Debat: Democratie in Turkije en Nederland

0
3

Het seculiere wereldbeeld, geassocieerd met de moderniteit in Europa staat onder druk. Een conservatieve tendens -gericht tegen de aanwezigheid van migranten- bedreigt de principiële vrijheid van religie in Europa. In Turkije wordt de dominante seculiere natiestaat-ideologie bestreden door o.a. de toegewijde islamitische middenklasse, met de regeringspartij APK als hun woordvoerder. In Nederland ligt de nadruk in het debat op het herdefiniëren van religieuze vrijheid in een evenzeer gevoelig politiek klimaat.

Hoewel de Nederlandse en Turkse context in eerste instantie zeer van elkaar verschillen, is een open, kritisch en vergelijkend debat een goede kans om naast die verschillen, ook parallellen te trekken. Zo kunnen we de uitdagingen benoemen waar beide samenlevingen voor staan.
Selim Deringil (Universiteit van BoÄŸaziçi ) zal het debat openen met een inleiding op de historische ontwikkelingen van religie, samenleving en staat in Turkije. Erik-Jan Zürcher (Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis – IISG) zal vervolgens een vergelijkbare historische analyse presenteren van de Nederlandse ontwikkelingen.

Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken, Universiteit van Amsterdam) en Etyen Mahçupyan (TESEV Democratiseringsprogramma en Zaman dagblad) zullen de actuele uitdagingen in Turkije en Nederland bediscussiëren, gevolgd door een debat met het publiek.

Moderator: Markha Valenta (Universiteit van Amsterdam).
Georganiseerd door het Turkije Instituut, TESEV en Felix Meritis.

Democratie in Turkije en Nederland: Religie, Identiteit en Burgerschap
Woensdag 16 februari 2011
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here