Moord op kinderen rakelt discussie over doodstraf op

4
9

Onlangs werden in Kayseri de dode lichamen gevonden van drie in 2009 vermist geraakte kinderen. De gruwelijke vondst leidde tot de arrestatie van een verdachte, die ondertussen heeft bekend dat hij de kinderen heeft vermoord. Een van hen werd ook door hem verkracht. De verdachte kwam tot zijn misdaad nadat de kinderen tijdens het suikerfeest bij hem aan hadden gebeld om snoep te vragen. De moorden hebben begrijpelijkerwijs tot veel emoties geleid onder de families van de kinderen en de plaatselijke bevolking. Toen de verdachte naar het kantoor van de openbaar aanklager in Kayseri werd gebracht, moest er oproerpolitie aan te pas komen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De moorden in Kayseri en die op een negenjarige jongen onlangs in Istanbul door zijn stiefmoeder, hebben in de Turkse politiek een discussie geopend over de herinvoering van de doodstraf, die in 2001 werd afgeschaft in verband met harmonisering met de Europese wetgeving. De afschaffing leidde er destijds toe dat PKK-leider Abdullah Öcalan er met een levenslange gevangenisstraf vanaf kwam.

Yalcin Topsu, de leider van de Grote Eenheidspartij (BBP), meent dat Turkije er goed aan zou doen de doodstaf weer in te voeren voor ‘immorele moorden en seperatistische terroristische activiteiten’. Topsu staat niet alleen. Ook Burhan Kuzu, die namens de AK-partij zitting heeft in de Parlementaire Grondwetcommissie, heeft te kennen gegeven altijd voorstander te zijn geweest van de doodstraf. Tegenstanders zijn er vooral binnen de Republikeinse Volkspartij (CHP). Vice-voorzitter Gürsel Tekin verklaarde het een schande te vinden om de herinvoering van de doodstraf te suggereren. De CHP afgevaardigde Canan Aritman uit Izmir verklaarde tegen iedere vorm van moord te zijn, dus ook tegen de doodstraf. De uitlatingen van Kuzu over de doodstraf werden tevens veroordeeld door Gültan Kisanak van de pro-Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

President Abdullah Gül heeft zich eveneens in de discussie gemengd. Hij merkte op dat Turkije de doodstraf heeft afgeschaft, maar wel een levenslange gevangenisstraf kent. Die straf staat volgens Gül gelijk aan de doodstraf.

4 REACTIES

  1. De doodstraf is een luxe voor mensen die een ernstige misdaad hebben begaan..Je hebt dan te weinig tijd om stil te staan bij wie je bent en wat je hebt gedaan. De doodstraf is een ideale manier om je lijdensweg te verkorten. Met een levenslange gevangenisstraf heb je die luxe niet.

  2. Een interessante zienswijze Gadamer, al meen ik dat de gevangenen die in de VS op death row op de lethal injection wachten er anders over zullen denken. Persoonlijk meen ik dat niemand het recht heeft een ander van het leven te beroven, ook de overheid niet.

  3. Klopt, niemand heeft dat recht.
    Feit is wel dat misdaad bestaat en dat je het niet kunt verhelpen door misdadigers op vrije voeten te stellen.

  4. Nee, maar tussen de doodstraf en het op vrije voeten stellen van misdadigers zit nog wel een beetje verschil…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here