Turkije bedreigd door krakkemikkige kernreactor Armenië

1
4

Dwars door de discussie of over moet worden gegaan op kernenergie, zoals de regering voornemens is, blijkt er al een risico te bestaan op een kernramp in Turkije. Aanleiding tot die conclusie is de Metsamor kernreactor in Armenië, op zestien kilometer afstand van Igdir, de meest oostelijk gelegen provincie van Turkije.

De technische staat van de in 1980 geopende Metsamor kernreactor geldt zonder meer als belabberd. Plat gezegd: het apparaat staat weg te roesten. Bovendien zijn er nog twee andere factoren die de kans op een kernramp in Armenië en daarmee in Turkije, groter maken. Zo is de reactor van Metsamor er een van het oude Russische ontwerp. Dat betekent dat het om een op kernsplitsing gebaseerde waterkoker gaat die voorzien is van slechts een enkele overkoepeling. Dit in tegenstelling tot westerse kernenergiecentrales, die een dubbele overkoepeling hebben. Het was het ontbreken van een tweede overkoepeling die het ongeluk in Tsjernobyl tot zo’n totale ramp maakte.

Omgekeerd komt het juist door die dubbele overkoepeling dat bijvoorbeeld het ongeluk in 1979 met de Amerikaanse centrale in Harrisburg niet uit de hand liep. Hetzelfde geldt voor de huidige situatie in het Japanse Fukushima. Als daar zes kernreactoren van klassiek Russisch ontwerp hadden gestaan, was de ramp echt niet te overzien geweest, aangezien in dat geval een veel grotere hoeveelheid radioactief materiaal in de atmosfeer terecht was gekomen. Om het nog erger te maken is Armenië al net zo gevoelig voor aardbevingen als Turkije, waardoor een kernramp al evenmin ondenkbeeldig is. Na een zware aardbeving in Armenië in 1988 besloten de autoriteiten van het straatarme land dan ook de reactor plat te leggen. In 1993 nam men echter de beslissing om de reactor weer in gebruik te nemen, aangezien het land zat te springen om energie. Metsamor levert dan ook 45% van de energiebehoefte van Armenië.

De EU heeft eerder al zijn verontrusting uitgesproken over de slechte staat waarin de Metsamor kernreactor zich bevindt. Volgens Armenië is er niets aan de hand. Een ongeval zoals in Fukushima is volgens Ashot Martirosian van het Armeense comité voor nucleaire veiligheid absoluut uitgesloten, waarbij hij vooral het koelsysteem van de reactor roemt. Voormalig Metsamor-directeur Suren Azatian benadrukt echter het ontbreken van een dubbele overkoepeling en het risico dat daardoor bestaat op lekkage van radioactief materiaal. Armenië heeft aangekondigd de kernreactor van Metsamor te zullen moderniseren, maar dat zal de zorgen in Turkije voorlopig niet wegnemen.

Tenslotte: wie meent dat alleen oostelijk Turkije bedreigd wordt met een kernramp van proporties, komt bedrogen uit. Want in Bulgarije staat een al even krakkemikkige kerncentrale, ook al van het verouderde Russische ontwerp.

(Peter Edel/Istanbul)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here