De flaters van een premier

9
8

Premier Recep Tayyip Erdogan staat niet bekend om zijn weldoordachte opmerkingen. Dat laatste is naar aanleiding van de kernramp in Japan en de daarop volgende discussie over kernenergie in Turkije weer eens gebleken. Terwijl Japan in algehele paniek verkeert, lijkt Erdogan zich af te vragen waar iedereen zich druk om maakt.

Nadat in de kernenergiecentrale van Fukushima een explosie had plaatsgevonden, merkte hij heel slim op dat ‘een gasketel ook kan ontploffen’. En naar aanleiding van de in Japan vrijgekomen radioactieve straling verklaarde Erdogan dat ‘TV’s en computers eveneens straling produceren’. Het is niet zonder reden dat de premier wel is vergeleken met de ‘kabadayi’. Dat wil zeggen, met de ruwe figuren die het in wijken als Kasimpasa in Istanbul, waar hij opgroeide, vroeger voor het zeggen hadden.

Wellicht zou het goed zijn wanneer iemand binnen de AK-partij hem eens uitlegt dat hij er in bepaalde situaties beter het zwijgen toe kan doen, om de betreffende kwestie vervolgens aan de verantwoordelijke minister over te laten. Zit er niet in, want de heer Erdogan heeft nogal moeite met het accepteren van kritiek. Dan is de kans niet uitgesloten dat hij luidruchtig wordt.

Ook de Amerikaanse ambassadeur W.Robert Pearson wees daar op in een bericht dat onlangs door Wikileaks openbaar werd gemaakt.

(Peter Edel/Istanbul)

9 REACTIES

 1. Het is absurd dat hij de ramp vergelijkt met het ontploffen van een gasketel. Kan natuurlijk niet, maar de opmerkingen van Erdogan zijn over het algemeen meestal vooral buitenlandse politiek betreft nogal direct.

  Je kunt je in deze afvragen of het inderdaad verstandig is om in de “taal van het volk” opmerkingen te plaatsen. Enerzijds is het een keer wat anders dan al die vage oppervlakkige antwoorden van alle andere politici en tegelijkertijd is Erdogan ook zo geliefd en populair juist vanwege het feit dat hij de taal van het volk spreekt. Anderzijds kun je je afvragen of het verstandig is om vanuit het hart te regeren. Het wordt een beetje een direct versus indirect verhaal…

  Meest significante voorbeeld in deze is zijn houding in Davos tijdens de world economic forum. Hij was de enige die kritiek durfde te leveren op Perez en geen politiek correcte verhaaltjes vertelde. Ik vind dat veel regeringsleiders zijn voorbeeld mogen volgen wat betreft zijn directe manier van communicatie zodat er echt eens een keer concreet wat gedaan kan worden aan de problemen op de wereld.

 2. Met zijn zo nu dan onbesuisde uitspraken wordt Erdogan er inderdaad niet minder populair op onder een deel van de Turken. Het doet me denken aan Berlusconi in Italië. Zijn merkwaardige strapatsen leiden voor hem ook alleen maar tot grotere populariteit onder veel Italianen. Eerlijk gezegd geeft ik toch de voorkeur aan meer zakelijke en rationeel ingestelde politici. Maar dat zal wel komen omdat ik een nuchtere Nederlander ben.

 3. Een goede politicus is m.i. inziens iemand die zowel de taal van het volk spreekt ( het is tenslotte zijn taak om het volk te dienen) als iemand die het politieke spel weet te spelen.
  Niet iemand die alleen maar met zijn neus in de boeken heeft gezeten en rugklachten heeft opgelopen van het zitten in collegezalen.

  Erdogan staat zowel in de maatschappij als daarbuiten en persoonlijk vind ik dat een goede zaak, want juist vanwege deze zakelijke en rationeel ingestelde politici worden o.a. de Palestijnen nog iedere dag al 51 jaar genegeerd. Voor mij is dit iets te veel zieke zakelijkheid en ratio.

 4. Hoi Gadamer, Ik zou er raar van opkijken als Mark Rutte een discussie met een demonstrant zou beëindigen met de woorden ‘rot op motherfucker’, want dat is waar het vrij vertaald zo ongeveer op neerkomt.
  Maar goed, de Nederlandse politiek is de Turkse niet. Waar een grapje in de Tweede Kamer niet ongebruikelijk is, is het in het Turkse parlement zelfs een keer bijna tot een schietpartij gekomen. Misschien was je oom daar wel getuige van, dat weet ik niet. Was het ook wel de taal van het volk dat Erdogan sprak? Vast staat dat het iemand uit het volk was die hij tegenover zich had. En die was het niet met hem eens.
  Verder heb je ondertussen waarschijnlijk wel begrepen dat ik de Palestijnse zaak een warm hart toedraag. Toch heb ik zo mijn twijfels over de opstelling van Erdogan in dat verband. Is het wel gemeende solidariteit, of een populariteiscampagne van hem in Turkije en de Arabische wereld? Kritiek op Israël tot en met regelrecht antisemitisme zie je in alle geledingen van de Turkse politiek. Ook in het ulusalci milieu. Neem de publicaties van Ergun Poyraz, Soner Yalcin en Yalcin Kücük. Die overschreiden de grens met antisemitisme royaal. In alle gevallen omdat men meent met dergelijke meningen tot het Turkse publiek door te kunnen dringen. Wellicht dat Erdogan ook een graantje van dat verschijnsel probeert mee te pikken in zijn jacht naar stemmen. Maar nu is het tijd voor mijn balik ekmek!

 5. Toch heb ik als buitenstaander (jullie zijn een nederlander in turkije en een turkse nederlander 😉 ) de indruk dat premier Erdogan op zeker speelt wanneer hij dat doet! In Davos tegen Perez kreeg hij groot applaus van de regeringen van het Midden-Oosten.
  Turkije zit echt tussen het Westen en Midden-Oosten in.. dus soms de handelaar en soms de ‘dominee’ sorry Imam.

 6. Dhr. Edel,

  ik denk dat we nog wel een tijdje zo door kunnen gaan…:) Waar Erdogan “rot op motherfucker” zegt ,zegt Mark Rutte dat Turken niet zowel een Turks en Nederlands paspoort mogen hebben. M.a.w. rot dan op naar je eigen land. Ik zie geen verschil. Alleen was Erdogan al zo voordat hij regeringsleider werd terwijl Rutte voordat hij regeringsleider werd er een andere mening op nahield. Dus tjah, wat is het verschil?

  Toch blijf ik een voorstander van een “beetje ratio en een beetje directheid” en een “beetje minder oppervlakkigheid en populisme”.
  Vergeet u ook niet dat nuchterheid een luxe is….vooral voor iemand die uit Nederland komt.

  Wat betreft de “gemeende solidariteit” van Erdogan; ik ben er wel degelijk van overtuigd dat het gemeend was als je bedenkt dat Turkije een nauwe economische en militaire band heef met Israel. Met zijn uitspraken heeft Erdogan wel schade veroorzaakt aan deze band en eerlijk gezegd heb ik tot nu toe geen enkel ander land dergelijke uitspraken horen doen die ten koste is gegaan van eigenbelang.( vanwege “zieke” zakelijkheid en ratio? )

 7. Rutte is wat mij betreft ook een asshole, houd me ten goede. Hij drukt zich alleen met andere woorden uit en daar ging het me hier om. Niet dat zijn woorden op iets anders neerkomen. Overigens overweeg ik de Turkse nationaliteit….
  Verder is er wat betreft die economische en militaire band tussen Israël en Turkije niet eens zo heel veel veranderd sinds het conflict tussen beide landen is ontstaan. Goed, er zijn wat gezamenlijke oefeningen geschrapt, maar in veel andere opzichten was het al heel snel weer business as usual. Ik moet vaak aan het woord theater denken in dat verband. Maar laten we er voor vandaag inderdaad maar een punt achter zetten, want anders kom ik niet meer aan mijn overige schrijfwerk toe. En er zijn vandaag weer heel wat ontwikkelingen. Daarom: stay tuned!

 8. Dhr.Edel,

  Politiek=theater…;) Zolang landen handelen uit eigenbelang en geen afstand nemen van profiteur gedrag zal er altijd theater zijn en ik zou zeker niet op de eerste rij willen zitten tenzij er een emmer onder mijn stoel voor het geval ik misselijk word.

  paspoort is slechts een papiertje…Uiteindelijk gaat het erom hoe u als mens bent en een andere nationaliteit of 2 nationaliteiten verandert hier niets aan. Men mag echter niet gedwongen om voor een nationaliteit te kiezen of 1 op te geven.
  Succes met uw keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here