Nieuwe arrestaties in verband met Ergenekon

0
1

Het was weer raak gisteren, met de arrestatie in Istanbul van tien personen in verband met Ergenekon, het netwerk waarvan aanklager Zekeriya Öz veronderstelt dat het voornemens was de AK-partij uit de Turkse politiek te verwijderen. En passant deed de politie huiszoeking bij de verdachten, waarbij men harde schijven kopieerde en bewijsmateriaal in beslag nam. De meeste gearresteerden zijn journalisten. Geen figuren dus van de categorie Veli Kücük, de voormalige Gendarme/JITEM commandant die nog dagelijks probeert Koerdisch bloed van zijn handen te wassen. Of van de categorie Sami Hostan, de crimineel die in de jaren negentig zijn uiterste best deed om West-Europa met heroïne te vergiftigen. Nee, het zijn in verband met Ergenekon recentelijk vooral journalisten die achter bouten gaan. Journalisten die kritiek op de regering hebben, maar verder nergens van beschuldigd kunnen worden.

Onder de gearresteerden bevindt zich onder andere Ahmet Sik, een journalist en medewerker van de Bilgi universiteit. Eerder leverde Sik een bijdrage aan een boek over Ergenekon en stond daar al voor terecht. Kennelijk werkte hij recentelijk aan een volgend boek over deze geruchtmakende affaire. Sik zag de bui in ieder geval al hangen: ‘Ik begrijp dat een kopie van het boek waar ik aan werk bepaalde mensen heeft verontrust. Daarom tracht men mij nu met Ergenekon te associëren.’ Recentelijk schreef Sik ook een boek over de islamitische prediker Fethullah Gülen, de inspiratiebron van de islamitische politici binnen de AK-partij.

Ook de journalist Nedim Sener werd gisteren gearresteerd. Hij schreef twee boeken over de moord op de Turks/Armeense journalist Hrant Dink, waarin hij zijn twijfels uitsprak over de rol daarbij van Turkse inlichtingendiensten. Maar Sener schreef evenals Sik ook een boek over Fethullah Gülen, met name over diens invloed binnen de Turkse politie. Het ziet er daarmee naar uit dat publiceren over Gülen linke soep begint te worden voor Turkse journalisten. Voor dat ze het weten zitten ze in het gevang op verdenking van betrokkenheid bij een samenzwering die tot het vertrek van de AK-partij moest leiden. Ze heten dan opeens deel uit te maken van de ‘propaganda-afdeling’ van Ergenekon.

Ondertussen houdt de AK-partij vol naar democratisering van Turkije te streven. Het arresteren van kritische journalisten die verder niet beschuldigd worden van strafbare feiten, heeft echter niets met democratisering te maken. Waar het eerder op neerkomt is dat de AK-partij probeert de Turkse democratie te beschermen met antidemocratische middelen en dat is niet zo’n klein beetje tegenstrijdig.

Laat het duidelijk zijn dat een aantal publicisten die met Ergenekon zijn geassocieerd stapelmesjogge zijn. Zoals ene Professor Yalcin Kücük, die eerder al in verband met Ergenekon werd gearresteerd, vervolgens werd vrijgelaten, maar gisteren wederom door de politie is afgevoerd. Of de journalist Soner Yalcin van het nieuwskanaal ODATV, die recentelijk eveneens achter de tralies ging. Kücük en Yalcin beweren in hun publicaties dat de Turkse Republiek wordt gecontroleerd door pseudo-joden die in Turkije bekend staan als ‘Dönme’. Uiteraard gaan dergelijke beweringen nooit vergezeld van enig bewijs. Je moet behoorlijk maf zijn om dat soort beweringen neer te pennen of klakkeloos aan te nemen. Of neem de scene rond de Turkse Arbeiderspartij (IP), waarvan Ergenekon-verdachte Dogu Perincek de leider is. Perincek meent al jaren dat het tot een socialistische revolutie in Turkije kan komen als intellectuelen en militairen de armen ineenslaan. En dat terwijl de Turkse strijdkrachten sinds jaar en dag deel uitmaken van de NAVO, het Noord-Atlantische militaire samenwerkingsverband dat nu niet bepaald de reputatie heeft een voorstander te zijn van socialistische revoluties. Er moet toch echt iets mis zijn in de hersenen van dergelijke figuren. Maar krankzinnigheid is geen geldige reden voor gevangenschap. Zeker niet in de democratie die Turkije pretendeert te zijn.

Zoiets vindt ook de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Turkije Francis J. Riccardione, die nu eenmaal uit een land komt waar persvrijheid erg belangrijk is. Riccardione sprak onlangs zijn bezorgdheid uit over de persvrijheid in Turkije en had daarmee gelijk de AK-partij op de kast. Die meende dat hij zich niet met de interne aangelegenheden van Turkije moest bemoeien. Met betrekking tot de arrestaties gisteren verklaarde Riccardione desgevraagd dat de VS de persvrijheid waar ook ter wereld verdedigt, zonder verder ergens over uit te wijden. Verstandig voor een ambassadeur.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here