Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek moord Hrant Dink

0
1

Afgelopen maandag vond een zitting plaats in het proces rond de moord op de Turks/Armeense journalist Hrant Dink in 2007. Hoewel de moordenaar gearresteerd werd, is deze aanslag nog altijd met veel onduidelijke omstandigheden omgeven. Vooral over de vraag wie opdracht tot de moord gaf en hoe het mogelijk was dat Dink geen beveiliging kreeg ondanks talloze bedreigingen aan zijn adres. In dit verband heeft de aanklager een onderzoek gelast naar 28 militaire en civiele functionarissen. Onder hen bevindt zich Ali Öz, de commandant van de gendarme in Trabzon rond de tijd dat Dink werd vermoord. Onlangs werd hij al genoemd, omdat hij ter sprake werd gebracht door schrijver Adem Yavuz Arslan in zijn onlangs verschenen boek De code van de Hrant Dink operatie.

Het was al bekend dat Hrant Dink veel kwaad bloed zette onder nationalisten in Turkije toen hij in de krant Agos schreef dat de adoptiedochter over Sabiha Gökcen, de adoptiedochter van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek. Volgens Dink had Sabiha Gökcen een Armeense achtergrond. De generale staf van de Turkse strijdkrachten was daar destijds woedend over, benadrukte de advocaat van de familie Dink, Fethiye Cetin. Volgens Cetin werd Hrant Dink na de publicatie van het artikel ontboden op het kantoor van de Gouverneur van Istanbul. Cetin wijst daarbij naar een recent verschenen boek van journalist Nedim Sener. Volgens Sener vond de ontmoeting met Dink plaats op aandringen van de generale staf. In twee artikelen van Dink die na dit onderhoud verschenen in Agos, maakte hij er geen geheim van dat hij zich ‘een doelwit’ voelde en dat hij vreesde dat men hem ‘een lesje wilde leren’.
Advocate Fethiye Cetin heeft aangedrongen op meer duidelijkheid over wat er destijds op het kantoor van de Gouverneur van Istanbul werd besproken en op wiens aandringen Dink daar werd ontboden. Een onderzoek in dit verband gaat er nu komen.

Een andere verandering in het proces rond de moord op Dink is de komst van een nieuwe rechter, Rüstem Eryılmaz. De eerdere rechter, Erkan Canak, werd van zijn taak ontheven door de Raad van rechter en aanklagers (HSYK). Reden tot die beslissing was dat Canak contact had met verdachten in het proces tegen Ergenekon, het netwerk waarvan de aanklagers veronderstellen dat het een einde wilde maken aan het regeren van de AK-partij in Turkije. Dezelfde aanklagers hebben eerder al verschillende aanwijzingen naar voren gebracht over verbanden tussen Ergenekon en de moord op Hrant Dink.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here