Fraude bij toelatingsexamens

0
2

Er zijn aspecten in de Turkse samenleving waarvan je verwacht – of hoopt – dat ze zich onttrekken aan de machtstrijd tussen het oude en het nieuwe establishment. Het onderwijs is er daar een van. Maar vergeet het, ook daar worden nu de degens gekruist. Aanleiding tot die indruk is het schandaal rond het toelatingsexamen dat middelbare scholieren dienen af te leggen om tot universitair onderwijs toegelaten te worden. Tal van aanwijzingen wijzen er op dat in verregaande mate is gefraudeerd om bepaalde scholieren te bevoordelen. Zij kregen volgens onze bronnen twee dagen voor de examens via een code op Internet toegang tot de juiste antwoorden.

De aldus naar voren geschoven scholieren behoren volgens geruchten tot de beweging rond de religieuze leider Fethullah Gülen. Centrale figuur in het schandaal is Professor Ali Demir van de selectiecommissie voor universitair onderwijs (ÖYSM). Hij heeft geen beste staat van dienst. Naar verluidt is Demir ten aanzien van zijn eigen wetenschappelijke publicaties al eens van plagiaat beschuldigd. Bovendien zou hij bij examens al eerder bepaalde studenten hebben voorgetrokken. Demir kwam in 2007 op zijn huidige positie terecht onder invloed van Premier Erdogan en staat bekend als een volgeling van Fethullah Gülen.

Het spoor leidde verder in de richting van Gülen omdat een scholier op Internet had gemeld dat hij de antwoorden voor het toelatingsexamen ‘in een droom had gezien’. De scholier in kwestie volgde ‘toevallig’ een wiskundecursus bij volgelingen van de Gülen-beweging. Een andere scholier stuurde tekstberichten over antwoorden van een mutiple choice examen rond en ook hij werd in verband met een Gülen-onderwijsinstelling gebracht.

De situatie heeft ondertussen tot veel woede geleid onder scholieren die niet tot de Gülen-beweging behoren. 2000 onder hen trokken afgelopen week de straat op om te demonstreren, wat tot een zo langzamerhand vertrouwde woedeaanval bij Premier Erdogan leidde. Hij kondigde aan daar 10.000 jongere aanhangers van de AK-partij tegen over te zullen stellen op Taksim Square. Vervolgens mengde ook MHP leider Devlet Bahceli zich in de discussie. Hij zei 1000 Grijze Wolven in stelling te zullen brengen tegenover de 10.000 jongeren van Erdogans AK-partij. Als het daarvan komt kan het nog gezellig worden gezien de reputatie van de Grijze Wolven. Tijdje geleden trouwens dat we iets van die fascistische jongerenvereniging hoorden, maar dat terzijde.

De redenen waarom de Gülen-beweging zijn jongere volgelingen naar voren schuift binnen de Turkse samenleving liggen voor de hand. Er zijn ondertussen talloze indicaties dat Gülen uit is op zoveel mogelijk macht. Aan de ene kant zijn er tolerantie, dialoog tussen culturen en religies, en democratie (vertrouw geen Grieken met geschenken zei Vergilius….), maar daarnaast gaat het deze sekte toch vooral om zoveel mogelijk macht. De thans uit de wind gehouden studenten maken deel uit van de ‘gouden generatie’. Dat wil zeggen, de elite van de Gülen-beweging die van cruciaal belang wordt wanneer de laatste fase aanbreekt in de verwezenlijking van de neo-Ottomaanse droom. Vrees niet gelijk, want het gaat niet morgen gebeuren en ook niet overmorgen. Gülen & Co. hebben duidelijk voor geleidelijkheid gekozen. Maar dat de dag gaat komen, lijdt geen twijfel. Daarvoor wordt te hard gewerkt om alle pionnen stuk voor stuk op hun plaats te zetten.

In de negentiende eeuw stelden wetenschappers dat een kikker, wanneer die in kokend heet water gegooid wordt, er gelijk weer uitspringt. Als dezelfde kikker in koud water wordt geworpen dat geleidelijk aan wordt verhit, zal hij zich dood laten koken, meenden zij. Bleek volgens latere experimenten niet te kloppen, maar de metafoor doet het nog altijd heel aardig.

(Peter Edel/Istanbul)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here