Staking van fabrieksarbeiders in Eskisehir

0
2

De arbeiders van de huishoudelijke artikelen producerende Doruk ev Gerecleri fabriek in Eskisehir hebben het werk neergelegd nadat een loonverhoging van 25 kurus per uur door hen was afgewezen. ‘We hebben deze beslissing genomen omdat de inkomstenverdeling niet evenredig is’ verklaarde Adnan Serdaroglu, de voorzitter van Birlesik Metal-Is, een vakbond van metaalarbeiders die verbonden is aan de Federatie van Progressieve Vakbonden (DİSK).

De 650 werknemers van Doruk ev Gerecleri menen dat een loonsverhoging van slechts 25 kurus per uur niet in verhouding staat tot de winstgevendheid van de sector. Daarom weigeren zij akkoord te gaan met een overeenkomst die eerder overeen is gekomen door Türk Metal, dat deel uitmaakt van de meer behoudende Federatie van Turkse Vakbonden (Türk-Is).

Volgens Serdaroglu is deze overeenkomst de arbeiders van Doruk ev Gerecleri tegen hun zin opgelegd door Türk-Is. Ondertussen wordt hun actie ondersteund door Tekgıda-Is, een vakbond van arbeiders die in de tabak-, alcohol- en etenswarensectorwerkzaam zijn. Tekgıda-Is is ervan overtuigd dat de actie bij Doruk ev Gerecleri succes zal hebben.

(Peter Edel/Istanbul)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here