Migratiehuwelijken onder Turken gestegen

14
12

Er worden steeds minder migratiehuwelijken gesloten. Toch was er een lichte toename waar te nemen in 2009 volgens laatste CBS-cijfers, vooral onder Turken. Volgens allochtone jongeren heeft het beleid weinig invloed op hun keuze. Dat schrijft wereldjournalisten.nl. Het aandeel migratiehuwelijken is met 28% het hoogst bij Turkse allochtonen van de eerste generatie.

Bij de Turkse herkomstgroep van de tweede generatie lag dat aandeel in 2009 op 17%, iets hoger dan het jaar ervoor (13%). Volgens de Turkse student Ekmel Dengiz uit Utrecht wenden met name veel Turkse jongens zich nog tot Turkije om een huwelijkspartner te vinden: ‘Maar dit geldt met name voor lager opgeleide Turkse jongeren, voor hun is dezelfde achtergrond ook vaak erg belangrijk. Turken die studeren zoals ik hebben het toch makkelijker om een meisje tegen te komen tijdens hun studie. Jongens die op jonge leeftijd al beginnen te werken als bakker of als vrachtwagenchauffeur om maar iets te zeggen zullen toch minder contact kunnen maken met leeftijdgenoten. Dus ik denk dat migratiehuwelijken niets te maken hebben met een bewuste keuze, maar gewoon het resultaat zijn van de mogelijkheden die je hebt.’

Het bestaan van meerdere Turkse studentenverenigingen in de randstad zorgt volgens Dengiz voor dat Turkse jongeren makkelijk in contact kunnen komen met het andere geslacht. ‘Er bestaan ook speciale avonden voor Turkse singles, mogelijkheden genoeg dus. Maar de ouders spelen vaak nog een rol in het uitkiezen van een partner, zowel bij jongens als bij meisjes. Dit heeft niets te maken met gedwongen huwelijken, die trouwens verboden zijn volgens de islam, maar meer met druk afkomstig van de ouders die denken te weten wat het beste voor hun is. Dit neigt inderdaad in sommige gevallen naar gedwongen huwelijken.’

Lees verder op wereldjournalisten.nl.

14 REACTIES

 1. Ik ben in 2001 afgestudeerd, dus bijna 10 jaar. De keuze van Turkse hoogopgeleide jongens gingen vaak naar niet opgeleidde meisjes en vaker naar meisjes vanuit Turkije. Ik denk dat, dat met meer te maken heeft met de verwachtingen van toen van de hoog opgeleidde Turkse jongens. De verwachting was toch dat een schoondochter een oudedagsvoorziening was voor hun ouders, een huwelijksfeest goedkoper is in Turkije, een Turkse meisje goed onder de duim konden houden etc etc.
  In praktijk hebben die jongens uiteindelijk gezien dat dat niet het geval is en een partner uit Turkije veel problemen met zich mee brengt. Het resultaat is dat heel veel van die jongens of gescheiden zijn of de schijn op de huwelijk houden. En de hoogopgeleide Turkse meiden van toen (ze zijn nu ronde de 32 jaar) trouwen nu, maken de keuze om met een Nederlandse man te trouwen. En zij hebben de houding, liever een Nederlandse man dan een gescheiden man met twee of meer kinderen!

 2. Je doet alsof heel veel hoogopgeleide Turkse dames met Nederlandse mannen trouwen. Dit is pure onzin. Het gaat om nog geen 1% van alle huwelijken. Het lijkt wel alsof je het wilt promoten. Veelal zijn het Alevitische dames die met Nederlandse mannen trouwen omdat ze dan naar hun mening meer vrijheid hebben.

 3. Mehmet, ik weet niet wat jij met vrijheid bedoeld, als je getouwd of samen bent met iemand betekend niet dat je vreemd gaat.
  Dit is in de Nederlandse en de Turkse cultuur zo. Misschien heb jij tot nu toe alleen maar alevieten gezien die met Nederlanders gingen touwen.
  Ik weet niet waar jij leeft, zeker in een dorpje. Hier in de Randstad zijn er genoeg Turkse meiden laag/hoog opgeleid die met niet Turk trouwen of samenwonen.
  Ik heb meer het gevoel dat jij je in je eergevoelens aangetast bent, dan dat je rationeel om je heen kijkt en denkt.
  Dit zal alleen maar de komende jaren toenemen.
  In de jaren tachtig gingen Turkse mannen met jan alleman en met heel veel Nederlandse dames samenwonen en ook trouwen. Toen zijn al die Turkse dames van uit TR gaan trouwen, die gearrangeerd waren door hun ouders. En de Turkse jongens zagen dat hun Nederlandse vriendin niet geaccepteerd werden en hadden een leeftijd bereikt en gingen ook akkoord met gearrangeerd huwelijk uit Turkije. Al die huwelijken waren niet gebaseerd om een gezin te vormen maar uit beide kanten uit eigen belang. Dit weet iedereen en al die huwelijken houden de schijn op om de omgeving tevreden te stellen of ze zijn al gescheiden.
  Kort samen gevat, zagen de Turkse mannen in de jaren tachtig medio negentig de Turkse dames hoog/laag opgeleid in Nederland, niet als huwelijkspartner! Nou Mehmet moeten de Turkse dames tot hun negentigste op Mehmets en ahmets maagd wachten!

 4. Ik woon in Amsterdam en weet donders goed waar ik het over heb. Het beeld dat jij schept zie ik nergens. Ik kom in alle grote steden en kom met heel veel mensen in aanraking, maar het beeld dat veel Turkse dames met andere mannen zouden trouwen of samenwonen klopt niet. Hier zijn statistieken van, hieruit blijkt dat dat Turken het minst met een partner uit een ander groep trouwen. Jij wil dit misschien promoten, dan moet je een dating site opzetten. Uit de gegevens blijkt ook dat de kans van slagen van dit soort huwelijken minimaal is. Ik herken me helemaal niet in het beeld dat jij schetst en het is nergens op gebaseerd. Ik kan als je wilt cijfers verstrekken.

 5. @ Mehmet & Sirin,

  ik ben het eens met Mehmet op het punt dat Turken het minst van alle etnische groepen trouwen met iemand uit een andere etnische groep. dat is statistich bewezen. Maar mehmet, je conclusies over wie wel en niet met een nederlander trouwt binnen de Turkse groep getuigen van aannames die op een bepaalde vorm van waardeoordeel en vooroordeel zijn gebaseerd. Nochtans dekken ze de waarheid van d statistieken die inderdaad een lichte toename laten zien van gemengde huwelijke onder Turken waarbij de Turkse wederhelft in de meeste gevallen een Turkse vrouw is.

  ik ken zelf alleen al 7 turkse dames inmiddels uit mijn omgeving die met een Nederlandse man zijn getrouw of samen zijn. Ook 2 Turkse mannen met een Turkse vrouw. Afgezien van 1 zijn het in alle gevallen soennitische vrouwen overigens, niet Alevitische. Die zijn mogelijk veel gebondener aan de eigen groep dan soennitische vrouwen. Sowieso zelfs met de vraag of een Alevitische vrouw met een soennitische Turk trouwt. Mijn collega is een alevitische en haar omgeving ook. In een gesprek hierover bleek dat Alevitische vrouwen juist veel minder geneigd zijn om met een Nederlander te trouwen omdat ze geen vrijheids gerelateerde probleem ervaren met een Alevitische man. De soennitische collega’s gaven toe dat wel te ervaren. Ze kiezen dan overigens wel zeker voor een Alevitische mannelijk partner! Mogelijk heeft ook het gemiddeld hogere opleidingsniveau onder Alevieten een rol hierin…dat is niet alleen in Turkije zo namelijk!

 6. wat een onzin,

  studentenverenigingen onder Turken (maar niet zo bij andere etnische groepen) zorgen juist alleen maar voor meer sociale controle, druk en verwachting…het nare is dat de trots en de cultuur van veel jonge turken maakt dat ze zich isoleren binnen de eigen groep en een soort van weemoedig verlangen koesteren naar al hetgeen turks is. niemand begrijpt henn en niemand erkent hun grootsheid. ze zijn trots tegen de keer in…en dat maakt dat ze A binnen de eigen groep blijven, maar ook B dat ze de partner die ze daarin niet kunnen vinden (er is niet genoeg doorstroom en instroom) toch uit Turkije blijven zoeken…alles wat daarvandaan komt is puurder, beter, meer status…en vooral, meer erkenning van de inmiddels zwaar geïsoleerde turkse netwerk waarin ze vaak alleen maar zitten…

  het is reeds langer bekend dat juist hoger opgeleide jongens voor een minder hoog opgeleid meisje kiezen (onder Turken juist) en dat hoger opgeleide meiden iets vaker een scheiding hebben als ze trouwen met een minder hoog opgeleid man uit Turkije…het is duidelijk dat dit allemaal snel zal moeten en zal veranderen…

 7. Ik ben zelf hollandse jongeman van nu 40 jaar oud,zelf zou ik nooit met soenniet meisje trouwen,want die denken alleen aan geld,goud of zeuren gelijk om visum,heb nl. vriendin gehad van kayseri,ik spreek uit ervaring.hollnadse mannen opgelet geen soenniet meisje beginnen,dat is vragen om problemen..Beste is meisje van alevi trouwen,die zijn veelal veel slimmer en hoog opgeleid,samenwonen mag ook,als trouwen zullen de echte alevi meisjes ook geen bruidschat vragen,en je kan met alevi meisjes ook rustig een borrel drinken..

 8. @paul

  je bent bezig met stemmingmakerij. Probeer je nu een alevitische te paaien? Of ben je zelf een alleviet. Mislukt alles in je leven joh…. calimero.

 9. nee ,is geen stemmingmakerij,ik spreek uit ervaring,kom je soms van yozgat of kayseri?
  Aan je comentaar te zien zou dat best wel eens kunnen..Voor de goede orde ik was soenniet,inmiddels niet meer.scheeld me weer een reisje naar mekka..
  tey tey

 10. @ Paul

  een soenniet die al 40 jaar in Nederland woont en nog steeds niet kan spellen…? Ik raad je aan om als “niet soenniet” aan bezoek te brengen aan een taalschool, want in Mekka hebben ze sowieso niets aan je.

 11. Beter naar de taalschool dan naar mekka..
  Inderdaad in mekka hebben ze niets aan mij,ik zou er nog niet heen gaan als ik er 1 miljoen euro bij krijg..
  ik ga liever op bedevaart naar dersim..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here