Beeldend kunstenaar Bedri Baykam neergestoken

1
5

Maandag (18 april) is de bekende Turkse beeldend kunstenaar Bedri Baykan in Istanbul neergestoken. Hetzelfde lot was weggelegd voor Tuba Kurtulmus, de beheerder van de Pyramid Galerie. De dader kon ontkomen. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis opgenomen en maken het naar omstandigheden goed. De politie heeft hen ondertussen verhoord en zegt voldoende informatie te hebben om dit geweldsmisdrijf, dat veel weg heeft van een dubbele moordaanslag, op te kunnen lossen.

Het incident vond plaats nadat Baykan en Kurtulmus een bijeenkomst hadden bijgewoond naar aanleiding van de controverse rond het ‘monument voor de mensheid’ in de oostelijk gelegen provincie Kars. Deze creatie van beeldend kunstenaar Mehmet Aksoy heeft recentelijk tot veel commotie geleid in Turkije. Aanleiding daartoe was de openlijk afkeuring van het monument door Premier Erdogan, een erkend expert op het gebied van beeldende kunst. In zijn oneindige wijsheid kwam Erdogan tijdens een bezoek aan Kars tot het oordeel dat het monument ‘freakish’ was. Verder vond hij dat het de glans wegnam van de nabij gelegen Seyyid Hasal El Harakani moskee. Dat waren voor de premier voldoende redenen om de afbraak van het monument te verordonneren. Het stadsbestuur van Kars gaf daar gevolg aan, uitgaande van het plotseling opgedoken argument dat het monument zonder toestemming in een beschermd gebied was geplaatst.

De afbraak van het ‘monument voor de mensheid’ is afgelopen zondag begonnen en was aanleiding tot de bijeenkomst in Istanbul een dag later, na afloop waarvan Baykan en Kurtulmus werden neergestoken. Grote vraag is of er iets schuilgaat achter deze steekpartij. Natuurlijk kan het gaan om een of andere idioot die lukraak twee mensen neersteekt. De omstandigheden zouden echter op een religieuze, dan wel politieke agenda kunnen wijzen. Het zou het werk kunnen zijn van een islamitische extremist die zich heeft laten leiden door de woorden van Erdogan dat het ‘monument voor de mensheid’ de Seyyid Hasal El Harakani moskee in de weg stond. Maar evenmin valt uit te sluiten dat het om een tactische manoeuvre gaat, gericht op het in diskrediet brengen van Erdogan, diens AKP en het religieuze milieu waar deze partij veel steun vindt. Dan ga je al gauw denken aan Ergenekon, waar dit soort aan de ‘strategie van de spanning’ refererende ‘false flag’ operaties vaker aan toegeschreven zijn. In ieder geval valt te hopen dat de kunstenaars in Turkije niet het nieuwe kind van de rekening gaan worden.

(Peter Edel/Istanbul)

1 REACTIE

  1. Er leven heel veel engerds in Turkije die denken dat je politiek kunt/mag bedrijven met geweld en moord! te veel…Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen in Turkije die wel vinden dat je het recht op een vrije meningsuiting hebt. Ook al wijkt je mening af, ook al zeggen sommigen dat je te links, te rechts, te turks, te koerdisch, te islamitisch, te pacifistisch, whatever bent…geweld doe je niet – en daar zouden alle politici (ik kijk dan naar rechtse partijen bij gebrek aan linkse partijen in het Turkse parlement – die hier maar al te vaak ergens mee te maken lijken te hebben in hun (soms verre, soms erg nabije) achterban organisaties…Hier moeten alle inwoners van Turkije onomwonden werk van maken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here