Complot tegen Premier Erdogan

1
4

De Turkse veiligheids- en inlichtingendienst MIT is met een aardig nieuwtje gekomen. De nationale speurneuzen hebben een plan ontdekt dat tot een moordaanslag op Premier Recep Tayyip Erdogan moest leiden. Het had moeten gebeuren op 27 juli 2007, vijf dagen na de verkiezingen van dat jaar, waarbij de overmacht van Erdogans AK-partij in de Turkse politiek bevestig werd.

Het plan kwam volgens MIT voort uit Ergenekon, een netwerk waarvan de aanklagers veronderstellen dat het de regering van de AK-partij omver wilde werpen via een aaneenschakeling van geweld en uiteindelijk een staatsgreep. MIT is nog niet geheel zeker van zijn zaak, mede omdat er niet veel meer ter beschikking staat dan een anonieme email. Vanwege het zwaarwegende karakter van het vermeende complot besloot men echter toch maar de rechter in het Ergenekon-proces te informeren.

De centrale persoon in de recent ontdekte samenzwering was voormalig landmachtkapitein Zekeriya Öztürk, die sowieso al vast zit op beschuldiging van Egenekon-lidmaatschap. Ter voorbereiding van de aanslag huurde hij volgens MIT een flat in Üsküdar, een wijk in Istanbul waar verschillende familieleden van Erdogan wonen. Hiertoe ontving Öztürk financiële middelen van een zakenman die niet bij naam werd genoemd door MIT.

De plotselinge dood van Erdogan had de Turkse strijdkrachten van een staatsgreep moeten overtuigen. Kennelijk was Öztürk niet van plan de aanslag zelf uit te voeren. Volgens MIT kwamen daartoe twee mannen uit Tsjetsenië naar Turkije.

(Peter Edel)

1 REACTIE

  1. grimmig donker Turkije…
    geweld en trots blijven hand in hand gaan in de Turkse cultuur waar je als vriend moet oppassen voor je vijand, maar wie is wie…iedereen denkt het beter te weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here