Familie Dink heeft er genoeg van

1
1

De familie van de in 2007 vermoorde Turks/Armeense journalist Hrant Dink heeft aangekondigd niet langer aanwezig te zullen zijn bij het proces tegen Ogün Samast, de hoofdverdachte in deze geruchtmakende zaak. Fethiye Cetin, de advocaat van de familie Dink kan zich niet verenigen met de beslissing van de rechter om in te stemmen met het verzoek van de advocaat van Samast om de zaak door een strafhof voor jongeren te laten behandelen. De overweging daarbij is dat Samast minderjarig was toen hij zijn misdaad beging. Cetin houdt echter vol dat Samast door dezelfde rechter zou moeten worden berecht als de andere verdachten die bij de moord betrokken waren.

Kort daarna merkte Cetin echter op dat het niet meer dan een detail is door welke rechter Samast berecht wordt. Veel belangrijker is volgens Cetin dat er tijdens het proces tegen Samast vooralsnog geen duidelijkheid is ontstaan over wie opdracht gaf tot de moord op Dink, waarom bepaald bewijsmateriaal is verdwenen en waarom Dink geen beveiliging kreeg terwijl er aanwijzingen waren dat er een aanslag op hem werd voorbereid. Voor Cetin is dit een indicatie dat het proces niet tot gerechtigheid zal leiden. Daarom liet de familie Dink gisteren verstek gaan tijdens een volgende zitting in het proces tegen Samast.

(Peter Edel)

1 REACTIE

  1. gerechtigheid in Turkije is er alleen voor diegenen die dat kunnen betalen en of tot de meerderheid behoren (rechtse blanke sunni turken) of mensen die de bestaande orde niet bekritiseren…

    de moord op Dink is het zoveelste bewijs dat het stinkt in Turkije…

    het stinkt naar nationalisme, dubieuwze politieke moorden, selectieve rechtspraak, machtsmisbruik van instellingen en politici, diepgewortelde para militaire structuren in de burgersamenlevint die wordt verkocht aan de bevolking met zogenaamde vaderlandsliefde, oorlogszuchtige militairen die graag als alleenheerser willen optreden en dit verkopen met quasi legitieme Ataturk verhalen, onrecht naar alle soorten minderheden die alleen voor de wet gelijk zijn, maar in de praktijk alles behalve…

    en het lastige is, er zijn zoveel mensen in Turkije die deze kritiek simpelweg van de hand wijzen, niet willen horen en of eigenlijk bang zijn…

    dat er maar weinig echt verandert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here