Berouwvolle geheim agent doet bekentenis

13
11

Ayhan Carkin was gedurende negentien jaar geheim agent voor organisaties binnen de Turkse ‘deep state’. Zijn naam kwam voor het eerst in de openbaarheid naar aanleiding van het Susurluk-incident, het auto-ongeluk in 1996 in het gelijknamige plaatsje op de weg tussen Izmir en Istanbul, waarbij de verstrengeling tussen extreemrechtse georganiseerde misdaad, politiek en overheidsdiensten pijnlijk duidelijk op het wegdek kwam te liggen.

Recentelijk is het geweten van Carkin begonnen te knagen, wat hem ertoe bracht een serie verklaringen af te leggen tegenover de krant Radikal. Die verklaringen liegen er niet om, want ze werpen licht op politieke moorden waarvan de toedracht vooralsnog onduidelijk was. Ze werden gepleegd tijdens de oorlog die de Turkse regering begin jaren negentig tegen de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK ontketende in Zuidoost Turkije. Bij de operaties van staatsorganisaties waar Carkin over uit de school klapte vielen naar zijn zeggen honderden doden.

Naar aanleiding van zijn verklaringen tegenover Radikal en een interview op het TV-kanaal CNN-Türk werd Carkin gearresteerd op beschuldiging van moord. Hij zou persoonlijk bij 91 moorden betrokken zijn geweest. Gedurende tien uur werd hij verhoord door een aanklager in het gerechtsgebouw van de wijk Besiktas in Istanbul. Vervolgens werd op zaterdag besloten hem vrij te laten. Carkin zal niet in de maag hebben gezeten met het verhoor waaraan hij werd onderworpen. Eerder gaf hij aan nog veel meer bekentenissen te zullen doen als een aanklager tot een formeel onderzoek beslist ten aanzien van begin jaren negentig door de ‘deep state’ gepleegde misdaden. Als het daarvan komt zou dat wel eens een uiterst donkere wolk kunnen trekken over de al niet te beste reputatie van degene die er destijds allemaal opdracht toe gaf: toenmalig Premier Tansu Ciller.

Er is recentelijk veel te doen geweest over de vervolging van militairen die in 1980 verantwoordelijk waren voor de staatsgreep dat jaar, zoals de thans hoog bejaarde Generaal Kenan Evren. Die kwestie kwam vooral te sprake naar aanleiding van het referendum over een grondwetherziening verleden jaar. Het lijkt echter geen ongerechtvaardigde veronderstelling dat er aan de handen van Ciller even veel bloed kleeft als aan die van Evren. Over strafvervolging van Ciller heeft echter niemand het binnen regeringskringen. Wij vragen ons af waarom niet.

(Peter Edel/Istanbul)

13 REACTIES

 1. Ik zal het even vertalen voor hen die de Turkse taal niet machtig zijn: ‘als Peter Edel een echte man is dan zou hij onder zijn eigen naam schrijven’. Wel, wat kan ik anders schrijven dan dat Peter Edel mijn echte naam is! Moelijk te bewijzen, maar ik ben een uit Amsterdam afkomstige Nederlander, woonachtig in Istanbul. Wellicht helpt het om er op te wijzen dat ik in Nederland een bepaalde reputatie heb door mijn publicaties over Israël/Palestina. Als je goed zoekt via google kun je zelfs een foto van me vinden.

 2. @ Peter Edel.

  Dhr. Edel, met alle respect; de Pkk is geen bevrijdingsbeweging maar een terreurorganisatie.Tevens geplaatst op de internationale lijst van verboden terroristische organisaties. Wat bezielt mensen om deze beweging een andere status te geven? Komt dat omdat het Westen de Pkk een stevige hand boven het hoofd houdt?

 3. @ Kursat

  Dat bepaalt Dhr. Edel zelf of hij wel/niet onder eigen naam artikelen schrijft.
  Ga liever in op de inhoud…”als een echte man”.

 4. Dag Gadamer, Het ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt. Veel Turken zullen de PKK inderdaad een terreuroragnisatie noemen, Van wat ik van jouw kant heb gelezen, begrijp ik dat je er zo over denkt. Voor mij is een bevrijdingsbweging een beweging die streeft naar bevrijding tav een bezetter of onderdrukker. Los van de vraag of je het wel of niet met de methoden eens bent die in dat verband worden toegepast (dat ben ik niet), valt niet niet te ontkennen dat de PKK aan die definitie voldoet.

 5. Dhr. Edel,

  juist vanwege de methoden die u even als bijzaak naar voren brengt valt de Pkk onder de categorie “terreurorganisatie”.
  Bovendien zijn het niet alleen Turken die de Pkk aanduiden als terreurorganisatie. Ook door de EU en VS is het erkend als terreurorganisatie. Elk land heeft het recht veiligheid te waarborgen voor zijn burgers, dus ook Turkije.

  In uw optiek zijn de Hamas, de Ira, Tamil Tijgers ook bevrijdingsbewegingen en vindt u het prima dat men klaargestoomd wordt voor terroristische aanslagen. Om het wat dichter bij uw belevingswereld te brengen kunt u bijv. denken aan de vele terroristische aanslagen op badplaatsen in Turkije waar Nederlanders graag komen.

  Of anders gezegd: stel dat de Pkk in Nederland her en der explosieven plaatst onder het mom van “wij zijn een vrijheidsbeweging”. Dan ben ik benieuwd of de Pkk in Nederland dan nog steeds aangeduid zal worden als een vrijheidsbeweging.

 6. Inderdaad Gadamer, IRA, Hamas en de Tamil Tigers zijn voor mij ook bevrijdingsbwegingen. Ik heb begrip voor de motivatie van deze organisaties, maar ben het niet met hun startegie van geweld eens. Simpelweg omdat ik een pacifist ben. Dat betekent aan de andere kant weer niet dat ik niet solidair ben met volken die het slachtoffer zijn van bezetting of onderdrukking. Wat jij het ‘waarborgen van het recht op veiligheid’ noemt, komt in de praktijk doorgaans neer op onderdrukking en schending van mensenrechten. Kijk maar eens wat er met de Palestijnen gebeurd. Geschiedt dat ook niet uit naam van veiligheid voor de Israëliërs?

 7. Nog even Gadamer. Als de PKK een terreurorganisatie is voor jou, wat was de Turkse regering onder Tansu Ciller dan? Gebruikte die de ‘veiligheid’ niet als argument om de zakken te vullen met de opbrengsten uit heroïnehandel? En passant werden honderden, zo niet duizenden de dood in gejaagd.

 8. Dhr. Edel,

  ik kan mij vinden in uw idee dat u begrip heeft voor de motivatie van de Pkk, maar u zegt dat u het niet eens bent met de strategie van geweld. Juist vanwege dit geweld mag je het toch geen vrijheidsbeweging noemen? Het blijft een beweging die terroristische aanvallen voorbereidt en uitvoert op civiele en militaire doeleinden. Een vrijheidsbeweging is m.i. een beweging die zonder geweld zijn doelen dient te bereiken. Je kan de motivatie die erachter zit en de strategie die daarbij wordt gehanteerd niet los van elkaar zien.
  Het is en blijft een terreurorganisatie.
  Een paus die overdag staat te preken en ’s avonds na 18.00 uur kleine jongetjes misbruikt is geen Paus, maar een pedofiel.

  Wat betreft uw opmerking over Israel:
  Klopt inderdaad dat Israel uit naam van veiligheid handelt, maar ondertussen de Palestijnen uithongert, illegale nederzettingen en een apartheidsmuur bouwt, en gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen opblaast waar 1 verdachte in zit. U gaat mij niet vertellen dat dit in Turkije ook het geval is. Sterker nog: Wijs mij 1 koerd ( = geen terrorist ) aan die geen recht heeft op werk,eigen onderneming,zorg, onderwijs, onderwijs in eigen taal etc. Het is in deze scheef om een vergelijking te maken met de Palestijnen.

  Tansu ciller: als het daadwerkelijk feitelijk bewezen is dat Ciller zich schuldig heeft gemaakt aan dergelijke praktijken dan moet zij net als alle andere corrupte politici berecht worden.

 9. Dag Gadamer, Ik begrijp niet waarom het een het ander uit zou sluiten. Het Nederlandse verzet tijdens WOII tegen de Duitse bezetting gebruikte ook geweld, maar was het daarom geen bevrijdingsbeweging? Zeker de nazi’s noemde het verzet toen ook terroristen. En waarom zou de Paus geen Paus zijn als hij jongetjes misbruikt? Al is het alleen maar omdat ik niets anders verwacht van de uiterst gefrusteerde katholieke elite, maar dat is een andere kwestie. De vergelijking met Palestina gebruikte ik vooral om te laten zien dat het argument van veiligheid vaak wordt gebruikt als argument voor onderdrukking. Ik ben het met je eens dat de situatie van de Koerden en de Palestijnen zich op veel punten niet laten vergelijken. Overigens ben ik wel van mening dat er een economische kant aan de Koerdische kwestie verbonden zit.

 10. Dhr. Edel,

  we gaan het niet eens worden over de benaming, maar dat hoeft ook niet.

  Als de Paus ook na 18.00 uur een paus is, hoe noemen we dan de Paus die ook na 18.00 uur volgens de regels van het”pausdom” leeft?”. Dan is er dus geen verschil tussen de Paus die wel naar behoren zijn functie uitoefent en de paus die pedofiele trekjes vertoont..?

  De economische kant van het verhaal of de reden waarom Turkije niet gesteund wordt in haar strijd tegen het terrorisme is dat de VS de koerden in het noorden van Irak te vriend wil houden vanwege de oliekraan.

 11. Dag Gadamer, zoals ik al schreef verwacht ik niets anders dan dergelijke streken van een paus. De geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk staat daar bol van. Of dat nu voor of na 18.00 gebeurt doet voor mij niet ter zake. Wat betreft de VS en de Koerden in Noord-Irak: zie mijn volgende stukje. Ben er bijna klaar mee. Eerst nog even van mijn dürüm met cigköfte genieten en dan leg ik er de laatste hand aan. Het ligt dan verder aan de webmaster wanneer het geplaatst wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here