Turkije blijft vasthouden aan een toekomst met kernenergie

1
11

De aanhoudende problemen met verschillende kernreactoren in Japan volgend op de aardbeving eind vorige week, hebben in West-Europa tot een hernieuwde discussie over kernenergie geleid. Zo heeft het de Duitse bondskanselier Angela Merkel terug doen komen op haar eerdere besluit om oudere kernenergiecentrales langer open te houden. In Turkije kan de situatie in Japan de regering echter niet van het besluit afbrengen om tegen 2023 over twee of drie op kernsplitsing gebaseerde energiecentrales te beschikken.

Op het moment maakt Turkije nog geen gebruik van kernsplitsing bij de opwekking van energie, maar als het aan de huidige regering ligt zal daar in de toekomst verandering in komen. Verleden jaar tekende Turkije een contract met Russische staatsonderneming ROSATOM voor de bouw van een kernenergiecentrale in Mersin. Daarnaast is de Turkse regering in onderhandeling met Japan over de bouw van nog meer kernenergiecentrales. De bouw van de eerste Turkse kernreactor voor energiewinning moet in 2013 beginnen. Volgens het plan zal deze centrale in 2018 op het net worden aangesloten.

Het behoeft geen betoog dat Turkije evenals Japan gevoelig is voor aardbevingen. Voor energieminister Taner Yildiz is dit echter geen belemmering om het voornemen van de regering om tot kernenergie over te gaan door te zetten. Daarbij zal hij ongetwijfeld gedreven worden door de grotere energiebehoefte die de groeiende Turkse economie met zich meebrengt. De plannen moeten dan ook tot een verdubbeling van de hoeveelheid opgewekte energie leiden. Tijdens een bezoek aan de Turkse atoomenergiecommissie verklaarde Yildiz dat de ontwikkelingen in Japan nauwgezet worden gevolg en dat er een voortdurende risicoanalyse plaatsvindt, maar ook dat Turkije vastbesloten is voort te gaan met het nucleaire project.

(Peter Edel)

1 REACTIE

  1. Angela Merkel laat zich wel erg snel leiden door gevoelens die leven onder de bevolking. Feit is dat Duitsland op dit moment niet kan zonder kernenergie want er is geen goedkope alternatief. De crisis helpt er ook niet bij. Duidelijk een poging om meer stemmen te winnen, ten koste van de Duitse industrie en laat dat nou hetgene zijn dat Angela Merkel aanvankelijk niet wilde. Duidelijk onbekwaam om te regeren en kan niet voet bij stuk houden wanneer dat nodig is. Ben blij dat Turkije vastbesloten is om door te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here