Sociologe Pinar Selek vrijgesproken

0
3

Na een rechtsgang van niet minder dan dertien jaar, is de Turkse sociologe Pinar Selek vrijgesproken door een rechter in Istanbul. Selek werd ervan verdacht in 1998 een bomaanslag gepleegd te hebben op de Egyptische bazaar van deze stad, waarbij zeven dodelijke slachtoffers en meer dan 100 gewonden vielen.

Selek werd kort na de explosie samen met een aantal anderen gearresteerd. Ze zou contacten hebben gehad met de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK en uit solidariteit daarmee een bom hebben geplaatst. Er is sindsdien veel twijfel ontstaan.

Zo werd het erg onduidelijk of het echt om een aanslag ging. Volgens specialisten ging het om een gasexplosie waar niemand verantwoordelijkheid voor droeg. Het proces tegen Selek rammelde aan alle kanten. Zo zei de belangrijkste getuige van de aanklager dat hij zijn verklaring onder marteling aflegde.

Nu ze eenmaal vrijgesproken is houdt Selek een slag om de arm over de toekomst. Niet vreemd, want ze is eerder vrijgesproken en toen meende een andere rechter het vonnis te moeten vernietigen om er levenslang van te maken. Die laatste uitspraak werd afgelopen november bevestigd, maar toen zeiden waarnemers al dat er nog niets definitief was. Het is voor Pinar Selek te hopen dat de laatste uitspraak dat wel is.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here