Ergenekon-aanklager Zekeriya Öz van taak ontheven

0
3

De aanklager in het veelbesproken Ergenekon-proces Zekeriya Öz, is met onmiddellijke ingang van zijn huidige taak ontheven door de Hoge raad van rechters en aanklagers (HYSK). Hetzelfde geldt voor Ercen Safak, een andere aanklager in het Ergenekon-proces. Beiden komen voortaan te werken onder de nieuw benoemde hoofdaanklager in Istanbul, Fikret Secen.

Tot Secen aan die taak begint zal Öz tijdelijk optreden als hoofdaanklager in Istanbul. Öz liet weten niet om overplaatsing verzocht te hebben. In een verklaring zei hij: ‘Dit verwachtte ik niet, het kwam als een verrassing’. Als reden voor de maatregel noemt het HYSK ‘het gevaar op een belangenconflict’. Wie Zekeriya Öz gaat vervangen als aanklager in het Ergenekon-proces is nog niet bekend.

Uiteraard opent deze ontwikkeling de weg naar tal van speculaties. Bijvoorbeeld naar de vraag of de onafhankelijkheid van Öz door het HYSK in twijfel werd getrokken, vanwege een connectie tussen hem en de sekteleider Fethullah Gülen, zoals die al vaker is gesuggereerd. Er is echter ook de mogelijkheid dat de regering schuilgaat achter de beslissing van het HYSK. De recente kritiek op de arrestatie van de journalisten Nedim Sener en Ahmet Sik is de AK-partij op veel kritiek komen te staan.

Van de overplaatsing van Öz zou mogelijk verwacht worden dat het tot rust leidt, drie maanden voor de verkiezingen. Daar staat tegenover dat verschillende regeringsvertegenwoordigers verbolgen hebben gereageerd. De vice-voorzitter van de AK-partij fractie binnen het parlement, Bekir Bozdag, verklaarde dat het Ergenekon-onderzoek op deze manier onderbroken raakt, omdat de opvolger van Öz zich eerst in het dossier in zal moeten werken. Van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), kwam ook kritiek. ‘Ik geef de voorkeur aan een duivel die ik ken’, zei CHP parlementslid Ahmet Ersin.

(Peter Edel/Istanbul)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here