Nieuwe rel over samenzwering tegen CHP

0
5

De arrestatie van de journalisten die in verband zijn gebracht met het Ergenekon-netwerk, houdt de gemoederen nog danig bezig in Turkije. Veel discussie is er nu bijvoorbeeld over de vraag hoe het mogelijk is dat zij worden vastgehouden terwijl hun advocaten geen inzage krijgen in de bewijzen die aanklager Zekeriya Öz zegt te hebben verzameld.

Dat is ook in Turkije niet volgens de regels van het juridische spel. Maar ondertussen is uit de ontstane situatie al weer een nieuwe rel geboren. Aanleiding is de journaliste Iklim Kaleli Bayraktar. Eerder behoorde zij tot de journalisten van het nieuwskanaal ODATV die werden gearresteerd in verband met het Ergenekon-onderzoek. Ondertussen is Bayraktar weer op vrije voeten, maar de verklaring die zij volgens zeggen aflegde tegenover aanklager Öz loog er niet om. Waar het om draait is een interview dat Bayraktar afgelopen januari deed met Deniz Baykal, de voormalige leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Bayraktar houdt vol dat zij tijdens dat vraaggesprek seksueel benaderd is door Baykal.

Dat verklaarde Bayraktar volgens zeggen niet alleen tegenover Öz, want het zou ook blijken uit tapes van telefoongesprekken die zij had met onder andere Ömer Eminagaoglu, de voorzitter van de Vereniging van rechters en aanklagers (YARSAV). Dit gesprek zou tevens de verklaring van Bayraktar aan Öz bevestigen dat zij bereid was compromitterende informatie over Baykal te leveren aan de huidige leider van de CHP, Kemal Kilicdaroglu. Laatstgenoemde had daar dan gebruik van kunnen maken tegen Baykal, die als zijn rivaal binnen de CHP wordt beschouwd. Naar beweerd wordt stelde Bayraktar aan Kilicdaroglu voor Baykal nogmaals te bezoeken. Als hij haar dan wederom benaderde voor seks, zou ze dit vastleggen met een klein opnameapparaat. Dit voorstel zou Bayraktar volgens haar verklaringen aan Öz en afgeluisterde telefoongesprekken ook besproken hebben met Gürsel Tekin, een parlementslid van de CHP.

Ontkenningen zijn er aan alle kanten, ook van Bayraktar. Ze ontkent niet dat Baykal getracht heeft seks met haar te hebben en evenmin spreekt ze tegen daar contact met Kilicdaroglu en Tekin over gehad te hebben. Dat ze Kilicdaroglu voorstelde om Baykal te chanteren spreekt ze echter in alle toonaarden tegen. Bayraktar vraagt zich af wat het nut was geweest van een dergelijke onderneming en daar heeft ze wellicht een punt. Baykal moest verleden jaar aftreden nadat een video op Internet was verschenen waaruit bleek dat hij een buitenechtelijke relatie had met een parlementslid van de CHP. Een nieuw schandaal rond Baykal had daar niets aan toegevoegd. Je zou hooguit kunnen zeggen dat langs die weg iedere mogelijkheid was afgesneden voor Baykal om in de toekomst terug te keren als leider van de CHP, iets dat door de Turkse media verschillende malen is gesuggereerd.

Kilicdaroglu ontkent eveneens en gaat daarbij verder dan Bayraktar. Hij erkent weliswaar contact met haar te hebben gehad, maar dat een eventuele poging van Baykal om seks met haar te hebben daarbij nooit ter sprake is gekomen. Ook Tekin ontkent en gaat zelfs zo ver dat hij uit de politiek zal vertrekken wanneer blijkt dat Bayraktar gelijk heeft. Sterker, hij heeft zelfs gezegd dat hij zich in dat geval op Istanbuls Taksim Square in de brand zal steken. Aan de kant van Bayraktar leidde de ontkenningen van Kilicdaroglu en Tekin vervolgens tot een woedende reactie.

Het zal niet verrassen dat Deniz Baykal eveneens ontkent. Echter, niet in alle opzichten. Hij draait de zaken om. Volgens hem was het Bayraktar die hem benaderde voor seks en niet andersom. Dat deed ze volgens Baykal vijftien minuten nadat het interview was begonnen. Baykal verklaart daarop afstand tot Bayraktar bewaard te hebben. Volgens Baykal is er echter wel degelijk sprake van een samenzwering. Alleen niet tegen hem persoonlijk, maar tegen de CHP in het algemeen. Dus ook tegen Kilicdaroglu.

Baykal liet zich er niet over uit wie er achter dat complot zou kunnen zitten. Hij zei het niet te weten, maar het blijft uiteraard wel de grote vraag. Het zou de eveneens gearresteerde Soner Yalcin kunnen zijn, de eigenaar van ODATV. Er zijn immers berichten verschenen dat hij een conflict had met de CHP over de overname van het televisiekanaal Halk-TV. Maar het spoor zou ook naar heel andere richtingen kunnen leiden. Per slot van rekening is het complete verhaal afkomstig uit het Ergenekon-onderzoek en alle ontkenningen ten spijt weet iedere Turk welke politieke partij daar achter schuilgaat. Bovendien is het opmerkelijk dat aanklager Zekeriya Öz zijn bewijzen ten aanzien van de gearresteerde journalisten geheim weet te houden, terwijl de verklaring van Bayraktar over Baykal, Kilicdaroglu en Tekin wel naar de media is uitgelekt. Dat wijst op het selectief prijsgeven van informatie en het dienen van bepaalde politieke doelen.

In juni volgen de verkiezingen in Turkije. Hoewel de uitslag nu al min of meer vast staat, kunnen het tot die tijd nog een aantal fascinerende maanden worden.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here