Erdogan pareert kritiek over gearresteerde journalisten

15
12

De AK-partij heeft iets om zich diep over te schamen. Turkije heeft onder het bewind van Premier Erdogan China en Iran ingehaald als het om het aantal journalisten in gevangenschap gaat. Momenteel bevinden zich 57 journalisten in een gevangeniscel en er zijn tekenen dat dit getal nog wel eens op zou kunnen lopen.

Kritiek is er volop, zoals uit de EU. Marietje Blaak, die namens D66 in het Europees Parlement zitting heeft, vindt het erg alarmerend dat de publicatie van een boek wordt tegengehouden en de schrijver ervan is gearresteerd. Dat dit plaatsvindt in het kader van een onderzoek naar criminele activiteiten verandert daar voor haar niets aan.

Erdogan trekt zich niets aan van de kritiek en pareert het op de zo langzamerhand voor hem typerende wijze. Laatstelijk deed hij dat tijdens een toespraak voor het parlement van Raad van Europa (PACE). Aanleiding was de arrestatie van Ahmet Sik en het in beslag nemen van het manuscript van diens ongepubliceerde boek ‘Het leger van de Imam’. Erdogan: ‘Het is een misdaad om een bom te gebruiken, maar het is ook een misdaad om materiaal te gebruiken waar een bom mee kan worden gemaakt. Als de veiligheidsdiensten weten dat zich op een bepaalde locatie materiaal bevindt om een bom te maken, dienen zij dan niet in te grijpen?’ zei Erdogan tijdens zijn toespraak. Krachtige woorden, maar kennelijk ontgaat het de premier dat een boek van papier is gemaakt en dat papier geen explosief materiaal is.

Kritiek is er ook uit Amerikaanse richting. Ambassadeur Francis J. Ricciardone benadrukte nogmaals dat hij zich zorgen maakt om de persvrijheid in Turkije. Erdogan reageerde wederom weinig subtiel: ‘Laat ze (de Amerikanen) eerst zelf eens bedenken wat democratie is’. Zo langzamerhand is het duidelijk hoe de definitie van democratie eruit ziet voor Erdogan en zijn AK-partij. Democratie komt daar neer op het monddood maken van oppositie door journalisten op te sluiten. Als de VS er zo’n democratie op na zou houden zaten daar meer journalisten in de bajes dan drugscriminelen. Democratie betekent voor de AK-partij verder dat geleidelijk aan alle vitale posities bekleed worden door exponenten uit de beweging rond Fethullah Gülen. Deze in de VS woonachtige islamitische prediker is langs deze weg aan het hoofd komen te staan van de nieuwe ‘deep state’ in Turkije.

Realiseert Erdogan zich niet dat hij zich op deze manier alleen maar in de eigen vingers snijdt? Een paar jaar geleden was er in het buitenland nog alom steun voor het initiatief om militairen en hun civiele handlangers de pas af te snijden, mochten zij er plannen op na houden om tot een volgende staatsgreep te komen. En terecht, want er is alle reden om aan te nemen dat er een dergelijke dreiging bestond in Turkije. Die steun bij het wegnemen van deze dreiging is er nog altijd, maar wordt wel steeds minder. Er is in korte tijd veel veranderd. De Nederlandse Ria Oomen-Ruijten, die namens het Europees Parlement ‘progress reports’ aangaande de toetreding van Turkije tot de EU opstelt, kon het twee jaar geleden nog prima vinden met de AK-partij. De Republikeinse Volkspartij (CHP) beschuldigde haar er toen zelfs van cadeautjes aan te nemen van de AK-Partij. Maar ook mevrouw Oomen-Ruijten begint haar twijfels te krijgen. Over de lange duur van de rechtsgang ten aanzien van de gearresteerde Ergenekon-leden, maar ook over de arrestatie van journalisten. Als gevolg wordt zij nu door Premier Erdogan op de voor hem kenmerkende manier geschoffeerd.

Als het zo doorgaat slaat Turkije onder aanvoering van de AK-partij een weg in waarin het zich steeds meer zal isoleren van de internationale gemeenschap. Dat proces begon in Centraal-Azië en in Rusland. Daar heeft men veel bedenkingen over de activiteiten van scholen en zakenmensen die verbonden zijn aan de beweging rond Fethullah Gülen. Een aantal landen hebben daar om die reden een einde gemaakt aan die activiteiten. Als gevolg zijn de betrekkingen met Turkije er zeker niet beter op geworden. Zo ver zijn West-Europa en de VS, waar de Gülen-beweging zijn activiteiten sindsdien op concentreert, nog lang niet. Maar indirect is er wat dat betreft wel iets op gang gekomen, aangezien de zorgen om persvrijheid in Turkije vooral betrekking heeft op hen die zich kritisch ten aanzien van de Gülen-beweging opstellen.

Bij dat laatste past een kanttekening, want als in Turkije journalisten worden gearresteerd die verbonden zijn aan radicaal linkse kranten of tijdschriften, leidt dit tot aanmerkelijk minder kritiek uit het buitenland. Of zelfs tot geen enkele kritiek. Toch zitten in Turkse gevangenissen tal van medewerkers van linkse kranten op een proces te wachten. Sommigen zelfs al vijf jaar. Over hun lot lijken Marietje Blaak en US Ambassador Ricciardone zich niet op te winden.

(Peter Edel/Istanbul)

15 REACTIES

 1. Nee, hier in Europa hebben we het erg goed. Premier R.T. Erdogan heeft gelijk. Hij heeft naast zijn aanhang in Turkije ook heel veel aanhang hier in Europa. Je moet blind zijn omdat niet te zien.

  Laat de Europeanen maar eerst zijn eigen problemen oplossen. Vele vele voorbeelden en een gitzwarte verleden. Te pijnlijk voor de slachtoffers om ze hier op te noemen. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanie, Bosnië zijn de steekwoorden.

 2. Dag Hüseyin, ik wist niet dat je in West-Europa ook gearresteerd wordt en jarenlang zonder enige vorm van proces wordt vastgehouden als je een boek schrijft waar de regering het niet mee eens is. Er zijn mij geen gevallen bekend die in dat opzicht met de huidige situatie in Turkije vergeleken kunnen worden. Het bedenkelijke verleden van veel Europese landen (zoals in verband met kolonialisme) is niet minder enrstig, begrijp me goed. Maar het verandert niets aan wat er nu in Turkije gebeurt. Zonder dat ik overigens wil zeggen dat het tijdens voorgaande regeringen beter was. Mensenrechten, waaronder vrijheid van meningsuiting blijft nu eenmaal een gevoelig punt in Turkije.

 3. Huseyin…stick to the point zou ik zeggen, of als je al wil vergelijken, dan moet je ook goed vergelijken. Vrijheid van meningsuiting en journalistieke vrijheid is waar het hier om gaat, en Turkse journalisten incluis, de hele wereldgemeenschap van journalisten zegt dat Turkije op dit punt erg slecht scoort!

  de ene fout maakt de andere nog nioet goed of minder fout. het gaat hier om basisprincipes van een functionerende democratie. Niet om incidenten of historische gebeurtenissen. want als je die er bij haalt, kan men ook weer een boekenkast vol over Turkije er bij halen, en A daar gaat het niet om en B dat is onbegonnen werk als je het over Turkije hebt!

 4. Ow we mogen niks zeggen over west-europa?? Zijn we de gevangenis in abu ghraib vergeten waar allemaal mensen vastzaten zonder enig proces zonder enig aanklacht? Het was weliswaar niet in eurpoees grondgebied maar dat die mensen daar vastzaten komt door het amerikaanse en west-europese inlichtingendienst, daar valt ook nederland bij. Dus nederland doet actief mee met mensen vastzitten zonder enige proces en zonder enige aanklacht. Ik wil nu niet zeggen dat ik ak partij steun. Je hebt hier in nederland ook geen volledige recht van vrijheid van meningsuiting bijv: moet je maar eens tegen de politie zeggen ” Ik vind koningin beatrix maar een oude pruim die van mijn belasting rondkomt”. Dan word je meegenomen wegens majesteit schending.

 5. Je hebt voor een deel gelijk Yusuf, zeker over Abu Graib. Maar ook weer niet. Ik heb in het verleden erg kritisch geschreven over het zionisme en de staat Israël. Er is karaktermoord op me gepleegd door het CIDI. Ik ben op allerlei manieren in diskrediet gebracht door die club en hun trawanten. Maar ik ben niet in de gevangenis terecht gekomen zoals Ahmet Sik nu. Dat is toch een verschil, vind je niet?

 6. Yusuf…er is in Nederland tenminste niemand die de gebeurtenissen in Abu Ghraib goedpraat of er zijn geen journalisten die in de gevangenis terechtkomen omdat ze de toestand daar naar buiten brachten of daar kritisch over waren…juist dat is het verschil zou ik zeggen. Maar goed. het ging over a, jij hebt het over B, maar OOK aan B maakt Turkije zich schuldig. dus zeg maar, waar wil je het over hebben. Als je maar niet wegpraat of goedpraat door te wijzen op een zogenaamd vergelijkbaar voorbeeld bij een ander. Want dat is wat je nu doet!

  wees eerlijk, en niet alleen maar verongelijkt en of gekrenkt in je trots! Want ik kan niet trots zijn op een land waar meer journalisten vastzitten, of meer websites geblokkeerd zijn dan in China…jij wel? ook al heb je daar een vergelijking voor nodig?

 7. Hatice is er in nederland niemand die de gebeurtenissen die in abu ghraib goedpraat???? Nou dan heb je echt bij het verkeerde eind hoor want de geheime cia vluchten die deze mensen naar abu ghraib gevangenis vlogen deden vaak zat een pitstip in nederland, en geen een vlucht land zonder een toestemming ook al ben je Mr Obama,. Dus hun mogen voor de pers best zeggen dat het niet goed is wat daar gebeurt maar ondertussen steunen ze het wel!!!!! En hatic zullen we de journalisten van telegraaf niet vergeten die door het justitie werden vastgehouden omdat ze hun bronnen niet wilden geven, en dat gebeurde gewoon hier in Nederland. Weet je het nog of wil je het niet weten het ging over Joost de Haas en Bart Mos,google maar effe. Dus OOK DAARVAN maakt Nederland zich schuldig. Zeg jij het maar hatice A of B. Voor alle duidelijkheid ik steun het vastzitten van journalisten niet maar dat gebeurt overal zelfs in je achtertuin.
  Misschien kan je niet trots zijn op je afkomst dat is jou ding heb ik geen mening over maar ik wel.Ik voel me goed als ik het Turkse vlag zie of als Turkije scoort,ik voel me goed als ik in Turkije op vakantie ben,maar misschien jij niet en geloof me dat is echt een verlies dan een winst. Daarnaast,Peter edel was je toen je kritische verhalen schreef over het zionisme en het israellische regering,was je toen in israel. Ik denk van niet want anders zou je echt wel meegenomen worden. Het is een zionistische regering die niks tolereert.

 8. Yusuf,

  wat is je punt, want je blijft maar niet ingaan op de argumentatie, de feiten en de clue waar je ook nog eens een tweede keer een uitvoerige uitnodiging voor hebt gekregen…

  wat is het punt van vergelijken en daarna constateren en verder het niet te hebben over verantwoordelijkehdi, zin en onzin en betekenis van de geconstateerde feiten…

  en waarom heb je het opeens over trots zijn op je afkomst. ik zou je willen vragen mijn eerste posting beter te lezen, want ik zal de laatste zijn die het over een non-discussie als deze zou hebben. of een ander wel of niet trots is op zijn afkomst vind ik een discussie als deze niet waardig…

  maar als jij dat soort aspecten laat meewegen, kan ik daar weinig aan toevoegen.

  ik had het over wijzen op de splinter in de oog van een ander waardoor je de balk in je eigen oog mogelijk niet meer ziet als je zaken gaat vergelijken…dat bedoelde ik met gevoelens (als trots) die in de weg kunnen zitten van zeggen waar het eigenlijk om zou moeten gaan in plaatsy van wijzen op de ander!

  Ik ben trots genoeg op mijn Turkse roots om eerlijk te zijn en te gaan voor verbetering en zelfkritiek. Mijn band is wat dat betreft sterkt genoeg om geen afbreuk te doen aan mijn identiteit, band met het land etc etc..integendeel!

  de manier waarop je eigenlijk niet in gaat op de clue en blijft vergelijken en daarbij vrij incidentele zaken als vergelijkbaar voorbeeld naar voren haalt doet me geloven dat je in woorden deze ondemocratrische zaken afkeurt, maar voor de rest de ernst daarvan eigenlijk weer minimaliseert door er op te blijven hameren dat het overal wel gebeurt en daardoor de ernst zogenaamd minder wordt?

  yusuf, hoeveel meer voorbeelden dan de telegraaf heb je? heb je er meer dan 50 en structureel, met dezelfde rechters, aanklagers en thema’s? want dat is wat hier gebeurt! er is sprake van structuur. zie je die ook in NL in een zaak als telegraaf?

  en by the way, deze mensen hebben vastgezeten en kwamen er (in hun recht) ook weer heel snel uit en zijn op zijn minst niet 5 jaar lang achter slot en grendel gezeten zonder openbaarmaking van de inhoud van de aanklacht!

  en het voorbeeld over Abu Ghraib…pitstops in NL. schandelijk en een bijna kabinetscrisis tot gevolg, met een redelijke mate van openbaarheid, al was het achteraf. maar dat is nog iets anders dan in alle openheid mensen vastszetten en daar geen openbaarheid over te verschaffen… kamervragen en openbaarheid in Turkije, tjah, zover komt het natuurlijk niet. daarvoor hebben we een regering die zich alleen maar beroept op een vage omschrijving van de wetgevende en uitvoerende macht. scheiding der machten als het uitkomt. dat is iets wat alle regeringen hebben gedaan en nog steeds doen. de AKP lijkt daarin de kroon te spannen!

 9. Geciteerd door Peter Edel was

  ‘maar kennelijk ontgaat het de premier dat een boek van papier is gemaakt en dat papier geen explosief materiaal is’

  Beste Peter,
  Als ik je artikel goed begrijp zou dit geen enkel probleem zijn geweest in westerse landen. Jij weet ook heel goed dat in Europa je hiervoor wordt opgepakt en ondervraagd. Voor mijn gevoel logisch. Ongeacht het feit wat je er mee van plan bent blijft het niet goed te praten. Voorbeelden zijn er genoeg.

  In westerse landen doet niet alleen de premier uitlatingen hierover maar een hele land staat dan op zijn kop.

  Laten wij dan aub objectief blijven. Je artikel zou dan geloofwaardiger zijn geweest en de boodschap zou zijn overgekomen.

  Ismail

 10. Olala, ik was al vergeten dat ik in het kader van dit artikel een posting had gedaan.

  Het heeft niets met nationale trots of enige journalistiek te maken. Het is een tweekamp tussen de neo-republikeinen en de conservatieven. Nu is dat de AKP, in het verleden de REFAH of Saadet. De naam doet het er niet eens aan toe.

  Ja inderdaad hebben de paar journalisten die zich ideologisch verbonden voelen met de CHP het nu moeilijk. Waar waren dezelfde schreeuwers, die nu op elke zender te zien zijn, of elke manifestatie, demonstratie of whatever, ten tijde van 28 februari, toen de tanks dooor Sincan reden? De kritische journalisten werden toen ook aangeklaagd en in het gevang gestopt. Waar waren de klagers nu. Waarom bleven ze destijds monddood?

 11. Hatice je zegt veel maar het is allemaal gebakken lucht,ik heb nog vele voorbeelden van het west europees regime. En geloof me dat zijn nog veel ergere dingen dan aleen journalisten opsluiten. Ik kan daar wel een boek over schrijven wat de west-europees regime mensen heeft aangedaan. Ik snap ook niet waarom je eigenlijk mijn punt niet begrijpt. Mijn punt is dat het overal gebeurt dat had ik al eerder gezegd. Ik snap niet waarom je zit te stressen zo zit de wereld nou in mekaar. Je kan wel steeds reacties blijven schrijven in het nadeel van AKP maar wat bereik je ermee? Misschien moet je de volgende keer maar eens gaan stemmen in Turkije alleen dan kan je je stem laten horen niet via hier hatic echt niet.

 12. Yusuf,

  Ik ben AKP stemmer, dat ten eerste. dus dat dit over kritiek op de AKP alleen zou zijn, maakt voor mij duidelijk vanuit welke bril jij deze kritiek leest en interpreteert.

  West Europese regime…is dat er een. Wie is de eindverantwoordelijke. Welke meetbare belangen zitten daarachter en hoevceel stemmen hebben ze democratisch gekregen? of is het een staat binnen een staat. een concentratie van macht en belangen?

  ja joh, als we de politiek in 1 land niet meer kunnen bespreken en of bekritiseren, met een verwijzing naar de spelregels van de democratie, dan hoeven we het toch helemaal niet meer te hebben over democratie, regels en rechten…immers, het gaat overal zo, en de regels zijn er nou eenmaal om gebroken te worden, (omdat anderen dat ook doen)…dat is een logische gedachte en een juiste handelswijze voor een nadenkende burger. not!

  Ik ben inmiddels al 15 jaar geleden afgestudeerd en werk nu al een tijdje in Turkije. Ken beide landen erg goed en weet ook donderds goed hoe norm, ideaal en werkelijkheid van elkaar af kunnen liggen in alle landen en overal op de wereld als het gaat om democratie, maar dit is nog altijd geen reden om bestuurders niet aan te spreken om =de uitvoering van de spelregels en op mensenrechten. het beroepen op de fout van een ander is daarbij geen optie.

  Waarom weerhoudt de praktijk in andere landen jou ervan om niet te wijzen op mensenrechten en op spelregels in eigen land?

  en aan Huseyin zou ik willen vragen, Waarom weerhoudt de praktijk in eerdere perioden van de Turkse politieke geschiedenis en politieke structuur (terecht wijs je op een strijd tussen politieke groepen en niet alleen partijen, maar ik zou hert eerder conservatieve republikeinen en neo-conservatieven noemen, maar goed, dat is ook een kwestie van normeren van in beide gevallen ideologische samenraapsels in beide partijen) jou ervan om niet te wijzen op mensenrechten en op spelregels NU in eigen land?

 13. Hatice

  Nog steeds schrijf je gebakken lucht. Je begrijpt heel goed met wat ik bedoel als ik het over west europees regime heb en welke belangen daarbij spelen daar ga ik echt niet op in,zoals ik al zei daar kan ik een boek over schrijven. Ik ga ook niet meer op jou comments in want het stelt niks voor,je hebt het steeds over dat ik het situatie goed wil praten. Dat wil ik niet. Schrijf meneer erdogan waarom dat allemaal gebeurt misschien krijg je andtwoord. Je mag dan wel 15 jaar geleden gestudeerd hebben (overbodige informatie) maar je komt over als iemand die nog op school zit. Ik weet donders goed wat er in Turkije afspeelt,dit gebeurde ook in de jaren 90 in de jaren 80 en 70 en misschien wel 60 50. Je denkt toch niet dat dit van nu is is. Maja dat wist je natuurlijk al. Schrijf maar wat terug heb jij het laatste woord. Gun ik je nog een beetje satisfaction.

 14. ff heel iets anders…

  gebasseerd op bestaande praktijken even een verduidelijking!

  ” Ik vind koningin beatrix maar een oude pruim die van mijn belasting rondkomt” – dat mag en kan, zonder consequenties!

  ‘De koningin IS een oude pruim’ mag en kan ook nog wel zonder juridische problemen te krijgen…

  De koningin is een (en daarna duidelijk scheldwoord) mag niet…dat zou onder majesteit schennis vallen.

  Maar dat mag ook niet met een niet koninklijk persoon en je krijgt daar ook problemen mee bij een eventuele aangifte van belediging…

  Overigens kan en mag je behoorlijk veel als je maar begint met ‘ik denk dat’ of ‘ik vind’ of ‘volgens mij’ etc etc…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here