Mysterieuze zelfmoorden onder Aselsan-personeel

0
3

De afdeling georganiseerde misdaad van de politie in Istanbul is een onderzoek begonnen naar de zelfmoorden tussen 2006 en 2009 van drie personeelsleden van Aselsan, een Turkse onderneming die elektronica produceert voor defensiedoeleinden. Hüseyin Basbilen werkte tien jaar bij Aselsan en was betrokken bij een project dat de Turkse strijdkrachten minder afhankelijk van het buitenland moest maken.

Hij werd in 2006 dood in zijn auto gevonden in de buurt van Ankara. Halim Ünsem werd een jaar later gevonden met een kogel in het hoofd, eveneens in de omgeving van Ankara. Ünsem was verbonden aan een dochteronderneming van Aselsan, gericht op de modernisering van F-16 straaljagers. Evrim Yançeken, die als elektronica-expert werkte voor Aselsan, pleegde in 2007 zelfmoord door van de zesde verdieping te springen. De families van dit drietal omgekomen Aselsan-werknemers kon zich niets voorstellen bij de officiële lezing van zelfmoord.

In 2009 sloeg wederom een medewerker van Aselan de hand aan zichzelf. Deze Burhaneddin Volkan was betrokken bij de ontwikkeling van straaljagers. Na de zelfmoorden van zijn drie collega’s wilde Volkan Aselan zo snel mogelijk achter zich laten. Hij vervulde vervolgens zijn militaire diensplicht, maar werd kort daarop dood aangetroffen. De familie van Volkan kan zich evenmin voorstellen dat hij zelfmoord pleegde.

Het onderzoek naar de zelfmoorden legt een link met een spionagenetwerk binnen de Turkse marine dat verleden jaar aan het licht kwam. Maar er is ook een connectie gelegd met Ergenekon, het netwerk dat voornemens zou zijn geweest de AK-partij naar het verleden te verwijzen. Dat laatst aangezien de vader van Burhaneddin Volkan reden zag contact op te nemen met Fikret Seçen, de aanklager in het Ergenekon-proces.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here