Oud MIT-medewerkers leggen langs onnatuurlijke weg het loodje

1
5

Het is momenteel niet gezond om als oud-medewerker van de nationale inlichtingendienst MIT door het leven te gaan. Het leven kan dan wel eens snel voorbij zijn. De afgelopen vijf maanden zijn verschillende van deze heren van een gloeiend stukje lood voorzien, iedere keer op uiterst professionele wijze en met dodelijke afloop.

Het laatste slachtoffer heet Haluk Akter. Op 1 april kreeg hij in Bodrum drie kogels in zijn nek, waarna het ook voor hem einde oefening was. In de Turkse media wordt gesuggereerd dat Akter in zijn actieve periode voor MIT bijsnabbelde door hand- en spandiensten voor het Russische inlichtingenwezen te verrichten. Maar er wordt ook verondersteld dat Akter en de andere slachtoffers betrokken waren bij een in 1997 en 1998 opgesteld MIT-rapport. Dat rapport zou dan betrekking hebbne gehad op het veel besproken auto ongeluk in 1996 in het plaatsje Susurluk, waarbij de verbindingen tussen politiek, overheidsdiensten en extreemrechtse georganiseerde misdaad vervelend duidelijk op straat kwamen te liggen. Als het zo zit, lijkt er dus nog steeds geen einde te zijn gekomen aan het Susurluk-schandaal. Kun je je gelijk afvragen wanneer we het fijne te weten zullen komen over de thans spelende Ergenekon-affaire, maar wellicht kan het een niet los van het ander worden gezien.

Haluk Akter is verder genoemd als vriend van Osman Nuri Gündes, die eerder een hoge ome was bij MIT. Geen onbekende voor ons die Gündes. Om te beginnen kennen we hem omdat hij in 1979 een seintje gaf aan toenmalig premier Bülent Ecevit over de plannen van de militaire elite ten aanzien van een staatsgreep. Kwam er een jaar later inderdaad van, dus Gündes had zijn bronnen wel. Verder kwam hij eerder dit jaar in het nieuws met een boek waarin hij uit de school klapte over een aantal ‘deep state’ gerelateerde zaken. Hij viel vooral op omdat hij schreef dat scholen van de beweging rond de islamitische prediker Fethullah Gülen zijn gebruikt om in het geheim CIA-agenten in Centraal-Aziatische landen te stationeren. Vonden de aan Gülen verbonden media niet plesant en prompt werd Gündes in verband gebracht met Ergenekon. Kwam hem niet gelijk op arrestatie te staan, zoals recentelijk de journalist Ahmet Sik gebeurde. Maar het kan erger zal Gündes denken, want hij zal niet met plezier toezien hoe de ene na de andere oud-collega uit zijn MIT-periode wordt omgelegd. Dan ga je toch snel denken dat je zelf ook snel aan de beurt bent.

MIT is tegenwoordig een heel ander verhaal dan vroeger, dat staat vast. Zeker sinds Hakan Fidan daar de lakens uitdeelt. Nee, we gaan niet schrijven dat Fidan een Gülen-volgeling is, zoals Ergenekon-verdachte Soner Yalcin heeft gedaan. Die schreef zelfs dat Fidan voorheen op het landgoed van de Gülen-beweging in Saylorsburg, Penssylvania woonde. Hebben we geen sprankje bewijs voor gezien. Maar dat Hakan Fidan een jongen is waar de AK-partij op kan bouwen lijdt weinig twijfel.

(Peter Edel/Istanbul)

1 REACTIE

  1. Correctie: ik schreef dat Hakan Fidan volgens Soner Yalcin op het landgoed van de Gülen-beweging verbleef. In werkelijkheid ging het over een veronderstelde broer van Fidan, een zekere Mustafa Fidan. Daarvan wordt het bestaan overigens ontkend door MIT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here