Stichting bereikt mijlpaal voor Turkse zwerfhonden

0
4

In Turkije bestaat een groot zwerfhondenprobleem. De beste manier om de zwerfhonden over populatie aan te pakken is het vangen, steriliseren en weer vrijlaten van de honden. Daarom financiert de Stichting ActieZwerfhonden sterilisatiecampagnes in Turkije. Onlangs zijn in de Turkse gemeente Luleburgaz 93 honden en 10 katten gesteriliseerd. De burgemeester is zeer enthousiast en heeft toegezegd dat hij ervoor zal zorgen dat alle 4000 zwerfhonden in zijn gemeente zullen worden gesteriliseerd.

De Stichting Actiezwerfhonden werkt op verzoek van plaatselijke vrijwilligers en beschikt over Turkse dierenartsen die getraind zijn in de zgn. “Key hole” methode. Deze methode is snel en het minst belastend voor het dier. Iedere dierenarts van het team kan per dag zo’n 15-20 honden steriliseren. Eén sterilisatie kost ca. € 50. Naast het eenmalig steriliseren van alle zwerfhonden in een gebied is het belangrijk dat regelmatig een follow-up plaatsvindt. De gemeente Luleburgaz zal hiervoor een bedrijf benaderen. De dierenartsen van dit bedrijf zullen door de Turkse dierenartsen waarmee de Stichting ActieZwerfhonden samenwerkt, worden getraind in de “Key hole” methode.

De Turkse pers heeft volop aandacht besteed aan de campagne in Luleburgaz en de Stichting ActieZwerfhonden verwacht dat de aanpak van het zwerfhondenprobleem in Luleburgaz op brede schaal navolging zal krijgen in andere Turkse gemeenten. Voor meer informatie over het werk van de stichting zie www.actiezwerfhonden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here