalisme zoals veel Nederlandse wetenschappers beweren omdat dat lekker makkelijk is. Ach die Turken zijn zo nationalistisch die accepteren toch niets bla bla bla….fout fout fout…
  Ik raad u aan om mijn postings nog eens goed door te lezen bij het vorige artikel “Turken herdenken Armeense kwestie”.
  Ik geef u ook nog eens een extraatje van eigen bodem: raadpleegt u ook eens de verslaglegging van Stefan Steiner.

  Nogmaals: hoe durft u??

 3. Dag Gadamer,
  Als je nu eens begint met te lezen wat ik heb geschreven. Dan zie je dat ik expliciet niet de Turken als groep de schuld geef van de Armeense genocide, maar alleen de leiders van de dictatuur die het destijds voor het zeggen hadden. Je hoeft me ook niet op Stefan steiner te wijzen, want ik weet heel goed dat de Armeniërs destijds verre van lekkertjes waren. Zo zal je me niet horen ontkennen dat de islamitische bevolking van Van met 60% werd gereduceerd. Als je mijn artikel echt gelezen had, dan had je ook kunnen weten dat ik volledig onderschrijf dat de Armenieërs zich ook in de jaren negentig nog aan allerlei wreedheden schuldig hebben gemaakt. Maar het een sluit het ander niet uit, zoals jij zo graag wilt denken. De wreedheid van Armeniërs sluit niet uit dat de CUP kliek besloot voor eens en voor altijd met hen te rekenen. Daarom werd begonnen met de deportatie van intellectuelen uit Istanbul. Daarmee vervalt gelijk het argument dat de moord op de Armeniërs geheel onder oorlogsomstandigheden plaatsvond. Nogmaals, ik ga dat de Turkse natie niet kwalijk nemen. Als jij je eventueel met de CUP wilt associëren is dat jouw zaak. Ik baseer me op de mening van internationaal gerespecteerde historici, met voorop onze eigen Erik Jan Zürcher. Daar ga jij dan waarschijnlijk tegen in brengen dat het allemaal een grote samenzwering is van die historici om Turkije te de zwarte piet toe te spelen. Goed, laten we daar eens vanuit gaan. Maar zou jij me dan uit kunnen leggen wat iemand als Zürcher daar in vredesnaam voor redenen voor zou hebben. De man komt op mij bepaald niet anti-Turks over. Integendeel eigenlijk.

 4. @ edel
  Onze sultan was geen dictator en we leefden toen ook niet in dictatuur….als je iemand een gastvrijheid bied en later wordt je misbruikt voor gastvrijheid en ons van achteren aanvalt, dan vraag je erom om van het land verjaagd te worden, in die tijd was het oorlog.
  Dus die Armeniers janken onderweg naar hun huis terwijl ze ook nog eens arme boeren en kinderen vermoorden, verminkten en verkrachte…uiteindelijk werden de misdadigers ook gedood door plaatselijke soldaat/agent….en dan eenmaal terug in armenie gaan ze huilen en janken dat ze ons haten en alles ons schuld was…enige was onze lieve leider Sultan hamid deed is de verraders verjagen en niet MOORDEN!

 5. @yusuf
  Het neo-Ottomanisme spreekt! De CUP periode was een absolute dictatuur. By the way, Abdulhamit liet in 1894 al honderdduizenden Armeniërs vermoorden door zijn Hamadiye regimenten. Ver voor WOI dus. Daarmee wil ik niet zeggen dat de Armeniërs lieverdjes waren, maar feiten zijn feiten.

 6. mensen ik heb het al eerder gezegd over deze kwestie laat het RUSTEN. het is meer dan een eeuw geleden en deze PETER heeft een haat tegen turken komt elke keer mee.

  PETER ben je soms vergeten over indonesie WAT JULLIE daar allemaal hebben uitgemoord en verkracht en dat was ZEKER geen genocide he nee nederland doet nooit wat fout, trouwens nederland heeft ook NOOIT toegegeven of wil je daarover niet hebben?? altijd achter amerika en israel aan en klakkeloos met bush naar IRAK gegaan, dat was zeker goed he beetje onschuldige mensen uitmoorden jaaa daar zijn jullie zeker goed in, en kom nou niet met saddam was een dictator of het land zat vol met terroristen dan moet je bij iran wezen of een arme land in afrika waar niks te halen valt. trouwens wat gaat jullie dat aan, en wat gaat trouwens jou wat aan of turkije genocide heb gepleegd of niet?
  ik zal het zeggen OTTOMAANSE RIJK heeft genocide gepleegd in een OORLOG en ben daar trots in.
  is mijn mening (mag toch wel hier in nederland je eigen mening geven)

  van mij part mag het nog een keer gebeuren

 7. zenelli Respect voor jou! maar deze kleine kids hier die snape dat het het WAS OORLOG we kunnen ook zijke tege duitsland wat hun hebben gedaan man ! heel Rotterdam was gebombadeerd en dan komen julie praate dat turkije een genocide heeft gepleegd… taszz vuile hatersz Peter: Praatjes vullen geen Gaatjes 😉

 8. Citaat uit een artikel dat onlangs van mij op joop.nl is verschenen:

  Daar staat tegenover dat het voor een Nederlander moeilijk is om te begrijpen hoe diep het nationale gevoel van de meeste Turken zit. In gesprekken met hen kan ik het niet laten een vergelijking te maken met het Nederlandse koloniale verleden. In talloze opzichten evenmin iets om trots op te zijn, maar hoeveel Nederlanders zijn er die dit onderdeel van de vaderlandse geschiedenis trachten te ontkennen? Ik probeer Turkse vrienden uit te leggen dat het erkennen van misstanden uit het verleden niet noodzakelijkerwijs een reden is tot schaamte voor een natie. Dat het vooral in internationaal opzicht juist tot respect kan leiden om het boetekleed aan te trekken.

  Verder Zenelli, je schrijft:

  ‘van mij part mag het nog een keer gebeuren’

  Ik vroeg het je al eerder, maar meen je dat echt? Ik hoop dat je wat dat betreft d eenige bent in Nederland. Want zoiets hoor je zelf een neo-nazi niet vaak zeggen tav de joidenmoord in WOII. Die gebruiken ttrouwens ook vaak het argument van oorlog, c.q. zelf verdediging. Nogmaals, ik zal niet ontkennen dat er een oorlog plaatsvond in het Ottomaanse Rijk. Ik ontken zelfs niet dat er onder Turken veel slachtoffers zijn gevallen tijdens WOI. Maar waarom begon de deportatie van Armeniërs dan met intellectuelen uit Istanbul die niets met de oorlogshandelingen in het oosten te maken hadden? Maar goed, eerlijk gezegd verwacht ik hier geen antwoord op. Wat ik wel verwacht zijn meer vergelijkingen met de gruweldaden van andere landen. In de trend van: het kolonialisme door Nederland was erg en daarom mocht de CUP (dus niet de Turken of het Ottomaanse rijk) opdracht geven tot de stelselmatige moord op Armeniërs (daar lijkt Zenelli op zich namelijk niet omheen te draaien). Alsof de ene gruweldaad een vrijbrief is voor de andere. Als ik de redenatie volg die ik op deze pagina lees, staat Israel gezien de holocaust tijdens WOII dus volledig in zijn recht om Palestijnen te vermoorden. Of om dichter bij huis te blijven, heeft de PKK dus alle recht om totaal onschuldige Turken te vermoorden. Per slot van rekening hebben de Amerikanen een atoombom op Hirosjima gegooid. Wat een gevaarlijke onzin. Met een gruweldaad kun je nooit een andere goed praten. Wie dat denkt opent de weg naar een volgende genocide. Prescies wat ik in de woorden van Zenelli lees.

 9. peter, als de pkk machtig genoeg is om de turken te vermoorden gaan ze hun gang. oorlogen en genocide zal nooit ophouden zolang de mensheid leeft zelfs op deze site voeren we een kleine oorlog, dus ik snap niet waarmee je zit met die genocide van de armeniers (waar ik trots op ben) krijg je geld of waardering als turkije toegeeft?? word je dan weer blij. jij zal als nederlander nooit weten of voelen wat trots is of betekent natuurlijk niet omdat jullie ook geen cultuur hebben geen schaamte hebben en geen respect kennen. En israel ken ik niet ken wel PALESTINA

 10. Peter, er zijn veel Turken die zo denken als jou, maar helaas reageren hier alleen een paar dwazen zoals zenelli die beweerd trots te zijn op de genocide. Van 1870 tot 1920 zijn tientallen miljoenen mensen omgebracht in heel Eurazie, door Engelsen, Russen, Japanners, Chinezen, Armeniers, Grieken… en ook Turken. Dit kwam allemaal door een bepaalde gedachte van de etnisch homogene natiestaat en de superioriteit van het eigen volk. Buitenlanders waren een gevaar en moesten verdwijnen. In die tijdgeest was de Armeense genocide niet anders dan de Turkse genocide van de voorgaande decennia in de Balkan, de Krim en de Kaukasus door de Russen. Het was een gedwongen georganiseerde exodus; met een grotendeels dodelijk eind. Toen Alexander II de Adyghe uit de noordelijke Kaukasus deporteerde stierven zeker honderdduizenden van hen en vergelijkbare verhalen kan een groot deel van de Turkse bevolking vertellen over hun families. Miljoenen Turken en andere moslims zijn omgekomen en gevlucht uit de Europese provincies van het Ottomaanse Rijk. Deze genocide was in omvang en duur vele malen groter dan de Armeense genocide. Niet dat ik deze wil bagatelliseren, maar ik probeer het enkel in een perspectief te plaatsen. Het zou Turkije sieren als het als eerst zijn excuses zou aanbieden, maar vrijwel alle grote Europese en Aziatische landen hebben vergelijkbare daden verricht en vrijwel geen erkent dit.

 11. Ihsan mag ik niet trots zijn om wat er is gebeurd??? is mijn mening mijn gevoel wat heeft dat met dwaas zijn te maken? trouwens ik meen het niet eens. ik was er niet bij dus weet niet of turkije genocide heeft gepleegd denk van niet zoiets zal turkije nooit doen.
  en PETER wat boeit mij pvv nou lekker belangrijk hoop dat ze een keer echt de macht krijgen zodat jullie kunnen zien dat zelfs hun geen reet kunnen uitvoeren tegen de moslims. trouwens het is jou land wat hij kapot gaat maken niet van mij.

 12. @ Peter Edel

  ik heb uw artikel wel degelijk goed gelezen. Daar staat toch duidelijk in dat u vindt dat er wel degelijk sprake was van genocide. Ik citeer: “Dat neemt niet weg dat er m.i. wel degelijk sprake was van genocide.” U zegt verder ook dat de Armenen allesbehalve lekkertjes waren en dat de islamitische bevolking van VAn met 60% werd gereduceerd. Internationaal gerespecteerde historici zoals Justin McCarthy, Bernard Lewis, Guenter Lewy en Heath Lowry hebben al lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit gezeur van de Armenen.
  Mijn vraag aan u: waarom is het dan zo dat Turkije ondanks deze stevige wetenschappelijke ondergrond alsnog WEL beschuldigd wordt van genocide en de Armenen die allesbehalve lekkertjes waren niet? Het is toch vreemd dat alleen de Turken beschuldigd worden van genocide? Waarom…waarom…waarom?

 13. De jong Turken

  Hey stellijke idioten de armenen samen met de russen 100 duizenden Turken vermoord maar daar over spreken jullie niet he Fucking Pedos ,het is gewoon omdat armenen katholieken zijn geef een jullie allen steun aan hun ik zal u iets zeggen over de genocide jullie kunnen allen hoogsten boom in en hou de club pedo eu voor jullie alleen

 14. Nogmaals Gadamer, je moet goed lezen. ik heb nooit ontkend geschreven te hebben dat er sprake was van een genocide. Wat jij alleen niet wilt lezen is dat de Turkse natie daar m.i. als geheel niets voor verweten kan worden, omdat tot de genocide werd beslist door de CUP. Daar lees je voor het gemak overheen. Net zoals je dat op veel andere punten voortdurend doet. Verder: als er aanwijzingen naar voren komen dat achter de gruweldaden zoals die door Armeniërs zijn gepleegd de intentie zat om alle Turken uit te moorden, dan zou de term genocide wat mij betreft zeker op zijn plaats zijn. Bewijzen daartoe zijn echter nooit geleverd. En zelfs als ze de Armeniers dat hadden gewild, was het dan in numeriek opzicht geen onbegonnen zaak zijn geweest? Als het om Hojila gaat is de term massamoord wat mij betreft in ieder geval zeker op zijn plaats, maar woorden van die strekking schreef ik al.

 15. @ Peter Edel

  1. De Turkse natie valt inderdaad niets te verwijten.
  2. gruweldaden zoals die door Armeniers zijn gepleegd zijn al bewezen maar men vindt het leuker om de Turken een genocide in de schoenen te schuiven ( niet persoonlijk bedoeld) . Armenen zijn immers maar een minderheid en dus zielig en zijn ook nog eens christen, dus tjah daar kunnen Turken natuurlijk niet tegenop…

  Conclusie: Armenen kunnen lekker doorgaan met uitmoord praktijken in Azerbeidjan en geen kip die ernaar omkijkt, want men heeft het te druk met Turkije.

 16. @ Dhr. Edel,

  de frustraties van een aantal commentators op deze site heeft te maken met een sterke onderbuikgevoel van onrechtvaardigheid. Frustratie in de zin dat Turkije onterecht een genocide in de schoenen geschoven wordt. Natuurlijk zou het de mens sieren om excuses aan te bieden aan de nabestaanden van slachtoffers, maar waarom wordt juist Turkije enorm onder druk gezet? Een vriend van mij is gewoon zonder pardon uit een politieke partij in Nederland gezet omdat hij door partijgenoten per sms werd gestalkt over de armeense kwestie. Hij moest en zou het erkennen anders zou hij uit de partij gezet worden. Uiteindelijk heeft hij gezegd dat er sprake was van wederzijds geweld zoals dat gaat als er oorlog is en dat het de taak is van historici om te bepalen of er sprake was van genocide en dat dat niet was weggelegd voor politici. Desondanks is hem zijn droombaan afgepakt en is hij dus uit de politiek gestapt.
  Wat ik probeer duidelijk te maken is dat het enorm onrechtvaardig is dat Turkije zo onder druk wordt gezet met als gevolg dat veel mensen zich dan afvragen waarom en waarom andere landen niet eerst de vinger naar zichzelf wijzen. Je ontkomt er dan niet aan dat er een vergelijking wordt gemaakt met andere gruweldaden. Laat de andere landen dan juist het goede voorbeeld geven zodat ze het recht krijgen om iets te verwachten van andere landen. Je kan niet iets verwachten van iemand anders als je het zelf ook niet toepast, dat is hypocriet.

  Nog iets: Turkse soldaten hebben altijd bekend gestaan om hun handelen naar eer en geweten….het is niet voor niets dat de Canadezen die aan de andere kant van de wereld wonen ieder jaar naar Turkije gaan om de Canadezen te herdenken, maar ook om de Turkse soldaten te eren die gewonde Canadezen naar een veilige plaats hebben gedragen.

  Conclusie: laat de mekkerende landen eerst zelf het juiste voorbeeld geven. Dan pas hebben ze het recht om ook maar iets van Turkije te verwachten.

 17. Laten we eerst beginnen met de Europeanen die genocide gepleegd hebben in Afrika en vervolgens kolonialiseerden gewoonweg occupeerden met alle gevolgen van dien en dit ver voor de Ottomaanse tijdperk en erna, massamoorden pleegden gelijk aan genocide, Zuid-Afrika waar men nog altijd Oud Nederlandsch spreekt en in Indonesië de Molukkers oorlogje laten voeren tegen eigen landgenoten (Indonesiërs), dus anderen het vuile werk voor je laten opknappen, waar het westerse wereld altijd heel sterk in geweest is en nog steeds bijvoorbeeld KOREA (nu verdeeld in Zuid en Noord ra ra ra hoe komt dat toch ????????) genocide van Indianen in Amerika, massamoorden van Aboriginals in Australië, massamoorden van Maori’s in Nieuw-Zeeland, JAPAN WOII, VIETNAM oorlog, ISRAËL die niet eens bestond met geweld en door massa vernietigingswapens te gebruiken op PALESTIJNEN (massamoorden/genocide), het land PALESTINA occupeerden en zich dit op geheel onterechte wijze toe eigenden en de staat ISRAËL oprichtten en dan klagen dat Hitler hen vergast heeft en genocide heeft gepleegd, en niet te vergeten 1992-1995 genocide van Bosnische moslims door Serviërs onder toezicht van de MEDEPLICHTIGE Nederlanders (Dutchbat) in hartje europa, onder valse voorwendselen en laffe beschuldigingen oorlog met IRAK, AFGHANISTAN enz. enz.
  Viezerikken zijn jullie vijanden van de moslims, want het is te veel om op te noemen. Ga toch heen met jullie nagemaakte neppe idealisme voor mensenrechten, democratie, vrijheid van meningsuiting etc. etc. !!!
  Genocide op Turken door Armeniërs in oorlogsstijd, waarop de Turken ter verdediging uit Noodweer, Noodweerexces danwel uit Overmacht ter overleving van onsch zelve Armeniërs wellicht in grote getale hebben moeten vermoorden. Er zijn hier diverse redenen, gronden en ingrediënten aanwezig waarop Turkije zich kan beroepen nl. Strafuitsluitingsgronden en dit dus ook daadwerkelijk terecht doet. M.a.w. in zo’n toestand danwel zulke situaties is het geweld dat massaal gepleegd zou zijn GERECHTIGD !!!
  Voorts wil ik je mededelen dat de Turkse Staat bekend heeft gemaakt om zijn Historie Archieven te OPENEN omtrent het onderwerp “genocide op Armeniërs” gepleegd door Turken, zoals wordt beweerd door jou, echter dan zal Armenië eveneens zijn Historie Archieven moeten OPENEN, echter de Armeense Staat oftewel autoriteiten weigerden dit PERTINENT !!! Waarom eigenlijk ???? Wat hebben zij te verbergen dan als je zo’n zuiver geweten hebt en Turkije beschuldigd van Genocide ???? Peter Edel jij krijgt antwoorden op je vragen, dus geef ons ook antwoorden op de vragen en met uitleg !!!!!!!! Verder om terug te komen op die zogenaamde belachelijke internationaal gerespecteerde historici, welke je eerder benoemd hebt, toch wel erg OPVALLEND dat je deze BRONNEN gebruikt:
  J. McCarthy = Amerikaan (oorsprong Engelsman), B. Lewis = Britse Amerikaan (van oorsprong Joodse), G. Lewy = Duitser (oorsprong Joodse) en H.W. Lowry = Amerikaans (van oorsprong Joodse Armeniër) die in voordeel van en in eigen belang handelen van Armeniërs !!!!
  Geen wonder dat jij Peter Edel hen benoemd ! Jouw MASKER is gevallen !
  Echter Turkse professoren danwel andere Islamitische geleerden, die heb je ook wereldwijd en alom gerespecteerde historici maar wordt als bron totaal niet benoemd danwel gebruikt door jouw. Je antwoord hierop weet ik al wel, omdat die natuurlijk de genocide op Armeniërs NIET ERKENNEN en Turkse historici en/of Islamitische historici bestaan natuurlijk niet en die heb je zeker niet in jouw beleving of in jouw wereld !!!
  Dit bewijst maar weer dat jij Peter Edel een FASCIST bent en partij trekt voor Armeniërs en dat je de Turkse Staat (alsmede de Turken) maar al te graag onterecht wilt beschuldigen, zodat ons naam door het slijk wordt gehaald en zodoende kan worden benadeeld ten koste van alles. Jij bent gewoonweg samen met alle anderen die,
  die standpunt van Genocide op Armeniërs verdedigen RAS echte STAATSVIJAND
  van TURKIJE en de TURKEN !!!
  Jij hebt je ware gezicht al laten zien door te reageren op de comentator Zenelli met je mededeling:
  Je maakt het de PVV wel erg éénvoudig. Dit zegt al genoeg RACIST die je bent !
  Begin eerst eens bij jezelf de westerse wereld, dus jullie blanken europeanen amerikanen en israëllieten, om alle leed, pijn, ellende en genocide die jullie in het verre verleden hebben gepleegd en ook in het heden (lees mijn verhaal nogmaals als je het niet wilt begrijpen) met het HERKENNEN en ERKENNEN (toegeven) en ga het VERGOEDEN en toon dan daadwerkelijk SPIJT en BEROUW op INTERCONTINENTAAL/INTERNATIONAAL en NATIONAAL niveau en maak dit middels MEDIA bekend en probeer dan eens opnieuw schuld in de schoenen van de TURKEN te schuiven achterbakse ellendeling die je bent. Jij zou wel willen om de genen van een TURK te hebben, maar zo bijzonder zul jij niet of nimmer zijn !
  Met iedere oorlog krijgen jullie uiteindelijk flink op je donder, maar jullie leren het gewoonweg niet af, jullie vragen altijd om problemen, want het zit in jullie genen om PROBLEMEN te veroorzaken !
  Moraal van dit feitelijk verhaal: Peter Edel TREK ZELF HET BOETEKLEED MAAR EERST AAN DAT ZOU JULLIE WEL SIEREN !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here